Leállt az ír Air Lingus

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Leállt az ír Air Lingus

 • Ennek a témakörnek tartalma 0 résztvevő és 0 hozzászólás.
 • Indította
  Témakör
 • #10769 Hozzászólás

  Csicsi

  Leállt az ír Air Lingus

  május 31. 14:33
  [MTI]

  Leállította járatait pénteken és további értesítésig törölte 530 pilótáját a fizetési listáról a súlyosan veszteséges Aer Lingus, Írország nemzeti légitársasága, amely egyre durvuló munkaügyi konfliktusban áll a légi személyzettel, s elemzõk szerint immár puszta fennmaradása is kérdéses.
  A pilóták elõzõ nap egynapos sztrájkot tartottak, s amikor pénteken munkára jelentkeztek, hazaküldték õket, azzal az indokkal, hogy a járatok – egyelõre hétfõig – nem indulnak.

  Az intézkedés több ezer utast érint a hosszú írországi hétvégén, s az amúgy is a tönk szélén álló Aer Lingusnak napi 2 millió euró veszteséget okoz – írta a Reuters. A kis állami cég – amely zömmel a tavalyi amerikai terrorcselekmények után összeomlott transzatlanti piacból élt – a múlt évben 140 millió euró veszteséget termelt.

  A pilótákkal kirobbant konfliktust éppen a túlélésre kidolgozott terv okozta, amely egyebek mellett az összesen 6 ezer fõs alkalmazotti gárda harmadának elbocsátását célozza. Az Aer Lingus pénteken közölte: addig nem tudja újraindítani szolgáltatásait, amíg a pilóták vissza nem vonják a további sztrájkokra vonatkozó fenyegetéseiket.

  Az Air France tulajdonában lévõ, Dublinból olcsó európai utakat kínáló CityJet közölte, hogy kész átvenni a nemzeti légitársaság jelentõsebb európai járatait, ha az állami cég elbukik.

  A Ryanair, a legnagyobb ír “fapados” légitársaság eközben tömegével veszi fel az Aer Lingus által cserben hagyott utasokat, s arra számít, hogy a hosszú hétvégén 300 ezer utasa lesz, 35 százalékkal több, mint a tavalyi azonos hétvégén.

Hozzászólás: Leállt az ír Air Lingus
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.