Kína

 • Ennek a témakörnek tartalma 19 hozzászólás, 0 résztvevő. Utolsó frissítés:  Lang Xing 19 éve telt el.
 • Indította
  Témakör
 • #41251 Hozzászólás

  Lang Xing

  Hát Kína senkit se érdekel? Én tudok róla egy keveset, igaz, nem túl friss az élmény.

19 hozzászólás megtekintése - 1-19 / 19
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #380639 Hozzászólás

  Lang Xing

  Naná, hogy!

  A félreértés abból eredt, hogy Te feledted volna a kínai söröket, amiket ezek szerint visszasírsz, én meg szó szerint vettem a szót. A kínai nyelv legalább alapfokú ismerete különben szerintem is alapfeltétel, enélkül még bambuszt se volna szabad festeni, viszont súgjuk meg a kedves leendõ utazóknak, hogy sanghaji srácot véletlenül mindenütt találni Kínában: ennyi fogadatlan jóbarát még sehol sem akaszkodott a nyakamba! Persze legtöbben csak az angol nyelvet remélik sikerrel imitálni a segítségeddel, de az igyekezetet könnyedén a saját hasznunkra fordíthatjuk.

  #380638 Hozzászólás

  Nagymajtényi Gábor

  KÍNA!

  Lang Xing barátom félreértettél!
  Én visszasírom a kínai söröket.
  Mit még?
  Nem másznak rám.
  Dili mintegy 5 millió biciklissel tekerni, reggel tájcsizni, meg söprögetni.
  A recept: találtam egy sanghaji srácot (véletlenül), aki a NYELV volt (annélkül GÁZ), egy idióta dánt, aki a Karakorum felõl jött, egy ausztrál hentest.
  Szóval fogadtunk, biliárdoztunk a helyiekkel, ettünk kecske fogínyt, disznó pöcsét… Ittuk a söröket, jártuk a piacokat, utaztunk…
  Gyönyörû, mi kell még?

  #380637 Hozzászólás

  SzPP

  Gondolatok Bea levele kapcsán …

  Kedves Bea, valószínüleg nagyon rosszúl fogalmazhattunk, de szó sincs arról, hogy fanyalognánk, nem tetszene az, amit mondjuk Pekingben lehet látni, vagy nem élveztem volna az utat oda (sõt tovább megyek, még Phenjanban is voltak dolgok amik tetszettek, annak ellenére, hogy néha úgy éreztem magam,
  mintha visszacsöppentem volna az 50-es évekbe). Én – lehet, hogy nagyon rosszul fogalmaztam – azt akartam érzékeltetni, hogy nekem Thaiföld jobban tetszett, de hamar beláttam, hogy ami nekem tetszik, az nem kell hogy másnak is tetszen.

  #380636 Hozzászólás

  Lang Xing

  Önkövezés

  A helyzet az, hogy Kínában egy csomó dolog kifejezetten irritált. Amikor elindultam, ezekrõl nem volt (nem lehetett) tudomásom, tehát nem szándékosan kerestem a szart, hogy utólag nyavalyoghassak. Viszont (amint azt mindannyian tudjuk) az idõ megszépít, és most ugyanolyan lelkesen vágnék bele, mint hajdanán. Mellesleg, a hátizsákos turisták nagyban hozzájárultak egyes helyszínek elkurvulásához, amiben a magam felelõsségével is tökéletesen tisztában vagyok. Bocsánatot kérek azoktól, akiknek a fentiekkel sikerült a kedvét szegnünk, és a magam részérõl is inkább Kínára koncentrálnék. Xie-xie.

  #380635 Hozzászólás

  buzás balázs

  Re: nemtetszés

  Kedves emberek!
  Ennyit pötymögni ezzel a feeling dologgal. Menni kell és kész, aztán mindenkinek tetszik ami tetszik. Szerintem egyikünk sem Japán turista, tehát nem lesz gond az érzéssel.
  Kedves Lang X. barátom pedig ugyanúgy menne már vissza Laoszba rizspatkányt fogni, mint én. Fõleg busszal Luang Prabangba :))).
  Jó utat! (vita lezárva)

  #380634 Hozzászólás

  Bea

  Mi az eredeti

  Bocs, de ha valaki a fenti leveleiteket elolvassa, valoszinuleg inkabb nem megy sehova!
  Nehezen tudnam roviden megfogalmazni, hogy mi is problemam az elobbi leveleitekkel.
  Az eredeti szerintem az, amit nem a turistak kedveert telepitettek oda. Valamint akkor is eredeti marad, ha a fel vilag csodajara jar – nyilvan nem veletlenul mennek oda! Vnnak eddig nem agyonreklamozott helyek (mindenkinek vannak ilyen kis titkos felfedezesei) de azert ne kivanjuk a gyakran nyomorgo helyi lakossagnak, hogy a mi kedvunkert ne probalja odacsalni a turistakat, hogy valamivel jobban eljen.
  Reszemrol lenyugozonek talaltam minden helyet, ahol eddig jartam Mexikotol Indiaig, bar Indiaban szmog van, Mexikoban belekeveredtunk egy rablasba, Kinaban pedig eppen monszun volt stb. stb.
  Mikor valaki elobb sok macera aran elmegy jo messzire, ahol aztan semmi se tetszik a helyszinen akkor az az erzesem, csak azert ment, mert sikkes azt mondani, hogy a nyaron Laoszban voltam. Mindenhol lehet hihetetlen fantasztikus dolgokat talalni, de persze nagyon gagyi dolgokat is. Csak sajnalni tudom, ha valaki mindent lefitymal es “csak a rosszra emlekezik”.
  Nem hiszem, hogy rangsorolni lehetne a kulonbozo helyeket, hiszen mindenkinek mastol dobban meg a szive.
  En pl.szeretem a regi romokat, epuleteket ugyhogy nem megyek az USA-ba – de azert van olyan ismerosom, aki New Yorkban ajult ugy el, mint en Uxmalban ( Mexiko). Es nem gondolom rola, hogy ezel barmi gond lenne.
  Bea

  #380633 Hozzászólás

  Lang Xing

  Hamisítatlan

  Eredeti alatt én a hamisítatlant, a hitelest szerettem volna érteni, nem pedig az unikálist. Ilyen elgondolás alapján a bangkoki palota éppúgy lehet eredeti, mint a pekingi. Az elõbbiben elsõsorban a király és b. neje lakik (néha), a cicoma nekik szól, nem a turistáknak. A pekingi palotában nem trónol már császár(nõ), helyenként mégis olyan szomorú, amilyen egykor lehetett. A port nem a turisták kedvéért szórták szét. A magam részérõl eredetinek tartottam az utcán, a káposztákra ágyazó embereket Pekingben (például), meg azokat, akik mocskos külföldinek neveztek a sikátorban. Tehát nem igaz az, hogy az embernek mélyre kell vájkálnia a máz alá. Yangshuoban sem a Li-folyóval volt bajom (mint ahogy Luang Prabangban sem a Mekonggal), hanem a köré aggatott sallangokkal, amik miatt bármelyik (hátizsákos) turisták által frekventált falu (város) ugyanúgy fest, mint a többi. Félreértés ne essék, ezek kellemes helyek lehetnek, én is szeretem, ha néha tudom, mire számíthatok.

  #380632 Hozzászólás

  lepke

  aprosag

  Egy picit lemaradtam a velemenyek olvasasaval
  es most meglepodtem,hogy mar milyen sok van.
  Most,hogy az –eredeti– merult fel eszembe
  jutott valami szamomra erdekes,a Sarga-hegy-
  segben voltunk(Hueng-San),a hasonlo nevu telepulesen,es nem volt kedvunk 100 kemeny
  egyseget szanni a hotelra,elhataroztuk hat,
  hogy halozsakban kint alszunk.Volt ott egy
  magas kofallal korulvett terseg,a kozepen meg
  egy gyonyoru szobor,nem tudom kit abrazolt,
  tudosnak vagy koltonek neztem.Arpaddal ugy
  talaltuk ,hogy itt jo lesz aludni.Kipakoltuk
  a halozsakokat,kis konzerv,ez-az.
  Valahonnan idos emberek kerultek elo,nagy husangok voltak a kezukben(mindenfele bambuszerdo)es egy egyre szukulo kort alkottak korulottunk es a botjaikkal egyre hangosabban kopogtak a foldon.Komolyan lenyugozo volt(igy visszagondolva)de akkor
  jobbnak lattuk egy feloras vita utan ha odebballunk.Na,ez nekem nagyon eredeti volt.

  #380631 Hozzászólás

  Nagy Péter

  Az ínyenc

  Jó nekem ma, mindenkivel egyetértek. Természetesen tisztelem mindenki ízlését, és természetesen csak a sajátom érdekel igazán. Ôszintén szólva se Kínában, se Thaiföldben nem találtam semmi igazán izgatót, de ez egyéni. Mindazonáltal mindkettôbe vissza fogok még menni szaglászni. De most nem ez a téma. Mit csinál az ínyenc? Yangshuo és Luang Prabang avas, mint minden turistanevezetesség az, kedves Xing, egyetértünk – de mi az “eredeti”? Nézetem szerint az “eredeti” hajszolása könnyen tartalmatlan exotizmusba torkollik, szenzációturizmusba, vájkálásba. Közeleg a nyugati világ lakóinak globális klausztrofóbiája, és mi ketten elöl fogunk menetelni.

  #380630 Hozzászólás

  Lang Xing

  Lázálom

  Drága Barátaim! Kína szimplán nem mérhetõ egyetlen más országhoz sem: vagy bejön, vagy nem — amikor éppen ott vagy, többnyire nem jön be, csak hetekkel-hónapokkal késõbb… A laoszi Luang Prabang éppen olyan mint Yangshuo Guangxiban: nagyon kellemes, de talmi. Az igazi ínyenc az eredetit keresi, legyen az bármilyen gyomorforgató!

  #380629 Hozzászólás

  SzPP

  Kinek a pap, kinek a papné …

  Egyetértek az elõttem szóló Péterrel, hogy izlésekrõl nem lehet vitatkozni. Nekem egy rízsföld, – pedig én is láttam párat, Indiában, Vietnámban, Burmában – nem jelentett semmilyen esztétikai élvezetet. Pusztán azt próbáltam érzékeltetni, hogy ha nekem kellene újra a távolkeletre elutaznom, ahol összességében azért már több mint fél évet töltöttem el, akkor nem mennék sem Kinába, sem Vietnámba, még Indiába se, hanem Thaiföldre, Bangkokba és Chang Mai-ba.

  #380628 Hozzászólás

  Nagy Péter

  Arról, hogy mi varázslatos

  A varázslatosság fogalma eszményien szemantikai kérdés, amúgy gyalázatosan szubjektív, vitára alkalmatlan, ezért vitába szállok az elôttem szólóval. Se a Tiltott Város nem ér egy fabatkát, se a bangkoki királyi palota. Ez utóbbi esztétikailag Disneylanddel ér fel, meg ne nézzétek. Arany(ozás) hegyek, Buddha-hegyek, távolkeleti giccs és dekadens pompa minden mennyiségben. Tulajdonképp inkább nézzétek meg, és akkor kigyógyultok egyszer és mindenkorra a dk-ázsiai palotából és kolostorból. Mi ebben a szép?

  Egy teraszos rizsföld sokkal érdekesebb.

  Laoszban, Luang Prabangban is van egy királyi palota, na az is tök érdektelen, a bangkoki élbôl “übereli” (sic), van viszont valamelyik központi utcán egy csehó, “Duck soup with noodles shop”, szó szerint ez van rá kiírva, és nem hazudnak. Na oda menjetek be.

  #380627 Hozzászólás

  SzPP

  Peking

  Amikor pár éve Pekingben jártam, felkerestem az összes lehetséges turistahelyet, amit egyszer érdemes volt látnom, viszont ha tehetném biztos inkább Bangkokba mennék vissza újra, vagy Indiába inkább. Annak aki a távolkeletet Kinával kezdi, biztos nagyon varázslatos, de aki már volt elõtte egy pár másik távolkeleti országban, az lehet, hogy már nem ájul el úgy az ottani látnivalóktól.
  A tiltott város azért az egy unikum, de a Bangkoki királyi palota szépsége messze felülmúlja. Gondolom ez azért is volt így, mert a kinaiak nem fordítottak annyi gondot a
  látnivalók karbantartására mint a thaiföldiek. Cseresznyevirágzás idején gyönyörüen virágbaborult fák sorjáztak a repülõtérrõl a városba vezetõ út mentén.
  Fiúk, menjetek inkább Bangkokba! Az felejthetetlen, varázslatos …

  #380626 Hozzászólás

  Nagy Péter

  Sör? Nem sör, bicikli

  Én ’95 nyarán voltam ott, nagyjából keresztülbicikliztem az országon uszkve három hónap alatt, már amennyi belefért. Nem rossz, de a kínaiaknak nincs ki az összes kerekük, ha szabad ezzel az ásatag kifejezéssel élnem. Guizhou tartományt ajánlom kipróbálásra, csak ne biciklivel (mint én) mert sok a hegy, és ne a monszun idején (mint én) mert sok az esô és a sár – amúgy zseniális.

  #380625 Hozzászólás

  Lang Xing

  Mi bajod a sörrel?

  Nem mondom, hogy fantasztikus a kínai sör, de az én idõmben (1993) egy üveg 5-csillagos olcsóbb volt a víznél. Panasznak helye nem lehet. Én fõleg Pekingben támasztottam a pultot (Lupini’s. Közületek ki ismerõs arrafelé? Ujgur negyed mögötti kis kanyargós utca, részben francia érdekeltséggel, Lu, Pierre és Nico keverték az italt), de Xi’an-ban és a Li Jiang mentén is másztam már négykézláb.

  #380624 Hozzászólás

  Nagymajtényi Gábor

  SÖR!

  Csak a sört feledhetném! :-))))

  #380623 Hozzászólás

  lepke

  Valasz Janosnak

  91 februarban mentunk es aprilisban jottem vissza,az az ut tele volt hihetetlen kalandokkal,en mindenkinek kotelezove tennek
  egy-ket honapos kinai utazast(es Krasznahorkaitol Az urgai fogoly elolvasasat)
  Az a furcsa,hogy buta modon utaltam ott lenni
  akkor,amiota meg visszajottem beteg vagyok,
  hogy ujra mehessek,eltartott egy ideig amig
  rajottem,hogy milyen fantasztikus volt…
  Es te,meselj Te is valamit…

  #380622 Hozzászólás

  Janos

  lepke?

  Es te mikor jartar arrafele azon az uton?

  #380621 Hozzászólás

  lepke

  dehogynem

  Bárcsak ismét 22 éves lennék és egy
  Budapest-Moszkva-Peking retur ismét 8000 Ft
  lenne….a transzsziberián,azok voltak a
  szép idõk,egyébként Farkas-Barkas én imádom
  Kinát és nagyon jó lenne visszamenni.Te merre
  jártál és mikor?

19 hozzászólás megtekintése - 1-19 / 19
Hozzászólás: Kína
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.