Javasolt kirándulóhelyek

Kezdőlap utazas.com Fórum Magyarország Javasolt kirándulóhelyek

 • Ennek a témakörnek tartalma 1 résztvevő és 0 hozzászólás.
 • Indította
  Témakör
 • #53302 Hozzászólás

  fotos2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Medvehagyma és szép kilátás – Könnyed túrák a Rezi várhoz

  Az Országos Kéktúra útvonala ugyan nem halad át a Rezi váron, mégsem javaslom, hogy kihagyjuk ezt a látnivalót. Nem annyira a Rezi vár csodálatosan omladozó és meglehetősen hiányos falai miatt. Leginkább a kilátás – ha Zeusz is úgy akarja – az, ami miatt érdemes megmászni ezt a kis kaptatót.

  A Keszthelyi hegység sokféle lehetőséget kínál a balatoni nyaralásban vagy a hévízi lubickolásban elpuhult izmaink megmozgatására. Ráadásul nem csak nyáron, de a többi évszakban is találunk valami különleges élményt, hogy újra és újra felkeressük e régiót. A tavaszi ébredő, medvehagyma illattal elárasztott erdő olyan élmény, amire mindenki szívesen emlékszik vissza. Ősszel a finom, érett szeder csábít, míg télen a havas erdő kápráztatja el a túrázót.
  A Keszthelyi hegység északi felén, Rezi község mellett, a tengerszint felett kb. 400 m magasságban, egy kiugró szikla ormán épült a Rezi vár. Mára csak a kőfalak egy része maradt, de a kilátás nagyon impozáns, észak felé Vindornyaszőlőstől Várvölgyig be lehet látni a tájat. Fel lehet fedezni innen a Tátikavár romjait és a Zalaszántói Sztupa kupoláját is. Megesett, hogy órákat töltöttünk a rom előtti sziklákon bámészkodással, távcsövezéssel. A várrom melletti dombon aránylag nagy, fákkal teleszórt rét található, ahol tűzrakó helyek, padok és asztalok is várják a fáradt vándort. A cél tehát adott, a megvalósításhoz pedig több út is kínálkozik.

  A kéktúra mentén
  A bátrabbak Keszthelyről vagy Hévízről, a profik esetleg Sümegről (a Himalája expedíció tagjai legalább Kőszegről) startolhatnak, és a Kéktúra útvonalának kis módosításával juthatnak el Rezi várához. Ugyanakkor a kényelmesebbek a vár közelében az autóból kiszállva, nagyot nyújtózva kaptatnak felfelé a hegynek. Mindegy melyik utat választjuk, de tegyük a saját fizikumunk kellő ismeretének biztos tudatában.
  Az Országos Kéktúra útvonal eleve garantálja az érdekes helyeket és látnivalókat. Akinek azonban sikerült felkelteni az érdeklődését és rászánja a kis kerülőt, három lehetőséget is tudok javasolni a rom megközelítésére. A legtöbben Rezi községen keresztül autókáznak fel (földúton) egészen a vár aljában található elágazásig, ahonnét alig több mint egy kilométer után már meg is pillanthatjuk a szebb időket is látott erődítményt. Ez persze legfeljebb autós túrázásnak felel meg, és a legtöbben csalódottan térnek vissza járművükhöz, hogy ennyi hűhó egy rom miatt, ahol még fagyit sem lehetett venni…
  Aki több mozgásra vágyik, az hagyja az autót (vagy a buszt) Reziben (itt lehet fagyit is venni) és gyalog induljon a valamivel kevesebb, mint öt kilométeres távnak (Reziből K felé, kék ∟ jelzés). A túra első negyede gabonatáblák között vezet, majd beérünk az erdőbe ahol kicsit érdekesebb és meredekebb lesz a terep. Ekkor már érdemes lassítani és körbenézni, hiszen a Keszthelyi hegység sok különlegességgel és ritkasággal várja az odalátogatót. A várromig tartó úton a szintemelkedés kb. 130 m, ami – akár gyerekekkel együtt is – könnyen bejárható túrát ígér.

  A szedresen át
  A célunk eléréséhez másik két túraút is kínálkozik. Az egyik – szintén szűk öt kilométer felfelé – Zalaszántó előtt (Rezi felől), az országútról kelet felé indul és a táv felében a régi, ma már többé-kevésbé elfeledett laktanyához vezető kövesúton megy. Szerencsére az erdőben. A jelzés (kék ∟) ezután élesen délre fordul és egyre meredekebb lesz. Ne adjuk fel könnyen, főleg ha augusztus végén, szeptemberben járunk ezen az úton, mert a cél előtt finom csemege vár ránk. Ekkor érik ugyanis a szeder, ami itt igen nagy mennyiségben található. Érdemes erre külön időt szánni, illetve még többet, ha valakinek az ízlelő bimbóin kívül mást is megmozgat a friss gyümölcs. Ha sikerül jól teleennünk magunkat, örömmel tölthet el az a tény, hogy az út nagy része már mögöttünk van. Innen még kb. 1,5 km-es könnyed séta, és már gyönyörködhetünk is a kilátásban.

  Térdig a hagymában
  A három út közül a végire hagytam a kedvencem. Ez a Zalaszántót Várvölggyel összekötő útról indul, a hegy észak-keleti felén (kék ∟, majd sárga – jelzéseken), és elsősorban májusi túrázás alkalmával érhetjük meg miért is szeretem. No, nem azért meg ez a legrövidebb. A medvehagyma miatt. Ezen a részen májusban virágzik, és ilyenkor szőnyegszerűen takarja be az erdő alját. Páratlan vizuális és szaglószervi élmény, amely végig kísér egészen a csúcsig. Persze más növényi és állati ritkaságokkal is találkozhatunk errefelé így erősen javaslom, hogy a fényképezőgépet vagy videokamerát senki ne hagyja otthon!

  Személy szerint már mindegyik utat többször is megjártam és bizton állítom, hogy a Rezi vár meghódítása nem kíván igazi sziklamászó vagy egyéb komoly testgyakorlatot. Az utat megtehetjük akár egyedül, akár családosan vagy barátokkal, a Meleg-hegyet könnyedén megmászva megismerhetjük a Rezi vár romjait, a Keszthelyi hegység egy részét, hazánk apró természeti csodáját, amely ezután feledhetetlen élményként él bennünk tovább.

  A Rezi várról
  GPS koordináták: É.Sz. 46° 51′ 58″, K.H. 17° 14′ 28″
  A Rezi vár 1292-1307 között épült, majd 1589-től lakatlan. Jelenleg romnak tekinthetjük, de a főfalak és néhány egyéb fal többé-kevésbé épen maradt, illetve fel lett újítva. Fennállása során sokszor cserélt gazdát és sokszor ostromolták, de soha nem bírt stratégiailag fontos szereppel. Egy 1592-es oklevél már romként említi. 1741-ben Festetics Kristóf vásárolta meg, majd a második világháború után, 1945-ben államosították. 2000-ben kezdődtek meg a régészeti feltárások és a helyreállítások.

Hozzászólás: Javasolt kirándulóhelyek
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.