Laosz -az érintetlen kommunizmus

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás Laosz -az érintetlen kommunizmus

 • Indította
  Témakör
 • #53648 Hozzászólás

  vandorboy

  Laosz – az érintetlen kommunizmus
  Hát nem a netezők paradicsoma Laosz.
  Laosz = egy kis múltba tekintő. Nos, persze ehhez nem kell idáig utazni, elég, ha az ember kiruccan Budapestről 70 km-re, Keletre. Az országról ugye nem sokat tudunk? Maximum annyit, hogy mérete 2.5-szerese Magyarországnak, 6 millió lakósa van és a vietnámi háborúban az utánpótlási útvonalak itt voltak, emiatt többet bombázott hely volt mint maga Vietnám. Ha sarkítani akarnék, itt dőlt el a háború.. De nézzük meg milyen idejönnie egy független hátizsákos utazónak.
  Már ahogy közeledek a határhoz, egyre szegényesebb benyomást kelt Thaiföld, az emberek sem öltöznek már olyan modernül, mint az ország többi részén. Lelassult az idő. Ehhez az állapothoz aránylik a turisták száma is: nincsenek turisták. Ez csak bevezető Laoszhoz. Ubon Ratcathaniban jól megutaztattak. Így kétségessé vált, hogy határzárás előtt ki tudok e jutni az országból, mert még két autóbusznyi váltás hátra van Chong Mek faluig. Ott az egyik bürok-rata (tényleg méreg a bürokrata, jó szó erre) kiderítette, hogy overstayed my visa, és napi 5 $ büntit kell az ország népére hagyományoznom. Ez az összeg nekem itt a napi létemet fedezte volna mindenestől, ha szerényen élek (értsd, ha nem engedek sokat a hasam extra csábításainak).
  Próbáltam meggyőzni, hogy a beutazásnál 29- e volt bepecsételve határidőnek. Hajthatatlan maradt a szó szoros értelmében, és szép lassan egy halom papírt kezdett írogatni, nem törődve azzal, hogy közben du. 6-kor bezár a Laoszi határ. Érdekes konstelláció a bürokráciával való találkozásaim, az egyén és az állam viszonyában, hogy a “társadalmi szerződés” hogyan válik egyoldalúvá az egyén rovására. Persze a modern nyugati államokban már próbálják helyreigazítani ezt a viszonyt, pl. sok országban már az önkormányzati hivatalok szolgáltatásnak tekintik működésüket. De sajnos sok országban ők, a bürokraták, még az önkény megtestesítői. Itt sincs másképpen…
  folyt
  http://vandorboy.com/laos/

1 / 1 hozzászólás megtekintése
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #460133 Hozzászólás

  BoLoNDTunderke
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Nekünk semmi ilyen negatív élményünk nem volt.:O Sajnálom, hogy te nem vetetted be magad a dzsungelbe, baromi jó volt túrázni ott egy hetet, és éjszaka egy egy kis faluban laktunk(lélekszáma: kb 30 fő lehetett).Földön aludtunk velük egy viskóba. Olyan nehéz elfogadni azt, hogy ők milyen körülmények között laknak. Azt mesélték ,hogy lázcsillapítóra sincs gyógyszerük, és tök alap, hogy egy egész falu kihal a magas láz miatt. Teljesen meglepődtek, hogy nálunk van ingyen orvos,mentőszolgálat,oktatás. Azt mondták ,hogy mi csodaországban élünk!
  Sajnos tényleg nagyon látszódik, hogy Thaiföld mennyivel jobb.Amikor átmentünk a határon az volt az első élményem, hogy alkoholt iszogató munkások dolgoztak. És rájöttem, h az előző 1 hónapban Thaiföldön a helyiknél nem is láttam alkoholt,és hogy imádnivalóan mosolyognak ennek ellenére is. Meg azt is borzasztó volt látni Laoszban, hogy Kína miképpen telepedett be hozzájuk, és ezt mennyire utálják a helyiek.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
Hozzászólás: Laosz -az érintetlen kommunizmus
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.