Iráni utazás, tanácsok

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Iráni utazás, tanácsok

 • Indította
  Témakör
 • #41267 Hozzászólás

  András

  Sziasztok!

  Tudna valaki tanácsot adni egy Iráni út elõtt?
  Milyen dolgokra figyeljek oda leginkább, hogy épségben visszaérjek? Mennyire kötözködnek a vámosok, alkoholon kívül mi az amit célszerû magunkkal vinni?
  Öltözködés terén mennyire veszik komolyan azt, hogy férfiaknak is kötelezõ a hosszúújjú felsõ? Tavaly pl. Szaúd-Arábiában nem volt gondom rövidujjú ingben.

  Elõre is nagyon köszönöm a segítséget!

11 hozzászólás megtekintése - 1-11 / 11
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #380811 Hozzászólás

  mahmoody

  mennyibe kerül?

  az anyagiakra lennék kíváncsi, mennyi a repülõjegy, amivel el lehet jutni Iránba, és vissza, illetve a szállás?

  #380810 Hozzászólás

  nekem tetszett

  Én véletlenül egy kulacs piával utaztam be, de nem nézték meg a repülõtéren (véletlenül, mert mint a teve, elõre ittunk annyit – mondván, hogy 3 hétig úgy sem fogunk-, hogy a repülõre szánt kulacsból már nem fogyott). Mindez még a folyadékhisztéria elõtt volt. Mi nagyon jól éreztük magunkat, mindenki segítõkész volt. A magyar követségen teljesen tájékozatlanok voltak, látszott, hogy ki sem mernek szállni az autójukból, csak az egymásnak rendezett fogadásokra járnak. A Damavand is nagy élmény volt. Lefelé a ködben eltévedtünk és egy völggyel arrébb érkeztünk le, estefelé, ami elég gáz volt. Egy perzsákból álló buszos kirándulócsoport, nekik hatalmas kerülõvel, úttalan utakon, ingyen és jókedvûen visszaszállított minket.
  Csupa jó élményünk volt. Talán a fagylalt kivételével, amire alkalmi segítõnk hívott meg és az íze, ha jól emlékszem még, talán puha faggyúra hajazott, nyakon öntve valamivel és a végén közelrõl beletüsszentve a cukrászember által.
  Az utolsó napokban már jobban hiányzott egy korsó sör, mint bármikor az életben (hiába kísérleteztünk a helyi alkoholmentesekkel).

  #380809 Hozzászólás

  vizum

  Ma adtam le a budapesti nagykövetségen a vízum kérelmemet, de elfelejtettem megkérdezni, hogyan fognak majd értesíteni? Küldenek levelet, telefonálnak, vagy nekem kell visszamennem érdeklõdni?

  #380808 Hozzászólás

  Dániel

  szesz

  szeszt én sem vinnék, fõleg nem repülõvel. De ha nagyon szomjas valaki, városokban elég egyszerû szerezni, szinte mindenféle cucc kapható. Fiatalok meg idegenektõl fellelkesített vendéglátósok szoktak kínálni. Egyébként igazi gyöngyszemekre lehet akadni, egyszer kaptam egy 033-as fémdobozban rénszarvasos viszkit. Ha jóban vagy diplomáciai testületek tagjaival, akkor még egyszerûbb a dolog, ott bõségesen van a raktárakban repicucc.
  De Irán van annyira fantasztikus hely, hogy ne legyen rá szükséged… na jó, egy pohár sör… úgyhogy jogkövetés rulez:-)

  #380807 Hozzászólás

  Reza

  Fotó-videó

  Keleten (Iránban is) az emberek imádják ha fényképezik õket. Ahol nem lehet, ott ki van írva. Ha kellõen diszkréten csinálod, ott sem szólnak érte (pl. nekem vannak képeim a Khomeini mauzóleumból, vagy a shirázi Sah Sirag mecsetbõl). Meshedben, és Qomban viszont le kell adni a csomagmegõrzõben!
  Egyedül a teheráni (volt) jenki követségen szólt a katona, hogy minek fotózok (ha majd ott leszel, meglátod…) de nem lett belõle semmi. Katonai létesítményeket, és urándúsító centrifugának látszó tárgyakat viszont ne fényképezz:-))
  Vidéken is nagyon barátságosak, fõleg ha eltávolodsz a turista-helyektõl.

  #380806 Hozzászólás

  nekro

  tapasztalataim

  nem zavar be, hogy europai vagy, nekem sehol semmilyen problemam nem volt. talan iranban a legkonnyebb utazni az egesz kozel-keleten.

  szokas: dress-code, de nem kell agyonparazni, hosszugatya/hosszu szoknya, felesegednek kendo, alkarig takaras.

  ellenerzes: hat, ha elkezded dicserni az amerikai (vagy az irani) politikai vezetest:)

  foto: en altalaban kertem engedelyt, es nem volt gond

  kamera: nemtom

  #380805 Hozzászólás

  Mihály2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  tanácskérés

  Sziasztok!

  Az utolsó bejegyzés elég régi, mégis, hátha olvassa valaki ezt a fórumot.

  Június végén elmennénk Iránba a feleségemmel. Egyik cél hegymászás lenne, a másik utazgatás. Mennyire biztonságos, mire kell ügyelnünk, mi a jó szokás, s mi az, ami ellenérzést válthat ki? Vidéken is barátságosak, vagy esetleg USA bekavart, s rühellik az európai arcúakat?

  Fotózást és kamerázást engedik-e, vagy zavarja õket, s tiltakoznak?

  Köszönök minden segítséget elõre is!

  üdv!, Mihály.

  #380804 Hozzászólás

  csepregim

  Andrásnak

  Én Nepálból hoztam haza fél liter pálinkát és se Pakisztánban sem Iránban nem foglalkoztak vele. A külföldiekkel különösen elõzékenyek, gyakorlatilag pozitívan diszkriminálnak. Persze nem tudom mi lett volna ha kibontják a csomagomat és megtalálják a szesz, lehet, hogy most én is Teheránban ülök mint Iránszakértõ sofõrje. Lehet, de szerintem valószínûtlen.
  Roppant kedves és kívácsi emberek, akik kevés külföldivel találkoznak. Szerintem nincs mitõl tartanod. Én végig rövidújjúban voltam és még csak meg sem szóltak. Egyszer tett rám egy boltos megjegyzést – amit persze nem értettem, csak feltételezem, hogy azt kifgásolta, hogy miért csak egy darab csokit veszek – de különben semmi.
  Szóval jó utat! És egyél sok kebabot!!! A végére már úgyis pörköltért fogsz rimánkodni Allah-hoz..:))
  üdv
  csepregim

  #380803 Hozzászólás

  Iranszakerto

  no alcohol

  Hát alkoholt nem célszerû vinni magaddal,barátocskám, feltéve, ha fenn akarsz akadni a hataron. Van egy magyar kamionos, aki ezért ül Teheránban.
  Nem szerettem sosem az ilyen mentalitast, mely zsigerbõl az adott ország szabályai ellen vét.
  A rovidujju ing elmegy, kivéve Qomban és Mashadban, ott meg kell hosszujju.

  #380802 Hozzászólás

  cseh lajos
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  András!

  A neten található infókon kívül érdemes belenézni Nagy Balázs – Szabó Ödön: Magashegyi túrák a Balkántól Perzsiáig c. könyvébe.( 249-263. oldal.) Ha esetleg túrázni is akarsz, akkor fõleg.

  #380801 Hozzászólás

  Zsolt

  Szia

  András,nézd meg a Közel-Kelet topicot,ott van sok iráni infó.

11 hozzászólás megtekintése - 1-11 / 11
Hozzászólás: Iráni utazás, tanácsok
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.