Kelet-Törökország (Kurdisztán)

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás Kelet-Törökország (Kurdisztán)

 • Indította
  Témakör
 • #1474 Hozzászólás

  Mimi

  Sziasztok!

  Nemrég jöttünk haza Törökországból, fõleg a keleti részen csatangoltunk (16 nap), ketten lányok.

  Útvonal:
  Istanbul – Göreme (Elnézést azoktól, akik csodálói kappadókiának, de számunkra ez nem volt egy katarktikus élmény… Fõleg így utólag, a keleti részek mellett.)
  (Göreme) – Diyarbakir: Érdekes város, „sûrû”. Igazi keleti hangulata van. Az LP-s hevenyészett térkép szerint ugyan nehéz lenne megtalálni a templomokat, de lelkes helyi vezetõkkel (alkalmi, önjelölt) a kis sikátorokban sem lehet eltévedni. Amúgy egyedül REMÉNYTELEN!!! Az emberek kedvesek, udvariasak, már amelyik kommunikál az ember lányával. Nem nagyon beszélnek ugyan angolul, de mivel segítõkészek, mûködött a kommunikáció.

  (Diyarbakir) – Mardin: nagyon bájos és nyugalmas kisváros, egy hegy déli oldalán fekszik, és Szíriáig ellátni onnan. Hangulatos, méz-színû városka, ahogy az LP is jellemzi. Viccbõl megkérdeztük az egyik mecsetnél, hogy fellibbenhetnénk-e a minaret tetejére, amire IGEN volt a válasz. A fél méter széles kis kiállón halálfélelmünk volt ugyan, de a kilátásért megérte. Azt kell mondjam, annak ellenére is ez a város volt eddig a legbájosabb, hogy idõközönként egy-egy vadászgép „demonstrált” a fejünk felett.

  (Diyarbakir) – Van: A második legnagyobb kurd város. Picit sötét arcú népség tolong a fõutcán, erre írja az LP, hogy „hölgy utazók kényelmetlenül érezhetik magukat”. Itt aztán nem nagyon korzózik két nõ, így meg is néztek rendesen. Betévedtünk egy szõnyegboltba, ahol „véletlenül” (nyilván gyorsan terjednek a hírek, hogy két turista lézeng a környéken) összefutottunk azzal a sráccal, akit az LP is említ, miszerint arra tévedõ túristákat ügyesen kalauzol a környéken. Mintegy 3 órás alkudozás után meg is állapodtunk vele egy viszonylag tûrhetõ árban, amiért 3 napig ide-oda fuvarozott minket az autóján. Tényleg „idegenvezetett”, de õszintén szólva inkább a táj/látnivalók szépségére tudtunk csak figyelni. Viszont megérte, mert Van-tól csillagtúrákat tenni ennyi idõ alatt lehetetlen lett volna (szervezésileg: minibusszal, hajóval – ami mellesleg nem is járt még a tavon. Még halászok sem voltak a Van tavon íly koratavaszi idõben).

  Van környéke: 1)Akdamar sziget, ami attól volt „mégszebb”, hogy nem a szigeten, de az egész TAVON egyedül voltunk. A szigeten már halványan tavaszodott, de a tavat még hófödte hegyek vették körül. Csend és nyugalom, csak a sirályok „vihorászása”… Persze az örmény templom is gyönyörû!! 2) Urartu vár (Cavustepe, vagy mi…), de itt a bácsi volt a legérdekesebb látnivaló, aki valami szakadt viskóban „ékír”, és állítólag nagy szakértõ urartu ügyben. 3) Hosap vára, ez már elég közel van az iráni határhoz. Egy szikla tetején magasodik a vár, messzirõl nézve olyan, mint egy „mesevár”. A kaput sajnos zárva találtuk. DE! Megjelent a katonai „erõ” 3 török katona személyében. Egyébként Kurdisztánban ugye csak a katonák meg rendõrök törökök, más nem nagyon marad meg ott. Viszont folyamatos az ellenõrzés, ennyiszer életünkben nem kérték el az útlevelünket, mint ott. A katonai erõnél van a fegyver, és mint kiderült a vár kulcsa is! Úgyhogy egy darab kurd illetõségû fiatalemberrel, és 3 darab török illetõségû fegyveresen hivatalos személlyel tekintettük meg a várat. A vár alatt fekvõ falucskában pedig nagyban megy a „petrol business”. Már odafelé az úton rengeteg kamionnal találkoztunk, a rakomány pedig a benzintartályban utazott egyenesen Iránból (folyékony üzemanyag formájában), amit a vár alatt fekvõ kis településen azonnal értékesítésre is bocsátanak.

  (Van) – Dogubayazit – Ararat: (Dogubazayit, ami azt jelenti „Kelet kiralysaga”, es tenyleg…) Már az oda vezetõ út is gyönyörû volt, havas tájakon, „színes” hegyeken keresztül. Kilométereken át csak a táj kíséri az embert, se házak, se falu, se emberek. Ishak Pasa Serai-a alatt a hegy oldalában van egy camping (az Ararátot megmászni kívánó elvetemült utazók részére), és az ahhoz tartozó étterem. Kísérõnk persze minden helyen benfentes, így aztán a camping- és étteremvezetõ tulajdonos is jóbarátja. A serai megtekintése elõtt tehát egy ebédre voltunk hivatalosak, és a barátnõm szerint itt fõztek eddig a legjobban. (Én sajnos emésztési problémákkal küzdöttem, mint már egyéb keleti utazásokon is. Már vártam…) Miután megtekintettük Ishak Pasa Serai-át, és ismét betértünk az étterembe – ezúttal tea/kávé ügyben – a tulaj marasztalt minket az estére is. Így aztán megnéztük a naplementét, vacsoráztunk egy jót (én ittam 2 dl Raki-t, vagyis ánizspálinkát, ami hasznosnak bizonyult, jól lefertõtlenítettem vele a belsõmet), és egy „helyes kis kuckóban” álomra hajtottuk fejünket. Ha arra jár valaki legközelebb, vigyen egy zuhanykígyót rózsával, megéri beruházni. Egy jó forró fürdõ azon a tájon megér ennyi befektetést.

  (Dogubayazit) – Ani: Egy régi örmény város romjai. Megtekintettük, szép, hangulatos, bár ha nagyon szorít az idõ, nem kell vért izzadni a láthatásáért.

  (Ani) – Kars: ( „Natasa city” –tele van a helyiek által Natashának nevezett orosz/ukrán prostikkal. ) Láthatólag jól megy az ipar a hölgyeknek errefelé, így aztán tényleg 3 hotel „használható” a városban, helytálló az LP figyelmeztetése. Mi a „legolcsóbbat” is lealkudtuk, szegény magyar túristák vagyunk. Kars egyébként feledhetõ, Ani miatt ejtettük útba.

  (Kars) – Artvin: Kisbusszal a hegyeken keresztül. Csodálatos út, eleinte a völgyben egy gyorssodrású folyó mellett, késõbb a hegyoldalon gyönyörû kilátással, mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

  (Artvin – Erzurum – Sivas) – Divrigi: Sivasból kisbusszal indultunk. Mellettünk egy kultúr-török hölgy (ilyet is keveset láttunk), aki az út során jegyzeteket, és fotókat is készített. Késõbb kiderült, hogy Bursaból való, és írónõ. Egy pihenõnél pedig megismerkedtünk egy fiatalemberrel, aki Divrigi-i illetõségû, és kedvesen felajánlotta segítségét, mondván, hogy nem „csak” a kórház-mecset épületegyüttes – amely a világörökség része – tekinthetõ meg, mint látványosság. A buszállomáson egy barátja várt minket autóval, és a visszautunkig õk kalauzoltak minket, így végülis elég tüzetesen végigjártuk ezt a kisvárost (régi török épületek, felújítva belülrõl is megnézhettük, meg a várat is).

  Szívesen segítünk infókkal az érdeklõdõknek!

8 hozzászólás megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #57706 Hozzászólás

  Hannibal Barkas

  Köszi Mimi:)

  a válaszokat!
  Természetesen Lp-vel megyünk mi is, Karsban majd odafigyelünk erre a Natasha-dologra.
  Mi pont fordítva tervezzük mint ti, a fekete-tenger felõl indulunk és a Földközi lenne a vége (illetve természetesen Isztambul).
  A vani túráitokból igazából éppen ezért csak az elsõ nap fogot meg igazán (ugyanis mire Vanba érünk, már túl leszünk Karson, Anin, és IPS-on), tényleg nem lehet mikrobusszal-komppal ennyit megcsinálni egy nap alatt.:))
  A busszal kapcsolatban is köszi a megnyugtató választ. Minél több lehetõség van, annál képlékenyebbé válik a program, de hát bánja kánya!:-)))
  Hb

  #57705 Hozzászólás

  Mimi

  Hb

  Kedves Hb!

  1) 225 USD volt kettõnknek. Lehet olcsóbban, csak nem ennyi idõ alatt. Fõleg az elsõ nap, amikor 4 helyszínt jártunk be, amit minibuszos-hajós szervezéssel nem oldottunk volna meg egy nap alatt, az biztos. Jó volt az idegenvezetés, ha gondolod, megadom a srác számát.

  2) Kars: nem tudom felidézni a hotel nevét (otthon biztos megvan, majd megírom), de ha LP-vel mentek, akkor mindenképpen azon hotelek egyikében érdemes megszállni, amit ott is említenek (3 ilyen hotel van Kars-ban, a többiben Natashak, és fõleg hölgy utazóknak lehet kellemetlen bizonyos helyzetekben egy ilyen helyen, még ha jóval olcsóbb is.)

  3) 8-9-10 órás utaknál már érdemes éjszakai járattal menni, és bõven van választék. Nagyon kényelmes buszok, én sem számítottam rá, hogy jól tudok majd aludni. Kb. 3 óránként megálltunk, cigi-séta-mosdó szünetre. Kávé-tea-süti-víz, utaskísérõkkel, szóval megéri, és tényleg praktikus is.

  Ha van még kérdés, szívesen válaszolok!

  Üdv,

  Mimi

  #57704 Hozzászólás

  Hannibal Barkas

  Egy-két kérdés

  Szia mimi!

  Bennem így hirtelen három kérdés fogalmazódott meg….
  1. Mennyibe került nektek a hármonapos Van környéke – Ishak pasa – Ani túra?
  2. Natasha cityben (Karsban) melyik szállodában szálltatok meg?
  3. Mennyire lehet éjszakai járatokkal utazni hosszú távon? Van elég járat? Ezt csak praktikus okokból kérdezem, mert így szállást is takaríthatnánk meg úgy, hogy közben haladunk.:-))

  Üdv: Hb

  #57703 Hozzászólás

  archimandrita

  Kelet-Törökország

  Kedves Mimi,

  nagyon köszi a választ. Köszönettel veszem, ha küldesz néhány fotót (lovag69@yahoo.de). Az Irán-dolog még nekünk is többismeretlenes egyenlet; egyelõre most tájékozódok afelõl, hogyan lehetne iráni utazási irodát igénybe venni a vízum engedélyeztetése ügyében… (Jártam már Iránban öt éve, de nagyon visszahúz a szívem oda.)

  Mindenesetre örvendetes, hogy Ani-ban lehet fotózni.

  Üdv: Tibor

  #57702 Hozzászólás

  Mimi

  Szia Tibor!

  Hááát ugye alapból a cél nekünk is Irán lett volna…. De azért még rátérünk a témára mi is, csak most már rajta vagyunk a “listán” (“volt-e valaha elutasított vízumkérelme?” – Nos….)

  Igen, Ani a Török-Örmény határon van, és gyünyürû sétát lehet ott tenni oly módon, hogy megcsodálhatod közben Örményország távoli hegyeit is. (Szívesen küldök képet, tényleg szép) Amellett, hogy fotózni mendenképpen lehet, és érdemes, a mi kísérõnk inkább csak ajánlotta, hogy ne vakuzzunk, de nem tudom, mennyire kell ezt komolyan venni… (nyilván van oka, ha megemlítik) Mi egyedül voltunk ott, ettõl persze más a hangulata, mert egy picit inkább egy “meditációs séta” volt. Nem tudom, milyen lehet túristákkal…
  Dogubayazitból talán Kars-on keresztül lehet eljutni. Nem vagyok ebben biztos, mert nekünk már Van-tól volt egy kísérõnk, aki persze direkt úton vitt minket Aniba.
  De ha betérsz a Murat camping éttermébe (Dogubayazit, a Ishak Pasa Serai-a alatt), biztosan szívesen segítenek, emellett pedig egy “ordas zabálást” is javaslok a helyszínen, bár ezt nem saját tapasztalatból tudom ajánlani… (ha olvastad a leírást, akkor tudod, miért)
  Mardinba mi Diyarbakirból mentünk, (reggel oda, este vissza) így nem tudok Neked szállást ajánlani.
  Ha dasz E-mail címet, küldök Neked szívesen fotókat is!

  Mimi

  #57701 Hozzászólás

  archimandrita

  Re: Kelet-Törökország

  Kedves Mimi!

  Néhány kérdésem lenne:

  1. Ani örmény romvárosa úgy hallottam a török-örmény határ közvetlen közelében van; ezért (régi útleírások szerint) nem szabad fényképezni. Ez most is így van-e, illetve ha papíron így van, komolyan veszik-e ?

  2. Hogy lehet eljutni Ani-ba Dogubayazit-ból ? Egy nap alatt megjárható-e onnan, és ha igen, mivel (busz, iránytaxi, privát taxi) ?

  3. Mardinban nem tudsz-e normális szállást ?

  Elõre is köszi a válaszokat.

  (Elõreláthatólag szeptember elején mennénk egy Kelet-Anatóliát és Északnyugat-Iránt érintõ körútra (feltéve, hogy sikerül iráni vízumot szerezni); én mindenképpen szeretnék eltölteni egy-két napot Mardinban, mert a környéken (Tur Abdin) lévõ szír-orthodox templomok és kolostorok nagyon érdekelnek.)

  Üdv:

  Tibor

  #57700 Hozzászólás

  Mimi

  Bocs,

  kicsit el voltam havazva mostanában…

  Törökországban a busztársaságok olcsón, és jó buszokkal visznek, és ez az ország egész területére igaz, a legkeletibbre is! A buszokon 2 utaskísérõ is van, és tea/kávé/víz/többször sütike is. (egyszer véletlenül a “hívó-gombot” nyomtuk meg a buszon – pedig csak le akartuk kapcsolni a fejünk feletti hangszorót, mert üvöltött a török híradó, ami nem annyira érdekelt minket – erre mindkét utaskísérõ a másodperc töredéke alatt ott volt a busz elejébõl (mi hátul, mint rendes nõk, bár utóbb kiderült egyedül utazó hölgyeket inkább a sofõr mögé ültetnek)…. Kicsit kínos volt, de kértünk vizet)
  Viszonylag olcsó is utazni, és ha hosszabb volt a távolság, mi éjszakaival mentünk, és akkor idõ/pénz takarékos is volt egyben.
  Repülõ is nagyon olcsó, az persze (légi)társaság függõ, de mondjuk egy Istanbul-Kars ótvonal megtehetõ 50Euroért, ami nem rossz ár.
  Hotelekben lehet alkudozni, annak ellenére, hogy ki vannak írva a recepción az árak. Mi mindig lealkudtuk, ha minimális összeget spóroltunk is így. Elvek miatt is, na meg ugye…
  Kávé/teáért mi nem nagyon fizettünk sehol, nem mintha akkora költség lenne… Viszont a lepukkant “Tuvalet”-tekért mindig.
  Szállások:
  Göreme, Hotel Phoenix, ami egy nagyon klasszul felújított régi szeráj, tényleg “pöpec”. Mondjuk itt nem tudom, hogy szezonban mennyibe kerül egy kétágyas, mert mi 20USD-t fizettünk, de erre ne alapozzatok. A srác, aki bérli, az Istanbulból jövõ éjszakai buszon “szedett” fel minket, meg egy japán lányt, úgyhogy össz-vissz ennyien voltunk, és az “árképzés” is ugye…. Hát kb. egy válvonással történt.
  Diyarbakir: Hotel Aslan, 25 MTL (millió török líra), ami jó ár, mondjuk lepukkant. Viszont a várfalon belül van, így minden közel van. (itt jófejek voltak a szállodások is.)
  Van: Mi ugyan a Hotel Bayran-ban laktunk, de a srác, aki “idegenvezetett” minket 3 napig a Hotel Büyük Azur-ban található, és azért kultúr. Bayran is jó, 30 MTL volt az éjszaka, de ez már a 40-rõl lealkudott ár. (Büyük Azurban nem tudom mennyi lehet, kb ugyanennyi, ez a reális ár)
  Dogubayazit: Murat campink OK, fõleg az éttermi kaja, de vigyetek zuhanykígyót+rózsát, ahogy már írtam is) Ott a személyzet is “kítûnõ”!!! (Pincéreket így dolgozni nem nagyon láttam sehol. Mondjuk a fõnök kemény figura, én nem szívesen lennék a beosztottja. Velünk persze nyájas volt….)
  Sivas: Hotel Terminal, ami nagyon klasz hely, és szintén 30 MTL. Yusuf nevû kollega pedig egyenesen nagyon kedves volt, kaját is rendelt nekünk vacsira nagyon olcsón!!!!!
  Istanbulban pedig a Hotel Mavi Pensionban, illetve a Mavi Onur Hotelben lektunk (www. onurhotel.com) Elõbbi elég lepukkant, de olcsó: 16 Euro volt egy éjszaka, és a Sultanahmet negyedben van, ami ugye a központ túristáknak, lévén minden “fontos” mecsetig “el lehet köpni” onnan (már bocsánat a kifejezésért). Mavi Onur hotel kultúr nagyon (23-25 Euro/éj), fent a teraszon van az étkezõ, ahonnan jobbra a tenger, balra a kék mecset (minaretjei leginkább) látható. Személyzet is nagyon ok, fõleg Ali a két hely tulaja (asszem) (mavipans@hotmail.com – Mehmet Ali Akpolat).

  Most ennyi, ha van még kérdés, válaszolunk!

  Sziasztok,
  Mimi

  #57699 Hozzászólás

  Kbacsi

  ??

  Szeretnék én is elmenni arra a környékre az idén, esetleg Iránba is, ha már ott vagyok. Milyenek az árak arrafelé manapság? (Olcsó szállás, kaja, közlekedés.) Milyen közlekedési eszközzel utaztatok oda? stb..stb..

  Ha lehetne, írj már egy pár praktikusabb infót is!

  Köszi

8 hozzászólás megtekintése - 1-8 / 8
Hozzászólás: Kelet-Törökország (Kurdisztán)
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.