Magas-Tátra június 15. elõtt

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Magas-Tátra június 15. elõtt

 • Indította
  Témakör
 • #44007 Hozzászólás

  Billy

  Június 15-e elõtt mennénk a Tátrába (június elején), amikor még érvényben van számos jelzett útra a korlátozás. Van alapfokú és téli magashegyi vizsgám (nem tudom, hogy számít-e). A hegymászó igazolvány birtoklásával legálisan rámehetek a korlátozás alatt álló utakra vagy sem? Ha rámehetek, jöhetnek velem olyanok, akiknek nincs igazolványa (esetleg a személyek száma maximalizálva van?)? A jelzett utakon kívülre van vmilyen korlátozás?

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #421577 Hozzászólás

  julesblaidd

  A fentebbi régiókban még mély hó van. Két hete legalábbis még 100-200cm-es hó volt már 1500m-tõl.
  De szerintem a Szalókira vezetõ út mindenféleképpen zárva van június 15-ig. Ha van mászóigazolványod, akkor elvileg mehetsz…

  #421576 Hozzászólás

  Billy

  konkrétabban

  A tiltólistán (http://www.tanap.org/en/tracks.php) az van, hogy a Poprádi-tó és a Sziléziai-ház közötti (piros jelzés)illetve a Nagyszalóki-csúcsra vezetõ út (kék jelzés) csak akkor nem járható 15-e elõtt, ha hó borítja. Kérdésem, hogy milyenek a hóviszonyok most ezeken az utakon?

  #421575 Hozzászólás

  Péter

  Mi van lezárva?

  Hol lehet tájékozódni, hogy pontosan milyen turistautak vannak éppen lezárva?
  Tudtok ajánlani valami szép félnapos túrát május végére, ami nincs lezárva, nincs lavinaveszély, stb. ?
  Menedékházak ugye nyitva vanak ilyenkor is?

  Köszi,
  Péter

  #421574 Hozzászólás

  Ben

  Billy

  A gyakorlatban ha oké a felszerelésetek,akkor nem szólnak ha van veled 1-2 haverod.Ha rákérdeznek azt kell mondani,hogy nekik is van igazolványuk,csak otthon..
  Úgy tudom,hogy túrázni elvileg igazolvánnyal sem szabad,de ki kell találni,hogy melyik beszálláshoz mentek és kész.Amikor mentünk a Gerlakra hárman voltunk,elõszõr le akartak minket küldeni,aztán mondtam,hogy van igazolvány,megnézték a cuccunkat és jó utat kívántak.

  #421573 Hozzászólás

  Billy

  Getzy, olykor Te tenyleg nagy … tudsz lenni

  Nem hegyivezetesrol volt szo, hanem turazasrol, de a jelzett turista utak (amin setalni kell, nem maszni) jelentos resze le van zarva. Az internet oldalakat egyebkent koszi, megnezem.

  #421572 Hozzászólás

  Béla

  Észlények!

  Billy csak arra volt kíváncsi, hogy néhány barátját elviheti-e a Tátrába túrázni, ti meg jó lebasszátok! Nem hegyivezetõt akart játszani.
  Faszák vagytok mondhatom!

  #421571 Hozzászólás

  Mormi

  Getzy

  Mert vannak olyanok, akik nem tudnak túravezetõ nélkül túrázni, mert nincs meg a kellõ ismeretük, tapasztalatuk, nem bíznak eléggé magukban, így keresnek társaságot, stb., vagy csak egyszerûen nincs idejük -esetleg lusták- egy túrának a logisztikai részét megszervezni. Tudomásom szerint a hegyivezetésnek nagyobb hagyománya van mint a vezetõ nélküli mászásoknak.
  Elég szomorú, hogy kis hazánkban nincs arra mód, hogy szervezett hegyivezetõ képzésben vegyenek részt az arra alkalmas emberek (igaz magashegyünk sincs).
  Lehet, hogy kevesebb hegymászó baleset történne, ha képzett emberek társaságában másznának/túráznának a kevésbé képzettek.

  A szlovákok meg utálnak minket, ez van.Annyira óvják a Tátrai Nemzeti Parkot (pl. Bélai Tátra), hogy oda magyar halandó nem teheti be a lábát.

  #421570 Hozzászólás

  Getzy

  Re: én

  Mondja mar el nekem valaki, hogy miert, miert, MIERT akar az emberek jelentos resze hegyivezetot jatszani?

  #421569 Hozzászólás

  Getzy

  Drakulalok az oktatoidnak…

  …hogy meg azt sem birtak elmondani neked, hogy mire jo a tanulo hegymaszo fokozat.
  Arra mindenesetre nem, amire te rakerdeztel.
  Az OEAV-t nagyobb esellyel fogadjak el.
  Ha radbizonyitjak, hogy “csoportot vezetsz”, jol megb.nak.
  http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/hirek/tatraved.htm#feltetelek
  http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/szabalyzatok/vtud.htm -lap aljan “Az UIAA (Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója) igazolványa a következõ jogosultságokat biztosítja: …”

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Magas-Tátra június 15. elõtt
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.