Mátra-magnézia

 • Indította
  Témakör
 • #43543 Hozzászólás

  Ben

  Miért magnéziáznak Csókakõnél,ha BENNE VAN a kalaúzban, hogy
  ettõl lesz zsíros a kõ..Kint múltkor kb 20 mászó,abból 6-7 használt ziát…
  Udvariasan(!) mondtuk,hogy árt,ettõl lesz zsíros a kõ,de…
  kb õk voltak megbotránkozva hogy “kötözködni” mertünk velük..
  “csak ha kell..” , “ez nem árt..” , “tudom,mit csinálok..”,
  “jó,köszi..”,stb..válaszokat kaptuk..
  Aztán meg persze,hogy zsíros lesz a kõ..
  A csikket meg persze eldobják, hangoskodnak..
  Sok paraszt.

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #417653 Hozzászólás

  racz zsolt

  nem szolnak

  senkinek sem szólnak Szlovákiában, most hetente 2-3-szor kijutok szerencsére. Annyi van, hogy mint ahogy odaát is írtam, az öreg csontok tartják az etikát. Ezt azért kár a kukába dobni, mert most voltunk egy ritkán látogatott helyet, amúgy Cervená Skála, aki szereti a nehéz reibungot, menjen oda, és tök jó volt úgy mászni, hogy nincsenek nyomok. Kalamárka északi szárnyán tartják az etikát, ott nem nagyon látszik a zia. A déli oldal meg a zsezsegõs.

  Sitnóra már tavaly is vittem gyökérkefét, márcsak azért is, hogy mások ne lássák a fogást, hadd szívjanak õk is :)

  A mátrai dolog az érdekes. Végülis maradhatna egy hely, ahol egy sajátságos etikai rendszer van. Szerintem nem kell mindig a globalizációt követni. A brokkoli mellett jól jön néha a csípõs pacalleves is meg a fokhagymás fõtt fej :) Ettõl lesz színes a világ, nem az egyenszabványoktól :)))

  #417652 Hozzászólás

  balo

  NEM kell a Mátrába zia!!!

  “csúsznak a felsõ tábla fogásai?” -NEM! Épp ez az!

  Én sem feltétlenül értek egyet azzal, hogy ne használjunk ziát, bár a mátrai andeziten nem is kell!!!

  az elmúlt évben volt szerencsém jópárszor mászni a mátrai andeziten és a fagások nem csúsznak, az andezit vulkanikus közetbõl adódó tulajdonságai miatt kiválóan tapad és NEM KELL ZIA. Ha nagyon izzad a kezed töröld meg a polódban. Ha nem megy akkor meg fogadd el a szabályokat és kész.

  #417651 Hozzászólás

  mf72

  86 óta

  mászom a Mátrában (bár mostanában sajna ritkábban jutok el oda), a 90-es évek eleje óta ziával. Soha egyetlen úton sem vettem/vettünk észre “zsírosodást”, amit esetleg a magnézia, vagy más okozott volna. A tavaszi, vagy a nagy esõk utáni por zavaró, és csúszik tõle az andezit (is), de zsírosodást nem tapasztaltam, pedig pl a Reinkarnációt (is) mindig ziával másztam…
  Csúsznak a felsõ tábla fogásai?
  Szerintem nem…

  #417650 Hozzászólás

  kobaiasi

  Hopp

  ez pont jó zárásnak

  üdv

  #417649 Hozzászólás

  sgergo

  Pontosítanék

  Steiger:

  Jogos az észrevétel, tehát a megfogalmazott kritika nem a helyi mászók felé irányult, hanem globálisan az erõsen észrevehetõ homokköves arculatformálás felé.

  Jelenleg (a saját tapasztalataim alapján) csak elfogadni tudom a magnéziamentes mátrai hagyományt, megérteni nem.

  Üdv,

  sg

  #417648 Hozzászólás

  Ben

  steiger

  “Tisztességesebbnek érzem mászótársad hozzáállását, mert õ nem a fórum anonimitása mögé rejtõzve mondta el véleményét, hanem ott.”
  Azzal,hogy ott voltam mellette,”támogattam”, én a fentebb leírtak miatt nem akartam szólni!
  Ha az anonimitás mögé szeretnék rejtõzni,akkor nem “Ben” néven írnék,és nem mondtam volna meg,hogy mi voltunk a kutyákkal.Nem?

  “Azt írod: „rohadtul nem érdekelnek a szabályok”. Ezt a magatartásodon tényleg észre lehet venni, mert sajnos nincs igazad a kutya kérdésben.”

  Csak az én magatartásom nem árt senkinek,semminek,de a magnézia sok mászó szerint igen.De ebbe ne menjünk megint bele…

  #417647 Hozzászólás

  kobaiasi

  Azért

  írtam mert nem vagyok meggyõzve andezit témában, (s úgy látom más sem a sziklaponthut olvasva) nem pedig a veszekedés kedvéért. Legalább itt ne pocskondiázzunk.
  sgergo szlovák példája jó, mert szerintem ott szívesen rászólnának a magyarokra, s eddig még nem tettek ilyet velünk.
  A kutyát azért említettem, mert természetõr barátom miattuk ment át túloldalra, nem szólt, igazolványt lobogtatva. A jelzett útról letérést tán még a neten is olvasható.

  #417646 Hozzászólás

  steiger

  Még egy bõrt lehúzva:

  Kedves Ben!
  Személyes érintettség miatt én is szeretnék hozzászólni. Én voltam egy másik megszólított Csókakõn. Tisztességesebbnek érzem mászótársad hozzáállását, mert õ nem a fórum anonimitása mögé rejtõzve mondta el véleményét, hanem ott. Ezt értékelve nem szóltunk vissza… Egyébként én sem vagyok a magnéziázás megszállott híve.
  Azt írod: „rohadtul nem érdekelnek a szabályok”. Ezt a magatartásodon tényleg észre lehet venni, mert sajnos nincs igazad a kutya kérdésben. Ha jobban utána nézel, akkor rájössz, hogy az adott helyszín természeti jellegét figyelembe véve „Veszélyeztetés kutyával” szabálysértés cselekményét követtétek el. Engem egyébként nem zavartak a kutyusok, ha visszagondolsz miután benneteket üdvözöltelek, nekik még külön is köszöntem. De a törvényeket nem mi hoztuk, ami meg igaz, az igaz.

  Kedves S Gergo!
  A zempléni példád okán szeretném megjegyezni, hogy nem a helyi (salgótarjáni) mászók panaszkodtak Csókakõ kapcsán, ziázás témakörében.

  Mindenkinek jó mászóélményeket kívánok!
  Steiger

  #417645 Hozzászólás

  Ben

  kobaiasi

  Helló,
  Igen,mi voltunk ott,a barátom szólt, én fölöslegesnek tartottam, és tudtam,hogy úgy fog kijönni,mintha mi akarnánk kötekedni…Pedig nem volt célunk.
  1-2 választ hallanod kellett volna -az írásod alapján sztem nem tõled kaptuk -azért írtam talán egy fokkal ingerültebben a fórumba.
  Örülök,hogy nem cigizel,és annak meg pláne nem,hogy nem dobálod el a csikkeket az erdõben.(még utcán is ronda)
  Engem rohadtul nem édekelnek a szabályok,a zsírosodást egyrészt a könyvbõl vettem,és amikor pár éve voltam ott tanfolyamon és az oktató(k) (aki az egyik legjobb magyar mászó) is megkérték azokat akik használtak ziát,hogy ne negyék -tehát ez nem az én véleményem,nem én találtam ki, úgy érzem,hogy a tapasztalatuk alapján lehet rájuk adni.
  Ami meg a kutyákat illeti meg a jelzett utat..Valaki mond valamit,és te egybõl visszavágsz,és a másik esetleges(!) hibáit keresed..Egy kutya nem árt a természetnek,és mi sem,hogy felmentünk oda..DE nem is tilos letérni a jelzett útról, és kutyákat is be szabad vinni erdõbe..(max ha kóbornak nézik,lelõhetik..)
  Üdv

  #417644 Hozzászólás

  sgergo

  Itt most lehet belecsapok a lecsóba.

  …de ezzel a mátrai magnéziával kapcsolatban az az érzésem, hogy ez valami régi, homokkövekrõl importált dolog. Kb. úgy képzelem el, hogy voltak a mátrai sziklák és kicsit jobban hasonlítottak a homokkövekre (megjelenésükben) mint mondjuk a Kecskehegyi kõfejtõ vagy Hámor.

  Nosza, importáljunk egy kis homokköves fílinget. Torony tetejének mértani közepébe karika, homokköves stílusú topo rajzolás, homokköves útnév választás stb. Ehhez jön a ne magnéziázzunk használati utasítás. Eddig minden stimmel.

  Az egész le lett írva valamelyik kalauzban (az elsõ ilyen amit láttam a fekete-fehér MO Szikláin) és onnantól kezdve ez a SZENTÍRÁS. De vajon van-e valóságalapja?

  Mert sztem az andezit!=homokkõ, továbbá a zsírosodást nem-e esetleg az utak sz*rráfelsõzése okozza (gondoljunk itt a poros mászócipõk polírozó hatására+izzadt,zsíros kezekre).
  Továbbá gondolok arra, hogy 15 évvel ezelõtt másztam a Deviánst elõször, aztán tavaly is és semmi különbséget nem éreztem, de frankón.
  Aztánmeg, ha a homokköves fíling a követendõ, akkor miért lehet felsõzni, az utakat vajon alulról nyitották-e anno(értsd:minden utat!) és még sorolhatnám a kérdéseimet, aki járt már a homokköveken az tudja milyen magas színvonalnak kell ott megfelelni.

  Végül pedig nem értem, hogy a zempléni Sólyomkõn, ahol elég sok utat másztunk magneziával (mert ott nem tilos), VIII körül, kis peremeken stb., ott miért nem zsírosodnak a fogások, miért nem panaszkodnak a nyíregyházi mászók, hogy tönkretesszük az egyébként gyönyörû mászóiskolájukat? Andezit az is, de sorolhatnék szlovák andezit helyeket is.

  Anno valamelyik kalauzban azt olvastam, hogy a dédesi Bártöltelék VIII+. Ma köztudomásúlag VIII, mert tényleg annyi. Ennyit a szentírásról.

  Írásom célja nem a flame-elés, hanem a konstruktív gondolkodásra való buzdítás.

  Üdv,

  sg

  #417643 Hozzászólás

  kobaiasi

  Kedves Ben

  egyike voltam azoknak akikre rászóltál (ha tegnap történt). Bár nem tudom,hogy láttad-é hogy magnéziázok, vagy csak a zacsekot láttad az oldalamon.
  Ja és képzeld a kalauzt még soha nem olvastam.
  Viszont próbaképpen évekkel ezelõtt andezit fogásokat raktunk fel mászófalra, a fogások NEM zsírosodtak, és ezt nem egy füzetben olvastam. Tehát tapasztalat útján osztanám az észt, csak nem osztom mert nem olyan vagyok (tehát esendõ). A víz, fagy, tél képes letakarítani a fogásokat, viszon a mászócipõ talpáról rákenõdött anyaggal nehezebben boldogul, úgyhogy a mászócipõ ellen kellene küzdened. Ha a fentiek nem segítenek, frekventált fogásokon kefével lehet javítani. Kipróbáltuk!
  Midezek mellett nem vagyok a zia használat mellett, zsíros, izzadós ujjaknál használom nehezebb helyeken. Nem cigizek, és szeretnék paraszt lenni.
  Ha szabályoknál tartunk kutyával nem lehet az erdõbe menni ha jól tudom, jelzett turista útról tilos letérni. Úgy emléxem te voltál kutyával, ha nem sorry.

  #417642 Hozzászólás

  Ben

  Igazad van!

  Elnézést kérek minden paraszttól!
  Nem rájuk gondoltam.

  #417641 Hozzászólás

  Lajos

  nem hiszem

  Nem hiszem, hogy a parasztok többsége a Csókakõhöz jár hangoskodni, van nekik elég gondjuk, és most épp a mezei munkákkal vannak elfoglalva. A csikkdobálás pedig ma már végképp nem az õ jellemzõjük. Vagy te másképp látod, Ben?

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
Hozzászólás: Mátra-magnézia
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.