Kisgyerekkel Indiában

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Kisgyerekkel Indiában

 • Indította
  Témakör
 • #42263 Hozzászólás

  Dóra

  Sziasztok!
  A tapasztalataitok érdekelnének, ha esetleg van vagy volt köztetek bárki, aki kisgyerekkel járt Indiában, hosszabb-rövidebb ideig. Mire figyeljünk feltétlen, elõtte (pl. oltások beadatása) és ottlétkor? Ki és mikor indult neki, mennyi idõs gyerekkel, merre járt stb. Lesznek majd konkrétabb kérdések is, ez most inkább csak ráhangolódás lenne. Mi már többször voltunk hosszabb ideig (négy hónap körül) Indiában, tehát vannak korábbi tapasztalataink, csak nem gyerekkel:) Most pedig ez lenne a fõ kérdés. Elõre is köszönjük a segítséget!

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 23
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #398170 Hozzászólás

  susegad

  Hugóval

  teljesen egyetértek. Óriási különbségek vannak és természetesen nem állítom, hogy bármilyen körülmények között lehet és jó gyerekkel utazni vagy élni mondjuk Indiában. Patkányos porfészekre nem vágyom, még gyerek nélkül sem. Viszont azt állítom, hogy Indiában és sok már helyen is simán meg lehet találni azokat a helyeket, azt az életmódot, ahol és ahogy biztonságos és élvezetes az élet egy gyereknek is. Ez persze nem megy napi 50 rúpiából. Ha viszont az ember megteheti, hogy ennél többet költ, kicsit odafigyel és birtokában van a józan eszének, akkor, úgy gondolom, nem felelõtlen pusztán azért, mert magával viszi a gyerekét is a világ másik felére.
  Liana: írok neked emailt.

  #398169 Hozzászólás

  hugó

  gyerekkel

  Azért India és India között is van különbség.
  Nem mindegy ki hol él vagy merre akar utazni. Dél és Goa teljesen más mert ott sok európai él. Azonban egy eldugott bihari vagy bengáli faluban egy hét után befordulna egy európai család. (Mizoramról nem is beszélve). Észak és dél között óriási a különbség.
  Az én feleségem ott volt hónapokig terhes, de nem ott szült. Igaz ott is van nagy jó, vagy akár sokkal jobb magánklinika mint itthon, de nekünk hosszú távon nem jön be India.
  Iskoláról annyit, hogy ott is akkora a különbség, mint a társadalomban. Van elit brit iskola, ír missziós iskola és falusi ghutkarágós porfészek patkányokkal. Az ég és föld a különbség minden téren. Aki Goán vagy Pondicherry-n él huzamosan és mondjuk egyszer felmegy északra Uttarackhandba, az azt fogja érezni, hogy nem is abba az országba jár.
  Gyerekkel utazni sokféleképpen lehet,akár születése után is. A gyerek amibe beszületik azt szokja meg. Lehet lakni resort melletti európai negyedben, vagy akár árok mellett kartonpapíron és ingyen dallt zabálni minden nap. India minden nagyon változatos.

  #398168 Hozzászólás

  nagyerzsi

  oltóközpont

  Csak annyiban szeretnék belefolyni az itteni disputába, hogy az oltóközpontban nagyrészt nem világvándorok rendelnek, hanem olyan orvosok, akik nyilván tisztességesen elolvasnak mindenféle anyagot egy adott térségrõl, és az alapján ajánlgatnak oltásokat. Ebbõl aztán sokszor az jön, hogy fût-fát be akarnak adni biztos, ami biztos alapon, mondván, hogy ilyen meg olyan betegség már elõfordult, és paráztatnak fölöslegesen maláriával olyan helyekre vonatkozóan, ahol a helyi lakosság hangosan kacag, mikor elõadod nekik, hogy mit mondtak a térség fertõzöttségérõl (pl. Chitwan – igaz ez nem India, csak majdnem). Szóval, a topicból tájékozódni annyi, hogy itt olyanokat kérdezel, akiknek tapasztalatai vannak és helyismerete, az oltóközpontban meg olyanokat, akik olvastak jelentéseket. Nagy különbség – ezt saját tapasztalatból mondom. Azt véletlenül se akarom feltételezni, hogy valami gazdasági érdek húzódna meg amögött, hogy az emberbe mindenféle oltást be akarnak nyomni, meg kb. 60 ezerért maláriás gyógyszert adni olyan helyekre, ahol két emberöltõ óta nem fordult elõ maláriás eset, legfeljebb máshonnan érkezõ utazó lett ott rosszul.
  A gyerekkel utazás nagy mértékben függ attól, hogy milyen programot tudtok neki kínálni, ha olyat, amit õ is élvezni tud (mondjuk nem romok nézegetését órákig tûzõ napon, vagy múzeumot, 10 a 23-on számú kolostort egymás után), akkor csak javára válhat. Mi anno a lányommal ezt elszúrtuk, mert túl kevés gyereknek is élvezhetõ programot iktattunk be, és késõbb, mikor görög romokat látott, vagy múzeumot, méla undor fogta el.

  #398167 Hozzászólás

  Liana1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Sajnos,

  nem olvastam hamarabb,a hozzászólását Susegadnak,akkor biztosan a kisfiamnak is foglalok repjegyet Goára. Hagytam magam meggyõzni arról,hogy hagyjam itthon,pedig tavaly már Thaiföldet is megjárta velünk. Semmi probléma nem volt vele, pedig akkor még 1,5 éves volt. A repülõ utat szinte végig aludta, vittük hajókázni,tuk-tukkal mentünk (amit nagyon élvezett!)stb.Most nem lesz teljes a nyaralás nélküle!

  Susegadtól szeretnék egy pár tanácsot kérni.
  Febr.8-án érkezünk Goára,Palolembe szeretnénk menni, de nem foglaltunk elõre.Ciaran’s Beach Lodging amit kinéztünk.Kérdésem, hogy találunk szállást 12 éjre? Valamint az, hogy a Dabolim reptérrõl hogyan tudunk eljutni Palolembe?
  Nagyon hálás lennék, ha válaszolnál az e-mail címemre:juliet3@freemail.hu de itt a fórumon is jó.!
  Elõre is köszi!

  #398166 Hozzászólás

  susegad

  Talán

  akkor kérdezd meg, sonic, az én most 8 éves fiamat, hogy mi errõl a véleménye. Hogy mennyire szar neki, mondjuk ma, Szilveszter napján Goán homokozni. Vagy hogy mi a véleménye a Taj Mahalról, a Himalájáról vagy éppenséggel a sznorkelezésrõl apával Koh Taon (ja, az nem India, bocs, de mit tegyünk, õ már ott is járt). Vagy hogy mit tud a dagály-apály jelenségrõl és annak okáról, látott-e már szabadon élõ delfint, segített-e már zátonyrafutott tengeri csillagnak visszajutni a vízbe. Aztán kérdezd meg ugyenezt totpistikétõl is.
  Ja és kérdezheted ezeket tõle akár angolul is, nem lesz probléma számára. Vagy akár írásban, mert – képzeld – van iskola is Indiában, nem is akármilyen, ahol egyébként kockáznak is. Mondjuk nem totpistikével, hanem a többi sok felelõtlen mindenféle nemzetiségû porontyaival.
  Úgyhogy mi talán most indulnánk is a bícsre. Gondolom Rákospalotán is szép a naplemente, de nekünk ez jutott.
  BÚÉK.

  #398165 Hozzászólás

  sonic

  sok gyerekes

  szulovel talalkoztam Azsiaban es nemhinnem,hogy 6 ev alatt a gyerek barmit is fekfogna abbol amit lat….
  neki a homokozas Goan annyi mint az oviban…

  es nemhinnem,hogy a kisgyerek vegigcipelese egy hosszu uton annyira elvezetes es kalamdos lenne

  Nepalban is lattam ,hogy vonszoljak a 7-8 eves gyereket a trekking turan
  Indiaban is lattam,halottam az egesz este ordito gyereket mert vagy a legkondit vagy a forrosagot nembirta

  nyilvan van szulo aki megakarja a gyerekevel ismertetni a vilagot…. a gyerek akarata ellenere is elcipeli Indiaba
  pedig a kolyok jobbszeretne totpistikevel az oviban kockazni

  #398164 Hozzászólás

  nekro

  sonic

  miert lenne felelotlen? szeretnek megmutatni gyermekuknek a vilagot es kozben jol erezni magukat. szvzs sokkal kevesbe felelotlen, mint amikor mindket szulo 8-12 orat robotol a karrier erdekeben es csak hetvegente latja a gyereket

  miert felelotlen? hisz a forumot pont azert inditotta, hogy kellokeppen tajekozodjon a korulmenyekrol es tapasztalatokrol

  miert lenne india veszelyes egy gyermek szamara (foleg egy olyan gyermek szamara, aki – a szulok anyagi korulmenyeinek hala – baj eseten tisztesseges orvosi ellatasban reszesulne)

  INDIA:
  Infant mortality rate:
  total: 32.31 deaths/1,000 live births
  male: 36.94 deaths/1,000 live births
  female: 27.12 deaths/1,000 live births (2008 est.)

  csak osszehasonlitaskepp: india 76. ezen a listan, megelozve olyan orszagokat, mint torokorszag, iran es alig elmaradva romaniatol (23.73)

  itelkezes elott legkozelebb tajekozodj

  #398163 Hozzászólás

  sonic

  a felelotlen

  es a bator szulok sportja

  #398162 Hozzászólás

  Deo bore korum

  Susegadnak

  Megroggyant volna a virágzó palolemi turizmus? Ezt elképzelni sem tudom, éppúgy, mint Nélkületek azt a finom gulyást..Hmmm.. J.C. helyett merre vagytok, mit csináltok? Pedig az volt a terv, hogy egyszer csak úgy, meglepiként beállítunk szatyornyi magyar fûszerekkel, pirospaprikával felszerelkezve!!
  Már tudod, ki vagyok:))
  Ugye?
  Boldog újévet mindhármotoknak!!

  #398161 Hozzászólás

  Jani

  Ami eszembe jutott

  5-ször voltam, összesen kb. 9 hónapot Indiában, mindig más emberekkel. Nekem pl. volt egy másfél hónapos fosásom az elsõ utamon:) Elég random az, hogy kit kap el a fosás, gyakran olyat is, aki itthon sosem beteg. Mostanra bevált nekem egy gyógyszer, a bolus adstringens. (barna tabi) Ez egy gyomorfertõtlenítõ és tök jó félnapos buszút elõtt. Alatta nem, de utána kulázol tõle egy optimálisat. A lányoknak inkább szorulása volt, mint fosása, de ez alapján nem általánosítanék. Maláriagyógyszert mi sem szedtünk. Nem mindig beazonosítható, mi is lehetett a rossz kaja.

  #398160 Hozzászólás

  susegad

  Ez nagyon kedves

  de sajnos az idén már nem mi nyomjuk. Illetve sajnos a fenét, fõleg ahogy a turizmus most kinéz errefelé. A személyzet nagyobb része együttmaradt és nyitottak egy kis helyet, úgyhogy a régió továbbra sem nélkülözi a gulyást. Most ott fõznek a legjobban.
  Gondolkodom, hogy ki lehetsz…

  #398159 Hozzászólás

  Deo bore korum

  Susegadnak

  Remélem,még mindig a J.C.bárban fõznek a legjobban egész Dél-Goán.:))

  #398158 Hozzászólás

  susegad

  Hát igen

  Pesze, ez igaz, meg kell válogatni, hogy hová megy az ember gyerekkel és hová inkább nem. Teljesen megúszni a dolgot nem lehet, sem felnõttnek, sem gyereknek. Viszont pár nap fosás azért nem akkora tragédia. Lehet, hogy csak hihetetlen szerencsések voltunk eddig (gyorsan le is kopogom), de különösebben figyelmet érdemlõ probléma csak egyszer tört rá a gyerekre, akkor – egy nap után, amikor már nyilvánvaló volt, hogy nem javul a helyzet – bementünk a kórházba, gyors laborvizsgálat után kapott infúziót és három nap múlva otthon volt.
  Fontos azért hozzátenni, hogy ismét csak Goáról beszélek, itt olyan magánkórházak vannak, hogy otthon egy átlagos kórházi orvos vagy beteg megnyalná a tíz ujját utána. Mondjuk esetünkben magától értetõdõ volt, hogy külön szoba jár, fürdõszobával, abban egy plusz ágy a mamának, hogy azonnal hívtak gyerekorvost mittudomén honnan, mert az alapból nem volt, hogy az ott is maradt egész éjszakára, hátha felmerül valami, stb. OK, pénzbe kerül, de ha van biztosítás, visszakapod.

  #398157 Hozzászólás

  Gergõ

  betegség

  Én pl 2 napig olyan lázas és gyenge voltam, hogy fel sem tudtam kelni, nemtom hány fok, mert nem volt lázmérõm. Végül elmentünk egy “kórházba”, ahol olyan állapotok fogadtak, hogy inkább be sem mentünk, elvitettük magunkat egy utcára, ahol végig gyógyszertárak voltak, vettünk paraccetamolt, aztán visszamentem feküdni. Két nap múlve elmúlt, és már nem fogom megtudni, hogy mi volt. Amúgy elég ilyesztõ volt, eléggé kilátástalannak éreztem a helyzetemet, nemtom mit csináltam volna, ha rosszabbra fordul.
  Mondjuk azt hozzáteszem, hogy ez Varanasiban óvárosban volt, ahol olyan állapotok vannak, mint Európában a középkorban kb. Hullák, leprás, mindenféle élõ és döglött állat… Oda nem vinnék gyereket, az biztos. Persze ez ismét csak a magánvéleméynem. :-)

  #398156 Hozzászólás

  Dóra

  köszi

  Sziasztok!
  Köszönöm az eddigieket, fõleg a bíztatást, hogy nem kell parázni! Malária gyógyszert mi sem szedtünk második alkalommal, így azt gondolom a kislányomnak sem fogok adni. Még nagyon kicsi, alig fél éves, s kb egy év múlva tervezném a visszamenést Indiába, ha minden összejön:) Így ez egyelõre tényleg inkább csak ráhangolódás meg utazás fejben. Mi eddigi útjaink során fõleg az északi államokban mozogtunk, olyan helyeken, ahol még többnyire értik a hindit is, így aztán nincs összehasonlítási alapom, de azt gondolom (remélem), hogy vannak ott is helyek, ahova bátran lehet gyerekkel is menni. De megfontolom majd azt is, ne menjünk-e most kivételesen délnek…

  Persze a legfontosabb kérdés az, hogy betegségek esetén mit csináltatok? meg, hogy mifélékre számítsunk? Mi sokszor magunk fõztnk a szállásokon, de így is többször volt hasmarsos betegség, pl. giardiasis. Remélem ettõl meg tudom majd óvni a kislányomat, de mi van, ha beüt mégis valami, nektek milyen tapsztalataitok vannak?

  köszönettel: dóra

  #398155 Hozzászólás

  hugó

  india

  Mi, nem gyerekkel, hanem a feleségemmel terhesen utaztunk pár hónapot Indiában. Azonban az sem volt olyan könnyû, fõleg a szagokra terhesen érzékeny volt, meg hát, a stressz a vezetés stb.
  Indiába menni gyerekkel bátran lehet, akár 1-2 hónapossal is, de gondolom nem valami lepukkant gujarati részre akartok menni. Resortba, vagy kis apartmanba délen simán jó. Dél és észak ég és föld, de ezt sokan tudják. Gyerekkel a tömegközlekedést én kerülném, fõleg a buszt. Inkább bérelnék kocsit, a vonattal meg az a baj, hogy vagy túl huzatos a sleeper, az AC meg mindig túl hideg és a gyerek könnyen megfázna a vonaton. A nagy piacokat, turistahelyeket a koldusok megszállják, ezeket is érdemes kisgyerekkel elkerülni.
  Maláriás gyógyszer szerintem is hülyeség.

  #398154 Hozzászólás

  Gergõ

  egyetértek

  :-)

  #398153 Hozzászólás

  blackfoot

  sajnos néha elkap az indulat amikor úgy érzem valamilyen gondolkodásmód nem az én világom. és ez nem helyes. úgyhogy gergõ, nem akartam belédrúgni. de a véleményem továbbra is az, hogy egy fórum és sok ember tapasztalata nagyon de nagyon sokat tud segíteni. és akkor még mindig el lehet menni szakemberhez ha valakit az nyugtat meg, hogy olyan ember szájából hallja ugyanazt akinek van errõl papírja. a négyezer forinot meg ne keverjük, nyilván te is tudod hogy nem azért írtam mert nem tudom kifizetni. de tényleg engedjük át inkább a topikot az olyan hozzászólóknak mint susegad akik velünk ellentétben épkézláb hozzászólásokat írnak.

  #398152 Hozzászólás

  susegad

  Térjünk a lényegre

  Némi megszakításokkal 4 éve vagyunk Indiában. A gyerek most 8, tehát 4 volt, amikor nekiindultunk. Most már tartósan Goán élünk, még mindig elmegyünk erre-arra Indián belül pár hétre azért, de az elején vagy fél évet lényegében folyamatosan mozogtunk. Nem volt különösebb gond. Mi adattunk neki (is) oltásokat és amihez kell (hepa, azt hiszem) megerõsítõt is, amitõl sokkal tovább ok, amikor otthon jártunk. Mi nem az oltóközpontban jártunk, hanem egy trópusi betegségekre szakosodott dokinál, de azt hiszem ez mindegy. Maláriaizét nem szedünk, ennyi idõ után abba már biztos belepusztultunk volna.
  Tapasztalatom szerint egy ekkora gyerek teljesen alkalmas arra, hogy megjegyezze, hogy nem nyalogatjuk a mocskos ujjunkat meg nem iszunk a csapból. Amíg úton van az ember, tehát még részben sem önellátó, a legnagyobb baj, hogy bárhogy is kéred, nem képesek nem csípõsre csinálni valamit. Még a sima sültkrumplira is rádobnak egy kis borsot, hogy “legyen valami íze” és azt a mi fiunk nem komálja. Az meg szerencse kérdése, hogy a hosszú utakat a gyerek hogy tolerálja. A miénk szerncsére jól, bár az is igaz, hogy javarészt autóval megyünk, amit én vezetek, úgyhogy ott és akkor álltunk meg, ahol és amikor akartunk. Buszra, repülõre meg fel kell pakolni színezõt, társast, mp3 lejátszón Halász Judit meg Kaláka hegyeket oszt jó lesz. Mindez persze attól is függ, hány éves a gyerek.
  És csak szép lassan. Egy napra nem sok program és ahol jó, ott maradni tovább. Ha meg szembejön egy vidámpark (van ám vadi új, igen színvonalas Kochinban, Bangaloreban meg másutt, miket meg nem tanul az ember…)vagy állatkert, azt nem lehet kihagyni, akkor sem, ha te nem szereted.
  No para(noia)! Az elmúlt évbõl három olyan külföldi párról is tudok, akiknek itt született a gyereke. Kicsiny közösségünk legifjabb tagja még nincs 3 hetes. Õk is jól vannak.

  #398151 Hozzászólás

  Gergõ

  jó, megyek

  Sõt, már voltam.
  A doktornõ akivel beszéltem teljesen képben volt mindennel kapcsolatban ami nekem kérdésként felmerült, mint írtam. Nem beszélgettünk az utazási tapasztalatairól, de biztos vagyok benne, hogy már volt egy-két helyen és évekig tanulta az elméletet IS.
  Bocs, hogy beleszóltam, akkor adjatok egymásnak tanácsot, én ha a gyerekemet Indiába visszem majd (fogom), elsõ dolgom lesz, hogy elmenjek az oltóközpontba. Ez a magánvéleményem, infomrációcsere, a fórum erre lett kitalálva, stb…
  Ja, 4000 Ft az családi indiai úthoz képest… Hm, nem is tudom ki tudnám-e fizetni.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 23
Hozzászólás: Kisgyerekkel Indiában
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.