Kezdetek…

 • Indította
  Témakör
 • #7472 Hozzászólás

  Jolynaar

  Sziasztok!
  Engem érdekel a búvárkodás, bár ismereteim elég hiányosak. Lehet, hogy elvégeznék egy tanfolyamot.
  Kb. mennyibe kerülnek ezek (nem oktató akarok lenni, csak hobbiból)? A felszerelés?

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #110937 Hozzászólás

  Monk

  szitipi

  Merültél vele külföldön? Úgy értem, az Adriánál messzebb? Mik a tapasztalataid?

  ACUC
  ANIS
  AUSI
  BSAC
  CMAS
  FFESSM
  FIAS
  IDEA
  IDD
  IDF
  NASDS
  NAUI
  PADI
  PDIC
  SAA
  SSI
  SNMP
  SSAC
  YMCA

  Minap tettem szert, erre a listára, és nem nagyon jegyzik a NASE-t. Ezért érdekelne a véleményed.

  #110936 Hozzászólás

  Red

  köszi!

  hááát köszi, most már csak el kell végeznem a tanfolyamot, most van a bõség zavara eset, nem tom hová menjek :o)

  #110935 Hozzászólás

  Rendszerek

  A Rendszerk minõsége ténylek változó, és kifejezetten oktatótól függ. Én is NASE-ba kezdtem és nagyon jó volt az oktatom, de sajnos itt pest közelében nem találatam neki megfelelõ szintü NASE oktatót akkoriban /most már biztosan van/.

  A rendszerekröl annyit, ha nem akarsz a kártyádra várni akkor érdemes még az SSI és az IANTD rendszerben vizsgázni föleg, ha késöbbiekben is folytatni akarod a búvárkodást.
  Mind a kétrendszerben, ha jó az oktatod akkor max 1 héten belül van nemzetközi kártyád.
  Az IANTD elég kemény tanfolyamokat tart cserében vizsont magas szintü lesz a tudásod.

  #110934 Hozzászólás

  Monk

  Red

  NAUI, PADI a többit hagyni kellene. Biztos ami biztos.

  #110933 Hozzászólás

  Red

  kérdés:

  hali!
  Tudnátok nekem mondani valamit a NASE rendszerrõl?
  érdemes ebbõl vizsgázni, vagy inkább az elterjedtebb NAUI-t vagy PADI-t válasszam?

  #110932 Hozzászólás

  veronika

  Monknak

  Helló Monk,
  írsz légyszí a mail-címemre, lenne néhány kérdésem.
  Most hétvégén merültem elõször, profi búvárral, de úgy, hogy én nem tudok semmit (még) a merülésrõl.
  Nagy hülyeséget csináltam? Jajjj!:-))

  #110931 Hozzászólás

  Monk

  papircica

  Válaszoltam a címedre. Megkaptad?
  Egyébként nem vagyok profi, ellenben alászaladtam néhány dolognak már, itt búvár berkeken belül.

  #110930 Hozzászólás

  papircica

  Engem is nagyon érdekel

  Sziasztok,

  Jolynaarhoz hasonlóan engem is érdekel a búvárkodás. Eddig csak álmodoztam, és most már ki is szeretném próbálni. Monk nagyon profinak tûnsz, tudnál segíteni nekem? Budapesten kit ajánlasz igaziból ?

  #110929 Hozzászólás

  Monk

  Jolynaar

  Oktató és rendszer függõ a tanfolyam hossza, elvileg neked az a jó, ha minél hosszabb, mert annál többet tanítanak ill. többet, foglalkoznak veled. Az oktatásnak van egy hossza, mondjuk 20 óra, ezt az oktató szabja, meg hány alkalomra osztja el. 5X4,2X8+4, stb. ahogy a nebulókkal meg tud egyezni. A medence szintén anyagfüggõ. Általában 2-4 alkalom, attól függ, meddig vagytok vízben alkalmanként. A medencei merüléseket többnyire nem jegyzik a merülési naplóban csak a nyíltvízit. A nyílvíz 4-5 merülést takar a legtöbb esetben. Ebbõl 1 szabadtüdõs a többi készülékes. A tanfolyam oktatási és medencés szakaszát többnyire egy hét alatt lenyomják, hét közben oktatás, szombat-vasárnap merülés.
  Túl sok hely sajnos nincs az országban, ahol lehet normálisan oktatni. Ezek Nyékládháza, Dorog, Lõkösháza, Gyékényes, és kb. ennyi. Lehet hogy, van még de nem sok ezeken kívül. Külföldön Horvátország, és Egyiptom ennyi. Tulajdonképpen, amire pénzed van.
  Ha megmondod az ország melyik részében vagy, akkor ajánlok neked oktatót, aki normális a környékeden. Ezt azonban lehet, hogy, nem itt kellene.

  #110928 Hozzászólás

  Jolynaar

  Kösz!

  Köszi a segítséget!
  Azt szeretném még kérdezni, hogy kb. mennyi ideig tart egy ilyen tanfolyam? Hány merülés? Hol merülünk? Medencében biztonságos a merülés?

  #110927 Hozzászólás

  Monk

  Jolynaar

  Az ár oktató függõ. Jó oktató is dolgozik olcsón csak meg kell találni. Többféle rendszerben tanulhatsz, ezeket lehet, már olvastad is a többi fórumban. Ezek lehetnek BSAC, CMAS, NASE, NAUI, PADI, SSI, UEF, stb. Mindenütt vannak jó és rossz oktatók, érdemes tájékozódni elõtte ki mennyire normális. Lehet az illetõ több ezer merüléssel megáldva, ha nem tud beszélni, vagy nem arról, amire neked szükséged van.
  Az árak OWD 23000-tõl a csillagos égig, az átlag 35-40000 közt van. Persze itt is kenyérharc folyik. Van, aki a pénzedért cserébe oda fogja adni a kártyád úgy, hogy medencét se láttál, a másik véglet az meg fogja követelni az összes elõírást stopperrel a kezében. Én ezt javaslom neked, minden elõzõ véleménycserénktõl függetlenül. Nagyon bele lehet halni a dologba, és ha egy hülye oktat le, akkor történhet baleset. A horror részt nem vetném itt monitorra, mert elég azt megtudni a tanfolyamon, ha érdekel, adsz egy mail címet, leírom. A lényeg az megbízható ember legyen az oktatód és ne huszad magaddal, menj nyílt vízi vizsgára, mert akkor az egy rabló és magasról tesz rád, csak a pénzedet nézi. Amennyiben megtaláltad a neked megfelelõ emberkét akkor következõket tudod megtanulni tõle:
  SD=Skin diver->szabadtüdõs búvár
  OWD=Open Water Diver->Nyilt Vízi Búvár 10-18m-ig rendszer függõ.
  AOWD=Advanced Open Water Diver->Nyilt Vízi Búvár tudtommal mindenütt 40m.
  MFA=Medic First Aid->elsõsegély nyújtó tanfolyam
  Rescue Diver->Mentõbúvár
  Divemaster->Merülésvezetõ
  Master Scuba Diver->Mester könnyõbúvár

  Az AOWD-n belül:
  Felszerelés specialista
  Lépcsõzetes merülés
  Éjszakai merülés
  Oxigénes elsõsegély
  NITROX specialista
  Víz alatti fotográfus
  Magashegyi merülõ
  Hajóról merülõ
  Üregi búvár ill. barlangi búvár (cavern & cave)
  Mélymerülõ búvár
  Jég alá merülõ búvár
  Roncs specialista
  Stb.

  A különbözõ rendszerek átfedik egymást itt-ott a fentiek közül. Természetesen van, ami egyszerû pénzköltés, de van, ami nélkülözhetetlen a merüléshez. Ha ajánlhatom, akkor az OWD az AOWD és NITROX az pont elég egy amatõr búvárnak, esetleg az MFA és a Rescue. Ez így is elég ütõs összeg. 150000 biztos van az öt együtt. Az AOWD álltalába tartalmaz 5 specialitást, amit meg kell merülni. A víz alatti navigáció, mélymerülés, éjszakai szinte mindig benne van ebben az 5-ben.
  Felszerelés. Meglehet úszni egy 100-ból én, már láttam ilyet, de azzal feldobod a papucsod. Mire mindem összejön az évek, ha csak nem vagy milliomos. A vége az 500000-600000 közt van, attól függ, mit veszel, hol, és mennyiért. A ruhát érdemes megvenni elõször, mert az a legmacerásabb. Lehet persze azt is kölcsönözni, mint a többit, DE lehet KICSI, NAGY, SZORÍT, ROSSZ A SZABÁSA, vagy benne ment ki az elõzõ bérlõje és BÜDÖS+MAGA A FERTÕ ha nem mosták rendesen ki, stb. Szóval ezt mindenképpen elõször, aztán saját csizma lásd fentiek, maszk+légzõcsõ, uszony, komputer, kiegyenlítõ térfogat (jacket), nyomáscsökkentõ, palack+csecsebecsék.
  A márkák: Apeks, Bar, Beuchat, Buddy, Mares, Spiro, Suunto, Technisub, AquaLung, Scubapro, SporaSub, Cressi-Sub, Poseidon, SeaQuest, Sherwood, stb.
  Csak pénzed legyen.
  Amennyiben kérdésed van írj.

  #110926 Hozzászólás

  petikee

  sokba (sajnos)

  alaptanfolyam: 40-45e + 30USD kártyadíj

  maszk, snorkel(pipa): 4-5e péztõl

  uszony: 12-13e tõl (pántos)
  a papucsos olcsóbb, de hacsak nem trópusi vizekben akarsz merülni, akkor pántosat érdemes venni

  neoprén csizma: 7-8e tõl
  ez mindenképpen kell a pántos uszonyhoz+nagyon hasznos a parton is

  A többirõl egyenlõre nem tudok nyilatkozni, mert én is nemrég kezdtem, de ezekbe az alapfelszerelésekbe mindenképpen érdemes beruházni. A többit lehet bérelni is bázisokon, boltokban…

  nézz el a buvar.lap.hu-ra ott vannak linkek tanfolyamokhoz
  árakat meg a http://www.divex.hu oldalon találsz

  Ha tényleg érdekel, akkor javaslom, hogy minél hamarabb vágj bele, mert nagyon szép élményekkel gazdagodhatsz. Engem legalábbis nagyon megfertõzött :)

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
Hozzászólás: Kezdetek…
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.