Magyar jovedelem USA-ban dolgozoknak – adozas

Kezdőlap utazas.com Fórum Kivándorlás, kinti magyarok Magyar jovedelem USA-ban dolgozoknak – adozas

 • Indította
  Témakör
 • #21475 Hozzászólás

  jamsez
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  H1 vizumon amerikaban hivatalosan dolgozo es adozo magyar allampolgar vagyok. Magyarorszagon nem dolgozok es nem is adozok, nincs jovedelmem ott.

  Egy magyarorszagi ceg ki akar fizetni nekem 800.000 Ft-ot egyszeri alkalommkent.

  Szerintuk, mivel magyar allampolgar vagyok, nekik mindenfele jarulekot (kb. 40%-ot) be kell fizetniuk ebbol a penzbol TB-re, adora, stb. Szerintuk, mivel magyar allampolgar vagyok, tok mindegy, hogy az USA-ban elek (5 eve), dolgozok, es adozok, e penzt nem utalhatjak at nekem egeszeben (azaz nem adozhatok az USA-ban utana, szerintuk).

  Kerdesem:

  Hogyan tudjak atutalni nekem az egesz osszeget, ami utan en csak az USA-ban (az egyeb beveteleimhez hozzaadva) adoznek, es ok is legalisan jarnak el?

15 hozzászólás megtekintése - 1-15 / 15
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #224322 Hozzászólás

  Gyuri_FT
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  hiányollak, coolman

  látogass már ide, szeretettel várlak, szólj pár “értelmes” szót ahogy szoktál, hadd derüljenek sz emberek

  http://www.utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=2&file=1068057285

  #224321 Hozzászólás

  Gyuri_FT
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  a fórum bohóca

  Coolman, ez buta személyeskedés volt. Abból amit te itt írtál volt valakinek haszna? Üres linkek, nagyszájuskodás, nagyképüség. Te a fórum bohóca vagy.

  #224320 Hozzászólás

  adozas

  Haho,

  En tovabbra is ket lehetoseget latok arra, hogy magyar cegtol hogyan vedd fel a penzed(jutalekod):

  1. Mint magyar “alkalmazott” eseti megbizasi szerzodessel. Ez esetben a ceg az osszegbol le fogja vonni a tb es egyeb munkaadoi jarulekokat, a maradek utan pedig neked kell majd onadozokent szja-t fizetni az APEH-nak.

  2. Szamlat nyujtasz be a cegnek a tevekenyseged utan, a szamla johet amerikai cegtol is. Ez esetben megkapod a brutto osszeget (valoszinuleg AFA nelkul), ami utan az USA-ban a cegeden keresztul a helyi eloirasoknak megfeleloen adozol majd.

  En a helyedben a 2-t valasztanam…

  #224319 Hozzászólás

  Coolman
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Realitás ;))

  Ezekszerint Gyurko se ló se szamár. Azt irja “Remélem, nem írtam sok hülyeséget és tudtam segíteni,” Tudja keverni a szezont és a fazont.

  #224318 Hozzászólás

  Gyuri_FT
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Infok a kérdezönek, “beintés” coolmannak

  I) Elnézést, de gonoszkodással kezdek, az “alany” megérdemli. Tehát Coolman-nak: nem te magad írtad nekem valahol máshol azt, hogy:

  “Tehát ez világos annak aki konyit angolul. Akinek az nem megy az bizony Amerikában nem sok mindent tud, csak jár a pofája.” meg azt hogy: “Muszáj beleszóllni mert különben itt állandó tudatzavar lenne, és a hülyeségeket muszáj kiszürni.” meg azt hogy: “Senki nem tud velem versenyezni, mert aki tudna azt már nem érdekli az ilyesmi. Minden a net-en van, és minden tudás alapja az angol. Én kiszüröm a hülyeséget, és ez bizony kellemetlen az epédnek. A te nagy pofád az ami tenyérbemászó.”

  Akinek ilyen a szótára és a gondolkodása, az süllyedjen le mélyre és hallgasson. Meg aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. A követségi linked használhatatlan. Nem csípnék beléd most, ha a korábbi viselkedésed miatt nem érdemelted volna ki. Itt most “hallgass” a neved, felnött emberek próbálnak segíteni felnött embereknek, így ez a topic rád nem vonatkozik.

  ======================

  II) Vissza a témához. Semmiképp nem vagyok szakértö, söt, ellentétben amit coolman mondott, itt ezen a fórumon NINCS szakértö, it megpróbálunk úgy ahogy segítai, de ez az ügyvédeket, hatóságokat stb. nem helyettesítheti. Itt van tehát amit a “net”-en találtam, hátha használható.

  – Mivel amerikai szempontból a kérdezönek nem a hírhedt “Zöld Kártya” az itt-tartózkodás alapja hanem a H1 vízum, amerikaiak öt csak ideiglenesnek tekintik. Ez megfelelö alapja LEHET az APEH-nek is, hogy azt állítsa, a kérdezö magyar (belföldi) illetöségü és csak ideiglenesen van USA-ban. Ezügyben hivatkozhatnak egy bírósági ítéletre:

  http://www.apeh.hu/birosagiesetek/kulf_11k31518_2005_5.htm

  A dolog elég ronda, mert:

  “Az adókötelezettség a belföldi illetõségû magánszemélyt a belföldi és külföldi jövedelmei után egyaránt terheli. Ha az összevont adóalapnak olyan jövedelem is részét képezi, amely után külföldön is adót fizetett a magánszemély, akkor a számított adót az összevont adóalappal elosztva átlagos adókulccsal kell meghatározni.”

  Tehát nemhogy a magyar adót kellene fizetnie, hanem t.k. elvben az amerikai jövedelem is beleszámít.

  Mivel azonban a házastárs amerikai állampolgár a magyar állam szempontjából elvben nincs akadálya a kivándorlásnak, l. pl. itt:

  http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_28/jog_2898.htm

  Ha tehát a kivándorlás az amerikai hásastárs miatt a magyar fél szempontjából hivatalos, akkor az APEH nem mondhatja, hogy belföldi illetöségröl van szó.

  Személyes példa. Külföldön (NEM USA-ban) szereztem meg a magyar állampolgárságot. Rövidesen az állampolgárság megszerezése után kaptam egy állásajánlatot (H1) USA-ban, amit hosszú rágódás után elfogadtam. A menet az volt, hogy pár napra BEVÁNDOROLTAM Magyarországra a frissensült magyar állampolgárságommal, majd rögtön ki is vándoroltam. U.I. ki tudja – miért – akkoriban a H1 vízum bemutatása elég volt ahhoz, hogy a kivándolási folyamatot a magyar hatóságok felé elindítsam (1993).

  Amúgy érdemes az APEH-et az ügyben felhívni itt:

  http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?id=kapcsolatok

  ill. itt:

  http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?id=e-ugyfsz

  Mivel az áll hogy:
  “Kizárólag nem magyar állampolgárságú érdeklõdõktõl a webmesterhez küldött leveleket is elfogadjuk.”, az is talán egy értelmes ötlet, hogy ha a kérdezö amerikai állampolgárságú házastársa webmaster@apeh.hu -n érdeklödik.

  A kivándorlási papírok intézése ügyében érdemes itt kérdezni:

  http://www.bm.hu/web/portal.nsf/html/ugyfelszolgalat.html

  Lehet, hogy “pancsermunka” lenne, de én a következöt csinálnám:

  1) Megkérném a magyar céget, egyelöre NE fizessen.
  2) Elindítanám a kivándorlást a BM-nél
  3) Ha megvan a kivándorlási papír, az APEH nem hivatkozhat a fenti ítéletre. Söt, esetleg igazolást is adhat.
  4) A magyar cégnek bemutatnám a papírokat, hogy szó sem lehet a TB, stb. fizetéséröl.

  Remélem, nem írtam sok hülyeséget és tudtam segíteni, kritikát minden ép eszü embertöl (ez automatikusan kizárja coolman-t) elfogadom.

  #224317 Hozzászólás

  Coolman
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Google-fu

  Ez pofon egyszerü, érdeklõdj itt a szakértõktöl, vagy a Startlapon beteszed a keresõben, adozas és beugranak a szakértõk.

  http://budapest.usembassy.gov/taxes.html

  #224316 Hozzászólás

  jamsez
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Adozas

  Coolman, te vegig az amerikai adozasrol beszelsz es nem a magyarrol. Totalization nincs a magyarok es amerikaiak kozott.

  A kerdesem pedig egyszeru:

  Ha egy tartosan Amerikaban elo, dolgoz, es adozo magyar allampolgarnak 1-szeri jovedelme van Magyarorszagrol, akkor hogyan (milyen MAGYAR torveny alapjan vagy egyeb legalis kapun keresztul) tudja azt az USA-ban leadozni? (1-az-1-ben Ugyanugy mint egy amerikai allampolgar!)

  #224315 Hozzászólás

  Coolman
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  felvilágositás ;-)

  “Coolman: a .pdf-ben szo sincs rola, hogy egy resident alien a home country-bol szarmazo jovedelme utan, bla, bla, bla…”

  A PDF-en ott van dióhéjban amit mondtam, és oda csupán minimum angoltudás kell.: “Summary” adózás a közös megállapodások szerint- tax treaty or totalization agreement, ami nemcsak adó de a TB-re is vonatkozik, ha van ilyen közös egyezmény. Ezt a magyar konzulátusnak is illene tudni.

  http://www.ssa.gov/OP_Home/rulings/di/07/SSR80-15-di-07.html

  “H1 vizumon amerikaban hivatalosan dolgozo es adozo magyar allampolgar vagyok. Magyarorszagon nem dolgozok es nem is adozok, nincs jovedelmem ott.”

  Itt pedig most azt állitod, hogy a szóbanforgó jövedelem onnan származik. Szóval ez elég zavaros.

  Megkérdeztem jó barátomat az adórol aki szakember, NY & NJ CPA. Itt van a válasz, amit nem forditok mert nem akarlak jobban megkeverni.

  American tax is based on combined worldwide total income earned according to
  W-2 (Hungary + US), and she can either claim a tax credit for Hungarian taxes paid (Form 1116), or take a deduction for other foreign taxes paid on Itemized Deductions on Schedule A (Form 1040), line 8.

  #224314 Hozzászólás

  en tapasztalatom…

  An en tapasztalatom az,hogy az adohivatalba en bent voltam egyszer magyarorszagon,az adozassal kapcsolatosan,es azt a felvilagositast kaptam,ha en kulfoldon dolgozom/tartosan elek kulfoldon/akkor is kell adot fizetni,mert a ket orszag kozott megallapodas van,amirol mar a fentiekben szo esett.De mivel en teljesen hivatalosan kivagyok az orszagbol jelentkezve es sok eve csak az Usa-nak fizetem a keresetem utan az adot,igy nem vagyokhajlando adot fizetni az anyaorszagomnak,mivel nem is elek ott,es csak mert magyar allampolgar is vagyok.Nem vendegmunkas vagyok kulfoldon!
  A fent emlitett esetben ha magyarorszagi ceg akarja kifizetni a 800.000 ft.helyesen jar el,mert a jarulekokat be kell fizetni!Mivel ott van vagy bejelentve,vagy ott halmozodott fel ez az osszeg.Az,hogy valaki kulfoldon el es szeretne ha az itteni keresetehez csatoljak az egesz osszeget lehetetlen.Az adohivatalnak nem neztem utanna a honlapjanak,mivel en szemelyesen voltam ott,de valoszinu valahol ezt le irjak a webside-on!A sok formanyomtatvany kozott ellehet konnyen veszni,meg a paprgrafusok kozott,ha maskent nem megy meg kell kerni valakit ,hogy erdeklodjon utana szemelyesen,az adohivatalnal!
  Sok szerencset!

  #224313 Hozzászólás

  jamsez
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Adozas

  Coolman: a .pdf-ben szo sincs rola, hogy egy resident alien a home country-bol szarmazo jovedelme utan – orszagok kozotti megegyezes alapjan – CSAK az USA-ban adozna. Ez kene nekem, de itt szo sincs rola.

  Ha maskent latod, kerlek page es line numbert nyomatni.

  #224312 Hozzászólás

  Coolman
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  more…;)

  Majd még ezt folytatom, de magyarul velük nemsokra viszed. Ha létezik kibujo az a közös adóegyezményen alapszik, amit berakhatsz a bankban. Ezt nekik az orruk elé kell rakni, ha megtalálod.

  #224311 Hozzászólás

  Coolman
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  hmm…;)

  Az adóhivatalnak közös megegyezése van amerikával és ezt raktam az orrod elé. Kétlem hogy a magyar cégnek dunctja van erröl. Mit lehet, meg hogy mit nem világos, hogy fingjuk nincs arrol, akárcsak gyurkónak.

  #224310 Hozzászólás

  jamsez
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  A magyar a kerdes!

  http://www.shusterman.com/pdf/tax204.pdf
  Coolman: amit te mondasz az az AMERIKAI adozasra (az IRS fele) vonatkozik – ez tiszta, ezzel kapcsolatban nincs kerdesem.

  A kerdes, hogy a MAGYARORSZAGI adohivatal/TB ne kekeckedjen – hogy lehet ezt megoldani egy kint-tartozkodo/dolgozo/adozo eseteben?

  Erre van lovesed?

  #224309 Hozzászólás

  Coolman
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  felvilágositás ;-)

  http://www.shusterman.com/pdf/tax204.pdf

  Minden tudás alapja az angol. Dióhéjban, a közös adó megállapodás szerint minden attol függ hogy valaki itt ideiglenessen van vagy nem, és a vizumfajtátol hogy mi vonatkozik rá és nem a férj
  állampolgárságátol.

  #224308 Hozzászólás

  jamsez
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Ferjem

  A ferjem 100%-ban amerikai, ha ez valtoztat a helyzeten.

15 hozzászólás megtekintése - 1-15 / 15
Hozzászólás: Magyar jovedelem USA-ban dolgozoknak – adozas
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.