Marokkoi csalodasok felsofokon

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Marokkoi csalodasok felsofokon

 • Indította
  Témakör
 • #2461 Hozzászólás

  Geza

  Nagy varakozaokkal erkeztunk Marokkoba, nagy csalodas lett a vege…
  Ha nem lett volna a valoban minden igenyt kielegito Le Meridien Hotel Marrakeshben, hamarabb hazamentunk volna.
  Marokko nagyon KOSZOS orszag – errol persze az utikonyvek nem emlekeznek meg, de erre mondom en azt regota, hogy ki az az ostoba bedekker-iro, aki negativumokat sorol fel?

  Ami jo volt: Le Meridien Marrakesh
  A foteren a narancsle (12-es kaloda)
  olcso taxi

  Ambator szabadjon megjegyeznem, hogy a 1429-es taxis jol bevitt az erdobe, elvitt a kulvarosba, azzal, hogy valami szuper nagy aruhazat mutat, aztan kikotottunk egy kis vacak borboltnal, ahol az o embere akart valami szart rank tukmalni, a taxis elhuzott, mi meg olyan kietlen teruleteken gyalogoltunk, ahol egyetlen kulfoldi sem volt.

  Egy kirandulas Essaouria, ozonviz elotti busz, a 2,5 oras ut 4 oras lett, koszos buzos emberek, kabitoszerrel belott arabok mellett, nem volt felemelo.

  Igy aztan sok idot toltottunk a szalloban, ott szuper volt a medence es a kaja. Legalabb szep szinunk lett.

  A koltsegekrol annyit, hogy Marokkoban a taxi es a narancsle van barati aron, a Djelma el Fnaa teren levo kifozdek szemtelenul es pofatlanul dragak. Jo etterem a Mohhamed VI ut vegen levo Planet Food Restaurant, kozel a vasuthoz, ahol fele aron kulturalt korulmenyek kozott eszel, mint bent a teren.

  Az utat magunk szerveztuk, Easy Jet + Atlas-Blue 10 nap, osszkoltseg kb 500.000 2 fore tokkal vonoval, 2007 juliusaban.

  Mindegy, tapasztalatnak jo volt. Tobbet ide ne, jovunk. Fel nem foghatom, hol van azoknak az embereknek az igenyszintje, akik a buzben 45 fokban hatizsakban menetelnek fel ala Marokkoban es alszanak olyan helyeken, ahova az ember a kutyajat nem engedne be.

  OSSZESSEGEBEN EZ AZ ORSZAG MEGERETT EGY NAGYTAKARITASRA, csak igen edzett gyomruaknak ajanlom, nekunk csalodas az egesz, nem ezt remeltuk, tevedtunk.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 80
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #70646 Hozzászólás

  Giorgio
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Marokkó kiváló

  Hello,
  több évig éltem Észak-Afrikában (egész pontosan Algériában) szüleim révén, így van némi “testközeli” tapasztalatom e térségrõl. Végigjártam Tunéziát, Egyiptomot és persze Algériát, de Marokkó valahogy kimaradt. Viszont csak jót hallottam róla azoktól a magyaroktól, akik oda “átruccantak”. Ez egy elég kultúrált ország, józan politikai és vallási beállítottsággal. Nem tiltják az alkoholfogyasztást, nagyszerû az úthálózat, normálisak az emberek és toleránsak. Pl. a helyi zsidó (!) kisebbség helyzete igen jó, bár ez Tunéziában is így van. Jelentõs számú európai (elsõsorban francia és spanyol) él itt, állandó jelleggel. A tengerpart jól kiépített, a hotelek igényesek. Csapvizet inkább senki ne igyon, viszont fogmosásra vagy fürdésre tökéletesen alkalmas. Szóval, aki oda készül azt csak bíztatni tudom, egyébként én is tervezek már régóta 1 marokkói utat.

  #70645 Hozzászólás

  boom

  új husi

  Sajnos én még nem voltam Marokkóban, csak ráakadtam a videóra, gondoltam megosztom. Olvasd végig a hozzászólásokat (YouTube), szinte mindenki dicséri. Én szó nélkül elmennék (ami nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet Gézával, legalább is 90%-ban)

  a zenéje is nagyon jó :) http://tinyurl.com/595qyv

  #70644 Hozzászólás

  új husi

  még mindig én

  Megnéztem a youtube-on, ezeket a fotókat Te csináltad???

  Ezt az utat (amit képrõl-képre láttam) nagyon szívesen bevállalnám én is! (és Te újra…?)

  #70643 Hozzászólás

  új husi

  boom

  Köszi a biztatást, meg a linket, a jótanácsról már nem is beszélve:)))

  Vannak ott is esetleg standard lehúzós trükkök, amiket érdemes lenne tudnom?

  Olyanra gondolok, mint ami pl. Egyiptomban “szokás” az újonnan érkezõkkel? (Taxisnak átadsz egy 10 fontos bankjegyet, amit õ egyetlen bûvésztrükkel kicserél 1 fontosra, majd nagy (mû)felháborodással számon kéri rajtad, hogy miért akarod õt átvágni? “Jövevényke” ugye ilyenkor megszégyenülten új 10 fontosért kotorászik, és bár magában meg merne esküdni, hogy az elõbb is 10-est adott, szó nélkül kicsesréli neki az 1 fontost újabb 10-re…)

  #70642 Hozzászólás

  boom

  Marokkó

  Új husi, szerintem menj nyugodtan:) de elõtte keresgéljél, például itt :

  http://tinyurl.com/5mu785

  én is elmennék. Ettõl függetlenül köszönöm Gézának a beszámolót, nekem semmi bajom a stílusával, leszámítva azt, hogy az Istent nagy ivel kell írni. Többek között azért is, mert annyi észt osztott Gézának, hogy 8 kiló a fizetése.

  Még egy jó tanács : ne szedd ki a marokkói büdös szájából a jégkockát, mert beleléphetsz a Dohány utcai kutyagumiba, és akkor annyi a tenger (Óceán?) színének ;)

  #70641 Hozzászólás

  új husi

  dilemma

  Na, most menjek, vagy ne menjek – ez itt a kérdés? Egyiptomot már keresztbe-kasul bejártam (szõke nõ létemre többnyire egyedül, bár “csoportos beutalóval”), kicsit olyan vagyok talán, mint a higany, azonnal alkalmazkodom a helyi körülményekhez. Így ha “megnyomsz rajtam egy gombot” órákig tudok mesélni, milyen csodálatos ország, de ha egy másik gombot nyomsz, arról is, hogy micsoda szörnyû az egész. Most épp Marokkót szúrtam ki magamnak, de vajon jobb, rosszabb, vagy ugyanolyan, mint Egyiptom? Nem vagyok túl gazdag, ezért kérdezem, ugyanazért a pénzért esetleg menjek máshová, ahová érdemesebb???

  #70640 Hozzászólás

  nekro

  mali, mauritania

  hoho, ezekben az orszagokban milyen jol ereztem magam:) pedig annyira elfogyott a penzem addigra, hogy vegig stoppoltam oket es csak lepenyre volt penzem (no meg vadkemping)

  minden relativ:)

  #70639 Hozzászólás

  bendegúz

  képek gézának

  ha esetleg kíváncsi lennél egy másféle Marokkóra is, nézd meg a képeim a http://www.pbase.com/bendeguza lapon.
  nekem Marokkó maga volt a megváltás Mauritánia, Mali, Szenegál után.
  Einsteinnek van igaza, természetesen a relativitásra gondolok.
  Jó szórakozást,
  Bendegúz

  #70638 Hozzászólás

  Marokkó rajogó
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  “Géza félék” ne menjenek!

  Marokkó, Észak Egyiptom, és Líbia csodálatos helyek, csak az a baj, hogy egyre több olyan jár oda, mint Géza, aki a topic-ot indította.
  Lassan már nekem sem lesz kedvem ilyn helyekre menni.
  Remélem az ilyeneket elriasztja az, hogy ott valódi életet, kultúrát és mûvészetet látnak.

  #70637 Hozzászólás

  Tom

  Ildinek

  Nemrég jártam – életemben elõször – Pozsony belvárosában és bizony égett a nagy magyar képes felem a szégyentõl.

  Mert az a belváros egy tiszta, védett-óvott ékszerdoboz, ellentétben Budapestével, ami össze van firkálva, tele van kutyaszarva, térdig gázolhatsz a megállóknál a csikkekben, falakon, lámpaoszlopokon illegális plakátok és hirdetések ezrei és az aluljárókban közegészségügyi kockázatot jelentõ hajléktalanok, mert nálunk úgy értelmezik az emberi jogokat, hogy mindenkinek joga van oda szarni, ahová akar.

  Érdekes, hogy Pozsony belvárosában nem találni hajléktalanokat, mert nem engedik oda õket (szlovák kollégám szerint, ha odamennek, az ÁLLANDÓAN ott sétáló rendõrök kitessékelik õket) és valahogy ennek ellenére sem látom, hogy kisebb lenne a demokrácia, mint nálunk.

  Lehet, hogy az ottani lakosság és a város vezetése csak jobban értékeli a saját fõvárosát?

  Szóval lejjebb kéne már adnunk a magyarok sajnos tekintélyes részére annyira jellemzõ nemzeti gõgöt.

  #70636 Hozzászólás

  Ahmet

  Ildi

  Egyetértek.

  #70635 Hozzászólás

  Ildi

  csak úgy

  Bele-bele olvasgattam a topicba, és annyit fûznék csak hozzá, és az összes topicban más országot negatívan kritizáló hozzászólónak, hogy menjen el Budapest Kõbánya Kispesti metró és MÁV állomására, ami átszállópont belföldinak/külföldinek egyaránt, (reptérrõl érkezõk elõször ezzel szembesülnek), vagy pl.: Bp. VI. ker. Dohány utcába, ami bûzlik a kutyaürüléktõl, s majd utána véleményezzék a külföldi országok és emberek higiéniáját. Ami itt van, undorító. Én bejártam Egyiptomot, ahol a lakóövezetben kecskeláb volt eldobva, voltam Tunéziában, ahol a lakóövezetben a csatornavíz az utcára volt kiengedve, stb. DE a lakóövezetben. Õk legalább arra odafigyelnek, hogy ahol a turista jár, ott tisztaság legyen. MI ARRA SEM méltatjuk a külföldit, hogy tiszta országba érkezzen.

  #70634 Hozzászólás

  Péter

  röhej az egész topic

  Nem kell ahhoz Marokkóba meg Egyptomba menni , hogy putrit láss . Idén voltam Amsterdamba . 85Eu/2fõ-ért egy olyan “szállódában ” voltunk ahová a kutyámat nem kötném be . Angliába meg könyörögni kellett egy kocsmába hogy 60fontért adjanak egy putri szobát , mert 50km-es körzetben minden szállás tele volt . Olyan igénytelen tagokat mint angliában láttam még észak Afrikában is ritka . Angliában szar a kaja szar a szállás szar alakok lakják és rohadt drága . De tudtam elõre és én akartam oda menni . Ezért nem is sirok . Marokkóba voltam már jó szállodában , de olyanba is ahol szarrá csiptek az ágylakók éjszaka . Van pro és kontra mindenre . Aki kényes menjen svájcba 5*-ba vagy maradjon itthon !

  #70633 Hozzászólás

  igényesség

  Nálunk az állítólagos nagy civilizációban a felnõtt férfi lakosság jórészének hiányzik foga. Nálunk is vannak hiányosságok, talán az a szerencse, hogy nincs 40 fok felett a hõmérséklet így az erjedés enyhébb.
  Egy ország a benne élõ emberek tükörképe. Most nálunk az egymáshoz való viszonyunk-acsarkodásunk-türelmetlenségünk, minket tükröz, ahogy az is mennyire szemetes az országunk.
  Hiba lenne lenézni-megszólni más országokat, ha mi sem vagyunk példái a tisztaságnak, környezetvédelemnek, igényességnek.

  #70632 Hozzászólás

  Annabella

  Inkább Egyiptom

  Kezdettõl fogva olvasom itt a hozzászolásokat.
  Mi is majdnem Marokkót választottunk, de szerencsére még az utazás elõtt tájékozódtunk a helyi körülményekrõl, szokásokról. Egyiptomot választottunk (nem a napozós, fürdõs tengerparti nyaralást). A higénia itt is nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után, de ezt valószínû, hogy ötcsillagos szálloda medence patjáról nem vettük volna észre.
  Szerintem az ott élõ emberek igényszintjére utal, hogy milyen körülmények között élnek, étkeznek, pl kezet nem láttam õket mosni WC után. Méghogy kezet nem mostak, de már korán reggel feketéltek a kosztól, sárgák, elhanyagolt a fogazatuk. Én biztosan nem enném meg azt az élelmiszert, amit ebbõl a kézbõl kínálnak.

  #70631 Hozzászólás

  Tom

  Olgának

  Azt lépem, kedves Olga, hogy a topic témája nem a budapesti emberek igényszintje, hanem Gézának az a lekezelõ dumája, hogy aki egy külföldi országban hajlandó 45 fokban hátizsákkal büdösben mászkálni és primitív szállásokon aludni, annak “alacsony az igényszintje”.

  Ha majd Géza nyit egy topicot a budapesti emberek igényszintjérõl, akkor arról fogunk beszélni, de itt ez szimpla, a tárgyhoz nem tartozó terelés.

  Hol vontam én kétségbe Géza jogát ahhoz, hogy leírja azt amit gondol, úgy gondolkodjon, ahogy teszi? Sehol. Akkor meg?

  Én az állításával és a szemléletével vitatkozom, nem a jogaival.

  Ismétlem, mert úgy látszik még mindig nem tiszta: attól, hogy valaki egy utazás során az adottságoknak engedve hajlandó a Géza által említett körülményeket is vállalni a megismerés érdekében, attól még simán lehet egy önmagára és környezetére igényes egyén. Hogy ismét Kõrösit említsem: õ egy sötét, mûveletlen bunkó volt, mert olyan körülmények között dolgozott évekig, amit legtöbbünk egy hétig sem vállalna?

  Nehezen fogom fel, mit nem lehet ezen megérteni.

  #70630 Hozzászólás

  Ahmet

  Olga

  Továbbra is fennáll a kérdés, hogy mi köze a pesti mocsoknak a marrakechihez? Ezenkívül miért a média felelõs a dzsuváért? Azért, mert megmutatja? Szerinted azért koszos az ország, mert a tévében azt látjuk, hogy annak kell lennie? Milyen adókat néztek ti?
  Rohadt egyszerû az ablakon kipöccintve a csikket azt morogni egy füstfelhõn keresztül, hogy a rohadt kormány, meg a médiája miatt…
  Egy nagy büdös frászt! Miattunk. És ennek semmi köze Marokkóhoz.

  #70629 Hozzászólás

  Furcsák az emberek

  Ez a magyar színvonal

  “hülye” = ez mindent elárult, 10-bõl 9 embertõl csak ennyire tellik, tiszetelet a kivételeknek, akik normálisan kitudják fejteni a véleményüket.
  Rendben, legyen igazad, biztos csak én(?) éreztem ezt ki a leírásából.
  DE akkor azt minek neveznéd, amikor valaki más kulturáról vagy országról ilyen lenézõen nyilatkozik?
  Nem értem mi köze az arabnak a cigányhoz??? Gondolom a válasz az lesz: a kettõ egy és ugyanaz, mert hasonló a kinézetük stb…
  A modorod és a szemléleted megeggyezik vele, semmi gond, nem vagyunk egyformák. Bocsi, de én nem süllyedek le erre a “butul a magyar” lehülyézõs szintre, nem emlékszem, hogy bárkit is lehülyéztem volna.
  A mocskolódásban az elsõ helyen állunk, pláne ismeretlenül, ha éppen nem tetszik a másik véleménye, lásd a többi topikot, jóformán nincs olyan amelyikben pár hozzászólás után nem ez menne, látod, szerintem ez egy cigány szokás.
  Szóval már MOST cigányország vagyunk nem kell ahhoz 20 évnek eltelnie, mert aki nem az, az is úgy viselkedik egy idõ után, nap mint nap ezt látom.
  És akkor te is eltartod õket, persze feltéve ha dolgozol. Remélem, mert nehogymár csak én ettessem a pulyákat!
  Magyarországon 10 millióból 3 millió(?) dolgozik (ha igaz ez a felmérés), és abban a 7 millió nem dolgozóban nem csak nyugdíjas, gyerek és cigány van. Szóval a melósok tartanak el jóformán mindenkit… Mirõl beszélünk??? És mi köze ennek a Marokkói csalódásokhoz?

  #70628 Hozzászólás

  peti

  géza

  most akkor mi van?ezek szerint te is média által befolyásolt emberke vagy?hiszen valószinûleg valamilyenreklámból értesültél a marokkói csodáról.miért nem néztél utána jobban hova mész?
  hidd el hogy azok az emberek nem azért igénytelenek,mert alkoholisták,mint a nyugati aluljáróban saját hugyukban fekvõk.persze ott sem mindenki tehet róla.

  #70627 Hozzászólás

  Olga

  Tom! figyi

  Az a baj, hogy honfitársaim – tisztelet a kivételnek – igényszintje borzalmasan csökkenõ tendenciát mutat. Ha mondjuk Budapesten – hogy ne menjünk messzebb – térdig járunk naponta a koszban, a hajléktalanok által genrált húgy és szar sajátos keverékében, amelyet már észre sem veszünk, mert annyira hozzánõtt az életünkhöz, mit is mondhatnék az igényességrõl, avagy annak ellenkezõjérõl.

  Erre mit lépsz, tom?
  Mert ez sajna, igaz
  Géza amúgy sajátosan szemléli a világot, de ehhez neki joga van. Olga

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 80
Hozzászólás: Marokkoi csalodasok felsofokon
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.