Jack Russel

 • Indította
  Témakör
 • #46249 Hozzászólás

  Balázs

  Érdeklõdnék, hogy a kotorékozáshoz általában használt ebeken (jagd, foxi, tacskó) kivül próbált-e valaki más fajtákat is.
  Elsõsorban Jack Russel, border vagy ír terrierrel kapcsolatos tapasztalatok érdekelnének, de bármilyen kotorékos élmény és tapasztalat/tanulság érdekelne. Én egy kotorékos szezonon vagyok túl, az abszolút kezdõkkel e vékonyka ismeretanyagot szívesen megosztom.
  Üdv

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #446405 Hozzászólás

  Akkor aztán

  jót élveztél kisfiam.Inkább fogj a róka helyett magadnak egy nõt!(ha egyáltalán szóba állnak ilyen személyiségfejlõdési zavarosokkal)Nem nagyon láttál te még nõt ,mert akkor nem a nyomorult rókán-vagy bármilyen állaton-vezetnéd le.Na ,de el van a gyerek(gyilkos),ha játszik.

  #446404 Hozzászólás

  kacz88
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  egy kutyával

  Mi hárman mentünk rókára egy 1,5 éves foxi szukával. Egy 3 éves kotorákra amit borz készített de 1 év utén elhagyott és róka költözött bele. 4 órát volt lenn a kutya. 3db 1m*2m*-es 180-as lékkel meglett egy nagy kanróka a másik puska hilyán meglépett. A kutyának a második bevetése volt.

  #446403 Hozzászólás

  Anna

  Parson és Jack Russell terrier fórum

  Sziasztok!

  Anna vagyok, egy simaszõrû foxi és egy Parson Russell terrier kutyus gazdija. Petra barátosném, akinek Jack Russell terriere van, nyitott a saját honlapján egy Parson és Jack Russell terrier fórumot, ahol az általunk kedvelt 2 fajtáról van szó, mindenrõl lehet írni, vagy kérdezni, ami velük kapcsolatos.

  Szeretettel várunk, ha érdekel a fajta és a gazdijaik! :-))
  A fórum nemrég indult, minél többen leszünk ott a kérdéseinkkel, ötleteinkkel, annál nagyobb látogatottsága és nívója lesz!
  A cím: http://www.jackrussell.hu/forum

  Hali!

  #446402 Hozzászólás

  tücsi

  Bakker

  hogy ti mekkora szadisták vagytok. “tölcs újra”,gyökerek,ha egymásra találnak.

  #446401 Hozzászólás

  Józsi

  hello!

  Sziasztok!

  Ha jol tudom a borz vedettseget feloldottak (a Vadon cimu ujsag x. szamaban olvastam) de arrol nem tudok hogy vadaszhato-e.
  Addig is marad a roka stb.
  Jo lenne ha tobben is csatlakoznanak, en is csak veletlenul talaltam meg a temat.
  Talan egy uj temat kene inditani kotorekozas cimen.
  Egyebkent szivesen olvasom elmenyeiteket, tapasztalataitokat.
  Bye

  #446400 Hozzászólás

  Balázs

  Tanulságok

  Bocs a nagy szünet miatt, most már újra itt leszek rendszeresen.
  Szóval tanulságok. Azt, hogy róka vagy borz lakja e a kotorékot azt legbiztosabban a kotorék szaga alapján lehet eldönteni, minden más jel megtévesztõ lehet (a kijárat alakja, a kotorék kiterjedése stb.) Ezt mi ebben az esetben figyelmen kívül hagytuk. Ez volt az elsõ hiba.
  A második hiba az öreg tacsi viselkedésének figyelmen kívül hagyása volt, õ pontosan tudta hogy miért nem akar visszamenni a kotorékba.
  A harmadik dolog inkább hátráltató tényezõ volt, nem hiba: piszkosul fújt a szél, és nem hallottuk meg az ugatást vagy csak nagyon nehezen.
  A negyedik hiba: 3 kutya együtt a kotorékban (nem ismerték egymást) ebbõl lehetett volna probléma is, hálisten ez nem következett be. Szerintem ha több kutyánk van érdemesebb õket váltogatva küldeni mintsem egyszerre.
  A borz védettségének jogosultságát pedig megkérdõjelezném, sõt egyenesen indokolatlannak tartom. Nem tudom nálatok mi a helyzet de itt Dél-Zalában rengeteg van belõlük.

  #446399 Hozzászólás

  AGRIOS

  Kiváncsivá tettél,

  úgyhogy érdeklõdve várom, milyen tanúlságokat vontál le az eset után magadnak! Minden esetre hülyeséget csináltatok dögivel az biztos, dehát ezt (is) csak a saját kárán tanúlja meg az ember, és a kutya.Remélem a borzot végül útjára engedtétek!Az aktuális helyzetet nem ismerem, de márciusban még tuti, hogy védelem alatt állt a faj.
  Üdv!

  #446398 Hozzászólás

  Balázs

  Borz vagy róka?

  Általában így szokott lenni, a kan elõször ugrik, a szuka tovább marad a kotorékban, vagy egyáltalán nem ugrik és ki kell ásni. Legalábbis az eddigi tapasztalatok így mutatták.
  Ha sokáig nem hallatszik semmi értékelhetõ jel a kotorékból, akkor szoktak elkezdeni cidrizni a térdeim, és lelki szemeimmel már látom is az öreg csíkosfejût…
  Idén március elején jártunk igy két haverommal. Egy holtág partján lévõ elég nagy terjedelmû kotorékot néztünk ki magunknak, õk három tacskót hoztak, én egy 2,5 éves kezdõ jagd szukát.
  A kotorék már az elején gyanús volt. Fele kijárat borzos fele rókás, de nem volt igazán egyértelmû. Szaga nem volt, de nem volt tisztítva sem. Elõször az legidõsebb tacskót engedtük, õ 15 perc járkálás és 10 perc egyhelyben ugatás után kijött a kotorékból és nem igazán akart visszamenni. Ezután az öreget megkötöttük, és a két fiatal tacskót engedtük le. Most még rosszabb volt a helyzet, mint az elõbb ugyanis pár perc ugatás után minden zaj megszûnt, ráadásul a szél is feltámadt és már semmit sem hallottunk. Ekkor volt de. 11 óra, és du. 2-ig semmi életjel. Most már biztosak voltunk benne hogy borz van a kotorékban, de ugye késõ bánat..
  Két tapasztalatlan kutya egy hatalmas labirintusban, ráadásul úgy, hogy ezelõtt rókát is csak egyszer láttak, és emellett semmi jel, ami alapján ásni tudtunk volna.
  Ezért csak úgy találomra ástunk 3 aknát, a járatokat el is értük, de hiába hallgatóztunk bele, semmi hang.
  Ekkor következett az a pont amikor elkezdtek rábeszélni, hogy engedjem be a jagdomat, mondván, hogy az majd megmutatja hogy hol kell ásnunk, meg hogy az majd félrenyomja a tacskókat stb.
  Hát elengedtem. Az ezt követõ 40 perc folyamatos hideglelés volt a számomra és tulajdonképpen abban a pillanatban meg is bántam az egészet ahogy elengedtem a kutyát. De 40 perc múlva megjelent, de ahogy meglátta hogy ott állunk, térült- fordult, és egy másik járaton rögtön visszament.
  Erre elkezdtuk ásni a 4. aknát a 2 nyilás között félúton (jobb ötlet nem lévén). Talán a második ásónyomot dobtam ki, amikor nagyon halk ugatás hallatszott a lábam alól. Kb. 5 perc múlva megjelent a kutyám (a jagd) akit rögtön megkötöttem. Kb. 1,5 m mélyen voltunk amikor szakítottam, rögtön kapartam félre a földet két kézzel..
  Ott volt mind a két tacskó az egyik gõzerõvel támadta a borzot amásik ott hasalt mögötte (az már csak otthon derült ki, hogy a nyaka felsõ részén volt egy elég csúnya hasítás amit ott nem vettünk észre). Kivettem mind a kettõt, és bedugtam a járatba a lapátnyelet. Egy hatalmas horkantás volt a válasz. Ekkor engedtük be a jagdot, és miután õkelme igy egy idõre le lett foglalva, sikeresen kibontottuk a járatot oldalirányba, a kutya a kivétele után fogóvassal megcsíptük. Egyébként az egészet a jagd sínylette meg a legjobban, neki az egész alsó álkapcsa sebes volt kb. 3 hét múlva vihettem ki megint, addigra épült fel. A történetbõl levonandó tanulságokról majd legközelebb, most mennem kell.
  Üdv

  #446397 Hozzászólás

  AGRIOS

  Üdv Balázs!

  Örülök a témának! Én 2000. feb-ban találkoztam elõször ezzel a vadászati formával a gyakorlatban. Azonnal a rabja lettem! A vadászat a mi területünkön folyt, egy barátom hozta el két kutyáját. Egy foxit és egy jagd x foxi keveréket, mindkettõ szuka.Az elsõ kotoréknál a foxit engedtük le. Talán egy perc sem telt el már hallottuk is a mélyben zajló harc hangjait! Sajnos hosszan tartó várakozásunk eredménytelen volt, a kutya képtelen volt ellenfelét ugrasztani. Attila úgy döntött pulóverét a kotorék közelében hagyva keressünk másik lakott kotorékot.
  Nem volt nehéz dolgunk pár km-re biztosan használt öreg rókavárat ismertem. A kutya golyóként vágódott a föld mélye felé! Élénk csaholása folyamatosan szûrõdött felénk. Kb fél óra elteltével az elsõ róka óvatoskodva bújt elõ rejtekébõl. Miután felbukott Attis izgatottan dobálta utasításait:
  Tölcs újra és kuss!
  Õ, sokéves tapasztalatával háta mögött pontosan tudta mit jelentett a már holt vörösfrakkos elõzõ viselkedése! Nem kellett egy teljes perc és villámként csapódott a másik is. A sörétraj az elejét érte a rókának, hatalmas bucskát vágott és mikor végleg elterûlt már nem élt.Az elsõ a kan volt (ez kihasználva, hogy a kutya párjával van ádáz csatában angolosan kivánt távozni), második a szuka, harmadjára Tina bújt elõ. Huncut szemébõl egyértelmûen a következõ kérdés tükrözõdött:
  Na mivan skacok, eredmény?
  Én azt sem tudtam melyiket öleljem örömömben, Attilát vagy a kis harcost!Úgy döntöttem barátomra zúdítom boldogságom áradatát és ezt Tina sem bánta mert Õ inkább utómunkálatait végezte közösen leküzdött ellenfelein! De nem sokáig tartott az örömködés hiszen még fel kellett szedni Szonját!
  Hatalmas kõ esett le szivünkrõl mikor megpillantottuk az otthagyott pulóveren kuporgó kiskutyát. Büszkén hajtottunk végig falunk fõutcáján az autónk eljére kötözött rókákkal! Hát, nállam így kezdõdött! Remélem sokan kedvet kaptok élményeitek megosztására, amikbõl mindannyian tanúlhatunk!

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Jack Russel
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.