Kréta – Ida-hegy

 • Indította
  Témakör
 • #43972 Hozzászólás

  Vahur

  Járt már itt valaki? (Kréta legmagasabb csúcsa)
  Esetleg használható térképe, ismerete, ismerõse aki járt ott. Bárminemû krétai túrás tapasztalatnak nagyon örülnék.

  Üdv – Vahur

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #421397 Hozzászólás

  diamir

  Igen…

  … azért írtam, hogy meglepett volna, ha a déli felõl, mert a délnyugat, Fourfouras felõl felmenõ úton mentünk végig, és az nem bringás, lejönni pedig délkelet felé indultunk. Annak felsõ része egészen a csúcstól az Alm Kotila nevû helyig éppenséggel bringával is járható (mintha láttam is volna a neten ilyen túrahirdetés?) de ettõl az Alm Kotila nevû helytõl délkelet, Kamares felé vezetõ utat nem találtuk meg, illetve lehet, hogy megtaláltuk, de a jelzés elveszett és nem hittük el, hogy az út. Visszamentünk egy darabot aztán levágtunk kelet felé a nyers hegyoldalban (eszement dzsuván kellett átkavarni, de utóbb kiderült, hogy a kisebb szívás volt) egy három sáv szélességû sima földútig, amely azonban egy völgyfejnél egyszer csak végetért. Innentõl már nem bringaút, de ezután jött a völgy alsó része, ami kb. II.-es lemészás a bozótos törmelékben tehát a bringa már csak a hátizsákban megy lefelé is, nemhogy felfelé. A poén az, hogy ebben az õskörnyezetben egyszer csak fel van festve egy piros túristajelzés, majd 100 méterrel arrébb egy másik, de sem elõtte, sem utána semmi. A völgy aljában már csak bozót van, meg köbméteres kövek. A völgy legalján megint van egy széles, jól járható terepjárós földút, de mi ennek nem a felsõ végére érkeztünk, és mivel menni kellett a napi utolsó buszhoz (délután 2 óra volt), nem mentünk vissza felfelé, hogy megnézzük meddig megy fel. A térkép szerint ez a Vorizia faluba levezetõ út lehetett, és a falu szélén egy villanyoszlopon volt is egy olyan tenyérnyi E4 feliratú szögelt tábla, amely a Fourfouras felõl felmenõ uton nagygyából korrekt módon végig jelen volt.
  A freytagos térkép mellett van egy leírás a Kamares – Alm Kotila utról, az írás szerint sima ügy kell legyen, de mi ezt az utat felülrõl nem találtuk meg.
  Bosszant, mert ez nem a Glockner, vagy a Triglav, hogy majd jövõre újra elmegyek…
  Egyébként nagyon jó út volt, ha érdekel valakit a logisztikája:
  Rethimnoból Fourfourasbe busz délután 2-kor, kb. 4-re ott van. Azonnali indulással jó kondi mellett némi fejlámpás felsõ szakasszal jó esély van a felérésre. Mi csak 5-kor indultunk és mindjárt az elején vesztettünk egy eltévedéssel egy órát, aztán a sötétedéstõl “jelzéstõl jelzésig az egyik megy, a másik õrzi a jelzést stílusban” mentünk, aztán éjjel 1-kor elvesztettük a nyomot és bivakoltunk pirkadatig.
  Fenn van egy kõbõl rakott épület, benne egy kápolna, azzal egy légtérben egy hálóhely, és külön egy másik hálóhely. Van néhány otthagyott polifoam, leterített fóliák, még egy darab új és tiszta fóliát is találtunk ott összetekerve. Nem egy patika, de nem tragikus, összerondítva például nem volt a külön helység sem, de még a környék sem.
  Szóval érdemes délután felmenni, ott aludni, és napkelte utáni indulással lejönni.
  Fourfourasból 4 körül ugyanaz a busz megy vissza, amelyikkel jöttünk, Kamaresbõl, Voriziából 2-kor megy Heraklionba.
  Az Alm Kotilától lehet menni az Analipsi házig (Tavernáig?), de onnan a busz Anogiába még vagy 15-18 km gyalog aszfalt legalábbis a térkép szerint, meg a taverna miatt is valószínûleg. Mi erre nem jártunk.
  Valahonnan dzsippel fel lehet jönni az Alm Koltiláig, szerintem az Anogia-Analipsi oldal felõl, ez lehet a Mik féle bringás megközelítés alsó része is. Innen már egy potya túra, szerintem kényelmesen 3 óra fel, kettõ és fél le.
  Ennyi.

  Menjetek!
  D

  #421396 Hozzászólás

  Mik

  Persze észak

  A bringázás az északi partról volt, de már jó régen, lehet, hogy megint el kéne menni??? :-)

  #421395 Hozzászólás

  diamir

  Megjártuk…

  Megjártuk a Psziloritiszt, semmi különös, de ha mostanában valaki készül oda, akkor írjon. (utak, buszok, idõjárás, térképek stb.)
  Mik-tõl viszont kérdezem, hogy melyik tengerpartról indultak és mentek az Analipsiig? Meglepne, ha a déli oldalról!
  :-)
  Menjetek!

  #421394 Hozzászólás

  Mik

  Bringával túristaházig

  Kb 10éve voltunk a Psziloritisen, tengerpartról bringáztunk talán az Analipsis túristaházig, a környéken van pár sípálya is…(júliusban nem üzemel). Házban aludtunk a tulajék otthagyták az egészet nekünk, reggel hátsó ajtón ki aztán neki a hegynek, sima ügy egy laza túra, utána még legurultunk bringával. Mindez októberben, frankó idõben, bringán lefelé kissé fázva

  #421393 Hozzászólás

  Sany

  ennyire nem

  Bocs, ha félreérthetõ voltam, de mint fentebb jeleztem, én csak a Szamária-hasadéknál voltam. Mocival is odáig mentünk.

  A mocibérlethez a sima itthoni jogsit elfogadták (a-d kat. van nekem:) + az egyikünk útlevelet is kérték talán.

  Parkolóban nyugodtan otthagyható volt, a görög nem gáz népség ilyen szempontból.

  Szerintem éjszaka sem fagytok meg, erdõhatár meg gyakorlatilag nincs, mert nincs összefüggõ erdõ. Maximum az olajfaligetek határa.. :)

  S.

  #421392 Hozzászólás

  Illyr

  Nem lehet hidegebb mint az Olympos

  Akkor meg a nappali szakasz rövidnadrágban is teljesithetõ. (Pulcsi azért kellhet)

  HA van lámpa miért ne. Én is úgy jártam meg az Olympost tengerpartról indulva 1 nap alatt.

  #421391 Hozzászólás

  diamir

  Mennyire…

  elvetemült ötlet szerintetek félig éjszakára igazítani a túrát? Például úgy, hogy éjjel indulni és a napkeltére vagy reggelre igazítani az érkezést? Lehet, hogy megfagyunk mire felérünk? :-(
  Nyílt a terep? Esélyek lámpával? Alig lesz hold akkor…
  Térkép már van, Freytag 50 ezres, ismeri valaki?
  Sany! Mikor volt ez a robogó? Mit kértek hozzá, milyen jogsit? Mennyire lehetett megközelíteni a csúcsot, merrõl mentetek?
  A térképen Anogia felõl menet a Psziloritis (Timios Stavros) keleti oldalán van egy Analipsis nevû turistaház egy parkoló jelzéssel, addig lehetett menni?
  Esetleg ismeritek a nyugati oldalt Fourfouras felé? Ott van egy Toubotos Prinos nevû “önkiszolgáló ház”, gondolom olyan, mint egy Winterraum (Kályha lesz? :-)).
  A harmadik jelzett lehetõség dél felõl Kamares útba ejtve a Kamaron barlangot.
  Lehet, hogy hülye kérdés, de a térképrõl nem tudom leolvasni, hogy hol van az erdõhatár. Lehet, hogy sehol sincs erdõ a közelben?

  Már csak a pontos logisztikát kell kidolgozni. A robogó jónak látszik, csak vissza kell menni érte, ha nem oda-vissza a túra.
  Elõre kösz az infókat!!

  #421390 Hozzászólás

  Sany

  idõ

  Oks, részben igazad van. Nagyban függ attól, h. milyen idõt fogsz ki.

  S.

  #421389 Hozzászólás

  fecó

  hõmérséklet

  Hát ez nem egészen igaz amit Sany írt. Alapvetõen 1000-renként 5 fokot esik a hõmérséklet. Viszont fent az uv erõsebb, pl tavaly az olypuszon iszonyat meleg volt, inkább a naptól kellett félni.

  #421388 Hozzászólás

  Sany

  hûs

  Hûvös van rendesen. Téli cumó azért nem kell, viszont pulóver és hosszúnadrág szerintem nem árt. Plusz napgép és kalap. De ahogy Vahur írta: a víz lehet kulcsfontosságú , mert patakot ill. forrást nem találsz. Én biztos mocival mennék amíg van út, egy 100 ccm-s robogó vígan felvisz két embert is (mi azzal voltunk).

  S.

  #421387 Hozzászólás

  diamir

  Még egy…

  … kérdés azokhoz, aki jártak már a mediterránumban nyáron magas hegyen (pl. az Olimposzon) (júliusban megyek Krétára és a Psziloritis 2500 körül van): ha lenn a párszáz magas síkságon mmondjuk 40 fok van árnyékban, akkor mennyi van fenn 2000-en? És hát napon, mert árnyék kilométereken át semmi. Gondolom szél mindig van a tenger felõl, de lehet hogy épp a hegytetõn nincs?

  #421386 Hozzászólás

  Vahur

  Psziló

  Sajnos nem sikerült megjárnom, de a közlekedés és a távolságok terén tettem szert némi ismeretre. Érdemes autót bérelni. Elég nagy távolságra van Chania-tól, sõt amennyire én vettem ki a térképembõl, a keleti oldalról, a Zeusz barlang felõl kell menni, mert kisebb a szintemelkedés és onnan egy nap alatt megjárható. Anogiába megy busz ezt reklámozták is az irodák, de kétlem hogy a csúcsra igyekvõ turisták kedvéért, szerintem csak valamilyen kombó fakultatív program keretében. Ha a köves rossz úton eljutsz a barlangig, onnan még 1000 szint a csúcsig. Vagy pedig a nyugati oldalról Forfouras településrõl 2000 szintet lenyomva…
  Ha a fõútról lemész az autóval akkor onnan csigatempóban lehet csak haladni… nem ismerik az egyenes utakat :-)
  Szerintem nyáron a víz a kulcskérdés! Jó utat és kíváncsian várom az élményeidet!

  #421385 Hozzászólás

  diamir

  Személyes élménye…

  van valakinek a Psziloritiszrõl? Megnézem majd a címeket, de az angol miatt nehezen fogok haladni. Fontos kérdés, hogy Chaniaból indulva tömegközlekedéssel megjárható-e egy nap alatt, vagy rá kell szánni egy nap autóbérlést?

  #421384 Hozzászólás

  Vahur

  Ida

  Kösz Sany – az Explorecrete oldal elég használhatónak tûnik!
  Írok a címre is.

  #421383 Hozzászólás

  Sany

  rég volt

  Ne haragudj, nem emlékszem, tényleg 10 éve volt…

  Bocs, csak most látom egy másik témában, h. a Szamárián kívüli túrák érdekelnek inkább.

  Az alábbi linkek közt azért találsz térképet, leírást, na meg egy magyar fickót, aki állítólag volt fenn az Ida-hegyen 2002-ben. Talán õ tud konkrétabb infót adni neked.

  S.

  http://www.explorecrete.com/hiking/ida.html

  http://www.west-crete.com/map-maps-crete-greece.htm

  http://moczar.freeweb.hu/html/kretadia.htm

  moczar@hu.inter.net

  #421382 Hozzászólás

  Vahur

  2000

  Mi vsz szeptember végén megyünk és egy napot rászánnánk a hegyre. Már láttam egy rajzolt változatot, de az illetõ maga nem járt ott. Állítólag 6-8 óra a Psziloritisz (csúcs) oda vissza a Zeusz barlangtól, ide jármûvel fel lehet menni.
  Arra lennék kíváncsi, hogy a kevésbé frekventált helyek jelzésrendszere mennyire követhetõ, illetve van e még valami a környéken amit túra közben meg lehet nézni.

  Meg bármire… :-)

  Motort mennyiért béreltetek?

  #421381 Hozzászólás

  Sany

  Ida

  Csúcsmászással nem próbálkoztunk :), de a Szamária-hasadékot vigigjártuk úgy 10 éve oda-vissza.

  A szokványos itt az, h. a tengerpartról felvisznek busszal, innen a szurdokon át leballagsz a tenderig, hajóval elvisznek a legközelebbi faluba, ahol vár a busz.

  Mi robogóval mentünk fel a hegyre, amit az indulási ponton hagytunk, tehát vissza is kellett mészni oda.

  Lefele nem kemény, de túrabaki ajánlott – láttam jópár vérzõ lábú papucsost meg szandálistát. Sziklás-görgeteges a terep, és egyébként tényleg szép. Felfelé már húzósabb volt, fõleg, h. az idõ jól elment és még szürkület elõtt fel akartunk érni. Mivel mindenki lefelé jött du. 5-6 után már nemigen találkoztunk emberrel (elõtte azért tömeg van). ennek aztán az egyik nagy elõnye az volt, h. tök közelrõl láttunk krétai hegyi kecskét is (endemikus faj).
  Asszem júliusban voltam, bazi meleg volt. A mocin viszont fáztunk, mert egy polóban-gatyában indultunk, ami a parton még sok is volt, de 2000 m-en már kevésnek tûnt..
  Hirtelen ennyi, ha eszembe jut még vmi, majd írok.

  S.

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
Hozzászólás: Kréta – Ida-hegy
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.