Mamáméknál

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás Mamáméknál

 • Indította
  Témakör
 • #1041 Hozzászólás

  Kiszunoka

  Megunva kertvárosi egész napos számítógép elõtti tespedésemet és szüleimet, gondoltam elugrom 3 napra nagymamámékhoz Tiszakeszire. Nem mindig kell az embernek a világ végére menni, hogy kikapcsolódjon. (Bár, az is igaz, hogy könnyebben fedezem fel ezt egy pár, hosszabb úttal a hátam mögött…) A Tisza mellett található kb. 6000 fõs faluról van szó. Nagymamám és nagypapám a Kossuth utcán laknak. A kerítésre ki volt rakva egy vékony fatábla, ceruzával ráírva, hogy „krumpli, bor eladó”, vagy valami ilyesmi. Ahogy bemegyünk a kapun, bent az udvaron van egy asztal meg székek, nyáron jól jön, ki lehet ülni. Majd bentebb kerítéssel elválasztva a baromfiudvar, disznóól, majd még egy kerítés és a kert.
  Nagymamám panaszkodik nagyapámról, hogy mindig csak olvas, meg nem szépen beszél vele. Ahogy ott éltem velük, és nem csak a szokásos fél napos pofavizit formájában szüleimmel, sok közös tulajdonságot fedeztem fel bennük anyával. Nagypapám tényleg elég ideges fajta, anya ezt tõle örökölhette. A 3 nap alatt nem is nagyon tudtunk beszélgetni. Nem úgy nagymamámmal, akinek elmondtam párkapcsolati problémáimat, õ is elmondta az övéit. Olyanokat szól be néha, hogyha most tehetné, esze ágában sem lenne hozzá menni nagyapámhoz. Egyszer kimentem a kertbe papóhoz , kérdeztem, hogy segítsek-e kapálni, elmagyarázta, hogy õ hogy csinálja, de valószínû nem nézte ki belõlem,  persze õ is csak egy aranyos nagypapa.
  A „szállásról”: Én a nappaliban aludtam. 3 tv csatornájuk van, ebbõl választottam esti filmet. Hajnal 5-kor ajtócsikorgásra ébredtem, ui. õk ilyenkor kelnek. Visszaaludtam, olyan 9 körül mentem ki a konyhába, ahol meg volt terítve (7 óra óta), csak rám várt. Kocsonyát ettem megszórva pirospaprikával, retekkel a kertbõl. Ennél jobb nem lehetne. Majd elmosogattam (úgy éreztem kompenzálni kéne, hogy addig állt ott a kaja, meg éreztetni, hogy nem turistaként jöttem).
  A nap úgy telt, hogy mamával ültünk a konyhában, papó ki-be járkált a kertbõl. Óránként bejött kicsit lepihenni, meg bekapni pár falatot, olvasgatni kicsit. Nem tudnak leállni. Mamával meg csendesen elbeszélgettünk. Szeretem õt, olyan jó érzés egy ilyen tapasztalt emberrel lenni, nyugalom árad a lényébõl. Más, mint a szülõ, a nagyszülõ talán lazábban kezeli unokáját és több figyelemmel tünteti ki. Én a huszonéves kisunoka.. Dumáltunk gyógyszerekrõl, falubeliekrõl, háborúról amiben több testvére is meghalt, rólam. Mindenrõl lehet beszélgetni, még olyan emberrel is, akivel látszólag semmi nem történik. De már az is megnyugtatott ha csak hallgattunk. Jó érzés úgymond rendelkezésére állni a nagyszülõnek, hogy érezze jelenléted, hogy törõdsz vele. Szükségük is van rá.
  3 nap alatt nem sikerült lezuhanyoznom, mert valami nem mûködött így meleg víz nem jött a zuhanyból. A lavóros melegített vizes megoldáshoz meg nem volt kedvem (nem részletezném miért). Õk csak így mosdanak. Takarékoskodnak a vízzel, ez amúgy jó. Pl. a kútból hoznak mosogatáshoz vizet, majd tûzhelyen felmelegítik, ugyanígy a mosdáshoz is.
  Ki lehet menni a Tiszapartra, végigsétálni a gáton, jó hely egy pár napos nyugodt nyaraláshoz. Vannak nyaralók sõt lehet Tisza cipõt is kapni! Az egyik rokon lány lepukkant haverja kivitt minket lepukkant kocsiján a Tiszáig, de amúgy én szeretem ezeket az egyszerû embereket. Ott egy másik haver csónakjába ültünk, elindította a motort és irány a „tenger” :). Van a parton egy fa amit elneveztek anyónak, tényleg teljesen olyan formájú. Kiszálltunk egy helyen, nem messze volt egy tanya, mesélték, hogy elég antiszoc. a gazda. Vissza a csónakba, kár, hogy motoros volt és hideg, na de majd nyáron. Az út alatt tourist guide-unk odaköszönt néhány haverjának, akik sorban halásztak a parton. Ennek is megvan a maga „feelingje”, ha valaki nyugira vágyik, kis rural tourism :).

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #54329 Hozzászólás

  Anna

  Gyerekkorom

  Hú, ez nagyon klassz volt, újra éltem gyerekkorom nyaralásait az unokatestvérekkel vidéken. Nagyszülõknél már sajnos nem nyaralhattam, de lányom hasonlókat élhetett át a mi szüleinkkel.

  #54328 Hozzászólás

  Csimi

  :)))

  Ez milyen jó! Nagyon tetszik! Régen mindig vonzottak a messzi tájak, de egyre kevésbé látom értelmét messzire menni, amikor ha leugrasz a nagyszülõkhöz, sokkal többet is megtudhatsz magadról!

  #54327 Hozzászólás

  KC

  Könny

  és emlékek. A nagyszülõk, azok engedékenyebbek.

  Sok boldogságot Nekik és Neked!

  Attila

  #54326 Hozzászólás

  Laci1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  siraly

  ez illett a hudemesszevoltam leirasokhoz :) megszavazok egy kulondijat!

  #54325 Hozzászólás

  Kiszunoka

  ez

  rural=falusi

  #54324 Hozzászólás

  olvasó

  Kiszunoka

  Jó volt, de mi az a rural?

  #54323 Hozzászólás

  Kriszta

  Kiszunoka

  Nekem is tetszett. A gyerekkoromat juttatad eszembe. Én is nagyon sokat nyaraltam a nagyszüleimnél az unokatesvéreimmel. Felejtehetetlen volt.

  #54322 Hozzászólás

  Kiszunoka

  ;-)

  köszi, örülök, hogy tetszett

  #54321 Hozzászólás

  Sany

  :)

  Te nagyon pihent vagy, h. ezt feltetted ide, de nagyon jó volt! Köszi! :)
  Páran vakarózhatnak…és sokan mások meg értik.

  S.

  #54320 Hozzászólás

  Marcs

  Pastoral

  Husszu eletet kivanok Neked es csaladodnak ezert e jo leirasert. Szinte ott voltam.

10 hozzászólás megtekintése - 1-10 / 10
Hozzászólás: Mamáméknál
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.