Kailash

 • Indította
  Témakör
 • #43938 Hozzászólás

  Szabolcs

  Engem az érdekelne, hogy megmászták-e már a Kailash hegyet, a tibetiek legszentebb hegyét. Úgy tudom, engedélyt nem szoktak rá kiadni, ami persze nem jelenti azt, hogy nem is mászták meg. Mert hát ahogy így elnézem a képeken, egész jó kis kalandok helyszíne lehetne a “kicsike”. Persze nem olyan áron, hogy utána becsukjanak egy tibeti börtönbe. Ti mit tudtok a dologról.
  Esetleg tudja valaki a Dalai Láma e-mail címét? :)

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #421019 Hozzászólás

  mf72

  Hát

  a pontos név egyébként Mlynár Maly és kb úgy néz ki a dolog, hogy a fal a Bielovodská dolinában van, kb 350 m magas (egyébként a magyar nyelvû irodalom tudomásom szerint Kis-Molnárként említi, Komarnicki mester hajdani leírása az egyik útról: (de a mai RP utak direktben mennek, csak errõl nem találtam hirtelen anyagot):

  “228.C Az északi fal bal oldalán

  VI/4

  Rendkívül nehéz és kitett, de szép. Falmagasság kb. 350 m. A felsõ rész törékeny. Beszállás a törmelékbe legmélyebben lenyúló ponton. Füves táblákon 40 m-t fel egy bemetszésig. Ez az alatt a hatalmas bevágódás alatt van j., amely majd az út egy része lesz. A bemetszésben 30 m-t egy lépcsõn (IV) át, jó párkányra. (Vigyázat! Mrózék útja is idejön, de az itt kissé j. tér el.) Tovább a bal oldali bordára és ezen a cirbolyás párkányra (V). Errõl 25 m-t le a nagy bevágódásba. A jobb oldalon 20 m-t fel az aljában levõ kis állásra (V). Errõl harántozás b. a szegélyezõ pillérre és ezen kissé j. egy párkányra (V). Tovább a párkány bal szélétõl egy repedésben nehezen (V) 10 m-t, könnyebben még 25 m-t kissé b. egy szószékszerû tömbre. Tovább egy nagyobbra még 15 m-t fel. [Baj esetén itt kimászhatunk a falból! Kissé b. meredek táblákon le kb. 60 m-t, majd füves, meredek terepen a k. fal nagy szakadékába (III). Ebben le a Poduplaszki-völgybe.] A nagyobb tömbrõl 15 m-t fel a függõleges falon, és ott b. át egy táblára. Ennek repedésében fel (V) a nagy sárga áthajlások alá egy hajlott táblán. Errõl a függõleges pillért keresztezve át j. (V) és egy falacskán 3 m-t fel egy keskeny párkányra. Ezen 3 m j. egy áthajlás alá. Rajta fel újabb áthajlás alá. Ez alatt j. 3 m-t harántozva, egy pilléren 4 m-t fel (VI) egy térségre. (Vigyázat! Az elsõ megmászók leírása az utóbbi áthajlás és a térség között nem pontos. Valószínûleg hiányos.) A térségen j. és 4 m-t fel, itt újból j. harántozva egy vályúba. Ebben fel ismét egy áthajlás alatti igen meredek táblára. Errõl b. 10 m-t (IV) egy pillér élére. Ezen még 50 m-t fel a csúcsra (7 ó).

  (Czerczuk J., Gryczyñski M. és Szurek A., 1960. IX. 4.)”

  Szóval kb 10-15 kötélhossz, de kutakodni kellene friss kalauz után. Ahogy emlékszem 10-12 kötélhossz VI-VI+, 4-5 a kötélhossz VII minusz-VII, 1-2 kötélhossz VIII minusz és két kötélhossz tiszta (szlovák!) VIII-as, RP stílusban. A VII-es és a fölötti fokozatú betétek nittelve, a többi csak úgy lazán szlovákosan rissz-rossz szögekkel, mert az út eredetileg trepnis volt (asszem terpnisen több mint egy hét volt a mászási idõ…).

  Találtam egy angol nyelvû szlovák anyagot, de itt nincs részletes leírás:

  http://www.tatry.nfo.sk/dolinae.php?dolina=15:Bielovodská-dolina:1501:Bielovodská-dolina

  de az “aki keres talál” elv alapján hamar lehetne találni pontos kalauzt.

  Ha ezt megmászod, asszem sokan fognak járni a vetítéseidre! Én leszek az elsõ, aki jegyet vált! ;-)

  Alázattal pedig szerintem nem embereknek tartozunk, csak a hegyeknek.

  Jó szerencsét!
  ui.: Komarnicki kalauz a neten: http://endre.home.cern.ch/endre/www/mhk/egyeb/k85/228.htm

  #421018 Hozzászólás

  Szabolcs

  Mlinarik

  És mik ennek a Mlinarik keleti falnak a paraméterei? Vagy hol találok képet róla? Persze nem vonom kétségbe a Tátra nehézégeit, de egy kicsit biztos más jellegû mint a Kailash. Más miatt nehezebb egyik mint a másik. Egyébként meggyõztetek. Letettem a Kailashról. Alázat is van a világon. Nem csak a hegyek iránt, az emberek iránt is.
  Üdv. Szabi

  #421017 Hozzászólás

  Bence

  Országút a Kailash körül

  A fenti honlapon olvastam, hogy a k**** kínaiak országutat akarnak építeni a Kailash körüli zarándokút mentén. Ezek aztán értenek hozzá, hogy hogyan lehet elb***ni a legszebb helyeket. A lapon aláírásgyüjtés folyik az út megépítése ellen. Bár én nem hiszem, hogy ez túlságosan érdekli a kínaiakat, de azért aláírtam. Hátha… 3 percet ti is rászánhattok. B.

  #421016 Hozzászólás

  mf72

  A témával kapcsolatban…:

  http://www.kailash.info/index_english.html

  Üdv!

  #421015 Hozzászólás

  mf72

  Hát ahogy

  elnézem nem derült ki, mivel egyenlõség jelet tettél a Kailash és az “egész jó kis kalandok helyszíne lehetne a “kicsike”” közé, ezért gondoltam hogy elõbb talán körül kellene nézni valami közelebbi helyszínen, mert ilyesmihez nem kell ám annyit utazni.
  Ha konkrétan érdekel, és tényleg igazi kalandra vágysz, akkor tudom ajánlani a Tátrában pl a Mlinarik-on a keleti falat télen, de szerintem szeptemberben is érdekes lehet. Sajnos én még nem másztam, de hidd el, kishazánkban mások sem nagyon. Ezt azért írom, mivel azt állítod: “szlovák barátaink legfeljebb csak álmodozhatnak ilyesmirõl”.
  ???
  Voltál már a Tátrában?
  Ha igen, akkor tudod hogy a Tátrát nem holmi “illegális betolakodóktól” (ez az idézet honnan származik?) kell megvédeni, hanem bármilyen általad is említett környezeti és egyéb ártalmaktól, de hogy jön ez ide?
  Te személyes sértésnek vetted hogy nem engednek mászni a Tátrában hegymászó igazolvány nélkül?
  Ha az Alpok nagy ismerõje vagy, akkor nyilván nem lenne gond beszerezni egyet…

  Sok sikert!

  #421014 Hozzászólás

  Szabolcs

  Tátra = Kailash?

  Szerintem az én hozzászólásomból is kiderült, hogy nem szeretnék a “legnagyobb tiszteletlenséggel belegyalogolni mások lelki világába”.
  És konkrétan melyik csúcsra gondoltál a Tátrában, amelyik olyan mint a Kailash? Esetleg a Pilisben, vagy a Börzsönyben nem ismersz valami hasonlót? Igazán megírhatnád, mert akkor nem kéne repjegy meg vízum, stb… :) Még ha azt írtad volna, hogy van a Himalájában egy csomó hasonló, azzal egyet értenék, de szlovák barátaink legfeljebb csak álmodozhatnak ilyesmirõl. Ráadásul a szlovákoknál sem mászhatok, mert nincs igazolványom. Netán azzal is egyet értesz, hogy a Tátrát óvni kell az “illegális betolakodóktól”? Én nem vagyok benne biztos, hogy a hegymászóigazolvánnyal rendelkezõk jobban vigyáznak a környezetre és az élõvilágra, mint a hobbi-mászók. Szerencsére az Alpokban erre már régen rájöttek.
  Szabi

  #421013 Hozzászólás

  diamir

  Egyetértek…

  Egyetértek mf72-vel.

  #421012 Hozzászólás

  mf72

  személyes vélemény

  Komolyan mondom hogy meg vagyok döbbenve.
  Szerintem mielõtt a legnagyobb tiszteletlenséggel belegyalogolsz mások lelkivilágába, akiket nem is ismersz, gondold végig…
  Az a tibeti börtön azért teljesen jogos lenne nem gondolod? Ha meg csak annyi az egészrõl a véleményed, hogy “egész jó kis kalandok helyszíne lehetne a “kicsike””, akkor inkább menj ki a Tátrába, ilyesmit ott is találsz, sõt!!
  Hogy lehet ilyen felületesen, felelõtlenül nyilatkozni mások évezredes vallási szokásairól???
  Ez hihetetlen, nagyon szomorú hogy egyáltalán eszedbe jutott a dolog…

  #421011 Hozzászólás

  Szabolcs

  kristály

  Hogy valaki megmássza azt a hegyet, ahoz gondolom pofa is kell, nem csak engedély. Az engedélyt a kínaiak adják, akik annyira sem tisztelik a tibetiek vallását, mint mondjuk én a kommunistákat. A Messner helyében lehet, hogy én se szerettem volna a zarándokok szemébe nézni miután megmásztam a hegyüket. Szegényekben egy világ omlana össze. De ha feltünés és engedély nélkül csinálná az ember, akkor talán senkit nem zavarna.
  És mit tudsz a hegy megközelítésérõl? Sok arrafelé az ember? Vagy azért be lehet jutni a körön belülre feltûnés nélkül? A körtúrához kell engedély? Vagy csak síma vízummal kóricálhatunk arra? Hány km is az a kör? Szabi

  #421010 Hozzászólás

  KunG

  úgy tudom

  hogy nem. Messner kapott engedélyt a kínaiaktól, oda ment, megérezte a hangulatot meg látta a zarándokokat, és letett a tervrõl. Becsülendõ. Azért megcsinálta a kört (korát) valami 8 óra alatt, ami helyieknek 24 óra, túristáknak 3 nap. Ha arról kell infó, hogy juthatsz oda, kérdezz!

  KunG

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
Hozzászólás: Kailash
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.