Ki milyen nyelvet tanul és miért?

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Ki milyen nyelvet tanul és miért?

 • Indította
  Témakör
 • #23569 Hozzászólás

  Ufó

  Gondoltam, összedobhatnánk itt ezt-azt arról, hogy ki mit miért tanul, meg hogy milyen is az. Tapasztalatok, elrettentések, ilyesmi…

  Az angolt talán hanyagoljuk, bármi más jöhet.

  Én például gyakran csak azért fogok bele egy nyelvbe, mert érdekel az “íze”, tényleg kábé úgy, mint mikor egy ínyenc kipróbál egy újfajta ételt.
  Ilyenek nálam pl. a walesi és a litván. Az utóbbit aztán volt is alkalmam gyakorolni, 3x jártam Litvániában, sõt az ELTÉ-n mûködött egy jófej anyanyelvû lektornõ, akihez jártam órákra. Egyedül voltam a csoportban :)

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 23
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #275933 Hozzászólás

  lethy

  japán

  sziasztok!

  az angolon kívül németül tanultam, van középfokúm, de szerintem ez a nyelv könnyen felejthetõ, az angollal szemben. 3 éve nem nagyon beszélek németül, és most kb alapfokú szinten lehetek, vagy ott se. Mindenképp fel lkell majd elevenítenem a szaknyelvi vizsga miatt, de azért elkeserít, hogy 12 éven keresztül szenvedtem vele és most ennyire nem megy. Közben gondolkodom a harmadikon.

  A spanyol és a japán között vacilálok. Nem azért, mert a kultúra annyira érdekel. A németet sem azért tanultam, hanem mert a nyelvtanulástól várom a kultúra megismertésére való törekvést, az ottani emberek megértését, a feléjük irányuló érdeklõdést. Ha azon országok nyelvét tanulnám, ahova el szeretnék jutni, nem sokra mennék vele, ezért kell azokat a nyelveket tanulni, amiket legvalószínûbben majd a jövõben használni fogok. És akárhogy nézem, a japán nyelv nagyon fontos az üzleti életben és a turizmusban is. Sokan azért tanulnak különlegesnek számító nyelvet, mert lhivatottak, vagy van kötöttségük, gondolok itt az élettársra vagy munkára. Én és szerintem az átlag nagy része viszont a legcélszerûbb és használhatóbb nyelveket tanulja, mint angol, német, francia, spanyol, orosz és olasz, a többi már különlegesebbnek számít, mint ahogy páran írtátok, litván, cseh és hasonlók
  hát ennyit fûznék én hozzá.
  örülök, hogy indult a topic, nagyon tetszik

  #275932 Hozzászólás

  mioki

  afrikai

  nyelvekkel próbálkozott valaki? Nem arabra gondolok, hanem valami törzsire… Milyenek?

  #275931 Hozzászólás

  Péter

  az angol mellett

  ami -sajnos vagy szerencsére- mnapság alapnak számít én most franciát tanulok. gimiben ezt tanultam és nem szeretném, ha veszendõbe mennének az akkori évek (nagyon összevesztem a franciatanárral, aztán kétszer kivágtak a rigóból, akkor abbahagytam, fél éve kezdtem neki megint), és szép nyelvek tartom, és azért, mert latin nyelv. a portugál tetszett meg tavaly nagyon, és rendes franciatudással úgy gondolom sokkal könnyebb lesz megtanulni. tanultam általános iskolában még németül és japánul is, a japány nyelvet két éve volt alkalmam gyakorolni egy kicsit, meglepõen sok maradt meg belõle ahhoz képest, hogy 13 éve nem foglalkoztam vele. az orosz nekem általánosban csak 3 évig volt, annyit tudok hogy szasziszki sz garcsicej :), pedig az is szép nyelv, édesanyám pedig eredetileg orosz szakos tanárnõ, majd sorra kerül valamikor.
  én is amellett a vélemény mellett vagyok, hogy inkább többet alacsonyabb szinten mint kevesebbet magason. az emberek nagyon hálásak, ha csak pár szót is beszélsz a nyelvükön, és egy elfogadható társalgási szintre a legtöbb nyelvbõl viszonylag könnyû eljutni, magas szintre fejleszteni viszont rengeteg energiát és napi gykorlást kíván. én egy csomó nyelven megtanultam azt hogy “köszönöm szépen” (pl. koreai, kínai, thai, arab és még sok más), és mindig örülnek neki ha használom valamelyiket.

  #275930 Hozzászólás

  Katci
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  norveg

  az angol mellett a norvegot kezdtem el kb ket eve. eloszor jartam magantanarhoz, de hosszu szunet utan mostanaban csak hobbi szinten van idom neha-neha elovenni a konyvet es ‘ujra elkezdeni’. igy persze sokaig fog tartani mire kepes leszek megszolalni ezen a nyelven:)

  altalanos iskolaban en is tanultam oroszt es ma mar sajnalom, hogy onnan kikerulve igyekeztem minel hamarabb ‘elfelejteni’. pedig nagyon szeretem az orosz beszedet hallgatni…

  :)

  #275929 Hozzászólás

  Lauder

  meg

  ezt is

  #275928 Hozzászólás

  bárány

  mennyi ??

  én is a kínait betüzgetem… :)

  #275927 Hozzászólás

  mioki

  jó téma :)

  Én orosszal kezdtem :) Aztán középsuliban angol, majd spanyol. Aztán össze-vissza minden, ami jött: portugál, olasz, francia, német, finn, szerbhorvát, román, japán, latin és most kínai. Sajnos csak az angol és a spanyol kielégítõ szintû, de azért a latin és a japán is eléggé megyeget, ha éppen foglalkozom vele, a kínait pedig remélem meg tudom tanulni viszonylag magas szinten. És még mennyi nyelv vár rám :)

  #275926 Hozzászólás

  tecpam

  En is sokba belekostoltam mar

  teljesen autodiktatura modon, vagy pedig tanfolyamon, sajnos ido hianyaban sokszor abbamaradt. Gorog, olasz, portugal, finn, schwyzerdutsch (svajcinemet), holland, katalan, eszt, lengyel…szoval ezek tenyleg csak foszlanyok. Amit komolyabban, tobb evig tanultam: orosz meg regen az iskolaban, angol, nemet, francia, spanyol. A legjobb az elejen, amikor semmit se tudsz meg es egyre inkabb felliben a fuggony es egyre jobban belatsz moge…

  #275925 Hozzászólás

  Ufó

  Tényleg?

  Lomb Kató meghalt? Nem is tudtam… Mikor?

  Úgy 16-17 évvel ezelõtt oroszul dedikálta nekem a “Nyelvekrõl jut eszembe…” c. könyvet a Tavaszi Fesztiválon… De rég volt…

  #275924 Hozzászólás

  Kata

  Sajnos

  Lomb Kato sajnos meghalt, de azert latom, emleke orokke el. Igen, rosszul tudni egy nyelvet meg mindig jobb mint sehogyse’ de azert tetszik az igenyesseg. Ha igazan szereted azt a nyelvet akkor tenyleg erdemes jol megtanulni. Illetve ha ugy dontesz, hogy tenyleg erdekel, es a kesobbiekben is akarsz foglalkozni vele. Ez olyasmi mint elmenni Parizsba 1 napra. Valaki azt mondja, hogy marhasag, mert ennyi keves. De aki mar volt is, akar csak ilyen rovid idore, es tetszett neki, az tudja csak, hogy mennyire megerte : )))
  Kicsit eltertem a tematol. Tenyleg, tanuljatok oroszt!!! En is ezt teszem. Foleg akiknek van meg nemi komcsi emlekuk, elevenitsek fel! Nu, paka!
  Kata

  #275923 Hozzászólás

  Ufó

  Na, feléledt…

  Örülök, hogy újra itt vagytok.

  Én Tiborral értek egyet, mert szerintem igaza volt Lomb Katónak (soknyelvû tolmács), mikor azt írta valahol, hogy “a nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni”. Nem mondom, hogy ne törekedjünk arra, hogy egy-egy nyelvet alaposan megtanuljunk, de bármilyen nyelvbõl bármilyen gyengécske tudás is jobb a semminél.
  Én például egy horváto-i utazás elõtt belelapoztam egy nyelvkönybe, volt rá úgy kb. 3 napom, de az így szerzett primitív-minimál “tudás” is nagyon jól jött!

  Amúgy Lomb Kató már a 90-en is túl van, ezért aztán mikor egyszer a Friderikusz-mûsorban szerepelt 2-3 éve, és megkérték, mondjon valamit “egzotikus” nyelveken, mindent összezavart. Pl. kínai helyett többször is japánul szólalt meg.

  Ha valaki szeretne e s e t l e g oroszul tanulni, szóljon, vállalok órákat!

  #275922 Hozzászólás

  Bogica

  Gida

  Tökéletesen egyetértek Veled, két nyelv, de mintha az anyanyelve lenne az embernek, a mindegyikbõl egy kicsit módszer nekem sem tetszik, annak nem sok értelme van..
  Én is spanyolul tanulok 1 éve és nagyon tetszik. :-)

  #275921 Hozzászólás

  tesoro

  olasz

  én az olasz tudásomat próbálom tökéletesíteni egyfolytában…..egyrészt mert imádom azt a nyelvet és kultúrát, másrészt meg a szerelmem olasz:)

  #275920 Hozzászólás

  Tibor

  sok nyelv több

  Szerintem meg sokal jobb ha több nyelvet beszélsz, akár gyengén is. Akkor ugyanis több országban tudsz a saját nyelvükön társalogni a helyiekkel. És ez a legjobb benne.

  #275919 Hozzászólás

  Gida

  Viva ESpana

  Az angolt már tudom. Most spanyolul tanulok és a középfokú felé haladok, de már gondolkodom a 3.-on.

  Tök fölösleges belekezdeni egy rahedli nyelvbe és nem fejezni be. Beszélj inkább két nyelven, de azt úgy, mintha anyanyelved lenne.

  #275918 Hozzászólás

  Lauder

  nem nem,

  nem hagyjuk veszni a jó kis topikot!!! Engem még mindig érdekel, hol lehet jól megtanulni görögül nyelvsuliban, ill. vki simer-e jó magántanárt!?!

  #275917 Hozzászólás

  nana

  csavo

  ihun ni :)))

  #275916 Hozzászólás

  Ufó

  Hát ezt nem hiszem el…

  Pedig ez egy normális topik is lehetett volna. Tényleg szar érzés, hogy mindig akad egy-egy ilyen idióta, aki poénosnak hiszi magát.

  Na, én kiszálltam.

  Zagar, Kata, Lauder, ég veletek. :(

  #275915 Hozzászólás

  anyabaszo

  Ciganyul.

  Jovo evtol ugyis kotelezo nyelv lesz az altalanos iskolakban. Dzsuvasoke a jovo.

  #275914 Hozzászólás

  a csajommal

  franciat tanulok

  miert? ‘mer jo… nagyon jo mindkettonknek!!!!

  nyalni jooooooooo

  udv, alex


20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 23
Hozzászólás: Ki milyen nyelvet tanul és miért?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.