Május 1. Tiraspolban

Kezdőlap utazas.com Fórum Útitárskereső Május 1. Tiraspolban

 • Indította
  Témakör
 • #37219 Hozzászólás

  Zocsi

  Van egy ország, nem is olyan messze, ahol ma is él a kommunizmus. Felvonulások, dísszemle, szobrok, stb. Néhányan szeretnénk kimenni idén a május 1-ei ünnepségekre Transzdnyisztriába (Moldova szakadár, kommunista tartománya). Mivel a tömegközlekedés pocsék, autóval kéne, és ehhez keresünk útitársakat. Munkácson vagy Ungváron lehetne bérelni marsrutkát, így a továbbiakban a rendõri akadékoskodást is megússzuk (ukrán rendszám). Összesen kb. 1 hét, szerda körül indulnánk, Kárpátalja, Lvov (kis kitérõ, de szép hely), Csernovci, Tiraspol (benderi vár, emlékmûvek, vodkagyár, május 1.-i felvonulás), Odessza (operaház, szép óváros, Patyomkin lépcsõ), és vissza Lvov-Ungvár útvonalon, a hétvége természetesen Tiraspolban.

  Moldáv vízum nem kell. Ha valakit érdekel, írjon!

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #358942 Hozzászólás

  Kristóf

  Ha még nem indultatok el…

  pedig május 1. már elmúlt, akkor talán hasznát veszitek az infónak. Tavaly októberben jártam ott. Ukrajna felõl közvetlenül Transznyisztriába csak a Kotovszkot Dubasszarival összekötõ úton, és a Kucsurhan-Pervomajszk határátkelõn – autóval és vonatal – lehet bejutni. A többi határ csak ukrán és moldáv állampolgároknak van. Persze, ha van moldovai vízumotok, akkor más határokat is használhattok, amik Ukrajnából Moldova Transznyisztrián kívüli részeire vezetnek. A Transznyisztriai hatóságok a határon ingyenesen álítanak ki egy papírt, semiképpen se fizessetek érte, hiába kérnek pénzt! Ezzel elvileg naponta jelentkezni kell a rendõrségen, hol 24 órára megújítják, ha rá tudjátok beszélni õket. Ha lejár, akkor kb öt dolláros pénzbírság a büntetés, úgyhogy nem veszélyes! Szerintem a legolcsóban és a leggyorsabban vonatal lehet kijutni: Csap-Zsmerinka, ha nem kapsz közvetlen jegyet, akkor Lembergig vedd, és onnan már sok vonat megy Zsmerinkán keresztül Moszkvába, Kijevbe stb., még éjjel is járnak. Onnan már kb naponta 2-3 vonat megy Tiraspolba ( Kisinyovba ). Transznyisztrián belül annyira kicsi távolságok vannak, hogy még, ha naponta csak egy-két busz megy is, akkor is bejárható az egész egy pár nap alatt. Egyébként van, ahova egész gyakran mennek a buszok, mi például soha nem vártunk 1-2 óránál többet! Az autóbérlés drága és körülményes, nem is biztos, hogy kiléphetsz vele Ukrajnából, a rendõrök mindenhol lehúznak, és szerintem vonattal Csaptól max 30 óra alatt el lehet jutni Tiraspolba.

  #358941 Hozzászólás

  Zocsi

  PMR határátkelõk

  Hát, nincs valami nagy lelkesedés:-(
  Szerintem legalább 3 határon át lehet menni nem FÁK országbelinek: Moldovából Rezina/Ribnica, Bender, Ukrajnából pedig Pervomajszk (vasút és közút). Lehet, hogy még van ezen kívül északról is valami. Mi Ukrajnából mennénk, hogy ne kelljen Moldáv vízum.
  Onnan veszem, hogy a tömegközlekedés pocsék, hogy egyszer egy haverommal Ribnicában fél napot kellett várnunk a tiraspoli buszra. Amugy szerintem is inkább Moldova a lenyúlós hely, PMR valóban szinte európai szintû (legalábbis ami a bárokat illeti).
  Benderben hol van az a temetõ? Arról még nem hallottam.
  Poka

  #358940 Hozzászólás

  Steckler

  Bocs elírtam

  PMR-ben vagyis a Dnyesztermenti Moldáv köztársaságban nem húznak le hanem Moldovába. Ez a terület nagyon biztonságos!!!
  Ez a Dnyeszter menti kis ország nemcsak iparáról híres, hanem itt a természet is nagyon szép fõleg északon és délen. Itt található, különben a legkeletibb csángó falu Csöbörcsök. Ez a falu nagyon szép panorámás helyen fekszik a Dnyeszter partján, sajnos már magyarul nem beszélnek, de egy két családnév még utal a magyar kötõdésre.
  A benderi vár is világhírû, és Benderben található egy nagy magyar II. vh-s katonai temetõ.
  A szolgáltatások európai színvonalúak, minõségi bárok éttermek vannak itt.

  Linkek PMR-rõl:
  http://www.worldwindow.md/index_en.html
  bar.001.md
  http://www.marisha.net

  #358939 Hozzászólás

  Steckler

  naivak vagytok

  Kocsival PMR-be hiába az ukrán redszám, így aztán úgy le húznak, mint a sicc, és csak két határon engendnek át nem FÁK országbelit.
  Kérdezem honnét veszed, hogy a tömegközlekedés pocsét, ez hülyeség. Jó a közlekedés.

  Különben minden infót Pridnyestrovyeról a moldova.lap.hu-n találsz.

  Üdv. a szerkesztõ

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Május 1. Tiraspolban
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.