Istanbul majd Kabul

 • Indította
  Témakör
 • #45638 Hozzászólás

  bendegúz

  Ha valaki március közepe, vége felé autóval, mikrobusszal, teherautóval stb. menne Isztanbulba és lenne egy hely a kocsiban, betársulnék az útba.

  Onnan repülnék tovább Van tóhoz, majd Tabriz-Teherán ( egy kis iráni csavargás)-Kabul(egy kis afghanisztáni csavargás, ui. egy jóbarátom a francia idegenlégióban tiszt, és most négy hónapig ott állomásoznak, így lesz alkalmam betekinteni az ország állapotába, ha nem lõnek le :-)) )-Islamabad-Karachi-Karakorum Highway ( azaz egy kis pakisztáni csavargás).

  Ha valakinek lenne kedve egy ilyen úthoz csatlakozni, szívesen látott vendég a társaságomban.

  Üdv: Nagy Bendegúz bendeguza@hotmail.com

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #434712 Hozzászólás

  Joe

  Szgk-val

  Az 1954. június 4-én kelt New Yorki vámegyezményt a 12/1984.(II.14.) MT. rendelettel hírdették ki, ez utóbbi MT. rendelet végrehajtásáról a 12/1984.(II.14.) PM. rendelet rendelkezik, eszerint a carnet-t, a triptyque-et és a diptyque-et a Magyar Autóklub kötelessége kiállítani …. (az más dolog, hogy nem csinálja, mert nincs rá felkészülve, így a magyar autós turisták általában az osztrák autóklubhoz kénytelenek fordulni …..)

  #434711 Hozzászólás

  Joe

  Szgk-val

  Ha valakit még részletesebben érdekel a téma, akkor a “carnet” kiadásának a New Yorkban 1954. június 4-én kelt, a magántulajdonú közúti jármûvek ideiglenes behozatalára vonatkozó vámegyezmény rendelkezéseiben utána tud nézni

  #434710 Hozzászólás

  Joe

  Szgk-val

  El is felejtettem, a “Carnet” egy vagy több országra érvényes, míg a “Triptyque” vagy a “Diptyque” csak egy országra érvényes! Ezért, ha Irán mellett elutaztok kocsival Pakisztánba és Indiába is, akkor 3 “Triptyque”-t kell kitöltetnetek, vagy – ha egyszerûsíteni akartok -, elég 1 vámos “Carnet”

  Mindenkinek jó utat ezután!

  #434709 Hozzászólás

  Joe

  Belépés Iránba személygépkocsival

  Iránba be tudtok lépni személygépkocsival, ha szereztek idehaza egy ideiglenes behozatali vámokmányt, melynek eredeti neve: carnet de passage en doune vagy triptique, általában a “triptique” megjelölés használatos idehaza.

  vigyázat! a “carnet de passage en doune” nem keverendõ össze a “carnet de passage “-al, ami a nemzetközi jogosítványt jelenti!

  Személygépkocsival utazás esetén a “carnet de passage en doune”-et vagy más néven a “triptique”-t az iráni-pakisztáni és a pakisztáni-indiai határon is kérik!

  #434708 Hozzászólás

  Dániel

  az iráni tranzit

  jó cucc, asszem 2x egy hét, és 1-2 USD-ért kint hosszabbítnak még egy hetet. Talán így a legolcsóbb, hogy tranzitolj is, meg láss is valamit:)

  #434707 Hozzászólás

  aabel

  Re: képek

  Köszönöm/jük a csodálatos képeket!

  #434706 Hozzászólás

  bendegúz

  Képek

  Tettem fel képeket a

  http://www.pbase.com/bendeguza

  helyre, ha valakit érdekelne.
  Üdv mindenkinek:
  B.

  #434705 Hozzászólás

  Pulai Puncipacskoló

  vízumdíj

  A dupla tranzit ugyanannyi volt 2002-ben, mint a rendes. Csak az egyszeri tranzit volt olcsóbb.

  #434704 Hozzászólás

  mop
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Koszi… Nem jon velem valaki? (Iran+Herat)

  Koszi, Bendeguz az infokat…

  Nincs valakinek kedve jonni egy herati kiruccanasra? Iranbol atmennenk, es, ha sikerul turkmen vizumot kapni, akkor arra lehetne visszajonni.
  Allitolag lehet Iranba tranzit vizumot is kapni fele annyiert, mint a rendes, igy egy dupla tranzittal meg lehetne uszni a draga irani vizumot.

  #434703 Hozzászólás

  bendegúz

  Mop-nak

  A busz 55.000 Rial, azaz abban az idõben 1.100HUF-ba került. Reggel hatkor indul elvileg, de lehet számolni egy két óra késéssel. Jegyet érdemes elõzõ nap Mashhadban az ügynökségen ( Ázsansz/Agency ) venni, mert a busznál tumultus lehet és lehet kommunikációs rövidzárlat is. Jeggyel rögtön mehetsz fel és a csomagodnak is biztos lesz helye.

  Ha van vízumod igen, de nagyon nehéz türkmén vízumot szerezni, de ezt már valószínüleg te is tudod. Mashhadban könnyebb mint Heratban. És a határon is könnyebb átkelni mint Herátból. Ezt mindkét városban megrõsítették.

  Nem kell papír, csak a vízumigénylõ lap, útlevél fénymásolata, egy igazolványkép, és 30USD. egy-két nap alatt megvan a vízum. ha az ember mashhadba érkezik érdemes ezzel kezdeni. fénymásoló és fotós az utca végében a követségtõl 50 méterre jobbra, ha szembe állsz a bejárattal. a követségre arc nálkül be kell nyomulni, magától senki nem enged be és nem hív be. a fehér bõr mindig jó ajánlólevél ezen a környéken is. bent a konzulátuson van egy manusz aki segít mindenben egy kis pénzért cserében, ugyanis mások nem beszélnek angolul, csak a konzul, de õ nem mindig ér rá.
  ennyit errõl.
  jó útat:
  bendegúz.

  #434702 Hozzászólás

  mop
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Kerdes Bendeguznak…

  Lehetne egy-ket kerdesem?
  -Mennyibe kerult a busz Mashhad-tol Heratig? Lehet ra egybol jegyet kapni?
  -Turkmenisztan fele atjarhato a hatar Heratbol?
  -Az afgan vizumhoz nem kertek papirt, hogy te a sajat felelossegedre mesz Afganisztanba?

  #434701 Hozzászólás

  viv

  Bendegúznak

  legalább én szeretem, amit te írsz! ezt például nagyon szerettem!! és irigykedem.

  #434700 Hozzászólás

  lázika

  Bendeguznak

  bocs, már láttam a választ a másik topicon. Köszi.

  #434699 Hozzászólás

  lázika

  Bendeguz -Középsõ ut ?

  Élvezettel olvasom a topicot. Csak most vettem a bátorságot, hogy kérdezzek. Mi a helyzet a középsõ úttal mármint Herat, tóvidék -hazarák földje- Bamián, Kabul felé.
  Jóval korábban már érdeklõdtem errõl akkor nem jött válasz. Hátha most ! Talán Bendeguznak van friss infoja.
  megj.: a hazara népcsoport és a Dzsem minaret miatt érdekelne. Hali, és várjuk a részletes utleirást.

  #434698 Hozzászólás

  aabel

  Kandahar

  Köszönöm a hasznos infokat! Hogy más kárán és szerencséjén tanuljunk? Ezért lenne ez a fórum. Tényleg köszi, eszembe nem jutott volna ez a mashadi útlevél dolog.

  Amúgy részemrõl Kandahar miatt le a kalappal: na én oda -jelen pillanataban- nem feltétlenül mentem volna, fõleg miután végigolvastam a tálibok és a mudzsahed hadurak kedvelt kivégzési szokásait (melyek részletes tárgyalásától itt eltekintenék).

  Ha van idõd és kedved, bíztatnálak egy részletes útleírás megalkotására, szerintem sokan olvasnánk, méghozzá nagy érdeklõdéssel.

  Szóval, további vidám utazgatást!

  #434697 Hozzászólás

  Aviva

  nagyon jó volt olvasni…

  …a beszámolót, Bendegúz! Welcome back! Tényleg le a kalappal elõtted, hogy kerekesszékkel nekivágtál az útnak! Fényképeket nem teszel fel a netre esetleg? :-)

  #434696 Hozzászólás

  bendegúz

  aabelnek

  Az irániak a mezei túristáknak általában egyszeri belpésre és kilépésre jogosító vízumot adnak, így többet tudnak kaszálni. Igy kellett nekünk is egy hónap alatt kétszer vízumot venni. Kabulban azt hiszem 77 USD volt a vízum. Hamar megadják, ha nagyot tudsz hazudni. Mert eleinte egyáltalán nem akartak adni, megkérdezték, mi ez a nagy utazgatás itt Keleten, ez nem európa, itt nem szokás csak úgy jönni, menni Irán és Afganisztán között.
  Én azt hazudtam, hogy megy a repülõnk, és hogy nagyon beteg vagyok, és muszáj visszamennem Iránba, mert csak ott tudnak meggyógyitani. Pontosabban a barátom , Jóska hazudta mindezt. Ezeket az embereket meg kell hatni, az a minimum, hogy könnyes szemmel áradozom Iránról és a kúlturájáról. Ami nem is esett ott Kabulban tulságosan nehezemre. Így két nap alatt megkaptuk a vízumot.

  Még valami. Ha Mashhadban igényelsz afgán vízumot, ragaszkodj hozzá, hogy az eredeti útlevél nálad maradjon, és majd bepecsételik ha kész a vízum, mert egyébként nem kapsz szállást. Mi is így jártunk, minden lehetséges szállóból kirugtak útlevél nélkül, és végül valami nyomorúságos méregdrága magánvackon kellett meghúznunk magunkat, míg meglett a vízumunk.

  Olyan is volt Mashhadban, hogy már befészkeltük magunkat a bazár mellett egy jó kis kényelmes szállodába, épp lefekvéshez készülõdtünk hullafáradtan, amikor a recepciós, egyébként nagyon-nagyon kedves lány szinte sírva közölte, hogy a manager konzultált a zsarukkal, és útlevél hiányában el kell hagynunk a szállót, majd száz “I am really sorry” és visszakapott pénzünk kíséretében egy pillanat alatt utcára kerültünk , ami No Ruz idején Iránban katasztrófa.

  Mazar Shariff és környéke teljesen biztonságos, utazni csak a jól megszokott bérelt autóval, taxival és mikorbusszal lehet, az ár kemény alku kérdése. Arrafelé nagyon rossz az út, ez azt jelenti meg se próbáld elképzelni az milyen lehet, és így az árak is magasak.
  Utazni csak nagy türelemmel és acélidegekkel lehet. Mert nagyon nehéz kocsit találni Kabulból Mazariba, és onnan Heratba. Az egész kb. három négy napos út, ha egész nap a kocsiban rohadsz.

  Kabul Kandahar taxival soför + négy utas 550 afgani fejenként, Kandahar Herat 1200 afghani, pedig a távolság ugyanaz, csak Herat felé “””ROSSSZZZZZ””” az út. Hol a víz vitte el, hol felrobbantották, hol a föld nyelte el, hol szakadékban végzõdik vagy kezdõdik, és csak úgy mellesleg végig alá van aknázna az út mindkét oldala, de ez már csak tényleg a hab a tortán. Ott nem lehet csak úgy félrehúzni és pössenteni egyet. És a nonplusultra, hogy elég gyakran a tálibok autókat az aknákra kényszerítenek, majd kirabolják a maradványokat. Sokkal okosabb lenne, szerinem az élõ embereket kirabolni, majd futni hagyni, hogy legközelebb is legyen kit kirabolni. De hát a tálibok sértõdött emberek, másképpen gondolkodnak mint mi.
  Ha lehet tényleg el kell kerülni a déli vidéket.
  Kérdezz nyugodtan, jobb a más kárán tanulni :-))
  Bendegúz.

  #434695 Hozzászólás

  aabel

  nagyon köszönöm

  Huhh, nem mondom… Köszönöm az értékes infokat. Még egy kérdésem lenne, hogy Kabulban milyen gyorsan adták ki és milyen iráni vízumot? Najó, még egy: esetleg hallottál arról, hogy Mazarba(n) és környékén mennyire lehet utazni (Salang, Mazar-Herat út,stb)? Köszi elõre is. Tényleg õszinte gratula az úthoz! További vidám utazgatást!

  #434694 Hozzászólás

  bendegúz

  TZSnek

  A helyzet az, hogy egy baleset amely folytan egy ember legrosszabb esetben meghal, kevesbe rossz esetben kerekesszekbe kerul nem valtoztatja meg az ember termeszetet alapjaiban, csak ujabb korlatokat emel, amelyeket le kell gyozni. Nekem tizenket eve volt sziklamaszo balesetem, azota is elem az eletem, mintha mi sem tortent volna, mert ez nem valasztas kerdese.
  Semmi extra a szekem, vannak a vilagon valoban specialis terep kerekesszekek, de azokat altalaban csak terepen lehet hasznalni, masra nem jok. Nekem egy aktív Meyra X1 gyartmanyu szekem van, mondjuk ennek sem piskota az ara.
  Bazarganig mentunk kocsival, ott pihent egy honapig a rendorsegi parkoloban. Egy hulyeseget csinaltunk, letakartuk a kocsi ablakait feher lepedovel, hogy nem olvadjon szet minden, a vegek be voltak csipve az ajtokkal, sok eso esett amig odavoltunk es rengeteg viz szivargott be a textilen keresztul az autoba, tonkrement az akkumulator, az elso ulesek hattamlaja melegen gozolt farostlemezbol van, ezek is ossze-vissza gorbultek, valamint egy csomo minden megrozsdazott a kocsiban. Sajat karan tanul az ember.
  Kijottunk a penzbol, meg ugy is, hogy mar toroko-ban is koltottunk dollart a bankkartyas tankolasok mellett, erzurum hotel 40usd, gyorshajtas 90 helyett 102, 78 Usd birsag, repultunk negyszer, tabriz-teheran-isfahan-benderabbas, az volt 85usd, repultunk herat-kabul 55Usd, torok vizum 20Usd, afgan vizum 30Usd, irani vízum kabulban 88Usd, szallas kabulban 150 Usd ot ejszaka, es sok helyen aludtunk 20-30 usd aru szallodaban, nekem kellett a normalis wc miatt, rengeteget buszoztunk, millio taxival jartunk , vonattal is haraomszor iranban, tobbzsor mentunk berelt autoval, jo ettermekben ettunk, vettem 50 Usd akkumulatort, 100usd egy szonyeget a szuleimnek Tabrizban es igy tovabb. Igy felsorolva nekem is hihetetlen, hogy ennyi minden kijott 1000Usd-bol. Az autout budapest-bazargan oda vissza az en kocsimmal kb 7literes dizel fogyasztassal fejenkent kb 60.000 HUf-ba kerult. Ennyi penzbol ennyi mindent megnezni csak ezen a kornyeken lehet.
  Utcan aludni nem lehet es nem is tanacsos, egyreszt sok varosban kijarasi tilalom van, es oszinten szolva meg a helyiek szerint is veszelyes az ejszaka , mindenfele szornyeteg elobujik a vackabol. Ha utazol, altalaban az ettermekben ha vacsorazol ingyenes a szallas, azaz alhatsz ott azon a helyen a foldon, a betonon vagy szonyegen ahol a vacsorat elfogyasztottad nehany tiz tarsaddal egyetemben.
  Kabultol eszakra nem voltunk, mert jart le a torok vizumunk, es mivel toroko. igazz rendorallam, ott nem az tortenik, hogy ha lejar a vizum veszel masikat, hanem eloszor jol megbuntetnek, kb 200Usd , majd vehetsz masik vizumot. Komolyan, remalmaimban sem szeretnek a torok hatosagokkal ujjat huzni. Egesz ut alatt, beleertve a tavalyi turamat is, egyszer szegeztek geppisztolyt tavaly a fejemnek, az araraton egy torok katona az egyik ellenorzo pontnal.
  Szoval Afganisztan nem Iran el kell felejteni a kempingezest, a szallas csak kabulban draga, videken rohejesen olcso, Bamyanban pl 2usd volt fejenkent, ez volt az a lelektani hatar amikor nem alkudtunk, nem volt mibol.
  Ha nem muszaj nem menj Kandaharba, mert az a kornyek egyelore meg haborus zonanka szamit, ahogy a masik topikban irtam, mig a golyo be nem csapodik, minden rendben.
  Pakisztan a kovetkezo uticel.
  Egyelore ennyi.
  Udv, Bendeguz.
  Irtam mar, hogy en is mennek megint erre a kornyekre, ha komoly a szandekod es esetleg osszejonne egy par ember, nem vagyok ellene egy kis kiruccanasnak.
  Most nagyon fontolgatok egy afrikai turat, van egy Yamaha Grizzly quadom, levinnem Dubrovnikba utanfuton, komppal at Bariba, majd Szicilia, Tunezia, Algeria, Niger, Csad, Kozep afrikai kozt,Zaire egeszen le az egyenlitoig. Egy terv egyelore, mert ez inkabb olyan harom honapos tura lenne mint kevesebb, ismerve a fekete kontinens nagysagat.

  #434693 Hozzászólás

  TZS

  bendegúznak

  Csak gratulálni tudok, hogy kerekesszékkel is nekivágtál egy ilyen szép útnak. Gondolom, azért valami extra kerekesszékkel mentél, mert aszfalttalan utakon különben nehezen lehetett volna közlekedni.
  Engem is érdekel afganisztán, Iránban már jártam, de ott még nem.
  Dogubayazitig a kocsival mentetek végül? 1 hónap múlva, gondolom, megvolt a kocsi. Pakisztánba végül átmentetek?
  És, ha nem indiszkrét a kérdés 1000 $-ból kijött az út?
  Kabultól É-ra gondolom nem mentetek, vagy mégis? Irtad a másik topicban hogy nagyon drága volt a szállás Kabulban, gondolom utcán, vagy hálózsákban nem tanácsos aludni.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
Hozzászólás: Istanbul majd Kabul
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.