Kuna vagy EURO

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Kuna vagy EURO

 • Indította
  Témakör
 • #8355 Hozzászólás

  érdeklõdõ

  KI mit javasol mit érdemes váltani Horvátország felé?

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #117182 Hozzászólás

  Kecsap

  im off

  http://www.bankkartya.hu/?oldal=kulfoldon_konverzio

  részemrõl kifogytam ebbõl a témából, folytassátok nélkülem.

  Bank odaadóan segíteni szeretne, és nem a pénzért teszi..

  #117181 Hozzászólás

  marzio

  Én OTP-s vagyok

  És a bank jegyzi a kunát mint devizát is, mivel vannak bankjaik Horvátországban.
  Így a kinti OTP-s kp felvételnél az itthoni kuna deviza eladási árfolyamon történik a konverzió, + 1 eur kp felvét költség.Ennél kedvezõbb Horvátország esetében szerintem nincs!

  #117180 Hozzászólás

  Kecsap

  kártya

  Ha jól tudom lehet kérni a banktól, hogy állítsák be az adott ország devizájára a váltást, de ebben nem vagyok biztos. Be kell menni a bankba vagy felhívni és kérni, hogy kunában legyen az elszámolás.

  Egy elõnye biztosan van a kártyának, hogy ha azzal fizetünk nyaralás végén, legalább nem marad a nyakunkon a valuta, amit sokkal rosszabb visszaváltani mint kártyáról fizetni.

  #117179 Hozzászólás

  marzio

  kecsap

  Málam is ugyanez a helyzet, nekem is fenn kell tartani egy folyószámlát, mivel a fizu arra jön, és én is kapok kompenzációt a fenntartásra.

  Egyébként tényleg elõ van írva az anyagi fedezet, viszont ha felmutatsz egy bankkártyát nem szólhatnak egy szót sem! (Hogy van-e rajta fedezet, azt meg úgyse tudja ellenõrizni).

  #117178 Hozzászólás

  Kecsap

  kp

  Hello.

  Azért mondtam azt, hogy minden országban ismerni kell hogy mi a dörgést. Mostanában azt látom, hogy itthon tényleg nem érdemes pénzt váltani.

  Ha bankodban vetted volna ki a pénzt nagy részét ingyenesen, és kint vettél volna koronát lehet, hogy jobban jársz te is.

  Törvény írja elõ, hogy elegendõ készpénzzel léphetsz csak be az országba, tõlem még senki sem kérte, de elvileg kérhetnék.

  A Skippernél csak azt nem értem, hogy miért kell 5 db kártya, ami évente egy rakás pénzt elnyel.

  Ha OTP kártyával kunát veszünk ki pénzt horvátoknál, azt a bank USD-ben fogja nekünk visszakonvertálni, mivel nem euró zónában veszünk ki pénzt, (ugyan ez lenne Svájcban is), ez azt jelenti, hogy a kártya konverciónak kb. 3% az ára.

  Megnéztem az árfolyamokat itthon és kint is, nálunk most 35,5 a kuna, kint : http://www.hnb.hr/tecajn/evazeca.htm

  http://www.fondovi.hr/index.php?id=6

  2,983732 ennyiért veszik meg a forintot , tehát 33,5 ez azt jelenti, hogy összesen akár 5-8% ot nyerhetünk.

  ha nem kártyázunk

  #117177 Hozzászólás

  kp

  Kecsap

  Szia!
  Nyilván sok esetben igazad van és a legjobb, ha az embernek van kézpénze, de én a tavalyi nyaraláskor OFF Csehországban ON sokkal jobban jártam kártyával, mint ha itthon váltottam volna akármélyik banknál koronát, mert:
  1. A legjobb árfolyam az elutazás elõtti hetekben kb 9,80 HUF/1CZK
  2. Ott kártyával fizettem, vagy a bankom (Erste) saját automatájából vettem ki a pénzt amire ugyanannyi jutalékot vont le, mintha itthon vettem vona fel a forintot (amit meg át kellett volna váltani), csakhogy 9,37 HUF/CZK árfolyamon, ami 4,5%-kal olcsóbb.
  Tény: nekem csak folyószámlára utalják a fizetést, így muszály fenntartani a olyószámlát, viszont nagyon macerás lenne kártya nélkül. Ezért cserébe az éves kártyadíj egy részét kompenzálják, azaz tavaly biztosan jobban jártam. Az idén meg majd kiderül:-)

  #117176 Hozzászólás

  Kecsap

  marzió

  Köszönöm jókívánságaidat és hasonlókat kívánok neked is. van hitelkártyám 1 db, mindig nálam van utazásaim alatt is, illetve euró és leginkább az adott országnak a pénzneme, amit itthon (tisztelet a kivételnek) váltok elutazásaim elõtt.

  Forint jelenleg elég erõs hála az égnek, tehát euróval nem érdemes variálni, egy két kivételtõl eltekintve. Például lengyelekhez nem érdemes eurót kivinni, mert nagyon gyengén váltják, viszont a forint elég erõs, akár 4-5% ot is nyerhetsz, ha forintért veszel kint zlotyit.

  Érdemes figyelni az árfolyamokat, egy kisebb nyaralás alatt is akár 5-10.000Ft-ot lehet spórolni, többet mint a hitelkártya bohóckodásokkal, de errõl már írtam feljebb.

  Egyébként vidd nyugodtan a kártyáidat, senki nem tiltja meg neked.

  #117175 Hozzászólás

  marzio

  Kecsap!

  Te tényleg kártyaellenes vagy! Nem baj, vigyél magaddal sos-sok kp.-t hadd lopják el Tõled! :))

  #117174 Hozzászólás

  skipper

  kártyák

  Látom Te abszolút kártyaellenes vagy.

  Az OTP számlavazatés összegét most fejbõl nem mondom meg, de ha csak internetes egyenlegközlést kérsz, akkor a számlavazetés ha jól emlékszem, havi 260 Ft.
  Ennyit még kibirok a vizitdíj, meg sok más sarc és zsebbekotorászás mellett.

  Skipper

  #117173 Hozzászólás

  Kecsap

  Bankok kedvence

  http://www.bankkartya.hu/?oldal=kartyak&kartyaid=64

  ha ez az OTP-s kártyád, és van elektronikus számlavezetésed, annak a havi díja 1290Ft, ha nincs úgy 3000 /év (de azt írod, hogy netbankod van) a kártyadíj 1700Ft . Évente ez vagy 4700Ft vagy 17100Ft. Másik kártyád gondolom ez:

  http://www.citibank.hu/hungary/consumer/termekek/hitelkartyak/cb_hitelkartya/kamatesdijtetel/index.htm

  Citibank Aranykártya éves díj 11200Ft, második évtõl 14900Ft havi kivonat 250/hó. Ez 14200Ft/év, csekkes fizetés 250Ft stb.. Citi pénzfelvétel min 1000Ft/ alkalom.

  Ez összesen eddig OTP =4700 vagy 17100Ft (ezt csak te tudod) Citi = 14200 vagy 17900Ft (csak a havidíjakat számolva)

  Szóval ez a két kártya 18900-35000Ft-ot jelent neked évente költségként, a vásárlásokat most ne firtassuk. A másik 3 kártya ismeretében is könnyen kiszámítható, hogy mennyi az éves költséged, gyanítom, hogy 50-80.000Ft-ba kerül az 5 hitelkártya fenntartása éves szinten.

  A pénz felvétel az OTP Maestroval csak Szlovák, Horvát, Román, Bulgár területeket kedvezõ (1€) a többi országban 1% +3€uró. A többi kártyánál kemény ezresek röpködnek. A deviza és valuta közötti különbségek általában 05%-1% közötti, ennél magasabbak a kártyadíjak, és a kártyás fizetés hátrányai, fõleg Horvátoknál, vagy Románoknál (lásd fentebb).

  Használd csak a kártyáidat, sõt javasolnám még további kártyák nyitását, az pedig, hogy a bankok könyörögnek, természetes dolog, keresik a palimadarakat, akik finanszírozzák a terjeszkedéseiket.

  Egy dombornyomott Visa bõven elég, nekem is van, de max. tankolásnál vagy a Skype egyenleg feltöltésnél, esetleg végszükség esetén egy bevásárlásnál jól jöhet.

  #117172 Hozzászólás

  skipper

  kártyadíj

  Nekem az OTP kátyáimra a maestro.-ra 1000 az éves díj, a többire meg 2000, ha jól emléjkszem a tarifákra.
  Kivétel a hitelkártya, ez a Citi-nél van ott 11500 az éves díj. De mint írtam az hitel és fél milláig 51 napon át kamatmentesen haszálom a bank pénzét. Az ellentételét lekötöm az OTP-nél és kapok ár évente pontosa 37500 kamatot. Így 26 ezer a plusz. Igaz, ehez pénzügyi (ön)fegyelem kell.
  Most arra gondolsz, hogy biztosan mindig futkosok a bankba.
  Nem. Minden banki ügyletet itthonról a géprõl kezelek.
  skipper

  #117171 Hozzászólás

  Kecsap

  dark man

  5 db bankkártyádnak mennyi az éves díja ? Képes vagy kifizetni 25-50.000Ft-ot évente ezért a hülyeségért. 5 db kivonatdíjat is megetetnek veled, ami havi 1200-1500Ft min. Szép, nagyon ügyes vagy.

  a Raiffeines kártyámat blokkolta az automata, 1.5 mila volt a számlán és 140 E-Ft-ot akartam felvenni. A pénz nem veszett el, csak zárolta a gép, ez 1 napomba került, és egy kicsit meg is ijedtem.

  A deviza és valuta között max.1-2% különbség van. A kártya hozzád hasonló palimadaraknak van kitalálva, akik képesek évente kifizetni 25-50 E-Ft-ot 5 db kártyára, pedig a végén mindig a BANK nyer. Ezt jobb, ha tõlem tudod. Bankok ezen nyerészkednek, hogy szolgáltatásokat adnak el,” money for nothing” te meg feszítesz az 5 db kártyáddal, és majd nem mindenért többet fizetsz. nekem egy van vésztartalékként, de ha 1 mód van rá nem használom.

  A pénzváltók között is van 1-2% különbség, legjobb helyeken szinte ugyanannyiért válthatsz valutát, mint a bankok hivatalos devizaárfolyama.

  A Raiffeisennél ma például 247,26 FT az euró deviza eladási árfolyama, legtöbb helyen ebben az idõpontban 248,5 ért vehetsz szabadon eurót, valuta ként. MOM parkban pedig u.a. az árfolyam. 0.5% különbség.

  Legjobb árakat mindig készpénzre kapod meg, akár szálás, akár más szolgáltatásoknál mindig tudsz kedvezményhez jutni. Ezért fizetni sem érdemes kártyával, mert ott is cak bukhatsz, sokszor más árakat kapsz kártyánál elég sok helyen.

  Nem véletlen, hogy legtöbb helyen megkérdezik, hogy kp. vagy kártya, hogy kell e számla vagy nem.

  http://bankweb.hu/index.php?modul=bankkartya_kulfoldvasarlas

  #117170 Hozzászólás

  skipper

  folytatás

  Nem árt, ha több bankkártyád van.
  (Nekem három banktól öt kártyám van.)
  Régebben történt. Sziciliában sehol nem volt Eurocardot elfogadó bankomat. Csak a Visa -t akceptálták a gépek.
  Bankfiókban vettem fel kp.-t. Ott tényleg sok a kezelési díj.
  Berágtam, mikor hazajöttem rögtön csináltattam Visat.
  Utóbbi idõben a bankok “könyörögnek”, hogy csinálhassanak részemre hitelkártyát.
  Itthon is mindenhol kártyát használok.

  skipper

  #117169 Hozzászólás

  bankkártya

  Bankkártyát kell vinni, azzal a legolcsóbb a Kuna. Fõleg, ha az OTP automatából veszed ki. Onnan 1,- azaz egy Euro a kezelési díj. Továbbá nem valuta, hanem devizaeladási árfolyamon kapod meg a Kunát. Így sok százalékot spórolsz.
  Én mindig ott veszek ki. Néhány máshonnan maradt kunával, és Euróval indulok útnak. Tényleg csak az automatára hagyatkozok. Természetesen, ahol lehet közvetlenül, kártyával fizetek. Benzinkútnál, nem mindegyik, de néhány sztrádakapunál, nagyobb szupermarketekben, áruházakban.
  Automatánál “beszopni” csak lejárt, vagy fedezet nélküli kártyával lehet. Na meg, ha elfeljted a pinkódodat.
  Ha ellopják, vagy elhagyod, azonnal le lehet tiltatni. Ha a bukszával jársz így, akkor tényleg “beszopsz”.
  skipper

  #117168 Hozzászólás

  Kecsap

  Dark day

  Kunát kell vinni, a kártyát meg itthon hagyni, mert drága a pénz kivétel és ha megszopat az automata, macerás a probléma rendezése. Nekem már volt, hogy zárolta pénzt és egy fillért nem adott az automata. Telefonálgatással ment el a napom. Ez nyaralás közben nem annyira érdekes program.

  Kp = Kuna
  Tartalék = még több kuna

  #117167 Hozzászólás

  marzio

  Kártya

  OTP-s bankkártyát, és ott helyben kivenni a lóvét OTP Banka-s automatából!

  #117166 Hozzászólás

  Kecsap

  Kuna

  kuna

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
Hozzászólás: Kuna vagy EURO
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.