Mászta már meg valaki az Ararátot?

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Mászta már meg valaki az Ararátot?

 • Indította
  Témakör
 • #41387 Hozzászólás

  Füsi Balázs

  Nyáron mennénk Törökországba, és meg szeretnénk mászni az Ararátot. Sikerûlt már némi információt gyûjteni a hegyrõl, de még nem beszéltünk olyannal, aki járt ott. Ha tudnátok segíteni elõrre is kösz!

15 hozzászólás megtekintése - 1-15 / 15
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #383337 Hozzászólás

  Tom

  Mindenben

  igaza van Zsu-nak. Én Õutána jártam a Murat kempingben, annyit tehetnék hozzá, hogy a kemping tulajdonosát az elsõ nap kérdeztük az Ararát megmászásáról, akkor azt mondta, rengeteg engedélyt kell a török hatóságoktól beszerezni, drága is, és meg sem adják, tehát lehetetlen.
  Csak el kell tölteni néhány napot a kempingben, azután õk kérdezik nem akarsz-e felmenni. 200 dollárt mondtak fejenként, 5 napos túra vezetõvel.

  #383336 Hozzászólás

  Zsu

  Murat

  Augusztusban jártam itt, egyedül és a hajam szála sem görbült. Van az Ishakpasha palace alatt egy kemping, Murat a neve neki is meg agazdájának is. Õt kellene megkeresned, mert profi vezetõ és mindent tud (engedélyek stb..) Természetesen kurd. Van telefonszáma, de sehol sem találom. Hívd fel modjuk Feyyaz Salmant a Hotel Grand Deriyában dolgozik és õ volt az, akinek a szavait olvashatod a júliusi Nat. Geo.-ban (a 100valahány éves nagyival, aki sajnos augusztusra távozott az élõk sorából). T.(0472)312 75 31, Fax: 312 78 33, mobil: (0542) 217 96 64. Nagyon segítõkész, kérd meg, hogy kerítse elõ neked Murat számát. Ha ez nem megy, a fõtéren van egy Tourist Info iroda, közvetlen kapcs.-ban vannak Murattal, nyomozd ki azt. Tudok az Ararátról egy csomó infót, de most nem tudom leírni, nincs rá idõm. Hívj föl vagy írj magánba, hogy el ne felejtsem, ha fontos.
  31-31-376 és 06/30-297-6955.
  A ladik nem a tetején van!
  üdv: Zsu

  #383335 Hozzászólás

  Gyaur

  Lehet mászni!

  Salem!
  Én idén sajnos nem voltam To.-ban, de a barátom járt az iráni határ felé Van-tó stb. Sajnos idõ hiányában nem tudtak felmenni, de már nem katonai övezet az Ararát, úgyhogy elvileg bárki szabadon keresgélheti a “ladikot”!
  güle-güle!

  #383334 Hozzászólás

  Pityu

  Szerintem Engedély kell a hegymászáshoz

  Én is csak Ishak Pasa Saray-ig jutottam 5 éve, de idén is hallottam török hegymászótól, hogy engedély kell az Ararát megmászásához. Ott a hegyekben egy-két éve sok kurd rejtõzött, nem nagyon ajánlották az ottani mászkálást. Egyébként ha törökkel beszélsz, az Ararát természetesen török, ha kurddal beszélsz az Ararát természetesen kurd, ha pedig örménnyel beszélsz akkor (pláne!) az Ararát (ex)örmény területen van/volt/lesz…
  Jerevánból is szépen látható.

  #383333 Hozzászólás

  Sipi

  Pontosabb infok

  H valaki fel akar menni, az inkább keresse meg a Nagy Sanyit az MHK-ban, mert õ már volt fenn.

  #383332 Hozzászólás

  saman

  kurdok

  Ugyan a kurd videkeken meg nem jartam (majd iden!), de ahany kurddal eddig talalkoztam, mind nagyon kedves volt, meg a torokokon is tultettek. Egyik haverom szerint (o szinten stoppal jarta be Torokorszagot), arra erdemes ugyelni, hogy egy kurdnak ne mondd, hogy “Türkiye çok güzel”, mert ok nem feltetlenul veszik akkora dicseretnek, mint a torokok.

  #383331 Hozzászólás

  Mayer Péter

  Lövések és csempészek

  Mi szintén tavaly augusztusban voltunk az Ararátnál (Dogubeyazitban) és mi is nagyon békés vidéknek találtuk, gyalog mentünk ki megnézni a városkától 5 km-re levõ Ishak Pasha Seray-t és abszolut semmi kellemetlensáég nem volt. Sõt, talán ez volt (Malatya mellett) Törökország egyik legbarátságosabb városa – legalábbis ami az mebereket illeti. A helyi teakereskedõ (ahol 1200 forintért sikerült venni másfél kiló kiváló indiai teát) a szokásos magyarok testvérek ölelkezés után közölte, hogy rendszeresen nézi a Duna TV-t és nagyon jó adónak tartja.
  Viszont: a város az nem a hegy. A Kurdok errefelé tényleg nem lövöldöznek (bár itt is élnek) viszont a hármas határ jól bejáratott csempész átjáró (ezt egyébként már a városka boltjainak a kínákatából is le lehet mérni, én még nem láttam “erdeti” Agfa filmet 300 forintért), a közelharcot a török katonák inkább velük vívják. A buszon odafelé Erzurumból egy határõrrel elég sokat beszélgettünk, aki a hegyen szokott õrjáratozni és õ is azt állította, hogy nem a legbarátságosabb terület. Ugyanakkor viszont vezetõvel legalább három kirándulást kínál egy helyi taxi-utazási iroda, szóval ki tudja?

  #383330 Hozzászólás

  M.Zoltan

  Lövések

  A Van-tó partján saját szememmel láttam, hogy lõnek…igaz, hogy söréttel vadkacsára, de azért lõttek ;)
  Akkor komolyan: néhány éve beutaztam egy
  barátommal a TO.-i kurd részt (Diyarbakir, Bitlis, Van, Hakkari), és a “bajod esik, megölnek, elrabolnak” elõrejelzések ellenére
  nagyon kellemes élmény volt, leszámítva a
  török hatóság állandó erõdemonstrációját.
  A rémhíreken kívül, tud valaki valamilyen konkrét esetrõl ezen a területen, aminek külföldi látta kárát?

  #383329 Hozzászólás

  David N. Biacsi

  Lövések

  1998. augusztus eleji és végi. Lehet, hogy délebbre (Van, Diyarbakir) lõttek — ezt nem tudom. Üdv.

  #383328 Hozzászólás

  Füsi Balázs

  David N. Biacsi

  A te információd (hogy nem lõnek) mikori?
  Elõrre is kösz!

  #383327 Hozzászólás

  Zo

  Biacsi N. Davidnak

  igazad van, most h. mondod tenyleg kurdokrol lehet szo! Nemtom mennyire lonek, de a havert nem engedtek hegyet maszni!

  #383326 Hozzászólás

  David N. Biacsi

  bzolinak

  Hello: Én háborús országban “nõttem fel”, a lövöldözések hangjait testközelbõl ismerem, ezért merem állítani: az Ararát lábánál töltött kétszer 24 óra alatt egyetlen lövést sem hallottam. Másrészt azt hiszem, a kurdokat kevered a szkihekkel. Egyébként is a kurd övezet nem az Ararát környékén van, hanem attól délre. Az Ararát az örmény-iráni-török határon fekszik.

  Hope this helps. D.

  #383325 Hozzászólás

  Zo

  Ararát

  pár hónapja voltam egy törökországi élménybeszámolón, a srac is felment volna, de állítolag annyira mindennaposak a lövöldözések a szikkek meg a törökök között, h. még a környékre sem engednek turistákat…

  #383324 Hozzászólás

  David N. Biacsi

  Én jártam Dogubeyazitban

  Hello: én 98 augusztusában kétszer voltam az Ararát lábánál Dogubeyazitban. A környéken az éjszakai buszokon 40 percenként volt police check, a nappaliakon talán kétóránként. Külföldi turistát nem láttam, csak irániakat.

  Üdv, D.

  #383323 Hozzászólás

  BZsolt

  Ararat

  En is merek ket sracot, akik megmasztak az Araratot. Mindketten Szegeden laknak es a JATE-n dolgoznak. Majd megadom az emiledet az egyikojuknek, biztos fognak segiteni Neked!

15 hozzászólás megtekintése - 1-15 / 15
Hozzászólás: Mászta már meg valaki az Ararátot?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.