mesefalvak

 • Indította
  Témakör
 • #26833 Hozzászólás

  Gazdag Rita1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Vindornyalaki mesék falva – sokmesényi pihenés egy zalai zsákfalu ökoházaiban

  Eszemmel tudtam, lelkemmel éreztem, hogyha ismét Zalában járok, a csodák újra meglepnek engem. A régen még Veszprém megyéhez tartozó táj itt kívülrõl szemlélve csendesnek, nyugalmasnak, talán elrejtettsége miatt icipicit misztikusnak is tûnik, de belülrõl kismillió szikrát kelt és a lelkitudás végtelenségét adja a vándornak.

  A négynapos ünnep elõzõleg átgondolt terveibe nem tartozott bele az az epizódikus kiskanyar, amelyet az utolsó nap tartogatott számunkra. Jóbarátommal péntek este érkeztünk Zalaszántóra, ahol évek óta egyedül, barátokkal, családdal utazok pihenni. A környezet nyugalma már elsõ alkalommal annyira megfogott, hogy évek óta vissza-visszatérek, hogy elmúljon belõlem a mindennapok zakatolása, a nagyváros nyugtalansága és a hajtás terheltsége.

  A történet valójában nem a régmúltban, nem is idén, hanem tavaly nyáron kezdõdött. Egy olyan napon, amikor mindenki inkább a túrák utáni jól megérdemelt pihenést választotta, én gyalog nekivágtam a zalai tájnak, hogy Zalaszántórról gyalog jussak el kisfalvakon keresztül a két kúriával is büszkélkedõ Kisgörbõre, vagy még messzebb. Alig indultam el a Szántótól 3 kilométerre esõ Vindornyalakra, mikor egy-két óriás almáskert után ragaszkodott egy autó, hogy ne kutyagoljak tovább a reggel is délinek ható hõségben, hanem szálljak be autójába és õ elvisz a közeli faluba. Elmondásából megtudtam, hogy neki csak szõleje van ebben az aprófaluban, ám van valami igazi kuriózum, amirõl ez a hely – legalábbis a környékbeliek között — ismertté vált 7 év óta és csodaszámba megy. „Tudniillik, itt lakik a Dorottya meseírónõ állataival, kisházaival és õt mindenképp érdemes meglátogatni!” Ám beszélgetéseink közben hirtelen kikerültünk a faluvégre az õ szõlejéhez, hogy onnan már egyszerûbbnek tûnt folytatni a gyalogutamat a környezõ következõ faluba Vindornyaszõlõsre. S bár kaptam másnap egy telefonos meghívást személyesen az írónõtõl, kimaradt a látogatás és majd 9 hónapig nem is került rá sor.

  Ezen a hétvégén azonban, miután már megmásztuk a környezõ hegyek várromjait és a buddhista sztupát, ellátogattunk a Sümegi várhoz, megmártóztunk a Hévízi-tóban, körbelátogattuk az összes kisebb-nagyobb falut és várost a vidéken tájházastul, templomostul, kastélyostul. Márcsak a szem elõl tévesztett, bújkáló zsákfalu maradt számunkra: Vindornyalak. A falu szív alakú parcelláján régen apró parasztházak álltak egycsokorban, amelyek ma Pálvalfi Dorottya tulajdonában. Saját hite szerint „tollforgató”-ként keresi kenyerét és a könyvesboltokban kapható két mesekönyve, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak. Az írónõ itt él kedvesével, aki szintén fizikai megvalósítója is mesefalvának, Zoltán nemcsak kitûnõen újítja fel a régi bútorokat és alkot újakat talált eszközökbõl, hanem a Bab Társulat vezetõje is, amelyik bábmûsorokkal is szórakoztatja az odaérkezõ aprónépet.

  A parasztházakat akár ökoépületeknek is hívhatnánk, hiszen az egymástól kellemes távolságban elhelyezkedõ régi tégla- és vályogházakat mai fakiegészítésekkel, téglatalapzattal, kemencékkel és anyagos cserépkályhákkal varázsolták újjá. A berendezések autentikusak, a házak építésekor jellemzõ 1910-es, 20-as évek hangulatát idézik. A szobák ágyai ennek ellenére kényelmesek és a többi bútorokkal együtt magukon viselik a gondos tulajdonos és a mesekönyveket illusztráló barátnõje kéznyomait. A mesék figurái visszaköszönnek a fapadokon és bútorokon is, de találunk macskás és nyulas két, három és négyágyas szobákat is a gyermekek nagy örömére.

  A szobákat elsõsorban a szó szoros értelmében aktívan pihenni vágyó családok keresik fel, akik szeretnék gyermekeik számára megmutatni és továbbadni a hagyományokat, bevezetni õket az elõzõ századfordulón élõ õseink életébe, akik szeretnek kirándulni és akik nem utolsósorban rajonganak a mesékért. Vindornyalak a mesék falva, nemcsak azért mert az ott töltött estékhez mese is jár a fiataloknak, a környék maga tele van történelmi és misztikus legendákkal, remetetörténetekkel és tündérlényekkel, ha hisz valaki létezésükben, ha nem. Ahogy a mesék bábaasszonya vallja, a mesék nem gyerektörténetek, hanem egy elfeledhetetlen kapcsolat újbóli megalkotása a való életünk és a másik tündérvilág között.

  Aki nem hiszi, vagy szintén úgy érzi, hiányoznak a mesék és legendák saját és gyermekei legendájából, az járjon utána a

  vindonyalalakimesekfalva.hu

  oldalakon.

  Szeretettel ajánlom nektek mesékfalvát a nyári üdülés helyszínének:

  Gazdag Rita, környezeti nevelõ

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #309734 Hozzászólás

  vad utazó

  ökofalu

  Nézzétek meg a Robinsonpark ökofalut Délegyházán ! Csodásak a házak, teljes csend stb. Pihire tökéletes !

  #309733 Hozzászólás

  Zozombo

  Vénepörfás tanya

  Sziasztok!
  A Vénepörfás tanya a Kiskunsági Nemzeti Parkban, a Kolon-tó
  partján, csendes környezetben, változatos növény- és állatvilág, jellegzetes homokbuckák, borókások, fenyvesek övezetében fekszik.
  http://www.veneper.extra.hu
  Köszike:)

  #309732 Hozzászólás

  Nóra

  Malom tanya Zalacséb

  Akarsz természetes, különleges környezetben pihenni? A Malom-tanya Zalacsében ilyen! A Zala folyó parján, a régi malom kibõvítésével,Szabolcs Péter Munkácsi-díjas szobrászmûvész szobraival, medencével, isteni kajával, kedves háziakkal_ csodálatos! Most voltam ott elõször, és így jön rá az ember, hogy mennyi csoda van a környezetünkben, de észre sem vesszük…(keressetek rá, meglátjátok!)

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: mesefalvak
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.