Marokkói okosságok

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Marokkói okosságok

 • Indította
  Témakör
 • #2707 Hozzászólás

  Gabor
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Sziasztok!

  Mindenkinek ajánlom figyelmébe az Atlas Blue fapadost (www.atlas-blue.com), mert én ott július közepére 13 Euró/fõ foglaltam Marrakesh-London utat. Ennél jobbat nem hiszem, hogy ebben a szezonban lehet találni!

  A másik, hogy mi az EasyJet-tel megyünk, de egy-egy napot megállunk Londonban is. Így a jegy július 9-i indulással és 21-i hazaérkezéssel személyenként 70.000 forintból jött ki. Mehettünk volna Ryanairrel is, csakhogy egyfelõl Sármellékrõl megy, másfelõl Stansted-re.

  Ezzel a Stansted reptérrel nagyon kell vigyázni! Iszonyatosan messze van London belvárosától, 105 kilométerre. Csúcsforgalomban a busz majdnem 3 órát döcög be Londonig, a vasút nagyon karmos, ami a jegyárat illeti. Úgyhogy nagyon érdemes meggondolni, hogy a Ryanair amúgy kedvezõ ára mellett mennyi a járulékos költség, ha erre a reptérre érkeztek. Nem is beszélve arról, hogy Stansted-rõl Gatwickre átmenni, kész borzalom.

  Na most, ha Pestrõl mentek kocsival ketten, akkor a Budapest-Sármellék-Budapest út normál fogyasztás esetén 12.000 benzin, autópálya jegyet 2x kell venni, mert a 3 napos nem tart ki.

  Részletezve:

  Sármellékre – benzin: 12.000
  autópálya jegy 6.000 (2db)
  parkolás Sármelléken 7.000

  Mindösszesen: 25.000. Így hiába adja ki a Ryanair ebben az idõszakban 44.000-ért a két jegyet, ha ehhez hozzáadjátok a fenti 25.000-ret, akkor az 69.000
  Az Easy JEt Londonba Gatwickre (innen indul az Atlas Blue is) 70.000-ért adta. Tehát pontosan ott vagyunk, ahol a part szakad.

  Londonban a Gatwick mellett az Ibis Gatwickben fogunk egy-egy éjszakát eltölteni, ami 35 font/2 fõ/ éj.

  A http://www.starwoodhotels.com oldalon találtam a Le Meridien szállodát Marrakeshben, ezt is sikerült lefoglalni a neten. A netes ár egy Queen Bed-es szobában 1 éjszakára 2 fõnek reggelivel 118 Euróra jött ki, azt gondolom, hogy ebben a szuper létesítményben ez remek árfekvés.

  Az Interrail jegyek a MÁV-nál az eddigi formában megszûnnek, ezért érdemes a Marokkóba érvényes 3-5 napos bérletet megvenni. Agadirba és Casablancába is el lehet jutni vonattal Marrakeshbõl, és nem drágán! Ott sem, de az itthon megvehetõ bérlet sem húzos.

  Itt tartunk most. Izgatottan várjuk az indulást. Addig is minden jótanácsot, javaslatot szívesen veszek.

  Elõre is köszi

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 20
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #73936 Hozzászólás

  zita

  marokkó, toubkal

  Szept.16-án érkezünk Marrakeshbe párommal, másnap indulnánk egy Toubkal túrára, majd utána Tangerbe vonattal. Ha valaki hasonló tervekkel rendelkezik, összefuthatnánk.
  zita978@yahoo.com

  #73935 Hozzászólás

  Virág

  tlac

  Köszönöm a lehetõséget, de mi addigra már itthon leszünk. (Szept 13-25-ig leszünk Marokkóban.)

  #73934 Hozzászólás

  tlac

  virágnak

  október 1-11ig leszünk Marokkóba
  Helyi tarifáért szivesen elviszünk a következõ már lejárt , jól ismert útvonalon . Marrakech-Ait Benhaddou-Zagora-Merzouga-Ourzazate-Marrakech. Mi a sivatgba megyünk quadozni , motorozni . Az autóban lesz hely . Bõvebbet: homokdune.hu vagy 20/9710466

  #73933 Hozzászólás

  Joe Hill

  Adrar Hotel

  Mi a vélemény az agadiri Adrar Hotelrõl?
  Volt ott valaki?

  #73932 Hozzászólás

  Virág

  sivatag

  Olyanok segítségét szeretném kérni, akik nem szervezett úttal voltak Marokkóban. Marrakesh-bõl mennénk sivatagot nézni. Van valakinek tapasztalata, hogy hová érdemes menni, mit érdemes megnézni, érdemes-e helyi utazási irodával menni, vagy lehet egyedül is, és az egyik oázisvárosban szerezni kísérõt?

  #73931 Hozzászólás

  Virág

  oltás

  Bocs, hogy már megint én. Ajánlom ezt az oldalt: http://efrirk.antsz.hu/down/kulso/jogszabalyok/oltas.html#afrika

  Kötelezõ oltás nincs, ajánlott van, túl lehet élni oltás nélkül is, ha betartod a higiéniai szabályokat, nem eszel jégkockát, mosott gyümölcsöt, csak olyan helyen eszel, ahol sokan mások is, így biztos, hogy friss ételt kapsz, stb.

  #73930 Hozzászólás

  Csilla

  védõoltás

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni a marokkóba utazók védõoltásaival kapcsolatban. Hátizsákos túrára megyünk egy hónapra.
  Fontos valamilyen védõoltást beadatani magunknak, vagy úgy is túl lehet élni :)))?
  köszi a segítséget!!!

  #73929 Hozzászólás

  CSilla4
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Toubkal

  Mi most szeptemberben mennénk a Toubkalt meghódítani, nekem az lenne a kérdésem ha tudtok segítsetek, hogy kell e túravezetót szerezni, vagy a többi csúcshoz hasonlóan túrista útvonal- jelzések vannak a csúcsig….. Az a gond, hogy mi ketten gondotuk mnegmászni, de vannak aggályaim…. nem szeretnék eltévedni….
  Köszi

  #73928 Hozzászólás

  raczt

  Toubkal mászás közepesen nehéz+május

  én szerintem. Én hobbiból mozgok esténként, tehát “átlagosan” sportos vagyok, huszonéves. Imliltõl (1800-2000 m) a 3200-as alaptáborig egy fél nap, utána mi beiktattunk egy aklimatizálódós napot 3200-ról 3800-ra nem a Toubkal felé, ez jól jött, mert így rákövetkezõ nap már gond nélkül mentünk a 4167-es Tobukalra. Ha nagyon sietsz, akkor ez a plusz nap kihagyható, de ha csak nem vagy nagyon sportos és nagyon kemény a magaslati betegséggel szemben (ami nálam olyan 3700-tól próbált kezdõdni:), szerintem jó ha 3000 méter felett eltöltesz egy kis idõt. Ami amúgy nem elvesztegetett idõ, mert szép is, jó is, miért ne?

  #73927 Hozzászólás

  Ilona
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Virágnak

  Szia!

  Én nem tartom nehéznek, de biztosan fárasztó lesz még az a néhány nap is, ha nem megfelelõ a kondid. Viszont, ha tényleg akarsz menni, akkor elõtte néhány hétig valahogyan érdemes lenne idõt szakítani egy kis futásra, kirándulásra.
  No, én idõközben már megvettem a repjegyeket: Dakarba megyek jún. végén, felküzdöm magam Marokkóban Mauritánián és a Nyugat-Szaharán át, és akkor valamikor júl. közepén tudok Toubkalt mászni, majd Marokkóban kipihenni mindent.

  #73926 Hozzászólás

  Erika6
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Marakesh

  Azt nem tudjátok véletlen, Düsseldorfból hogy jutok el legegyszerûbben Marakeshbe ?

  #73925 Hozzászólás

  Attila2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Tadzsin

  Kaptam egy eredeti tadzsint. Állítólag lsõ használat elõtt be kell avatni, de nem tudom, hogy hogyan. Segítséget szeretnék.

  #73924 Hozzászólás

  Virág

  Ilonának

  Milyen erõnlétre van szükség a Toubkál megmászásához?
  Én nem igazán sportolok mostanság, túrázni is csak nagyon ritkán jutok el.

  Irigyellek a Himalájáért. ;-)

  #73923 Hozzászólás

  Ilona
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Virágnak

  Szia!

  Szerintem ez a Toubkal egy könnyen teljesíthetõ cél, Marrakesh-bõl busz, taxi Imlil-ig, ott alszunk, másnap korán reggel indulunk. Én nem rég voltam a Himalayaban, Everest Base Camp céllal, annyira adta magát minden, szerintem ez itt sincsen másképpen. Leírások alapján 1 nap alatt is megmászható, nekem 4ezernél már elkezdõdik némi magaslati nehezebben kapok levegõt, így szerintem elsõ nap csak az alaptáborig kéne menni, az 3200m-en van, és másnap onnal fel a csúcsra, ez jó az aklimatizáció miatt. És másnap miután kibámészkodtuk magunkat a csúcson, irány le Imlil és onnan akár vissza Marrakeshbe vagy tovább.

  Ha valakinek más a véleménye, várom az információt.

  Én eredetileg szerettem volna bejárni egész Marokkot, vonattal, busszal, ahogyan adódik, felmenni a Toubkalra, és aztán átmenni Mauritaniaba autóval, azaz néhány napig ott rohadni a sivatagba, ami esélyesen az elsõ nap után maga az õrület lenne, de utána egy életre szóló élmény.

  #73922 Hozzászólás

  Virág

  TOUBKAL

  A Toubkal mászás engem is érdekelne! Ha van valami infótok, írjatok!
  Állítólag májusban nagyon szép a Toubkal. :-)

  Ryanair-rel utazott már valaki? Állítólag van olcsó jegy Sármellékrõl.

  #73921 Hozzászólás

  Ilona
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Gábor

  Szia!

  Hazajöttél?
  Azt mondd meg légy szíves, hogyha májusban nekivágok Marokkónak, akkor ugye elég egy repülõjegyet vennem, és a többit már tudom helyben intézni (szállás, belsõ utazások).
  Atlaszban nem túráztál? Tudsz valamit a Toubkal mászásáról, gondolok arra, hogy szervezetten lehet-e menni vagy fogom magam, aztán hajrá? Van-e valami fizetendõ “fee”?
  Mauritániába nem mentél át?
  írhatsz ide is: stream@stream.hu
  Köszi
  Ilona

  #73920 Hozzászólás

  omi

  gabor

  most rabatban vagyok es holnap megyek delre, elsonek marrakeshbe es ott maradok 3 vagy 4 napot, de lehet tobbet is, szoval megnezem majd ezt a hotelt aztan elmondom milyennek talaltam eloben. de egyebkent most megneztem neten, az ottani kepek alapjan ez tokeletes, minden foldi joval felszerelve, hogy milyen valojaban azt meg majd elmondom.

  #73919 Hozzászólás

  Gábor

  Jó!

  Omi!

  Ha elvetõdsz Marrakeshbe, megvizitálnád nekem a Le Meridien N’Fis hotelt ha van idõd rá?
  Ott leszünk ugyanis…
  Valami hatalmas, 6 hektáros kertben van…
  Köszi elõre is.
  Gábor

  #73918 Hozzászólás

  omi

  gabor

  a repjegyet egesz jo aron vetted szerintem ebben az idoszakban, bar en 48 ezret fizettem erte, de ezt nem csucsidoben, hanem martcius 21-i indulas, majus 3-i hazajovetel, szoval itt vagyok jelenleg is; most eppen rabatban.
  jotanacsok, hat sok mindent irhatnek, nekem rengeteg pozitiv elmenyem volt a marokkoiakkal, sokan segitettek nekem teljesen onzetlenul es nem vartak penzt cserebe es ez sokszor borzaszto jol jott, mert nem beszelek franciaul, sem spanyolul, marpedig ezt a ket nyelvet beszelik, angolul alig tud valaki, az is csak az alapdolgokat, koszones, szamok meg ilyesmi. tobb emberrel is osszehavarkodtam, e-mail cim csere ilyesmi. amit altalanossagban tudok mondani, az az hogy busz-, vonat- es grandtaxi allomason vigyazzatok kulonosen a penzre es ertekeitekre, rengeteg felhajto meg egyeb gyanus figura lebzsel ezeken a helyeken. vannak kulonosen gaz varosok, ilyen pl. tetouan es tangerben is eleg agresszivek; mondjuk ezek eszak-marokkoban vannak, ahova magyarok nagyreszt nem is mennek; de ha mentek ezen a ket helyen figyeljetek jobban. en most jottem vissza az eszak-marokkoi korrol, casablanca-rabat-asilah-tanger-chefchaouen-ceuta-rabat. ha mentek arra, asilah es chefchaouen kotelezo, a tobbi kihagyhato ido hianyaban.
  kaja nagyon jo, en az utcai kifozdes 5 dirhamos hariratol az ettermi kajaig sok mindent kiprobaltam es szinte csak jo elmenyem volt, erdekes hogy a kifozdes harira finomabb, mint az ettermi:)
  kozlekedes: azt hiszem, en mindent kiprobaltam.
  petit taxi: ez a nalunk megszokott taxi, altalaban sarga vagy kek, taxioraval megy, ha a taxis nem kapcsolja be, szoljatok neki es be fogja kapcsolni. teljesen elviselheto ara van, tangerben a vasutallomastol ami jo messsze van a belvarostol felvisz a medinahoz 12-15 dh-ert.
  grand taxi: gyujtotaxik egyazon celpontra tarto embereknek, kizarolag regi, 70-es 80-as evekbeli mercedesek, feher szinuek tobbnyire, bar tetouanban pl. mind kek. elol 2 ember ul a sofor melle, hatulra 4en. ha kenyelmesebben akarsz ulni, lehet olyat, hogy ket ember helyet fizeted ki es akkor egyedul ulsz elore a sofor melle vagy 4 helyett csak 3-an ultok hatul. en sokat grand taxiztam, pl:
  ceuta-tetouan 20 dh
  tanger-asilah 20 dh
  chefchaouen-tetouan 30 dh
  rabat-sale 4 dh
  tavolsagi busz: lassu, de olcso, ma ezzel jottem tetouan-rabat 50 dh volt. zsakbamacska hogy milyen buszra kerulsz, nekem ma sikerult egy olyanra ami lerobbant es 1 orat alltunk valahol a Rif hegyseg labanal egy ut menti lacikonyhanal, de legalabb mindenki megebedelt:) de vegul is megoldodott, jott egy tartalekbusz es azzal mentunk tovabb, maga a busz minosege kicsit volt csak rosszabb mint az itthoni tavolsagi buszok. a jegyvetel kesz muveszet, kaotikus nemelyik buszpalyaudvar es egy csomo tarsasag van, ma pl., latva hogy az eletben nem fogom megtalalni a buszomat magamtol, a penztaros adott mellem egy embert es o gyorsan elszaladt velem a megfelelo buszig ami mar eppen indulofelben volt:)
  tavolsagi busz CTM: ez egy magantarsasg, jobb minosegu buszokkal es kevesebb menetidovel, mint a tobbi tarsasag, ennek megfeleloen kicsit dragabb, tanger-chefchaouen utvonalon ezzel mentem, 40 dh volt. vigyazni kell, hogy a CTM buszai kulon sajat allomasrol indulnak, mig a tobbi tavolsagi buszok kozos buszallomasrol, ennek a neve franciaul gare routiere.
  vonat: kb. hazai MAV szinvonal, rabat-tanger 89 dh volt masodosztalyon, rengetegen voltak rajta a folyoson is alltak vegig, de egyebkent nem volt rossz, mondjuk ketszer megallt a nyilt palyan 15-15 percre csak ugy:) de ez belefert. talan erdemes elso osztalyra venni a jegyet, mert az ar meg ugy is alatta marad egy MAV masodosztalyu jegynek es ahogy neztem az elso osztalyon lenyegesen “szellosebben” lehet utazni:) bar ez ketseg kivul nemileg luxus, mert mondom a 2. osztaly is teljesen ok.
  a kozlekedesi eszkozokon valo utazas kituno alkalom helyiekkel valo ismerkedesre, en grand taxiba nem is utaztam csak kizarolag helyiekkel eddig es tobb emberrel is nagyon jol elbeszelgettem, mar ha sikerult olyat kifogni aki tudott valamelyest angolul.
  kajak: errol a legjobbakat tudom mondani, reggelire ok peksutemenyeket esznek, croissant, vaj, lekvar, mez, kakao, kave, tejeskave, forro tej, ilyesmik. mind nagyon jo, croissant francia minoseg nemely helyen. a tobbi kaja meg, ami nekem nagyon bejon: kefta, tazsin (ebbol foleg a zoldseges, birkahusos), kuszkusz. ami meg kotelezo, az a frissen facsart narancsle, ez utcan 4-5 dh, elegans helyre beulve meg a duplaja. allitolg a kave is kituno, de en nem kavezom egyaltalan. meg meg van sok minden mas, de most hadd ne soroljam fel.

  #73917 Hozzászólás

  Gabor
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  kiegészítés

  Csak a pontosság kedvéért:

  BUD-LGW-RAK-RAK-LGW-BUD Easy Jet + Atlas Blue indulás júl 9, haza júl 21 1 fõre 70.400 forint volt.
  Tehát kettõnknek összesen fizettem 140.800 forintot mindennel együtt a repjegyekért

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 20
Hozzászólás: Marokkói okosságok
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.