Irán egyedül

 • Indította
  Témakör
 • #45739 Hozzászólás

  Bolyongó

  Olyan nõk hozzászólását várom, akik EGYEDÜL utaztak Iránban. Mivel hosszú hónapok óta nem találok útitársat, a lehetõségek között felmerült az is, hogy esetleg egyedül utazzak – tudom, nem ez a legideálisabb megoldás. (Csak a turisták által látogatott nagyobb városokba mennék). Eddig kizárólag csak olyanokkal beszéltem, akik párban voltak, vagy többen, esetleg két nõ, de még soha nem találkoztam olyan nõvel, aki egyedül lett volna kint. Ha van ilyen, kérem ossza meg velem a tapasztalatait és erõsítse meg illetve oszlassa el a kételyeimet.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #436637 Hozzászólás

  Timsel

  Eszternek

  Küldtem egy e-mailt, remélem, megkapod !
  köszi a jelentkezésedet !

  #436636 Hozzászólás

  Eszter36
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Timselnek

  Szia Timsel,
  én is iráni utitársat keresek most õszre vagy jövõ tavaszra. Írj esetleg: eszteres@yahoo.it

  #436635 Hozzászólás

  Timsel

  mindenkinek

  sziasztaok ! Bár jó régen járt mindenki már ezen az oldalon, de ÉN is iráni utitársat keresnék (nõként). ha van valaki, akit érdekel, jelezzen !!!! az idén télen vagy jövõre, az se baj, ha karácsony-szilveszter is kint érne bennünket.

  #436634 Hozzászólás

  csaba

  kelet

  Szerintem érdekesebb lenne a helyi emberekkel beszélgetni…
  Ha már nagyon beleéled magad ebbe a “hippy”-dologba, akkor miért nem mész végig szárazföldön? Teherán és Delhi között nincsen közvetlen járat (ha lenne, akkor se lenne olcsóbb, mint itthon megvéve). Ha feltétlenül repülni akarsz a két város között, akkor vehetsz jegyet az Emirates vagy a Gulf Air járataira.
  Azzal együtt, ha az “igazi” élményre vágysz, akkor tessék szépen végigmenni szárazföldön, Pakisztánon át. Százszor akkora élmény! (és jóval olcsóbb is).
  Az iráni vízumot itthon beszerezni sokkal könnyebb, mint máshol.
  Ja, és az utak. Az elsõ poros út az iráni-pakisztáni határ után jön, addig minden szépen le van aszfaltozva.

  #436633 Hozzászólás

  blaze
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Érdekes emberek

  Ave, utazótársaim!
  Én is lassan veszem itt köpönyegemet és elindulok a román-bolgár-török-iráni poros úton. “Ha már egyszer ott vagyok”, akkor szeretném megvalósítani egyik ötletemet, amelyhez érdekes emberek kellenek, akiknek az idejét egy rövid beszélgetés (uaz a kérdés mindenkinek Budapesttõl Everest Base Campig) és egy fotó erejéig rabolnám. A kész anyagot kiállításban (és könyvben – ?) szeretném majd megmutatni.
  Tehát, a fenti útvonalon a magyarul is beszélõ politikai elemzõtõl a mosolygós szemû takarítónõn át a Piaf-sanzonokat éneklõ kéregetõig minden érdekel.
  Csak azt írjátok meg légyszi, merre találom meg az érdekes egyént.
  Ha már itt vagyunk, valaki meg tudná mondani, Teheránból jobb-e megvenni a repjegyet Delhibe (mert olcsóbb, az biztos), vagy itthon? Mennyire vannak tele? Az iráni vízumot Erzurumban akkor lehet vagy sem? Nem szeretném kivárni a 10 napot itthon.
  Köszi,

  #436632 Hozzászólás

  Dede

  Koszi az ajanlatot, hogy nezzek el ide infoert

  …virtualisan mar nagyon tetszik, remelem en is mielobb kijutok..

  #436631 Hozzászólás

  Bolyongó

  Szénának

  A legolcsóbb repjegy az Alitália milánói átszállással van, ennek ára egy hónapja az Aerovivánál 111 ezer + tax volt.

  #436630 Hozzászólás

  széna

  ???

  szevasztok!
  lassan eldolt, hogy szept. elejen indulnek Iranba, a Demavendet is bele szeretnem venni.
  ami erdekelne(meg vacilalok) mennyi a legolcsobb repjegy?
  illetve rebesgettek arrol valamit, hogy Isztambul-Teheran(Tabriz) kozott ujra van vonatosszekottetes, errol tud valaki valamit?
  bar ahog yismerem magam maradok a vonat+busz-nal…
  elore is kosz

  #436629 Hozzászólás

  Miklos

  Koszonet

  Koszi az infokat,Bolyongo! Remelem,egyszer meg visszatersz Iranba.Ha meg valami fontos eszedbe jutna az utrol ,akkor azt szivesen veszem.
  Udv
  Miklos

  #436628 Hozzászólás

  Bolyongó

  Miklósnak

  Pénzt elõször e teheráni reptéren váltottunk, és utána még 1-szer bankban, egyszer hivatalos pénzváltónál. Utcai csencselõknél nem váltottunk, igaz azokat csak az út végén láttuk Teheránban, a Ferdosi Street-en végig ott álltak nagy köteg pénzzel és mindenki money felkiáltással fordult hozzánk. Mivel mi nem szándékoztunk váltani, így az õ árfolyamukat sem ismerem.
  A belföldi repjegyet itthon az Aerovivánál vagy a Vistánál tudod megvenni.

  #436627 Hozzászólás

  Miklos

  Bolyongonak

  Koszonom a valaszodat,Bolyongo, meg ket apro kerdesem lenne>
  a penzt bankban vagy utcai csencseloknel valtottatok? Es hol vettetek meg a Teheran/Yazd jegyet itthon, lehet, hogy en is igenybe vennem.
  Az irani gepekkel kapcsolatban nekem is jo benyomasaim tamadtak, lehet, hogy nem a legultramodernebb computeres vzerlesu gepeik vannak, de tenyleg nincs gond veluk. Kedvesek es segitokeszek a szemelyzet tagjai is.
  Udv
  Miklos

  #436626 Hozzászólás

  Bolyongó

  repülõ

  Mi 3-szor repültünk belföldön és semmiféle problémánk nem volt. Sõt még annyit elmondok a rugalmasságukról, hogy az elsõ csatlakozást Teherán-Yazd útvonalra még itthon vettük meg. Érkezésünk után rögtön tovább akartunk repülni, mi hajnal 5 körül érkeztünk, tudtuk, hogy 6-kor és 10-kor van járat Yazdba. Nem mertük a 6 órásra megvenni itthon a jegyet (egy késés miatt ez könnyen lekéshettük volna) így a 10 órásra vettünk. Reggel háromnegyed 6-ra értünk át a belföldi reptérre, és “csak úgy” alapon megpróbáltuk áttetetni a jegyünket a negyed óra múlva induló gépre. Két perc alatt sikerült! Nagyon elõzékenyek voltak velünk és azonnal a géphez kísértek. Persze a járatok eléggé fullon voltak, úgyhogy az útvonal ismeretében jobb minél elõbb megvenni a jegyeket.

  #436625 Hozzászólás

  blaaz

  olajért mindent

  miért ne kapnának alkatrészeket. jól karban vannak tartva. 1950 óta az összes létezõ iráni légitársaságnak 10 balesete volt összesen, sokkal kevesebb, mint a KLM-nek, vagy a Lufthansa-nak.

  #436624 Hozzászólás

  Kutya

  Kedves Bolyongó

  Nagyon köszi a válaszokat
  A repülõt biztonságosnak érezted? a belföldit – állítólag 79 óta nem kapnak hozzá alkatrészeket, õk próbálják javítani + eléggé potyognak is arrafelé
  Még egyszer köszi, egyébként
  MILYEN VOLT?

  #436623 Hozzászólás

  Bolyongó

  Miklósnak

  A diákot CSAK Bamban és Yazdban az Amir Chakhmaghnál fogadták el. Pedig mi mutogattuk mindenhol, de az eredmény csak annyi volt, hogy percekig forgatták és bámulták a fejkendõ nélküli fotónkat, de engedményt azt nem adtak. Gondolom az egyéb (pl. nyugdíjas) igazolvánnyal sem járnátok jobban. A megtakarítás nem volt túl sok, egyszer 7500 riál egyszer meg 15 ezer. Ezért nem túl érdemes kiváltani.

  #436622 Hozzászólás

  Miklos

  Koszi szepen!

  Salam Bolyongo!

  Halaval koszonom infoidat, igazan kedves voltal, hogy ilyen hosszasan megirtad elmenyeidet, rengeteget hsznositottam beloluk. Ha akarsz irni az emailemre, azt is szivesen veszem ( frataraka@hotmail.com ), kivancsi lennek a fotoidra is, en mar haromszor voltam, es most keszulok negyedjere. Egy kerdes meg: ezek szerint adtak kedvezmenyt diakigazolvanyra ? Mindenhol vagy csak itt-ott? Mas (nyugdijas) igazolvanyt is elfogadnak adott esetben? Nekunk sehol nem adtak tavaly.Varom valaszodat!
  Khoda Negahdar!

  #436621 Hozzászólás

  Bolyongó

  Kutyának, Miklósnak

  Most jöttem meg Iránból és megpróbálok a fenti kérdésekre válaszolni + pár egyéb infót közölni. Ketten voltunk kint lányok egy 16 napos úton, Teherán-Yazd-Bam-Shiraz (Persepolis)-Isfahan-Teherán útvonalon.

  Öltözködés: a lányoknál lényeg, hogy a fej, kar és láb takarva legyen. Nem kell földig érõ feketében pompázni, elég egy jó bõ hosszabb (férfi)ing is. Zokni nem kell és lehet szandálba is menni nõknek. A kendõ abszolút fontos, minden bazárban lehet fillérekért (6000 riál) kapni vékony kendõt mindenféle színben. Persze a nagy hõségben lehet utálni a kendõt, de ez a kis kényelmetlenség igazán csekély ár cserébe azért, amit Iránban lát az ember. Most a hõmérséklet 35 fok körül volt, ez csak melegebb lesz, úgy hallottuk, hogy a Perzsa Öbölnél és Ahwazban 50 fok körüli a hõmérséklet!

  Árak: az Internet mindenhol kevesebb volt mint amit az LP írt, óránként 15 ezer riál.

  Váltás: 1 USD 7900 és 7950 riál között volt.

  Szállás: Yazd – Amir Chakhmagh – a kétágyas szoba 50.000 riál. Itt van Internet is, ami 15 ezer/óra, az elsõ napon a tényleges idõt fizettem, aztán a második nap a recepciós fiú bedacolt, hogy nem náluk jelentkeztünk egy kirándulásra, és onnan kezdve minimum 20 percet kellett fizetni a netért (ami nagyon lassú). A szállás semmi különös, viszont központi helyen van és a szobából az Amir Chakhmaghra lehet rálátni. Hajnalban a müezzin kelt.

  Bam: Aki Bamba megy, csakis az Akhbar Guesthouseban szálljon meg! A tulaj egy rendkívül szimpatikus, nagyon értelmes ember, itt a fürdõszobás 2 ágyas szoba 80.000 riál volt, de van fürdõszoba nélküli és dormitory is. A tulaj minden este készít vacsorát a nála megszálló hátizsákosoknak, ez 11 ezer riál.

  Shiraz: ott ismerõsöknél voltunk, így szállás árat nem tudok mondani.

  Isfahan: Amir Kabir Hotel – a kétágyas szoba az LP 40 ezrével szemben 60 ezer volt. Az LP dícséri a tulajok segítõkészségét, mi nem voltunk annyira elájulva. Elméletileg van Internet is, de a 3 napos ottlétünk alatt egyszer sem tudtunk felcsatlakozni.

  Teherán: Hotel Markazi – kétágyas szoba 70 ezer riál.

  Közlekedés: A Teherán-Yazd repjegyet még itthon vettük meg 4.900 Ft-ért.

  Kint vettük meg a Shiráz-Isfahan és Isfahan-Teherán repjegyet, mindkettõt 1 nappal az utazás elõtt és mindkét táv 117 ezer riál volt.

  Busz: Yazd-Bam: ez 8 órás út volt 15 ezer riál.

  Bamból Kermánba nem tudom a buszjegy árát, mivel oda egy szervezett úttal mentünk a nomádokhoz egy éjszakára.

  Kermántól kb. 2 óra távra szálltunk újra buszra és onnan mentünk Shirazba, ez 28 ezer riál volt Volvo busszal (ez a luxus busz).

  Teherán-Qum: 4500 riál normál busszal, 6000 riál Volvo busszal
  Taxi: Shirazból Perszepoliszba egész napra 140 ezer riál/3 fõ

  Kirándulás privát autóval Chak-Chakba egész napos összesen 180 ezer riál/2 fõ , idegenvezetõvel

  Belépõk: A diákot elfelejthetitek! Csak Bamban fogadták el és Yazdban az Amir Chakhmaghnál, SEHOL MÁSHOL!

  Belépõk:Amir Ch. diákkal 7.500 riál

  Arg-e Bam: 15 ezer diákkal

  Persepolis: 60 ezer

  Isfahan: Emám Mecset 25 ezer – Lotfollah 25 ezer – Ali Quapu 25 ezer – Chahar Bagh (csak csütörtökön van nyitva) 20 ezer – Chetel Shotun 20 ezer

  Teherán: Golestán 10 ezer/kiállítás
  Kincstár 30 ezer

  Shirazban a Sah Cheragh tükrös mecsetbe nehezen engedtek be minket. Állítólag már nem mehetnek be turisták, ott helyi ismerõsökkel voltunk és nagy rábeszélés után végre bemehettünk (csadorban, amit az épület mellett lehet kölcsönözni)

  Érdemes megnézni a hagyományos erõsportjukat a Zurkhanét, Yazdban az Amir Chakhmagh szállóval szemben van ilyen bemutató esténként, 10 ezer a belépõ (állítólag valahol Yazdban 5 ezerért is van)

  Kaja árak: egy szendvics üdítõvel együtt 5 ezer körül van, egy kebab üdítõvel helytõl függõen 6 és 10 ezer között. Érdemes megpihenni egy tipikus teázóban, 2 és 4 ezer között van egy tea.

  Nekünk a 16 nap a nemzetközi repjegyet és a vízumot leszámítva kevesebb mint 300 dollárból jött ki, ebben benne van cakk-pakk minden ( a 3 belföldi repjegy is).

  Most ennyi jutott eszembe, ha van kérdésetek megpróbálok rájuk válaszolni.

  Még annyit, hogy az iráni emberek nagyon kedvesek és segítõkészek, az országban rengeteg a látnivaló, és mindenkinek csak ajánlani tudok egy iráni utazást. (a hõség miatt azért gondoljátok meg, hogy mikor mentek).

  Khoda Hafez!

  #436620 Hozzászólás

  Miklos

  meg valami…

  Majd elfelejtettem, mennyibe kerulnek most a muzeumi belepojegyek ( ugy atlagosan, tavaly 20-30000 rial volt egy belepo), esetleg bevezettek-e valami kedvezmenyt ( bar ezt nem hiszem…)? Es mi volt az, ami leginkabb megragadott Iranban ( meg ami nem…), ugy az elmenyeidrol is irhatnal, en mindig szivesen csevegek errol masokkal.Merre jartal?
  Miklos

  #436619 Hozzászólás

  Miklos

  Arfolyamok

  Szervusz Bolyongo!
  Meg tudod pontosan irni, hogy mennnyi most a dollar-rial arfolyam, es egy ketagyas szobaert mit fizettel ( melyik varosban, milyen szallodaban)? Egy honap mulva megyek ki, kicsit konnyitenel a friss infok megadasaval, a sajatjaim pontositasaval. Segitsegedet elore is koszonom.
  Udv
  Miklos

  #436618 Hozzászólás

  Kutya

  Salem Bolyongó,

  Írd meg lécci hogy mi a helyzet a csador viselésével, a barátnõm nagyon parázik emiatt hogy fekete meg meleg stb és hogy nem-e elég valami ami takarja a vállat ( hosszúujjú ing) bokát ( hosszú szoknya ) és hajat ( kendõ ) Szerinted? Meg írd azt is meg hogy az Internet mennyire elterjedt arrafelé és mennyibe kerül köszi Kutya

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
Hozzászólás: Irán egyedül
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.