Lourdes

 • Ennek a témakörnek tartalma 12 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  Zsuzsi 12 éve telt el.
 • Indította
  Témakör
 • #11917 Hozzászólás

  Jártatokmár ezen a zarándok helyen ? Kinek mi volt a tapasztalata , élménye ? Hogy érdemes megközelíteni , ha nem szervezett úttal illetve autóval szeretne az ember menni ?

  Köszönöm ,

  Zsuzsi

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #142151 Hozzászólás

  Zsuzsi

  katilaci

  Teljes mértékben! Meglehet , hogy Caminos indította a fórumot :D Miért is kérdezed ?
  Szép napot!

  #142150 Hozzászólás

  katilaci

  camino

  Ezt a témát is meg fogják szállni a hithû camionosok?

  #142149 Hozzászólás

  halas

  crassula

  Szeretnelek kerdezgetni a Le Puy-bol indulo Caminorol. Hogyan ertel Le Puy-ba, tettel-e kiteroket (Rocamadour), kell-e sok esore szamitani nyaron, mire hivnad fel a figyelmemet?(mezei@cs.elte.hu)

  #142148 Hozzászólás

  tuli

  köszi!

  sziasztok!

  köszi a gyors és tök hasznos infókért, most összenézem mi merre van, amit javasoltatok. :)

  tuli

  #142147 Hozzászólás

  Endru2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Pau várost ajánlom

  Többször jártam a környéken és egy évet is töltöttem Pau-ban. Az állomás elõtt az ezer pálma ligete, ahonnan egy funiculaire visz fel ingyenesen a sétányra. Innen a Pireneusok vonulata dél felé nézve csodálatos látványt nyújt. Pau kastélyában született a késõbbi IV.Henrik, akinek Párizs megért egy misét. Bölcsõje egy galapogoszi óriásteknõs páncélja volt.
  Lourdes és Pau között van a Betharam cseppkõbarlang. Kisvasut megy benne, de hideg van!!!!!
  Tarbes-ban huszármúzeum van, rengeteg magyar nyelvû okirattal, tárgyakkal, uniformisokkal.
  Ha a Pireneusokba tesztek egy túrát, akkor a Gavarnie völgybe menjetek. Öszvért is lehet bérelni. A völgy a Cirque de Gavarnie több száz méter magas sziklafallal zárul amfiteátrum szerûen.
  Lourdes hívõként nagyobb élmény. De a mások hitének a látványa is megkapó. Sok viszont a giccs!
  Bon voyage!
  Bandi

  #142146 Hozzászólás

  crassula

  tulinak

  Lourdes-ban nem jártam (még :-) ).

  Az Airbus gyár egy lánynak is nagy élmény lehet, legalábbis nekem az volt :-), pedig nem vagyok mûszaki beállítottságú… Döbbenet látni, hogy hogyan szegecselik-forrasztják össze az Európa menden részébõl odahordott gépdarabokat. Hoznak két szárnyat Írországból, a törzset három darabban Németországból, és Toulouse-ban szépen összelegózzák õket, majd a gyár udvarán levõ kifutópályára állítják és a megrendelõ hazaviszi.

  Ezekrõl a helyekrõl nem útikönyvbõl hallottam, ottani lokálpatrióta ismerõsök hurcoltak körbe, de késõbb pl Carcassone-ról filmet is láttam a magyar TV-ben.

  Lehet, hogy útikönyvben nem találsz majd részletes leírást, de szerintem Nyugat Európában bárhol érvényes, hogy elballagtok az elsõ “Tourist information”- be, adnak egy halom prospektust és elmesélik, hogy hogyan kell odajutni. Ha azzal kezded, hogy 4 napotok van a környékre, akkor el fogják mondani, hogy mi fér bele. És mindezt díjmentesen és kedvesen produkálják általában.
  Ja, Toulouse-ban meglepõen sokan beszélnek angolul, mármint francia viszonylatban…

  Kérdeztél a camino-ról is: nos, Franciaországban azt hiszem, három ága is van, és az egyik neve “via tolosana”, Toulouse-ból indul. Én csak a másik ágán voltam, ott nagyon szép a táj és gyönyörû gótikus épületeket láthatsz az úton. (ez a Le Puy-bõl vezetõ út). Elképzelhetõ, hogy a via tolosana is hasonló. Keress rá a neten! A zarándokszállások drágábbak, mint a spanyol szakaszon, 10-12 EUR között vannak. Zarándok is kevesebb, nincs tömegnyomor, fõleg franciák ill. tengerentúliak, a spanyolok többsége a francia-spanyol határnál kezdi az utat.

  #142145 Hozzászólás

  tuli

  toulouse környéke

  szia crassula!

  köszi a válaszod! azt hiszem, itt a legfõbb ideje, hogy beszerezzek egy térképet és belõjjem azokat a helyeket, amiket írtál.
  az airbus összeszerelõ üzem is érdekes lehet, bár szerintem kihagyjuk, két lány számára nem olyan attraktív :)
  olvastál valami jó kis útikönyvet a területrõl? minden könyvben, amit találtam csak keveset írnak róla. és lourdes? ott jártál?

  #142144 Hozzászólás

  crassula

  Toulouse környéke gyönyörû!!!

  nagyon szép kis falvak vannak arra, pl. Tarne sur Ciel.
  Carcassone-t is gyönyörû, azt hiszem a világörökség része, de ha nem is, akkor is érdemes megnézni.
  Albi Toulouse Lautrec szülõvárosa, van egy múzeuma/képtára is ott, és csodálatos a Szent Cecília székesegyház.

  Nekem Toulouse is nagyon tetszett, hangulatos az óvárosa. Ha van lehetõségetek, menjetek el az Airbus összeszerelõ üzembe, az is különleges élmény.

  Szép utat, irigyellek! :-)

  #142143 Hozzászólás

  tuli

  toulouse és lourdes környéke

  sziasztok!

  segítségeteket szeretnénk kérni abban, hogy hova érdemes menni toulouse és lourdes környékén. barátaink meghívtak hozzájuk toulousba és a közeli soulanba (lehet, hogy nem ismeri senki közületek, egy kis falu, de muszáj menni, mert ott lesz az esküvõ :). összesen lesz 4 napunk még, hogy kiránduljunk a környéken. hátizsákos kirándulást tervezünk.
  ami biztos, hogy fel szeretnénk keresni loudes-t is, de ezen kívül semmi más ötletünk nincs. talán fatima? ezt is írtátok még, az egy másik hely? nagyon tetszik, amit a camino-ról írtok, szívesen csatlakoznánk egy darabon. merre megy a szent jakab útja? hogyha toulouse-lourdes környékén vagyunk, be tudunk kapcsolódni (ami nyilván nem ugyanolyan, mintha az egész utat megtennénk, de mégis résztvennénk egy kicsit). köszi elõre a hasznos tanácsokat!
  tuli

  #142142 Hozzászólás

  KÁkos

  magyar Atya

  Lourdesban, ill. más külföldi zarándokhelyen lévõ, magyar zarándokokat segítõ, magyar pap, akik mellett általában önkéntes segítõk is vannak. Sok ilyen segítõt lehet látni reverendában, apácaruhában, hétköznapi öltözékben, a kölönbözõ országokból (pl. skót szoknyás fiuk, lányok ) jellegzetes vállszalaggal, huzzák, tolják, karonfogva kisérik az erre rászorúltakat, ill. gyerekeseknek segítséget nyújtanak.
  Ismerek olyat, aki szervezett úton volt itt fiával és egy vak házaspárral. Az Õ élményei és E.Zola : Lourdes könyve után látogattuk meg ezt a helyet. A szervezett útról is jót mesélt, sok volt az idõs ember, de oda-vissza egy-egy éjszakát megálltak pihenni, ott 3-4 napot töltöttek el, minden fontosabb megmozduláson résztvettek.

  #142141 Hozzászólás

  Zsuzsi

  Köszönöm

  Köszönöm a válaszod :)
  Mit jelent ez a ” magyar Atya ” ?
  Szép napot !

  #142140 Hozzászólás

  KÁkos

  Kempingeztünk

  Szia Zsuzsi !
  Kétszer jártunk ott, minkét alkalommal Spanyolország felöl érkeztünk, és ott pihentünk egy-egy éjszakát. A város keleti részén lévõ kempingben aludtunk, saját lakókocsiban, de voltak sátorozók is. Maga Lourdes – mint nem hívõnek – hatlalmas élmény, elgondolkodtat azoknak az embereknek a látványa, akik esetleg végsõ reményként érkeznek ide. Igyekezzetek minden nagyobb megmozduláson résztvenni, mi sajnos a délutáni nagymisét mindkétszer lekéstük ( ami a tér alatti hatalmas 10000 férõhelyes templomban van, mert késõn érkeztünk, ill. korábban indultunk tovább ). Az esti gyertyás felvonolásra is mennyetek el. Egy hasonló körutazás során el tudtunk jutni Fatimaba (Fátima)is, de ott csak a templom környékére jutott idõ, a jelenések helyére nem mentünk el, – hosszú volt az út még Portóig -, és még Batalhat is meg akartuk nézni.
  Van Lourdesban magyar Atya címem is, de ezt pontosítanom kell ismerõsömmel, aki adta a nevet (ott van-e még, stb..)
  Üdv. : KÁkos ulti@007.hu

12 hozzászólás megtekintése - 1-12 / 12
Hozzászólás: Lourdes
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.