Magyar rendszámmal Szerbiában

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Magyar rendszámmal Szerbiában

 • Indította
  Témakör
 • #8602 Hozzászólás

  Péter

  A közeljövõben tervezünk egy autós kirándulást Dél-Szerbiába, de a Koszovó függetlenségének kikiáltása után elszabadult indulatok kissé aggasztják a sofõrünket. Egyelõre hezitál, hogy kockáztassa-e a szép új Skodáját. jó lenne, ha meg tudnánk nyugtatni, mert már régóta készülünk erre az útra!

  Tapasztalatokat várok mindazoktól, akik az elmúlt hetekben, hónapokban jártak Szerbiában magyar rendszámú kocsival! Rendõrökkel mi a helyzet? Ellentmondásos infókat hallottam: egyesek szerint csak valódi szabálytalanságokért büntetnek, mások szerint nemzetiségi alapon is.

  Elõre is köszönöm!

  U.I. Légbõl kapott nacionalista dumáktól kíméljetek! Valós tapasztalatokra vagyok kíváncsi.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 28
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #119275 Hozzászólás

  lajos

  Hihi

  Szerbiában a tenger felé nincsenek se autóutak, se autópályák, csak rendes kétsávos utak. Néhol azok is rosszak. Azt javaslom, hogy menj Olaszországnak, és kompozz át Bariból Barba, akkor le se kell menned az autópályákról. Mondjuk drága, de ha nem tudsz vezetni csak autópályán, akkor az életedet mentheti meg az õrült szerb és crnagorác vezetõktõl.

  #119274 Hozzászólás

  Balint5
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  új kérdés

  Sziasztok,

  Még soha nem voltam Szerbiában de gyûjtöm az infókat ezért olvasgatok itt is.
  Autóval mennénk le Budvába Montenegroba. A kérdésem az lenne, hogy Szerbián keresztül menjünk ami rövidebb, vagy inkább Horvátországon keresztül Dubrovnic felé végig a tengerpart mentén? Vannak normális autópályák Szerbiában vagy csak autóutak?

  Segítségeteket elõre is köszönöm!
  Bálint

  #119273 Hozzászólás

  Pistike

  Magyar rendszám

  szoval véleményem szerint egy hulyeség hogy magyar rendszámra néznének,én voltam német rendszamu kocsival,Ujvidék utan le mértek pisztojal ,127 el ahol 80 volt szabad.A 2 rendör mondta
  dinárban hogy menyi,mivel hogy fogalmam se volt hogy az hany Euro, átszámitották hogy 40 Euro és hogy ha nincs Dinárom akkor visza kell menyek Ujvidékre váltani.A vége az lett hogy adtam nekik 10-10 Eurot és dováb utaztam,és a Bosnja-Herzegovina határig nem hajtotam gyorsabban mind szabad,sok rendör volt az uton de egyik se alitot meg.

  #119272 Hozzászólás

  Misó1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Problémamentes volt

  Lefelé a Vajdaságon mentünk át kis utakon, és a Kovin – Szmederevo közötti hidon, és Leskovacig kis utakon Szerbiában Ott autópályán ill autóuton (az utóbbin nem kell fizetni majdnem NIS-tõl Kumanovóig). Macedóniát bejártuk: Skopje- tetovó- gostivar -Mavrovo – Debar -Ohrid -Prespa tó- Bitola – Görög határ (NIKI)- Florina – és Prespa görög oldala.
  Vissza ugyanígy, Majd Nis után Arandelovac – Soko Banja – Bor (Radnóti emlékmû még – a taxis is tudta név szerint!)Donji Milanovac végig a Duna mentén Vaskapú, Kazán szoros,
  komppal Ram- Banatska Palanka – Nagybecskerek – Zenta – Kanizsa – Szabadka – határ.
  Sehol nem állított meg rendõr, semelyik országban. A tájékoztatás mindenhol nagyon kedves volt, akármit is kérdeztünk.
  A mellékutak is meglepõen jók, egy-két helyen volt csak gödrös (Soko Banja környékén), de azt is éppen javították.
  A benzin Szerbiában most nagyon drága ( 95-ös: 109 Dinár, 1 €= 76 Din körül), Macedóniában 95-ös: 71,5 Denar, 1 €= 61 Denar), Görögországban 95- õs: 1, 17 € körül).
  Továbbra is úgy érzem, hogy ez a mánia a magyarutálatról egy hülyeség, mindig a “Nyomják Krahácsot” cimû kabarészám jut az eszembe róla. Hülye rendõrök mindenhol vannak, persze nálunk is, meg Szerbiában is.

  #119271 Hozzászólás

  Tibor

  Át szerbián

  Én elõször Macedónia felé mentem át Szerbián, de nem történt semmi különös, igaz éjszaka mentünk, lopakodva. Na jó a benzinkutas átvert – biztos mert magyar vok – nem fogadta el a kártyát az automata, így aztán a váltással lehúzott. ( 400 FT lett a benzin literje )
  Visszafele Montenegró felõl jöttünk, és Kosjericnél a rendõr – látva biztos a magyar rendszámomat – megállított. Igaz 70-nel mentem az 50es táblánál. Aztán közölte, hogy speeding és 3000 DIN. Mondtam, hogy nincs dinárom, csak euróm. Erre közölte, hogy 20 EUR ( 1500 DIN )és adott is egy 1000 Dináros nyugtát. Hát ilyen kegyetlenek a magyarokkal. Utána még az autópályás képes volt aludni, úgy kellett kocogtatni az ablakán. Aztán az ÖMV kútnál tankoltunk, 322 Ft lett a benzin literje igaz ott mûködött a kártya.
  De a legnagyobb szívás a határon volt, 6,5 órát vártunk a belépésre. Igaz ez a magyarok miatt volt.

  #119270 Hozzászólás

  dr sova
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  útvonalterv szabadka-pécs

  kedves utazók,
  magyar rendszámmal mennék szabadkáról pécsre. Van tippetek, hogy melyik a leghasználhatóbb útvonal és kb. mennyi ideig tart az út?
  Many thanx

  #119269 Hozzászólás

  Péter

  barna

  Köszönöm a beszámolót!

  Ezek szerint semmi ok az aggodalomra!

  #119268 Hozzászólás

  barna

  Péter

  Itt vagyok, rövidke kiruccanás után. Szerbiában nem történt semmi említésre méltó, határõrök nem köszöntek, nem láttam semmivel sem több rendõrt Szerbiában, mint Bulgáriában, átmentünk Belgrádon, és ott sem történt semmi különös, azon kívül, hogy három Albán lemosta a szélvédõmet, ettõl kicsit ideges lettem és nem adtam egy fillért sem. Erre csak rosszkedvûen legyintett ,de atrocitás nem ért Megálltunk több benzinkútnál, az autópálya fizetõkapuknál már tudtak köszönni, sõt, az egyiknél a kapus ember Magyarul mondta, hogy tizenöt, mármint euró.

  Egyébként Dinárt nem érdemes váltani, sokkal jobban járunk az euróval, még autópályadíjat is lehet fizetni vele. 3 fizetõ szakasz van (Magyar és Bulgár határ között) 420 DIN, 420 DIN, 1080 DIN. Euróban ugyan ez 5 EUR, 5 EUR, 15 EUR. 1 Dinár= 3,4 Ft tehát lényegesen jobb eurót vinni.

  95 -ös benzin 380 Ft !!!

  egy kolléga a másik topicban belinkelt ide egy üzemanyagáras oldalt, http://www.amzs.si/?podrocje=18

  csak kár, hogy semmit nem ér, ne hogy valaki ez alapján tájékozódjon a benya árakban. Itt 330 Ft a Szerb benzin a Bulgár pedig olcsóbb a miénknél, a VALÓSÁGBAN pedig Bulgár u.a. mint nálunk, a Szerb pedig 380-388 Ft.

  Remélem ezzel segítettem :)

  #119267 Hozzászólás

  zsozsó

  útitárs

  Sziasztok!
  Nem megy valaki véletlenül a napokban (legkésõbb 18-ig) Dél-Dunántúlról Belgrádba, esetleg Újvidékre autóval? Költségekbe természetesen beszállnék.

  #119266 Hozzászólás

  kawa

  Vajdaság

  Az idén háromszor voltunk a Vajdaságban, beszélgettünk helyiekkel és nem volt különösebb negatív tapasztalatunk. Rendõrök voltak, jó elõre jeleztek a szembejövõk (magyar rendszámú autónak szerbek, nem szerbiai magyarok), így nem állítottak meg. Tényleg a délrõl betelepültekel vannak gondok, az alsóbbrenû utakon sem volt szerintem veszélyes. Tiszaszigetnél jöttünk egyszer vissza, az inváziós napokon még most is azt javasolnám.

  #119265 Hozzászólás

  barna

  Péter

  Gondoltam, mert ö nem Péter, ha nem Peter :). Koszovót vszeg elhalasztjuk, mert sok jót még én sem hallottam, például a Szerb határon nem is szabad megmondani, hogy ha oda mész, Mitrovicát pedig el kell felejteni úgy, ahogy van.

  #119264 Hozzászólás

  Péter

  barna

  Örülök, hogy felbukkantál! A túrát bizonytalan idõre elhalasztottuk(nem biztonsági okokból), de egy kis szerencsével még a nyár folyamán el fogunk menni.

  Biztos vagyok benne, hogy nem ismerjük egymást! Én rábaközi vagyok és jelenleg Pesten lakom.

  Koszovával csak óvatosan! Legújabb információk szerint a szerb határõrök “dührohamot” kapnak ha meglátják az útleveledben a koszovai pecsétet és akár vissza is fordítanak a határról! Néhány hete ugyanis a régi UNMIK pecsét helyett már koszovai pecsétet adnak.Megoldás lehet ha sikerül rávenni az albán határõröket, hogy egy papírlapra pecsételjenek
  (Észak-Cipruson és Izraelben ez bevett gyakorlat) vagy ne is pecsételjenek egyáltalán, de nem tudom vajon kaphatóak-e erre. A legtutibb persze ha van két útleveled! :-)

  Ide kérjük a beszámolót miután hazaértél! :-)

  #119263 Hozzászólás

  barna

  Péter

  A héten indulunk Szerbián át Bulgáriába, lehet ,hogy Koszovóba is betérünk, nem tudom. Majd jelentkezem 20. után. Bocs, hogy eddig nem szóltam, de mindig változott.

  (halkan kérdezem ,te nem a Balaton környéki haverom vagy?)

  #119262 Hozzászólás

  Péter

  Figyelem!

  A szerbek szivatják azokat, akiknek a régi SCG jelzés van a zöldkártyáján! Aki Szerbiába készül váltson ki új zöldkártyát!

  #119261 Hozzászólás

  Joster

  verést nem,

  de 20 EU jogtalan büntetést kaptam Bácska Topolya mellett két rókaképû rendõrtõl.Csak külföldieket állítanak meg és az a duma, hogy 80 helyett 91-el mentél és ez náluk 3000 dínár büntetést von maga után.
  -van dínárja?
  -nincs
  -vissza kell küldenem Bácska Topolyára pénzt váltani
  -Euróm van
  -sajnos arról nem tudunk papírt adni, de azt is elfogadjuk….
  A vicc az egészben az, hogy 80-al mentem,és semmilyen radar nem volt náluk.Elõször szerbül beszéltek velem, aztán magyarul, de bizos vagyok abban, ha elkezdek okoskodni, akkor megint szerbül folytatták volna..

  #119260 Hozzászólás

  Péter

  Hol vagy barna?

  Megjöttél Szerbiából? Várom a tapasztalatokat!

  Ha nem írsz azt fogom hinni, hogy elkaptak a csetnikek és azóta is szerb hazafias dalokat kell énekelned féllábon a magyar zászlón ugrálva. :)

  #119259 Hozzászólás

  deni

  Válts dínárt

  ha még nincs késõ (tapasztalt piacos) tanácsolom. A szabadkai piac régi kapunál cd-t árul. legutóbb 1000 Ft = 325 dinár (egy hete) azóta picit erõsödtünk, de a dínár is követi.Az euróval a pályán átvernek.
  A hullazsák egyébként a benzin seftesek idején volt csak a háborús idõkben.

  #119258 Hozzászólás

  barna

  Péter

  Én hétvégén megyek Szerbiába, utána elmondom a tapasztalatomat, cserébe mondjátok már el a fontos dolgokat autós szempontból, autópálya-matrica vagy díj, jó e az euró vagy váltsak dinárt, esetleg benzinárak. Belgrád körül van e körgyûrû stb.

  #119257 Hozzászólás

  Péter

  Aktuális tapasztalatok

  Miso, köszönöm a bátorító hozzászólást! Irigyellek, hogy 50x voltál,de engem az érdekelt volna, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása óta volt-e valaki és mit tapasztalt. Elsõsorban nem a rendõröktõl félünk, hanem az potenciális idiótáktól, akiknek esetleg a magyar rendszám láttán eszébe jut megkínálni egy féltéglával a parkoló kocsit teszemaszt, hálából Koszovó elismeréséért. Alapvetõen nem félünk a szerbektõl. Ha 1 évvel ezelõtt merül fel az utazás ötlete, fel sem tettem volna itt ezt a kérdést. Az érdekelt volna, hogy az eddigi helyzethez képest hozott-e a Koszovó függetlenége miatti össznemzeti sokk valami kedvezõtlen változást az emberek nyugatiakhoz(magyarokhoz) való viszonyában.

  A rendõröket azért kérdeztem, mert gyakran hallottam, hogy a rendõrök mondvacsinált ügyekért is büntetnek, lásd fentebb georgie élményét. Pár éve személyesen mesélte valaki, hogy a rendõrök a hullazsák hiánya miatt is büntetnek, mert az ott kötelezõ tartozéka a kocsinak(legalábbis a rendõrök szerint). Örülök, hogy neked más tapasztalataid voltak, ez is azt bizonyítja, hogy mégsem olyan rossz a helyzet.

  Újból megkérdezem, hátha végre sikerrel járok:

  2008 márciusa óta járt valaki magyar rendszámú kocsival Szerbiában? (Nem érdekel ki mit tapasztalt tavaly meg tavalyelõtt!)

  #119256 Hozzászólás

  Misó1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Fóbia

  ’69 óta kb 50 x voltam, a volt Jugoszláviában, fõleg délen és a hegyek között. Nem jobban vagy kevésbé büntetnek azért, mert magyar vagy. Szerintem ez egy állandó fóbia: nézz a térképre, és vedd észre, hány ország van még rajtunk kívül. Gondolod mindenhol a magyarokra hajtanak a rendõrök?? Mi volnánk a leggyakoribbak, a leggazdagabbak és a legellenszenvesebbek?? Annyira azért nem vagyunk undorítóak!
  És minden országhoz különbözõ képen viszonyulnak?

  Magyarnak magyar rendõrrel nincs hülye kalandjha? Na ugye!

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 28
Hozzászólás: Magyar rendszámmal Szerbiában
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.