Marokkói élménybeszámoló!

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás Marokkói élménybeszámoló!

 • Indította
  Témakör
 • #1259 Hozzászólás

  István

  Egy 3 hetes út élményei, tapasztalatai!

  1. nap: már hajnalban felkeltünk, mert az izgalomtól nem tudtunk aludni. Mégegyszer átnéztük cuccainkat, majd elcsomagoltuk a szendvicseket és az üdítõket. A hátunkra felvettük a hátizsákokat, fejünkre tettük a szalmakalapokat és kézbe fogtuk a másik 3 táskánkat. Elindultunk. Már háromnegyed 7-kor a Hõsök-terén voltunk. A busz is már 7-óra elõtt megérkezett. Szép lassan gyülekeztünk, jöttek házaspárok, családok, párok és egyedülállók is. 8 óra körül gördült ki a busz a Hõsök terérõl. Nagy izgalomban voltunk, hiszen napokon belül teljesülhet egyik nagy álmunk, ráléphetünk Afrika földjére. Egész nap utazás, az éjszakát a buszon töltöttük. Útközben negyedórás pihenokre megálltunk parkolókban vagy benzinkutaknál. Útvonal: Ausztria-Olaszország-Franciaország-Spanyolország végig autópályákon.

  2. nap: délkörül érkeztünk meg az észak-spanyolországi Tossa de Mar kisvárosába, ahol elfoglaltuk a kempingünket. Felvertük a sátrat, aztán irány a tenger. A víz egy kicsit hideg volt, ezt bizonyította az is, hogy a parton alig volt hely, viszont a vízben csak elvétve lehetett látni valakit. A fürdõzés után ennivalót és innivalót vásároltunk egy szupermarketben a következõ napokra. A bevásárlás után felmentünk a tengerparton lévõ várba, ahonnan gyönyörû kilátás nyílt mind a városra, mind az öbölre. Estig sétálgattunk a városban, aztán visszamentünk a kempingbe, hogy kipihenjük az utazás fáradalmait.

  3. nap: reggel összepakoltunk és minden cuccunkat feltettük a buszra. 10-kor indultunk tovább. Egésznap buszoztunk a spanyol tengerpart mentén. Az éjszakát a buszon töltöttük.

  4. nap: reggel érkezünk meg a dél-spanyolországi Algeciras városába, ahol a 8 órakor induló kompra szálltunk fel és elindultunk Afrika felé. A két földrész között itt mindössze 15 km a távolság. Nagy élmény volt Gibraltár szikláját a hátunk mögött látni, Afrika hegyeit pedig elõttünk. 1,5 órás kompút után léphettünk elõször Afrika földjére, de még nem Marokkóban. Ceutába érkeztünk, ami még spanyol terület. Ceutában bevettük magunkat a vámmentes boltokba, ahol még egyszer jól bevásároltunk, majd elindultunk a határra. A határon nem akartak beengedni minket, mert nem volt mindenkinek vízuma. (az indulás elõtt két héttel eltörölték a vízumkényszert) Csak a marokkói belügyminiszter külön kérésére (akinek a nagykövetünk szólt) 4 óra várakozás után engedtek be minket. Végre Marokkóban voltunk, a határ után elég siralmas kép fogadott minket, mindenhol szemét, kosz, romos házak. Késõbb aztán jöttek a szép, új hotelek, turistacsalogató nagy kertekkel, sok növénnyel. A buszból folyamatosan nézelõdtünk, szoktattuk szemünket a teljesen más tájhoz és életstílushoz. Késõ délután értünk Asilahba egy kis arab városba. Ez a hely az útikönyvek és a turisták elott nem túl ismert, de nagyon szép és hangulatos. A városka az óceán partján fekszik. A kempingünk is a parton volt. Sátorállítás után irány a víz. A strandra kiérve, nagyon széles finomhomokos part fogadott. Rengeteg fürdõzõ volt, de a mi csoportunkon kívül csak helybéliek. Nehéz volt elvegyülni. Megis néztek minket. A turistafogó tevések meg odajöttek, hogy próbáljuk ki paripájukat. Nem tettük. A fürdés és zuhanyzás után visszamentünk a kempingbe.

  5. nap: Reggel összepakoltunk, majd kimentünk a partra. Egy csoport tevésen kívül teljesen üres volt. Zsuzsával úgy döntöttünk kipróbáljuk a tevegelést, mert nem tudjuk, hogy a sivatagban tudunk-e majd. Így is lett, felültünk mind a ketten és csináltattunk egy pár képet. 10-körül indultunk tovább Marrakesh-be, Casablancán keresztül. Casablancában megnéztük Afrika legnagyobb mecsetét, amelyet közvetlenül az óceán partjára építettek. Hatalmas épület volt. A mecset belsejében egyszerre 25000 ember tudott imádkozni. Az esti órákban értünk a marrakesh-i kempingbe. Ebben a kempingben annyi növény volt, hogy a sátor felállítására már alig maradt hely. Reggel egy furcsa hang ébresztett minket, nem tudtam mi az, ezért kimásztam a sátorból. A sátrak közt teljes nyugalommal sétálgatott több pávacsalád, kakas és tyúk. Az ébresztés tekintetében a kakasok mindig többórás késésben voltak a pávákkal szemben.

  6. nap: egész napos kirándulásra indultunk Marokkó legszebb vízeséséhez, a 100 m magas, patkó alakú Cascades d’ Ouzoudhoz, mely Észak-Afrikában a legnagyobb és egy több száz méter magas szurdokhoz. Csodálatos tájakon haladtunk végig. Hegyi szerpentineken haladva csodáltuk a kis falvakat az ott lakó embereket. A vízesés és a szurdok maradandó élmény volt. A csend és nyugalom felemelõ érzés volt. Soha nem láttunk még ekkora vízesést és szurdokot. Este értünk vissza a marrakesh-i kempingbe.

  7. nap: egésznapos városnézésre mentünk Marrakesh-ben. A fo látnivaló volt a szuk, azaz a bazár, ahol egész egyszeruen van minden. Az árusok egyszerûen nem hagyják nyugodtan nézelõdni az embert, invitálnak a boltjukba, rá akarnak sózni mindenféle árut, sokszor egy kicsit erõszakosan is. Ha valaki vásárolni is akar, akkor annak kötelezõ alkudni. Már csak azért is, mert a kezdõárat mindig magasan szabják meg az árusok. A rövid városnézõ körút után beültünk egy fõtéri kávézóba, ahol mi is mint a helybéliek figyeltük a teret és téren áthaladó az embereket. A fotéren sok mutatványos, kígyóbuvölo és “utcai büfé” van, ahol mi nem mertünk enni. (voltak akik ettek). Megírtuk és feladtuk a képeslapjainkat (amik másfél hét alatt értek haza). Mivel élelem készletünk fogytán volt, ezért megpróbáltunk valami nagyobb boltot keresni, ahol tudnánk esetleg valami kaját vásárolni. A helybéliek mindig csak egy 2×2 méteres bolthoz tudtak irányítani, hiába magyaráztuk nekik, hogy nagy szupermarketet keresünk. Valószínûleg nincs is ilyen, tudomásunk szerint senki se talált. Este visszamentünk a kempingbe.

  Folyt köv…..
  Olvassa valaki? Folytassam?

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 23
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #56054 Hozzászólás

  wape

  köszi

  most nem aktualis, en is elfelejtettem
  peter

  #56053 Hozzászólás

  Dokk

  Bocs wape

  Most, hogy így olvasgattam ezeket a topicokat, láttam, hogy ígértem neked még valamikor augusztusban infokat a spanyolországi kocsibérlésröl, csak akkor elfelejtettem.Érdekel még?

  #56052 Hozzászólás

  wape

  Mikor

  sorra kerül a terveim között
  peter

  #56051 Hozzászólás

  Dokk

  Mikor mész Wape?

  csak ennyi a kérdés.
  Ja, meg lehet, hogy válaszolok ezekre a kérdésekre egy hónap múlva.

  #56050 Hozzászólás

  Dokk

  Mikor mész Wape?

  csak ennyi a kérdés.

  #56049 Hozzászólás

  wape

  at lehet menni

  ha jol emlekszem Mauritaniaba? Mi van Nyugat szaharaval? Lehet arra fele kirandulni? uatk vannak? Buszjaratok? Mr “nu” jart arra?
  p.

  #56048 Hozzászólás

  www.nu.hu

  Vízum Marokkóba

  Hivatalosan 30 napon belüli idõtartamra nem kell vízum, de ha nem Casa-ban szálltok le, akkor lehet egy kis okoskodás, de semmi probléma, csak egy kis helyi kavics legyen nálatok.

  Próbálhattok vízumot kérni a a nagykövetségen, de elég furcsán néznek majd rátok, és nem értik miért kérnének vízumot tõletek Marokkóban. (Miért, miért?, Csak nem pénzért?)

  Az autó bérlés 250 DH-tól kezdõdik, azért már egy jobb Fiat Uno-t, vagy ilyesmit kapsz. Tankolásnál figyelj, hogy tankolják tényleg tele a kocsit, mert néha nincs hozzá kedvük. Az ár persze alku kérdése, ne csodálkozz, ha a többszörösével kezdik.

  Amennyiben a “piste”-eken is akarsz közlekedni, nem árt vezetõt felvenni a kritikusabb szakaszokra, mert mi is majdem ott maradtunk a homokban. Amúgy nem feltétlenül kell 4×4-es a pistekhez, a kiskocsik is elmennek, de a rázósabb szakaszokhoz tényleg kell egy helyi, aki ismeri az átjárókat.

  Térképet csak Michelin-t vegyél és kerüld el a Taznakht és Agdz közötti utat, mert Agdz elõtt 40 km-mel elfogy az út, nincs tovább. (Bár nem semmi élmény néhány száz km után)

  Ait Ben-Hadou-ban nem csak a fennt említett filmeket forgatták, Hanem a Gladiátor egy részét, és több, mint ötven magyar aktív részvételével egy amerikai tvfilmet idén tavasszal.

  István: A naplemente is nagyon szép Ait Ben-Hadou-ban, a de napfelkelte elmondhatatlan. Ahogy állsz a kiszáradt folyóban, és csak nézel, csak nézel…

  #56047 Hozzászólás

  kri

  István 1-nek

  Ez nagyon bitours-osnak szaglik, velük voltál kinn?? Én is volam csak korábban, nagy álmom vált valóra.

  #56046 Hozzászólás

  Sipi

  ajánlat

  Akit bõvebben érdekelnek hasonló élmények képekkel fûszerezve, annak szeretném ajánlani
  Seres Emõke oldalait a http://www.extra.hu/mex címen.

  #56045 Hozzászólás

  Lajtos István

  István Istvánnak

  Igen.
  Pontosítva: Bea mögött ültem a Balázs mellett.

  #56044 Hozzászólás

  István

  A másik Istvánnak

  Melyik István vagy?
  A tanár úr?

  #56043 Hozzászólás

  Aki szintén volt

  Egy másik István

  Marokkóban.

  Tényleg tuti buli volt.

  Bea???
  Csak nem az a Bea aki képes lenne megtanulni törökül egy nap alatt?

  #56042 Hozzászólás

  Istvan
  #56041 Hozzászólás

  István

  Szimo

  Hali! S.O.S.

  Megkaptam az üzenetedet, köszi. Élnék a segítségeddel. Ti melyik utazási irodával utaztatok? A pontos elérhetõségére lenne szükségem.

  Kösz: Szimo

  #56040 Hozzászólás

  Marokkó

  Szimo

  Szia Bea!

  Köszi a webcímet, sokat segített.

  #56039 Hozzászólás

  Bea

  web

  Szia Szimo!
  Autoberlesrol sajna szinte semmit nem tudok, de talaltam egy webet, ahol bongeszhetsz kedvedre, es biztos adnak plusz infot is.

  http://www.ehcmaroc.com/

  #56038 Hozzászólás

  szimo

  afrika@nexus.hu

  hali!
  szeretnek a marokkoi uttal kapcsolatosan kerdezni.
  szeptemberbe utaznank marokkoba, es szeretnenk autot berelni
  mit ajanlanatok?
  afrikaban milyen lehetosegek vannak?

  koszi: szimo

  #56037 Hozzászólás

  Bea

  Szép emlékek!

  Jó buli volt gyerekek!

  #56036 Hozzászólás

  István

  Vízum

  Igen így van!

  #56035 Hozzászólás

  saman

  megneztem,

  es azt talaltam, hogy:
  1999. június 11-tõl magyar állampolgárok turizmus céljából vízum beszerzése nélkül utazhatnak be és legfeljebb harminc napig tartózkodhatnak a Marokkói Királyságban. Ezt az 1999. május 12-én jegyzékváltás útján megkötött magyar-marokkói vízumkönnyítési megállapodás teszi lehetõvé. A harminc napnál hosszabb, illetve jövedelemszerzõ tevékenység folytatására irányuló vagy munkavállalási célú beutazáshoz vízum szükséges, amely személyesen szerezhetõ be a Marokkói Királyság budapesti nagykövetségének konzuli osztályán.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 23
Hozzászólás: Marokkói élménybeszámoló!
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.