Magaslati betegségek

Kezdőlap utazas.com Fórum Egészség és utazás Magaslati betegségek

 • Indította
  Témakör
 • #26154 Hozzászólás

  Egy hónap múlva indulunk 8 társammal az El`brus-ra (Oroszország, Kaukázus). 5640 – méter a legnagyobb célmagasság. Nem voltam még 3000 méter felett.
  1 – Mire számíthatok?
  2 – A diamox segít?
  3 – Valóban növelhetö a vörös vérsejtek száma futással? (1000 méter sprint utánna laza kocogás 1000 méter és ezt kb. 5X ismételni)
  4 – 3000 métertöl 5640-ig 5 napot szántunk aklimatizálódásra. Ez várhatóan elég?
  5 – Milyen orvosságokat ajánlott vinni magunkal?

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #306228 Hozzászólás

  kolezoli

  namarmost

  a futas soran (akarho is futsz ) persye nem egysyer 5 percet hanem rendsyeresen a vvt szam is novekszik, igaz nem ugyanannyira mint a hegyen. Oka az oxigenhiany (ami ugye 10 km es futas soran is van, meg ugye egy 400 as sprint utan meginkabb) miatt eritropoetin termelodes indul be (fokozodik a szervezetben. Ami ugye vvt termeleshez vezet. Tehat a sprintek igenis jo edzesek lehetnek ha csak az a cel hogy a vvt szamot noveljuk. Ezzel szemben a hegyen napi 8-10 stb orat fogsz gyalogolni, amihez inkabb jobb modszer a hosszu egyenletes futas. Persze a legjobb a 2 kevereke…

  1000 m sprint… Hat tudtommal a 800m ma mar teljes egeszeben sprintszam… tehat az elejen teljes erobol futnak es ez tart a vegeig.

  Kovezzetek meg ha tevedek.
  Z

  #306227 Hozzászólás

  lázika

  tracynek

  Röviden: elég.3x voltam Cuzcoban különbõzõ klimatikus viszonyokban és elég volt. Jó utat ill. jó spanyoltanulást.

  #306226 Hozzászólás

  tigrisnek

  a futasrol

  szoval az aerob kapacitas azert fontos, mert minnel tobb oxigent tud a szervezet felvenni (ami nem egyenlo a maximalis belegzest koveto maximalis kilegzessel ez ugyanis a vitalkapacitas. A tudobe bejutott levegonek pedig csak 21%-a oxigen es ennek a 21%-nak csak egy par %-at tudja a ver felvenni egy legzessel) annal hamarabb tortenik meg az oxigen nelkuli terheles soran letrejott oxigenadossag kiegyenlitese, magyarul annal hamarabb piheni ki magat az illeto.

  Nem tudom tigris allokepesseget, de allokepessegi edzest intervallum edzessel kezdeni (futas-pihenes-futas-pihenes) kifejezetten tilos, mert messze a legnagyobb igenybevetelt adja a szervezetnek (a futas soran savasodas es oxigenadossag alakul ki, amit a “pihenes” soran egyenlit ki a szervezet. minel nagyob az aerob kap. annal gyorsabban) es rejtett szivproblemek (amik terheles nelkul, vagy kelloen megalapozott edzessel nem jonnenek elo) elojohetnek (pl. szivritmuszavar).

  Szoval Tigris kezdd az allokepesseget egyenletes iramu tartos futassal kb. (ez toled fugg milyen szinten vagy mar) 5-15km. Majd fokozatosan atterhetsz az intervallra, de eleg 300-400 m-t futni. (altalaban annyi ido a pihenes amennyi ido alatt futod le a tavot, de az idot ugy kell megallapitani, hogy a 20. 300-t vagy 400-t is le tudd futni idon belul. Ez kb. a sprint alatti idonek 120-150%-a (erosen fugg a kondidtol…)

  GeZa

  #306225 Hozzászólás

  geza

  kolezolkanak

  hello Zolka,

  A 3. kerdesedre adott valaszodat nemigazan ertem. Tudtom szerint a voros versejtek szama csak magaslati levegon valtozik (novekszik) a futas soran amit tigris irt le csak az aerob kapacitas (a szervezet maximalis oxigenfelvevo kepessege) ami valtozik. Lehet en nem tudok valamit, vagy az oxigenfelvevokepesseg a vorosvertestszam novekedesen keresztul tortenik?

  azaerob kapacitas pedig a legjobban egyenletes iramu, hosszutavu futassal fejlesztheto. persze ez sem fekete-fehr, de tigris (es senki sem) 1000 m-t sosem fog sprintelni… :o)))

  geza

  #306224 Hozzászólás

  TRACY

  inka-trail

  Tudja valaki,hogy inka trail elott 2-3 nap akklimatizalodas Cuscoban eleg e?(Edzetlenek szamara)

  #306223 Hozzászólás

  fizetett provokator

  Tigris,

  ha meg nem voltal hohatar felett, es ugy gondolod, hogy majd felmalhazva napi tobb mint 1000m emelkedot siman legyursz ot egymast koveto napon, akkor te igencsak vasbol lehetsz!
  velemenyem szerint komoly kudarcelmenyre szamithatsz, ugyhogy tolem leginkabb azt a tanacsot kaphatod: meg ne indulj a gleccseren visszafele _egyedul_. Eszedbe ne jusson! Bele se vagj az egeszbe, ha nincs legalabb egy olyan megbizhato tag a csapatban, aki kesz lekiserni, ha szükseges.

  #306222 Hozzászólás

  Tigris

  Köszi berger

  …ha a Warren Muller féle expedicióra gondolsz akkor azt már láttam.

  sarkadiszabolcs@yahoo.com

  #306221 Hozzászólás

  berger

  pont ma

  láttam a TV-ben(viasta-explorer), hogy 3 srác sielni ment oda, piszkosul elfáradtak, mire felértek. Azt mondták tovább kellett volna akklimatizálódni.

  #306220 Hozzászólás

  kolezolka

  valaszok roviden

  Gyogyszereszkent es jopar 4-5000 csuccsal a hatam mogott roviden ha hoszabb valasz kellene hivj 30 9196325
  1. mint egy jo kis masnapossag.
  2. segithet ha mar nagy baj van pl hanysz.
  3. IGEN EZ NAGYON HASZNOS
  4. nem , de nincs mas valasztasotok, ha valaki rosszul van visszafordul. mi igy szoktuk.
  5 a lista hosszu inkabb szoban
  Zoli

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Magaslati betegségek
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.