Jukagir írás

 • Indította
  Témakör
 • #44445 Hozzászólás

  Laci

  Tud róla valaki valamit?

7 hozzászólás megtekintése - 1-7 / 7
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #425364 Hozzászólás

  Laci

  Bonyolult

  mármint azok a háromszögek, pöttyök stb. mindenféle kusza vonalakkal összekapcsolva terjedelmes “rajzokká” állnak össze. Szóval lehet, hogy inkább valami néprajzos vagy kulturantropológus segítsége is elkelne.
  Az ajánlatokat pedig mindjárt elkezdem bogarászni, végülis ha régi japán jelekkel elbánt…

  #425363 Hozzászólás

  Szilvi

  szimbolumok

  ismeritek ezt az oldalt: http://www.symbols.com/ ?
  bar azt irjak, hogy “encyclopedia of Western signs and ideograms” regi japan jeleket mar sikerult vele azonositanom, hatha te is szerencsevel jarsz :-)
  persze ehhez nem art ha emlekszel egy-ket konkret jelre.

  #425362 Hozzászólás

  csaba

  sci.lang

  Van egy felhasználói csoport (usegroup), sci.lang a neve. Itt talán van valaki, aki tud neked választ adni a karakterek jelentésére. Persze ilyen esetben célszerû feltenni a képet valami ingyenes oldalra, és a kérdésnél hivatkozni erre az URL-re.

  #425361 Hozzászólás

  Laci

  Köszönet

  minden eddigi infóért. A linkek egy részét ismertem, én jobbára jakutföldi oldalakon keresgéltem, de arrafele csak mindenféle néppességi statisztikákról írnak, meg ilyesmi.
  Õk 1112 jukagírrol írnak, ebbõl 697 él Jakutföldön. Gondolom akiknek nem a jukagir az anyanyelve, de beszéli õk olyan hagyományõrzõ leszármazottak az ország más részein. (ahogy pl. sok sokadikgenerációs emigráns magyar is megtanul magyarul, de amúgy már az országa nyelvét használja)
  http://www.rangifer.org/osob_yuka.shtml
  oldalról elérhetõ egy térképvázlat azokkal a helyekkel, ahol élnek.
  Nem olyan írásra gondolok, az minden helyi népnek van ma már. Õk pont abban különböznek, hogy van SAJÁT írásuk. Pár éve egyik leningrádi múzeumban láttam egy kiállítást sok É-i nép között róluk, ott volt ilyen írásos emlék. Ma már nem használják, de állítólag sok mindent ki lehetett fejezni vele. Lényegében egyszerû rajzok, háromszögek, vonalak, pöttyök meg ilyesmi. Na, engem ezeknek a jelentése érdekelne. Majd ha rájövök hogyan kell képet beilleszteni, berakok egy jukagir-írásos “szöveget”, de sajnos ez a fránya Windows még nem ismeri fel a jukagir “karaktereket”, úgyhogy szövegként még nem megy:-)))

  #425360 Hozzászólás

  Csaba

  A világ nyelvei

  Az Akadémiai kiadónál jelent meg 2 éve, nagyon klassz. Szóval ott azt írják, hogy 1989-ben 1100-an beszélték a jukagirt, ebbõl csak kb. 30% anyanyelvû (kérdem én: akinek nem az anyanyelve, miért tanulta ezt meg?). Az 1980-as évek eleje felé kezdték írni, cirill betûkkel, de igazából csak 1-2 kiadvány (népdalgyûjtemény) jelent meg azóta.

  A cirill betûvel író ázsiai nyelvek (általában altáji nyelvek: mongol, türk, stb.) általában az orosz ábécéhez képest 1-2 karakterrel többet tartalmaznak a kemény “h”, illetve az “ö” és az “ü” hangok kifejezésére, feltételezem, hogy ebben az esetben is errõl lehet szó.

  #425359 Hozzászólás

  szilvi

  konkretan az irasrol sajnos semmit nem talalok.
  azert remelem a fentiek is segitenek

  #425358 Hozzászólás

  szilvi
7 hozzászólás megtekintése - 1-7 / 7
Hozzászólás: Jukagir írás
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.