Londoni munkavállalás 2006-ban

Kezdőlap utazas.com Fórum Külföldi kétkezi munka Londoni munkavállalás 2006-ban

 • Indította
  Témakör
 • #28327 Hozzászólás

  A néhány hely egyike, ahol legálisan lehet külföldön munkát vállalni, Nagy-Britannia.

  Én Londonban élek, 5 év alatt közel ezer, munkát vállalni akaró, nyelvtanulás iránt érdeklödö, vagy csak turistaként érkezö embernek voltunk az elsö ismerösei itt Londonban.

  Magyarországon nem fizetsz senkinek semmit, nem kell várnod arra, hogy MAJD EGYSZER FELHíVNAK, HOGY MEHETSZ, igaz én konkrét állással se várlak, hogy itt a kalapács és üssed. De elmondom hol kapsz munkát, és aki hozzám jön ki, és persze az minimálisan itt elvárt szinten BESZÉL ANGOLUL, annak általában lesz is munkája 10-15 napon belül.

  Akinek van valamilyen ajánlata Londonnal kapcsolatban a Magyarországiak, vagy a Felvidékieknek, az ide feltehet, pont úgy, mint máshová is….

  Tisztelt Érdeklödö!!

  A minimális nyelvtudás

  Angliában az angolok angolul beszélnek, és Töled is ezt várják! Kijönni azoknak célszerü, akik már elmúltak 21 évesek, beszélnek olyan szinten angolul, hogy egy találkozót meg tudnak beszélni angolul telefonon, értik a számokat, színeket tudnak angolul betüzni, ha telefonon hallanak egy utcanevet, akkor vissza tudnak kérdezni, és le
  tudják írni. Ez nem túl nagy elvárás. Angolul egyáltalán nem beszélökre, nincs nagy szükség Angliában.
  Mindenki egyedül felelös saját magáért, ne számítson a cimborájára, barátnöjére, rokonára, hogy majd ö beszél helyette. Ha az az ember akire számítasz, kap egy jobban fizetett munkát, és Te ott maradsz egyedül akkor, akkor mit csinálsz?

  Nöknek, ha nem beszélnek angolul különösen nehéz, ha csak a
  barátjuk el nem tartja öket.

  A munkákról

  Itt annak aki a fenn írt nyelvtudással rendelkezik, általában azt ajánlom, hogy a környékbeli ügynökségeken jelentkezzen munkára.
  Általában a következö a helyzet a munkaeröpiacon:
  január, február pangás, nehezen lehet új munkát találni!!
  Március- május könnyebben lehet új munkát találni!
  Június-augusztus az idejövö sok ráérö szünidös diák miatt miatt nehezebb uj munkát találni.
  szeptember-december könnyebben lehet új munkát találni!

  Az ügynökségi munka olyan mint egy emberpiac otthon, csak kultúráltabb és legális.Ha az ügynökségen korán reggel elsö
  alkalommal regisztrálnak, akkor, leülsz, és vársz a munkára
  îgy általában az elsö héten 1-2 napot dolgozol, aztán ha
  elégedettek voltak veled, akkor elvisznek állandóra is, vagy az ügynökség akkor már nyugodt szívvel ajánl, ha állandóra keresnek munkást valahol. Több ügynökséghez is bejelentkezhetsz.
  De bankszámlaszám, angol mobilszám, és Londonban vásárolt A-Z térkép nélkül értelmetlen bárhová is elindulni.
  A bankszámlaszámban tudunk segíteni, ha már ITT vagy!
  A társadalombiztosítási szám, és a brit regisztráció elintézödik, ha itt vagy, kikérdezed a többieket, akik már itt laknak, vagy utánajársz.
  Ha van jogosítványod, akkor lesz bejelentett lakcímed.
  Ha nincs, tudunk segíteni, ha ITT vagy.
  Ha már ezek a fontos dolgok készen van, akkor csak rajtad múlik már, hogy mivé fejlödsz Angliában! Addig azonban nagyon behatároltak a lehetöségeid, mert a munkaadók 60-70 %-a számára alapkövetelmény ezeknek a dolgoknak a megléte, és szóba sem állnak tovább veled, ha ezeket nem tudod bemutatni!

  A pénzröl
  Kihozandó kb. 245.000,- Ft-nyi (kb. 700GBP). Ez a pénz azért szükséges, mert Te nem jobbágynak szerzödsz, hogy elalszol a szénaboglyában, + kapsz egy oldal szalonnát. Hanem önálló független ember vagy, aki azért költözik Magyarországból Londonba, mert pénzt akarsz gyüjteni.
  A kihozandó pénz azért szükséges, hogy a kezdeti nehézségeken túljuss.

  Pl. – kb. 4 heti lakbért kell kifizetned amikor megérkezel, ( 2 hét kauciót, és 2 hét lakbért elöre ez kb 200 GBP;
  – 70 GBP illeték, a munkavállalói regisztrációd a Brit
  Belügyminisztériumnál;
  A többi a biztonsági tartalékod, és a kezdeti megélhetésedhez szükséges, mert kb. 3 hét múlva lesz az elso normális fizetésed.

  HA VALAKINEK CSAK SZÁLLÁS kELL AKKOR IS BIZALOMMAL FORDULHAT HOZZáNK!

  Repülöjegy

  Ha a SKYEUROPE-pal érkezel. Jegyrendelés: 06-1-7777000, Jegyfizetés bármelyik OTP fiókban. http://www.skyeurope.hu

  A WIZZAIR légitársaság

  A WIZZAIR jegyeket csak dombornyomott bankkártyával, vagy a
  VISTA utazási irodáknál lehet fizetni, vagy OTP fiókban. Jegyrendelés:
  06-1-4709499 http://WWW.wizzair.com

  Jöhetsz az EASY-jet légitársasággal is. http://www.easyjet.com
  Dombornyomott bankkártya kell, vagy Visa Electron.

  Jöhetsz a MALÉV-vel is. http://www.malev.hu
  A Malév telefonszáma: 06-40-21-21-21.

  Jöhetsz busszal is ha félsz a repüléstol. a Volánbusz hetente 4-szer, 5-ször indul a Budapest Népligeti Buszpályaudvarról, és utasokat vesz fel Györben is. 26 órás az út, ülve alszol egy éjszakát. Ha busszal érkezel,
  legyen Nálad némi, kb. 5-10 EURO, hogy útközben tudj venni valamit, vagy fizethess a mosdóhasználatért a benzinkutaknál.

  A kijutás, a szállás

  Két óra alatt ki tudsz jutni, de jobb, ha szólsz elöre 1-2-3 héttel, hogy jössz, ha már megvetted a repjegyet. Feltétlenül ÖSSZEFÜGGÕEN írd meg, hogy melyik reptérre érkezel, mert itt van 6 nagyobb repülötér 100 km-es körzetben.hova Amikor megérkezel, várunk Téged a
  reptéren, vagy buszpályaudvaron, elkísérünk a szállására, segítünk a kinti életed elkezdeni. A szálláson egy 4-5 szobás lakást kell érteni, szobánként két magyarral. Minden szobában van ágy szekrény. Megérkezéskor kapsz paplant, ágynemüt, párnát. Minden házban van automata mosógép, és felszerelt konyha.
  Idáig mindenkinek 20-25 napon belül lett munkája Londonban.

  Az, hogy milyen munkája lesz, mindenkinek a saját nyelvtudásától, szaktudásától, szerencséjétöl függ. A régebben kinn lévö emberek általában 800-1200 GBP/hó közötti összegeket keresnek az emberek, és kb. 450-500 GBP-t/hó közötti összegeket költenek (szállással, buszbérlettel, étkezéssel, mobiltelefonnal együtt).

  Amerikát megjárt magyarokról
  Sokan azzal keresnek meg, hogy ö már volt AMERIKABAN. (hogy
  Peruban, vagy a Kanadában, azt meg sem említi… :-))
  Ezzel, azt hiszik sokan, hogy Londonban is boldogulnak. Anglia egész más világ, sokkal szükebb minden. Itt muszáj tudni angolul, az a nyelvtudás kevés, hogy Floridában magyarok között dolgozott, vagy egész nap nem szólt senkihez, csak porszívózott, vagy hogy már tudott
  venni egy Fantat, és egy Mars csokit egy szupermarketben.

  A szünidös diákokról, a rövid idejü munkavállalásról

  Szerintem rövidebb idöre anyagilag nem éri meg kijönni, mert az itteni élettel vele járó adminisztrációs teendök, egyéb utánajárások és költségek miatt, ha valaki 2 vagy, 3 vagy, 6 hónapra jön, akkor azon kívül, hogy csak London hátsó udvarát látja, nem tud eleget gyüjteni.
  De mindenki maga dönt. Nyáron az EGÉSZ VILÁGBóL jönnek ide egyetemisták, akik azt hiszik, hogy július augusztusban majd itt fognak pincérkedni. Tele van a város munkakeresö egyetemistákkal. Nagyobb szerencse kell júniusban, júliusban, augusztusban állást találni, mint májusban,vagy szeptemberben!
  EZT Jó HA TUDOD, MIELöTT DöNTESZ!

  Az iratokról, itteni ügyintézésekröl

  A “kontinensen” úgy van, hogy akkor tudsz dolgozni, ha minden papírt elintéztél. Itt a “szigeten” úgy van, hogy kezdj el dolgozni, aztán, ha már van valami. akkor kell intézned a papírokat. Tehát, ha az a kép él benned, hogy elintézel valami PAPîROKAT, azután késöbb visszajössz
  DOLGOZNI, akkor az teljes tévképzet. Itt mindenki munkát keres elöször, aztán ha már van munkája, és be tud mutatni egy munkaadót, vannak fizetési cédulái, akkor áll vele szóba bármilyen hivatal. Amíg itt nincs munkád, semmilyen jogviszonyba nem kerülsz Nagy-Britanniával, mint a gazdaságot ellenörzö állammal. Turista vagy és kész.

  3 dolgot kell egy átlagos munkavállalónak elintézni:

  – bankszámla

  – National Insurrance Number

  – Brit Belügyminisztériumi regisztráció.

  Ezekben a dolgokban ingyen tanácsot adunk, ha nálunk laksz!
  A lakótársaidtól is sok hasznos tanácsot kaphatsz ezzel kapcsolatban. SEGíTENI TUDUNK HOGY LEGYEN ANGOL BANKSZAMLÁd, AKKOR IS, HA NINCS JOGOSîTVANYA!!! Ez nélkülözhetetlen az angol élethez. Javasoljuk hozd ki a jogosítványod, és személyijid is, CSAKIS plasztikkártyás változatban, az útleveled is legyen nálad. Az otthoni bankkártyád is hasznos lehet itt, föleg internetesvásárlás esetén.

  Nyelvtanulás

  Sokan azzal a tervvel jönnek ki, hogy MAJD LONDONBAN MEGTANULNAK ANGOLUL!

  I T T M A R B E S Z E L N I K E L L A N G O L U L!

  M E G P E D I G M I N I M U M A L A P F O K O N E S N E M

  A L A P S Z I N T E N!

  Aki már beszél angolul, az is sokszor tervezi, hogy majd itt jár iskolába. Itt minden városrész (mint otthon, Budapesten pl. Köbánya, vagy óbuda, Rákoscsaba) özpontjában van 4-10 db nyelviskola, ahol 2-500 GBP közötti összegért akár egy éven át heti 15 (5nap*3 óra) órában járhat iskolába. Azt javaslom, annak aki a munka+nyelvtanulás
  kombinációját tervezi, hogy elöbb jöjjön ki, aztán találjon magának egy fix munkahelyet, aztán ahhoz közel albérletet, majd csak a végén nyelviskolát. Azért javaslom ezt, mert itt hatalmasak a távolságok, és ha elöbb beíratkozol egy iskolába, akkor nagyon beszükíted a mozgásterét az elvállalható munka, és az albérlet tekintetében.

  A segítségünk

  Itt egy magyar közösségbe kerülsz, ahol mindenki nagy odaadással mesél arról, hogy önmaga milyen ügyesen intézett el mindent magának, és Te is sokat tanulhat belöle. Itt még abban is tanácsot kapsz, melyik üzletben árulnak 1 darab halfinger-rel; többet 99penny-ért.

  Mi is amiben tudjuk segítjük lakóinkat, mert nekünk is érdekünk, hogy mielöbb ENY-Londonban találjon munkát a lakónk, hogy ELÉGEDETT, és FIZETöKÉPES lakó maradjon minél tovább. Míg máshol a lengyelek és dél afrikaiak, sri lanka-iak között nem sok infohoz jutsz, azon kívül, hogy fizeti a lakbért. Itt nálunk INGYENESEN helyben a közösségtöl, vagy tölünk hozzájutsz az a tartós angliai élet hez elengedhetetlenül szükséges infok-ról az alábbi 4 dologgal kapcsolatban is:

  – bankkártyához szükséges közüzemi számla;

  – bankkártya;

  – társadalombiztosítási szám;

  – Belügyminisztériumi regisztráció.

  A mi, és a közösség helyismeretére is rengetegetet számíthat. Sok olyan dolog van itt amirol nem is sejted, hogy teljesen másképpen van mint otthon. A mi segítségünkkel elkerülheti, hogy felesleges dolgokra, elkölts több száz fontot, és az idödet rabold butaságokkal.
  Aztán késöbb továbbléphetsz.
  Röviden ennyi.

  A L E G F O N T O S A B B

  Szeretném ha tudatosulna Benned hogy a munkahely itt sem ruhatári kabát, ami a fogason lóg, és csak le kell akasztani. Mi el tudunk vinni Téged egy állásinterjúra ahol vagy megfelelsz, vagy nem, ezt én most innen nem tudom megmondani, sose láttalak. Ha kijössz és munkát kapsz, de nem tetszik, akkor keresel másikat, vagy/és elalszol, és ezért kirúgnak akkor is keresel másikat. Ezek csak példák arra, hogy, ha idejössz, ugyanúgy nem fix az életben semmi, mint otthon. Ha kirúgnak, akkor 99,99%, hogy nem mégy haza, hanem itt keresel másikat.

  A r r a k é s z ü l j f ö l l e l k i l e g, h o g y m e n s z b o l t r ó l b o l t r a, ü z e m r ö l ü z e m r e,
  ü g y n ö k s é g r ö l ü g y n ö k s é g r e é s m i n d e n h o l m e g k é r d e d, h o g y v a n – e m u n k a. H a e r r e n e m v a g y l e l k i l e g f e l k é s z ü l v e, a k k o r i n k á b b – a s a j á t é r d e k e d b e n í r o m !!!, – n e i s g y e r e!

  KONKRÉT MUNKA

  Talán van, talán nincs! Nem tudom elöre!

  A stílusomról

  Ha a legrosszabbra számítasz az életben csupa kellemes meglepetés ér!!!

  Azért fogalmaztam több esetben meghökkentöen, mert azt akarom, hogy Te aki soraimat olvasod, az ne az álmaid igazolást lásd benne, hanem azt amit valóban akarok írni, a Te érdekedben! Ha azt mondod, goromba barom vagyok, vállalom! Ugyanis nekem nem a Magyarországon olvasgatókkal szemben van felelösségem, hanem azzal szemben, aki
  rászánja az idejét, pénzét, és kijön. Neki a valóságot kell látnia amikor kijön, nem a cukormázat!

  Teendöid

  Ha átgondoltad a dolgot és úgy találod, hogy érdemes vele foglalkozni, küldj e-mailt, vagy hívj! A legjobb az e-mail-es kapcsolattartás,
  mert azt mindennap nézem és azonnal válaszolok minden felmerülö kérdésre, amint elolvasom a leveled.

  ********************************

  Elérhetsz minket a 00447916252490-es, vagy a 00447958229396-os mobilszámon, vagy, vargalondon@freemail.hu

  *********************************

  Ha elküldöd a magyar vezetékes telefonszámod, és kéred e-mail-ben, az is lehetséges, hogy egyeztetett idöpontban, hétvégén felhívlak Londonból, hogy élöszóban válaszoljak kérdéseire. Ez neked ingyen van!

  Tisztelettel,

  Varga Zoltán

8 hozzászólás megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #318411 Hozzászólás

  tuti hogy..

  a MI Varga Zoltánunk nem írta “nem kell tudni angolul”sõt.. .A mi VZ-énk kimegy a reptérre elétek, ezt o lyanok is elismerték akik nem voltak megelégedve v e le,mint szállásadó.Az,hogy legyen munkánk tõlünk is függ.Mindent leír 100-és 1000-szer és leírja mégegyszer holott már leírta elõtte a kedves dolgozni akarónak.Persze nektek ez semmi,de ha megkérnétek talán még dolgozna is helyettetek. üdv.

  #318410 Hozzászólás

  Baba! 1jxótevö!

  Te mit tennél, ha a falubolondja húzza a harangot, hogy tüz van?

  Te mit tennél, ha a becsületes neveddel kocsmáros lennél, és valami futóbolond azt terjesztené, hogy, mérget árulsz?
  Aztán ha kiderül, hogy a futóbolond maga se tudja, hogy mit tud és a futóbolond széttárná a kezét, azzal, hogy nem zörög a paraszt….

  Te mit tennél ezzel a futóbolonddal, ha ismernéd?

  Biztos jól leszidnád ugye?

  Nem illene, legalább egy bocsánatkárás…?

  #318409 Hozzászólás

  Cica1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  lehet hogy nem o

  csak vegig olvasa a cikket,tobben vannak aki ezt a modszert hasznaljak,es atveres az egesz mert hasznaljak egy mar jomeno cegnek a nevet. A jomeno ceg nem Varga Zoltan nevet viseli ((. Nics fust tuz nelkul )) az en velemenyem szerint.

  #318408 Hozzászólás

  Ezt már kielemeztük…

  Egy idézet
  ( a (lap.hu) (külföldi munka) fórum
  (London munka.) topicjából az 1107. hozzászólás 2006 február)

  Kedves Bornii,

  Tanulságos csak sajnos nem csak abban az értelemben ahogy gondoltad.

  Törlöm a hozzászólásodat.
  Indok:
  A cikk mint általános figyelmeztetõ a csalókra akár maradhatna is, de van egy probléma.
  Az “újságíró” megsértet egy fontos etikai szabályt és egy személyiség jogi törvényt, miszerint a feltételezet elkövetõ nevét egy újságban nem monogrammként publikálta.

  A jelenlegi helyzet aztán igazolja is, hogy a csaló valószínüleg csak felhasználta Varga Zoltán nevét és így a cikkel akaratlanul is az igazi Varga Zoltán nevének rossz hírét keltette, ami szintén büntetendõ.

  Ahogy a másik fórumban kielemezték eléggé valószínütlen az itteni Varga Zoltánnal való egyezés (márpedig így belinkelve a cikk ezt a látszatot kelti) valamit ha valaki szándékossan átver embereket (nem csak elbénázza) akkor értelemszerü az is, hogy nem a saját nevét használja.

  Amilyen éber figyelemmel követed az ilyen eseményeket ugyan olyan éberségel legyél azon, hogy egy félrevezetést elkerüljél.

  Üdv,
  Admin

  #318407 Hozzászólás

  Bee2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  sajnos..

  ez utan Varga urnak alneven kell “rendelnie”, mert elegge megegette magat.Szegyen gyalazat hogy ilyen emberek vannak.
  No comment.

  #318406 Hozzászólás

  Cica1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  erre a cikkre gondoltal? szomoru ((

  Az elmúlt hetekben ismét megugrott a hamis angliai munkaajánlatok, vagyis a közönséges átverések száma. Több mint huszonöt rászedett magyar érkezett Londonba az elmúlt két hétben, ál-munkaközvetítõkön keresztül, nem létezõ állásokra. Valamennyien internetes hirdetések nyomán vették fel a kapcsolatot a csalókkal, akik busás közvetítõi díjat számítottak fel virtuális szolgálataikért. A szóban forgó hirdetések ma is olvashatók a világhálón, például az Expressz Online oldalain, ahol ingyenesen lehet hirdetni. Feladóik minimális változtatással, folyamatosan megújítják azokat – és feltehetõen folyamatosan bonyolítják a találkozókat újabb áldozataikkal, akik csak ezután indulnak majd útnak, és ma még fogalmuk sincs, hogy becsapták õket.
  Az elsõ hasonló, átverõs álláshirdetések 2004-ben, pár héttel az európai uniós csatlakozás után jelentek meg a kelet-európai sajtóban. Elõször Lengyelországban terjedt el a módszer, aztán hamarosan Szlovákiában, Csehországban és Litvániában is okultak a bûnözõk a jó példából – végül pedig a magyarok is felzárkóztak. A forgatókönyv részletei változnak, az alapötlet azonban mindenütt hasonló: a hirdetés állást ígér az egységes munkaerõpiacnak elsõként megnyíló uniós országban, Angliában, minden nyelvismeret és különösebb szakképesítés nélkül.

  Ez azért fontos, mert a csalók így a legnagyobb és legkiszolgáltatottabb célcsoportot találják meg, akikkel aztán a legkönnyebb elbánni. Aki nem beszéli a nyelvet, az nem telefonál elõre, hogy ellenõrizze az állítólagos munkáltatót, nehezebben megy el a brit rendõrségre, ha már kint van – és legfõképpen tudja, hogy nem sok esélye van másképp munkát találni külföldön. Az újságban vagy az interneten megadnak egy helyi telefonszámot – szinte mindig mobilt -, hogy könnyû legyen eltûnni. A helyi ügynök fogadja a hívásokat és beadja az alapmesét. Innen aztán bandánként, országonként és havonta változik a menetrend. Ma már egészen szofisztikált összeesküvések is vannak, melyek során többen, több ponton is “megfejik” a jelentkezõket. A legdurvább esetekben az áldozatok akár valóságos modern rabszolgasorban találhatják magukat, kifosztva, eladósodva és megfélemlítve. A legújabb magyar trükkök ezekhez képest még megejtõen egyszerûek, de úgy tûnik, kieszelõik éppen ezért egyre nagyobb “tételben” dolgozhatnak.

  Ügyes árfekvés

  December óta hirdet az Expressz újságban Varga Zoltán néven egy fiatalember, aki raktári munkát kínál Londonban. A szöveg mindig egy kicsit más, a mobilszámok is változnak, az állítólagos lehetõség azonban eddig ugyanaz maradt: raktárost keresnek a Marks and Spencer áruházlánc bázisán. Az elsõ hirdetés szerint még kellett alapfokú angoltudás, de ‘Varga’ idõközben rájöhetett, hogy ezzel fölöslegesen szûkíti le a “vendégkörét”. Ma már bárkit szívesen lát, férfiakat, nõket, nyelv- és szakmai tudásra való tekintet nélkül. Csak az a fontos, hogy kifizessék a 22 000 forintos közvetítõi díjat. Az elmúlt évek során voltak már csalók, akik ennél jelentõsen nagyobb összegeket kértek, ‘Varga’ azonban ügyesen állította be az árfekvését, ezt ugyanis még sokan kifizetik – viszonylag könnyen és kevesebb gyanakvással. Látszólag nem lehet túl nagyot veszíteni az ügyleten, nyerni azonban annál inkább. A hirdetés szerint az alapbér is közel 1700 forint óránként, hétvégén pedig a 2460 forintot is meg lehet keresni. Végül mégis csak ‘Varga’ nyer, mégpedig sokszor 22 000 forintot. A becsapottak pedig nemcsak a közvetítõi díjat bukják el, hanem a repülõjegy és a szállás árát is, nem beszélve a drága Londoni étkezésrõl és közlekedésrõl.

  Klára 170 000 forintot, szinte minden spórolt pénzét veszítette el ezen a londoni kalandon. Az ötven év körüli elvált asszony már három éve hiába keresett munkát, egészen azóta, hogy felszámolták az üzemet, ahol korábban hosszú idõn át dolgozott. Kelet-magyarországi lakóhelyén akkora volt a munkanélküliség, hogy fiatalabbaknak is nehéz volt elhelyezkedniük. Máshol, például Budapesten, lehet, hogy inkább akadt volna munka, de Klára tisztában volt vele, hogy ezekben a drága városokban képtelen volna egyedül eltartania magát, lakást bérelni a várható fizetésébõl. Saját bevallása szerint a legmélyebb kétségbeesésben csillant meg elõtte a remény az internetes hirdetés olvastán. Rég elszánta magát, hogy bárhogy is, de kitör valahogy a nyomorból, csak a nyelvtudás hiánya tartotta vissza attól, hogy már korábban külföldre utazzon. ‘Varga’ azonban biztosította róla, hogy a raktárban nem kell angolul tudni, Klára tehát azonnal vonatra pattant, hogy sok órás zötykölõdés után átnyújthassa a pénzét a közvetítõnek. Nem volt egyedül, több fiatal férfi is éppen akkor tárgyalt a munka részleteirõl.

  ‘Varga’ ebben az idõben a West End City Center étkezõjében “rendelt”, közvetlenül a Burger King elõtt. Sok kuncsaftja lehetett, mert mindenki nagy jövés-menésre emlékszik. Állandóan érkeztek az érdeklõdõk, a közvetítõ pedig folyamatosan mesélt. Valamennyi áldozata úgy emlékszik rá, mint megnyerõ, kellemes emberre. Péter, egy munkanélküli diplomás természettudós szerint kifejezetten bizalomgerjesztõ volt, “az a típus, akivel bármikor bármirõl jól el lehet beszélgetni”. Klára is jó emberismerõnek tartja magát, mégse nézte ki belõle, hogy rosszban sántikál. Egyszer kiszaladt ugyan a száján, hogy “annyi átverésrõl tudni”, de ‘Varga’ a gondolatot is felháborodottan kérte ki magának, az idõs asszony pedig bocsánatkérõen visszakozott. Három frissen érettségizett jóbarát együtt ment a találkozóra, szintén a Burger Kinghez. Zoli, Rajmund és Roland eleve gyanúsnak érezték a dolgot, ezért meg is próbáltak keresztkérdéseket feltenni. Az ügynök azonban mindenre tudott válaszolni, magabiztosan, sõt kifejezetten részletgazdagon. Beszámolt az állásról, a cégrõl, a fõnökökrõl, de a londoni életrõl és az angol árviszonyokról is. Elmondása szerint õ maga is ott dolgozott a raktárban, csak látogatóban volt éppen Pesten és közben segített a cégének verbuválni, hogy “másoknak is jó legyen”. Azt állította, hogy pár hónap múlva visszatér majd és a raktárban bizonyára össze is találkozik azokkal, akiket kiközvetített. Mondandója igazolására még angol SIM kártyáját és a londoni metróbérletét is elõhalászta a zsebébõl. Ennél hivatalosabb okmányokat azonban senki nem látott. ‘Varga’ senkinek nem mutatta meg az igazolványát, az általa használt név tehát feltehetõen nem valódi. Az viszont elképzelhetõ, hogy valóban dolgozott korábban a szóban forgó raktárban és azért volt olyan jól tájékozott mind Londont, mind a Marks and Spencert illetõen. Meggyõzõnek kellett lennie, a legtöbben ugyanis hittek neki és fizettek. Az sem tûnt fel a fizetõknek, hogy a hirdetésben szereplõ mobiltelefonszámon kívül soha semmilyen információt nem kaptak a közvetítõrõl. A pénz kifizetése után Varga mindössze néhány oldal nyomtatott szöveget nyújtott át az üzletfeleinek. A papíron még fejléc sem volt, bárki írhatta volna, és senkinek nem vezetne a nyomára. Az anyag nagy része általánosság volt, a magyar nagykövetség angliai munkavállalásra vonatkozó internetes oldalairól lopkodhatták össze. A beígért állásról is szólt néhány bekezdés. Csak annyi, amennyit szóban már mindenki hallott a munkakörrõl és a bérezésrõl, és itt elõször végre szerepelt a cím és annak a neve is, akit az elsõ napon majd keresni kell. A legtöbb információ azonban a szállásra vonatkozott. Ez volt ‘Varga Zoltán’ szolgáltatásainak egyetlen valós része, de csak azért, mert ebben a vonatkozásban idegen tollakkal ékeskedett.

  Az igazi meglepetés

  Londonban valóban jó pár éve mûködik egy angol nevû magyar ingatlaniroda, amelyen keresztül több száz honfitársunk bérel olcsóbb szobákat a brit fõvárosban. A tulajdonos Szabó László maga is nincstelen bevándorló volt egykor Angliában, mára azonban sikeres üzletember, akinek a cégérõl, a Guaranteed Properties Letting nevû ügynökségrõl az EU-csatlakozás óta sokat hallani a magyar médiában. Különösen Frei Tamás Dosszié címû mûsorának köszönhetõ László és az iroda ismertsége, legalábbis azok körében, akik már foglalkoznak egy ideje a kivándorlás gondolatával. Ezzel az ismertséggel élnek most vissza a csalók, akik a bejegyzett, ellenõrizhetõ londoni cég mögé bújva próbálják hamis munkaközvetítõ tevékenységüket legitim színben feltûntetni. ‘Varga’ is üzleti partnereként emlegette a céget mind szóban, mind a nyomtatványában, még a cikkekre és a tévémûsorokra is hivatkozott. A Guaranteed Properties-nél azonban bárki foglalhat szobát Magyarországról, nem kell ehhez külön közvetítõ. Az interneten is rajta van az iroda, hirdetéseik is jelennek meg a magyar sajtóban. ‘Varga’ sem tett egyebet, mint hogy telefonon bejelentette a kuncsaftjait az ingatlanközvetítõnél, általában úgy, mintha a saját nevében foglalná a szobát. Még repülõtéri fuvart is kérhetett a cégtõl, hiszen az is Szabóék szolgáltatásai közé tartozik és a szállással kapcsolatos költségeket úgyis beköltözéskor, Londonban kell fizetni. ‘Vargának’ ez tehát ugyanúgy nem kerül semmibe, ahogy az ingyenes internetes hirdetések sem. Mégis sikerül magát olyan színben feltüntetnie, mintha Szabó Lászlóéhoz hasonló komoly vállalkozást üzemeltetne.

  Az igazi meglepetés így aztán nem érkezéskor, hanem másnap érte az áldozatokat, amikor elmentek a ‘Varga’ által megadott címre. Ekkor derült ki, hogy a pontos útleírással is beazonosítható épületben nem raktár mûködik, hanem mindössze egy munkaközvetítõ iroda. Egykor talán tényleg küldhettek munkásokat a Marks and Spencerhez, mára azonban beteltek az állások és sem oda, sem máshova nem volt felvétel. Már így is munka nélkül ácsorogtak az utcán az iroda régebbi, bejegyzett kelet-európai vendégmunkásai, várták, hogy melyik nap mehetnek el dolgozni. Újakat már nem is regisztráltak, annyira nagy volt a túljelentkezés, ‘Vargáról’ pedig senki nem tudott semmit. Késõbbi, telefonos megkeresésemre az ügynökség vezetõje elmondta, hogy bár elképzelhetõ, hogy valamikor ‘Varga’ is dolgozott náluk egyszerû munkásként, üzleti kapcsolatban semmiképpen nem álltak sem vele, sem más külföldi ügynökökkel. Természetesen így aztán munkát se garantálhattak senkinek a csalón keresztül. ‘Varga’ ötlete azonban még csak nem is volt különösebben eredeti. Az üzletvezetõ tanúsága szerint más kelet-európai országból is rendszeresen érkeztek hozzájuk hasonló hazugságokkal rászedett emberek. A kibolondított magyarok dühösen vették tudomásul, hogy lóvá tették õket, ‘Vargát’ azonban már nem tudták elérni többé. Mobiltelefonja ki volt kapcsolva, e-mailekre pedig nem válaszolt.

  Az áldozatok egy része már érkezésük napján sarkon fordult és hazament, mielõtt még túl sok pénzük ment volna rá a londoni életre. Sokan azonban próbálkoztak még egy darabig, hogy legalább a szállásuk és a repülõjegyük ne menjen veszendõbe. Az ötvenes éveiben járó Klára egy hétig járta a szállodákat és éttermeket, de nyelvtudás nélkül nem járt sok sikerrel. Végül fel kellett adnia a keresést, mert munka nélkül nem tudta tovább fizetni a drága londoni szállást. Éppen annyi pénze maradt, hogy a repülõjegyét még megvegye hazáig. A fiatal srácok között voltak néhányan, akik elhelyezkedtek, minden esetben régebbi ismerõsök segítségével. A diplomás Péter édesapjával jött ki, mindketten Vargán keresztül reméltek dolgozni. Most még mindig munkát keresnek Londonban. Legális állást nem találtak, de egy emberpiacot már igen, ahol a Moszkva térhez hasonlóan napszámosnak viszik az embereket különbözõ építkezésekhez.

  Az élelmes csaló tehát a jelek szerint alapvetõen mindössze két londoni ügynökség címét akarja 22 000 forintért gátlástalanul áruba bocsátani: egy ingatlan- és egy munkaközvetítõét. Egyik céggel sem áll semmilyen kapcsolatban azonkívül, hogy egyszer talán járt már arrafelé vagy beszélt valakivel, aki ismerte a járást. Ezeket a címeket az interneten minimális utánjárással bárki megtudhatta volna és ‘Varga’ “segítségével” sem kerültek volna jobb pozícióba, mintha véletlenül estek volna be az utcáról. Esetleg eredetileg arra gondolt, hogy az ügynökségnél valóban adnak majd munkát az érkezõknek és akkor azok – ha rájönnek is a turpisságra – céljukat végsõsoron elérve, hamar túlteszik magukat az illetéktelenül felszámolt közvetítõi díjon. Az elsõ néhány pórul járt ember után azonban már tudnia kellett, hogy nem mûködik az ügynökség, de továbbra is küldte oda a gyanútlan jelentkezõket. Közben hirdetési újságot, mobilszámot és feltehetõen találkozóhelyet cserélt. Szabó László ingatlanközvetítõ irodájába változatlanul folyamatosan érkeznek ‘Varga Zoltán’ áldozatai. Az irodában most már érkezéskor mindenkit megkérdeznek, milyen közvetítõ révén jött Londonba és felvilágosítják a becsapottakat. Érkezés elõtt azonban tehetetlenek, hiszen a csaló mindig más nevet mond a telefonban és mindig a saját, egyre újabb mobilszámát adja meg, hogy visszahívással se lehessen rajtakapni.

  Az ingatlanügynök különösen azért aggódik, mert nem ‘Varga Zoltán’ az egyetlen átverõmûvész, aki az õ legitim cégével próbál takarózni, és ilyen módon rontja a hitelét. Egyébként sem tesz jót az üzletnek az ilyesmi, hiszen a becsapott emberek többnyire rövid idõn belül távoznak, üresen hagyva lefoglalt szobáikat. Ottlétük alatt pedig több munka és gond van velük, mint amennyit a minimális lakbér megérne.

  Jogellenes közvetítõi díj

  Az érvényben levõ magyar és angol jogszabályok szerint egyaránt jogellenes bármilyen címen pénzt kérni a munkát keresõktõl. A közvetítõk a munkáltatótól kell beszedjék az õket megilletõ díjat vagy egyéb költségeik fedezetét. Aki pénzt kér, mindenképpen megszegi a törvényt, és ebbõl következõen eleve tanácsos gyanakvással kezelni. A gyakorlatban mégis sokan kérnek pénzt a szolgálataikért. Cégek is, feketén mûködõ magánszemélyek is vannak, amelyek, illetve akik illegálisan felszámított közvetítõi díjért ugyan, de valóban szereznek munkát az ügyfeleiknek – és vannak elkeseredett, többnyire nyelvet nem beszélõ emberek, akik úgy érzik, a legitim ügynökségeknél nincs esélyük. Abelovszky György, a londoni magyar fõkonzul szerint mindenki jobban tenné, ha a zugközvetítõk helyett inkább kipróbált, bejegyzett ügynökséget próbálna keresni. Bárkinek általánosabb kérdése van a témával kapcsolatban, jó eséllyel böngészheti a londoni magyar nagykövetség vagy a Külügyminisztérium honlapját, nem kell önjelöltek tájékoztatóiért fizetnie. Mindezzel együtt, ha valaki saját felelõssége tudtában mégis meg akarja kockáztatni a görbébb utat, legalább arra ajánlatos vigyáznia, hogy nem fizet olyannak, akinek elõzõleg nem látta a személyi igazolványát és nem írhatta fel az adatai. Ez legalább arra biztosíték, hogy ha baj van, a közvetítõ nem tud egyszerûen eltûnni. Az persze már más kérdés, hogy alkalomadtán az áldozatnak lenne-e ideje, energiája és nem utolsósorban bátorsága egyáltalán rendõrségi feljelentést tenni a csalók ellen. A gyakorlatban, különbözõ okokból, sajnos meglepõen kevesen teszik meg ezt, így a bûnözõknek és a megbízhatatlan közvetítõknek viszonylag könnyû dolguk van – gyakran egészen sokáig.

  #318405 Hozzászólás

  1jótevõ
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  VIGYÁZAT, VARGA ZOLI EGY KÖZÖNSÉGES CSALÓ!!!

  FIGYELEM EMBEREK!

  AKI TÖBBET SZERETNE TUDNI VARGA ÚR ÜGYKÖDÉSEIRÕL, AZ FELTÉTLENÜL OLVASSA EL A KÖVETKEZÕ CIKKET:

  http://www.nol.hu/cikk/393043

  EMBEREK ÓVAKODJATOK VARGÁTÓL!!!

  #318404 Hozzászólás

  Igaza van,hidd el!

  Nagyon régóta olvasom a fórumot s figyelemmel kisérem Varga Zoltán írásait.
  Sokaknak lehet nyers,nagyképü ez a modor, de higyjétek el igaza van.
  Igaza van mert itthonról lehet álmodozni,elképzelni a távoli életet,távol mindenkitöl,mindentöl ami megszokott,de a valóság mindig ott van ahol éppen vagy.
  2 év USA után mondhatom igen is kell aki a kezedet megfogja amikor idegen helyre érsz,bármennyire is talpra esett vagy.Kell aki ismerje a helyet,tanácsot ad,segít ebben-abban.
  S ha ezért tisztességes pénzt kér ebben is igaza van.
  Senkinek nem kényszer hozzá fordulni,próbálja meg mindenki egyedül.
  USA-ban is elvárták,hogy segítsék az érkezöket, s utánna köpködték a segítöt mert kérte a megbeszélt összeget.Ha adott valamit akkor kapjon is.Ha nem adott vagy becsapott akkor is van törvényes ut.
  Fogadjátok meg a tanácsait, igaza van.
  Nem ismerem Varga Zoltánt.Csak olvasom a fórumot.

8 hozzászólás megtekintése - 1-8 / 8
Hozzászólás: Londoni munkavállalás 2006-ban
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.