Isztambulba egyedül?

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Isztambulba egyedül?

 • Indította
  Témakör
 • #9276 Hozzászólás

  Jucus3
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Szeretnék Isztambulba utazni és néhány hasznos tanácsra, tippre lenne szükségem, hogy megkockáztathatom-e egyedül az utat. 42 éves nõ

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 83
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #125289 Hozzászólás

  Lili

  Kérdés

  Nem tudom, hogy mennyire aktuális, de jövõhéten indulok Isztambulba és nem tudom, hogy ott mi számít kihívó öltözetnek.
  Rossz néven veszik azt is hogyha spagettipántos pólóban jár az ember? És a térd felett érõ szoknyával mi a helyzet? Nem igazán tudom, mert ez lesz az elsõ utam.
  Elõre is köszönöm a válaszokat.

  #125288 Hozzászólás

  Janika45
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Isztambul szállás

  Sziasztok!

  Isztambulban a szállások igen sokrétûek…én találtam egy olcsó helyet. Egy világcég partner irodája, magyarok…vannak mindig isztambuli olcsó szálláshelyek a tarsolyukban:)
  itt az oldal, a rajta lévõ teloszámon meg lehet árajánlatot kérni, elég rendes nõ vette fel idáig (többször utaztam velük nem csak Isztambulba)

  http://www.olcsoszallasok.net/isztambul_hotel.html

  Üdv és jó utat:)

  #125287 Hozzászólás

  hunglider
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Help

  Kérlek, segítsétek diplomamunkámat a következõ rövid kérdõív kitöltésével:
  http://www.ripet.hu/feedback.php?kid=ba1cuwdhaqtqvqus

  #125286 Hozzászólás

  Péter

  mközlekedés

  Az igazsághoz azért hozzátartozik, h a 10+ milliós Isztambulnak csak 2 villamosvonala van! 1914-ben még 5 volt!

  A különbség, hogy Isztambul rohamléptekkel fejlõdik, szemben Budapesttel. Hogy csak a közlekedésnél maradjunk: épül a Boszporusz alatti vasúti alagút a Marmaray, új metróvonalak, gyorsvasút Ankara és Isztambul között.

  Attól tartok, ha a Demsky-rezsim alatt épülne új villamos sztambuli mintára az legalább 10-szer annyiba kerülne, mint a törököknél. Pedig ott is van korrupció, csak talán nem akkora mértékû, mint Judapesten.

  #125285 Hozzászólás

  Joster

  milas, nem villamos,metró

  Tegnap jöttem haza Isztambulból és bizton állíthatom , hogy nem villamos, hanem metró megy az Atatürktõl. Eltévedni tényleg nem lehet, csak kövesd a light rail transit táblát az aluljáróba (nálunk még sehol sem láttam ilyen tisztát) 1,5 líráért vegyél egy zsetont (hatalmas felirat :Jeton) , majd szállj fel a metróra. Innen elmész Zeytinburnu állomásig, leszállsz, új zseton, felszállsz a villamosra (vagy Kabatas,vagy Eminönü a végállomás, mindkettõ jó) és a 16. megállónál leszállsz a villamosról(Sultanahmet). 400 forintból akadály nélkül (értsd : dugók nélkül) 1 óra alatt a központban vagy. Ajánlanám a BKV összes fejesének , hogy tanulmányozzák ezt a villamosrendszert, mert lenne mit tanulni( olcsó, gyors, tiszta, kényelmes, egyértelmû stb…).

  #125284 Hozzászólás

  Péter

  Megjegyzések

  Azért az merész túlzás, hogy mindenki beszél angolul! Maradjunk annyiban, hogy többen beszélnek idegennyelveket, mint Magyarországon és aki turistákkal foglakozik azok valóban beszélnek angolul.

  Isztambul valóban fejlettebb és tisztább város, mint Budapest, de ettõl még Isztambul nem európaibb! Ne keverjük a fogalmakat! Tokió vagy Szingapúr sokkal tisztább és fejlettebb, mint bármelyik európai város, de azért ugye nem mondjuk rájuk, hogy európai!

  balik=hal

  #125283 Hozzászólás

  milas
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Isztanbul

  Isztanbulba a 85 éves nagyszüleim is elmentek egyedül, ketten. Atatürk reptérrõl megy a villamos (jobb, mint a Combinok), ami bevisz a belvárosba. 1 villamosvonal van, eltévedni elég neéz.

  Idõsebb boltosok beszélnek magyarul, de angolul mindenki.

  Utcai árusoknál nagyon finomakat lehet enni, sen lesz semmi bajod tõle. Isztanbul sok tekintetben európaibb, mint mondjuk Bp.

  Mindenkinek ajánlom a balikos szendvicset a Galata hídnál!!

  #125282 Hozzászólás

  Jhonny

  Isztambul

  Akit érdekel:
  -mi nem tudtuk sehol sem használni a nemzetközi diákot volt ahol “kiröhögtek” amikor mutattuk ,volt olyan ahol ki is írták,hogy nincs kedvezmény diákoknak

  Megéri:
  -ha valaki olcsóbban szeretne vásárolni annak érdemes átmenni Üsküdarba(1,5 lira a hajóút), sütiféléket pl. 2/3 de akár féláron is meg lehet venni, de más dolgok és olcsóbban, mint a bazárban, illetve alig van turista
  -a Fûszer Bazár mögött van egy bolhapiac,ott olcsóbban adnak mindent mint a bazárokban(a max. alkudott árnál olcsóbban(legalább is amennyit mi alkudni tudtunk))
  -a halpiacokon nagyon jó kajákat lehet venni olcsón(3 TLY egy halas szendvics a Galata-híd tulsó oldalán,nagyon megéri)
  -Üsküdarban Tavuk Döner + Ayran 2TLY volt
  -lehet,hogy mi kajáltunk szar helyen,de Sultanahmetben kis utcákban, ilyen éttermekben 10TLYért keveset adtak,igazán jókat,sajnos csak 15-20 TLYért tudtunk enni
  -az egyik srác mondta,hogy a Taksim tér közelébõl hajóval át lehet menni a környezõ szigetekre, azt mondta,hogy nagyon jó volt

  #125281 Hozzászólás

  Kirgizke

  Müzesi Kart

  Sajnos az említett múzeum-kártya csak török állampolgároknak van. Tavaly kérdeztem meg egy turista irodában, Mustafapasában.

  #125280 Hozzászólás

  Endru
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  diák

  Szia,
  Én már nagyon túlkoros vagyok ettõl, így nem figyeltem különösebben. De sehol nincs más felirat, mint nagy betükkel számítógéppel kinyomtatva a belépõ ára. Esetleg török diákigazolvány használható lehet.
  Ellenben van egy müzesi kart, mely mindenhol (kappadokiában is) nagy plakátokon hirdetve van. Ez korlátlan belépõnek tûnik, de biztosan csak egy nagy körutazásnál, sok állami múzeum illetve régészeti hely meglátogatásánál fizetõdik ki. Próbálkozz keresõ programmal erre a névre.
  Üdv
  Endru

  #125279 Hozzászólás

  Jhonny

  Szia Endu

  Köszönjük az információkat!
  Esetleg láttál-e arra valami utalást a kasszáknál,hogy adnak-e kedvezményt nemzetközi diákra(ISIC) és ha igen akkor mennyit!?

  Köszi a választ

  #125278 Hozzászólás

  Endru
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  isztambuli árak

  Sziasztok Isztambul Kedvelõk!
  1 hete jöttünk vissza, kettesben egyéni úton voltunk, 5 nap Isztambul, 4 nap Kappadokia.
  Valóban, a Süleymaniye Camii felújítás alatt és semmi sem látható, még kívülrõl is alig. Rüstem Pasát osztom, de nekünk a Galata-híd lábánál lévõ Yeni Camii jött be leginkább.
  Belépõk török lírában (1 euro=2 TL):
  Aya Sofia: 20
  Yerebatan ciszterna: 10
  Topkapi: 20+15 a hárem
  Archeologiai Muz. (+ Ókori Kelet + cinikli) 10 (nagyon megéri)
  Galata torony: 10
  Yedikule: 5
  Boszporusz hajó 2×1,5 óra az IDE céggel: 20
  Göreme Open Air Muz. 15

  Isztambulban a Cemberlitas több száz éves török fürdõben egy olyan belépõ, amiben már van szolgáltatás is (ledörzsölés, szappanozás, masszázs) 55 TL.

  Szívesen válaszolok kérdésekre.
  Aki tud az menjen nyugodtan akár egyedül is, de társsal együtt mindig nagyobb az élmény.
  Endru

  #125277 Hozzászólás

  Levele

  Köszi

  Sziasztok,valaki meg tudná mondani,hogy hogy van törökül,hogy:
  Hajrá Magyarország

  #125276 Hozzászólás

  Kirgizke

  Süleymaniye-dzsámi

  Szia Péter!

  A Süleymaniye-dzsámit épp felújítják az Isztambul – Európa kulturális fõvárosa 2010 projekt nevében. Csak egy nagyon kis rész látogatható, de az is felejthetõ. Én inkább a Rüstem Pasa-dzsámit ajánlom, az valami csoda.

  #125275 Hozzászólás

  Péter

  Ötletek

  Remélem tényleg van diákkedvezmény, bár gondolom a Hagia Sophiát és a Topkapi Szerájt mindenképpen megnézitek, akármennyibe kerül.

  Ha kénytelenek lesztek spórolni a Yerabatan ciszterna kihagyható. Nekem tetszett ugyan de már évekkel ezelõtt is nagyon drága volt és nem ért annyit amennyibe a belépõ került, de hány dologgal van úgy az ember, hogy nem ér annyit amibe kerül és mégis megveszi! Ez legalább egy örök élmény volt, nem valami eldobható vacak! De mondom, ha ki kell hagyni valamit , akkor ezt hagyjátok ki!

  A Galata-torony szintén baromi drága volt, de az a kilátás minden pénzt megért!

  Ezeknek a belépõárait nem találod meg a listán, mert nem a Kulturális Minisztérium kezelésében vannak.

  Néhány nagyszerû látnivaló, ami ingyenes, olcsó vagy legalábbis nem túl drága:

  A mecsetek ingyenesek, még a híres Kék-mecset(Sultahanmet cami) vagy a Süleymaniye-dzsámi is, legföljebb dobjatok egy kis aprót a perselybe, mint nálunk a templomokban szokás.

  Nagyon olcsó(fillérek) volt a belépõ a Hadtörténeti Múzeumba és nagyon megérte!

  A Yedikule(Héttorony) és a Rumeli Hisari erõdök is nagyon látványosak és 1-2 líra a belépõ, érdekes módon ezeken a helyeken alig voltak turisták.

  A Régészeti Múzeum az egyik legjobb a világon(és már láttam egy párat!), megéri az árát.

  #125274 Hozzászólás

  Kirgizke

  Jhonnynak – Topkapi

  Tavaly augusztusban 20 YTL volt az alap Topkapi-belépõ, és még 15 a Hárem. /Tavasszal még fele áron lehetett bejutni, de szezonra megemelték./

  A tavalyi utunknak a leírását egyébként megtalálod itt az utazas.com-on, az útleírások közt: Törökország 2008 – Isztambul, Kappadókia cím alatt.
  Sõt, az idei is elkészül lassacskán.

  #125273 Hozzászólás

  Jhonny

  Péternek

  Én vagyok az:):):)
  Még egyszer köszi a választ, bevallom,nem olvastam teljesen végig ezt a topicot,csak azért kérdeztem meg ott is, mert ott tudnak normális válaszokat adni,itt meg van néhány aki egybõl beléd köt(itt természetesen nem rátok gondolok,hanem azokra AKIK az Afrika topicba írnak)
  Meg azért kérdeztem, mert olvastam olyat aki 50(30+20)TLY-t fizetett a Topkapiba,viszont annak a honlapján csak 10+10 van feltûntetve!
  Mivel ez egy kicsi költségvetésû út lesz,ezért próbálok kalkulálni,csak így nehéz volt!
  Hát igen,kicsi a világ:):):)
  Ha ISIC-t nem tudom használni akkor muszáj lesz megismerkedni a pénztárosokkal:):):)
  Üdv,Attila!
  (jó lenne ha ez is olyan színvonalú lenne, mint az a fórum)

  #125272 Hozzászólás

  Péter

  Attila?

  Te vagy az, aki ma a Lonely Planet fórumán is ezt kérdezte?

  Kicsi a világ! :-)

  Ott válaszoltam, de most látom hogy már ebben a topikban is hivatkoztam korábban a Kulturális Minisztérium weboldalára.

  #125271 Hozzászólás

  Jhonny

  Árak

  Sziasztok!

  Valaki meg tudná nekem mondani az aktuális belépõárakat a legnépszerûbb helyekre Isztambulban?
  Az tényleg igaz,hogy nem adnak kedvezményt nemzetközi diákra a leglátogatottabb helyeken?
  (Olyan ne válaszoljon aki azt akarja írni,hoy nézzem meg a Topkapi,Elsüllyedt Palota … honlapján az árakat, mert hiába van ott fent ha sokan teljesen más árakat mondanak)

  Elõre is köszi a választ!

  #125270 Hozzászólás

  Péter

  Remélem még olvasod!

  El is kerülte a figyelmemet, hogy holnapután indulsz!

  Hát az Útitárs könyvvel tényleg nem sokra mész. Szerintem a Rough Guide Turkey a legjobb könyv(feltételezem értesz angolul), de végsõ soron a Lonely Planet is megteszi. Rough Guide-ot talán a Bestsellersben kapsz ha szerencséd van.

  Én ugyan 5 éve voltam utoljára és azóta úgy hallom felmentek az árak, de kétlem, hogy drágább lenne Magyarországnál.

  Tényleg érdemes alkudozni a szobaárakból.

  Ha van még idõd nézegesd ezt a honlapot, vannak rajta 1-2 hetes útiterv javaslatok is: http://www.turkeytravelplanner.com

  Isztambulra tényleg kell legalább 3 nap. Kappadókia kihagyhatatlan, szintén legalább 3 nap. Tengerpart Fethiye környékén(ölüdeniz, Saklikent, Pillangó-völgy, stb.) Antalya és környéke(Termessos, Aspendos).

  És ne felejtsétek el tiszteleteteket tenni Rodostóban(Tekirdag) Rákóczi fejedelmünk egykori házában. Egy kellemes félnapos kirándulás Isztambulból. Igaz, hogy a fejedelem házán kívül nem nagyon van más látnivaló, de láthattok egy hamisítatlan török kisvárost, ahol gyakorlatilag nincsenek turisták(az odatévedõ magyarokat leszámítva). A ház a tengerparton van, ha útbaigazítást kértek a “magyar házat”(madzsar evi) keressétek!

  Iyi yolculuklar! (Jó utat!)

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 83
Hozzászólás: Isztambulba egyedül?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.