Mi a politikai “jobb” es “bal”?

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Mi a politikai “jobb” es “bal”?

 • Indította
  Témakör
 • #23813 Hozzászólás

  Dzsingo

  Sohasem ertettem. Meg “nyugat” es “kelet” vilagos, “jobb” es “bal” nem, ez esetben.

  Valaki meg tudna magyarazni max 2 mondatban?

19 hozzászólás megtekintése - 1-19 / 19
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #280310 Hozzászólás

  Jolynaar

  Monk, már megint összevissza beszélsz!

  Bocek11, igazad van, Monk egyszerûen alaptalan dolgokról ír ide.Monk! Nem létezõ dolgokról nem érdemes vitatkozni, ezért kérlek ha már arra vetemedsz, hogy valamit írsz, legalább a tények legyenek valósak, amirõl beszélsz! Amúgy ha van kedved kivándorolhatsz, úgyse kár egy ilyen mentalitású emberért, aki ezek után még magyarnak nevezi magát!

  #280309 Hozzászólás

  bocek11

  Kedves Monk!

  Nézzük! Ezt írtad:

  “Te, mint rendkívüli tehetség megállapítod hogy, az ország szavazóképes felének jelentõs százaléka hülye, kommunista, és degenerált, mert nem ért egyet veled.”

  – Hol állítom ezt? Másold ide kérlek!!!!

  “Természetesen a FIDESZ építettre újjá Budapestet illetve az országot a II. Világháború után. Ill. az nem is volt, mert az már így néz ki Árpád apánk ide érkezése óta.”

  – Ezt ki állította? Másold ide kérlek!!!

  “Csodát tenni nem fognak a szocik sem, de talán a politikájuk nem lesz fafejû. Tudod biztosan, duzzogtak a visegrádi 4-ek távolmaradó résztvevõi és csak azért nem, jöttek el, az amerikaiak is csak azért nem fogadták az Orbánt, mert mit ad isten épp nem értek rá. Az Oroszok kifejezetten örültek a Terrorházának, sõt lehet anyagilag, támogatták.”

  – Visegrádi 4ek: a Lengyelek azért maradtak távol a “csúcstól”, mert a csehek és szlovákok nem jöttek el! Miért nem jöttek el??? Mert a magyar miniszterelnök “merészelte” szóvátenni (a bajor és az osztrák kormányzathoz hasonlóan), hogy Csehországban és Szlovákiában egy kirekesztõ, származási alapon megalázóan megkülönböztetõ törvény van életben. Szlovákiában a mai napig alkalmazzák, pl. a földvásárlásoknál, földvisszaadásoknál – ha magyar gazda kerül szembe szlovákkal. (Szerinted ez így rendben és fogjuk be a szánkat, hagyjuk megalázva azokat a magyarokat, akik azért szenvedik el mindezt, mert “valakik” a térképre új vonalakat rajzoltak??)
  Amerika: Valóban nem vagyunk potenciális ország az USA szemében, de ahogy velünk nem, úgy más hasonló kategóriájú állam vezetõjével sem találkozott Bush az utóbi idõben (kiv. az éppen válságos területek vezetõi).

  Terror Háza! Ne haragudj, de azt hiszem nem tudod mit beszélsz!! Azért 2002-ben csak nem kellene már elhallgatni a gyilkos diktatúrákat és tán’ “felszabadításnak” nevezni azt az akciót, amit az orosz történelemkönyvek is megszállásnak titulálnak.

  Családodról írt részt mélyen sajnálom (komolyan!), de szomorú, hogy ezek után sem látsz tisztán…

  A szocializmus végét vehetjük a magánszektor megjelenésével (részlegesen), vehetjük a Magyar Köztársaság megalakulásával vagy éppen a ’90-es választásokkal.

  A kommunizmus a hosszú évtizedek alatt átalakult és elszakadt eredeti értelmétõl, jelentésétõl. Ezáltal nyugodtan vehetjük úgy, hogy a ’90-es választásokig kommunizmus volt, még akkor is, ha már nem létezett pl. az MKP. Mi bizonyítja az ellenkezõjét?

  A kommunizmus és “szocizmus” (és ezek számtalan válfajának) pontos, igaz definíciójának megalkotásához, ezek meghatározásához (ha több mint száz év nem volt elegendõ), úgy vélem én is “kevés” vagyok hozzá.

  Rezsim: tudod én rezsimnek tartom azt a rendszert, amelyben a média min. 90 százaléka egyértelmûen és nyiltan az MSZP/SZDSZ-t támogatja, miközben a lakosság körében ezen pártok támogatottsága csupán 48-49 százalék a legutóbb leadott voksok alapján (csak ez az 5 százalékos küszöb miatt nem érvényesül a parlamentben).

  Rezsimnek tartom azt a rendszert, amelyben többségben csak azok juthatnak komoly nyilvánossághoz, gazdasági pozícióhoz, akik az elõzõ rendszer kedvezményezettjei, haszonélvezõi voltak.

  Rezsimnek nevezem azt a rendszert, amelyben azonnal megtámad a sajtó egy Egerszegi Krisztinát, Kokót, Ákost, színészeket és bármely közszereplõt, aki polgári oldal mellet mer szólni, fellépni. Vajon miért nem hõzöng és tiltakozik a sajtó azért, hogy számos színész, zenész az MSZP/SZDSZ mellett foglal nyíltan állást????

  Nem csak én tartom rezsimnek az MSZP/SZDSZ-rendszert, hanem a Freedom House is úgy tartja, hogy e két párt “uralkodása” alatt csak részben volt szabad a magyar sajtó, míg a polgári “oldal” kormányzásai alatt szabadnak minõsült!!!

  Ismét idézek tõled: “Netán földalatti mozgalmat fogsz létrehozni és megdöntöd a következõ kormányt, vagy minden szembe jövõt leköpködsz, mert nincs rajta kokárda? Pont te beszélsz kivert fogakról és levert vesékrõl, mikor erre uszítasz.”

  – Kit és hol uszítok? Másold ide kérlek!
  (Ne állíts valótlant!)

  Újabb idézet: “Egyébként, ha itt annyira jó, akkor nézd már meg a KIVÁNDORLÁS címû topicot. Õk akkor szerinted mind hazaárulok? Szerintem csak nem lett jobb nekik az elmúlt évek alatt és elhúznak innen, mint a vadlibák. Jegyzem nem a 18-25 éves korosztály, megy csak világnak, hanem 18-50-ig, ez talán elgondolkodtató.”

  – Hát igen…ilyen jól sikerült a szocializmus építése…
  (Amúgy ki mondta, hogy hazaárulók?? Másold ide kérlek!!!)

  Mindezen túl kívánom, hogy legyen sok sikered és örömöd az életben! (Minden cinizmus nélkül!!!)

  #280308 Hozzászólás

  Monk

  bocek11

  Érdekes, amiket mondasz. Én távolról sem kívántalak téged megbántani, vagy megsérteni, esetleg személyeskedni max. hozzá szóltam a témához, a saját elképzelésem szerint. Innentõl kezdve lett MSZP/SZDSZ-rezsim, szélsõbalos egyéb.
  Te, mint rendkívüli tehetség megállapítod hogy, az ország szavazóképes felének jelentõs százaléka hülye, kommunista, és degenerált, mert nem ért egyet veled.
  Természetesen a FIDESZ építettre újjá Budapestet illetve az országot a II. Világháború után. Ill. az nem is volt, mert az már így néz ki Árpád apánk ide érkezése óta.
  A jelenleg is még kormányon lévõ jobb oldal olyan vívmányokat ért el, amit imáinkba kell foglalni, mert akkora jótétemények és annyira rendkívüliek hogy ezt még eddig senki sem merte megtenni rajtuk kívül. Természetesen, ha vesznének, akkor csak jobb- szélsõjobb által indított forradalommal lehetne megvédeni.
  Csodát tenni nem fognak a szocik sem, de talán a politikájuk nem lesz fafejû. Tudod biztosan, duzzogtak a visegrádi 4-ek távolmaradó résztvevõi és csak azért nem, jöttek el, az amerikaiak is csak azért nem fogadták az Orbánt, mert mit ad isten épp nem értek rá. Az Oroszok kifejezetten örültek a Terrorházának, sõt lehet anyagilag, támogatták.
  Netán földalatti mozgalmat fogsz létrehozni és megdöntöd a következõ kormányt, vagy minden szembe jövõt leköpködsz, mert nincs rajta kokárda? Pont te beszélsz kivert fogakról és levert vesékrõl, mikor erre uszítasz. Csak tudd az oroszok, vitték el a családom minden javát a II. Világháború alatt, nem kérték, elvették. A nagyszüleim pontosan öt percet kaptak hogy, mindent odaadjanak az életükért cserébe. A nagyapám belerokkant és tönkrement. A háború után azt mondta, „õ kommunistáknak nem dolgozik”, sokra ment a család vele. Minden földünket államosították. A nagyanyám hatvannégy éves koráig dolgozott hogy, kapjon nyugdíjnak nevezett alamizsnát. Még 2 évet élt. Tehát nekem semmi okom nem volna utálni a világot és bal oldalt ugye!!! És mindenkit, akinek kicsit más az elképzelése, mint nekem, le kellene pocskondiáznom, és vérig kellene sértenem. Hát persze. Nõj fel öreg, és tanulj még az élettõl sokat, mert nyílván rád fér (ebbõl nincs ZH csak a végén).
  Meséld már el nekem légy szíves a kommunizmus és a szocializmus közt mi a különbség, és szerinted mikor volt itt kommunizmus. Esetleg a rezsim fogalmát is tisztáznád elõttünk. Mert ha itt rezsim lenne, akkor te öreg füled-farkad behúznád, és mély csöndben próbálnál szebb vizekre evezni.
  Egyébként, ha itt annyira jó, akkor nézd már meg a KIVÁNDORLÁS címû topicot. Õk akkor szerinted mind hazaárulok? Szerintem csak nem lett jobb nekik az elmúlt évek alatt és elhúznak innen, mint a vadlibák. Jegyzem nem a 18-25 éves korosztály, megy csak világnak, hanem 18-50-ig, ez talán elgondolkodtató.
  Én személy szerint, he lehetõségem adódik akkor igen távolról foglak üdvözölni minél elõbb.

  Ui.: Elnézést kérek mindenkitõl, aki úgy érzi, ez nem ide való, vagy nézeteiben sérti.

  #280307 Hozzászólás

  bocek11

  Ezzel…

  …nem túl sokat mondtál. De örülök, hogy már okosabb vagy…

  (A szélsõjobbos megjegyzésed abszolút félrevezetõ! (Nem mondtam, hogy olyan nincs!) Tudod csak azt nem értem, hogy ha a kemény melóban nincs idõd tájékozódni, akkor miként lehet az, hogy Hitlerre emlékszel, de valahogy magyar kollégái (legyenek nyilasok vagy kommunisták) ismeretlenek elõtted?? Vagy annyira nem is ismeretlenek, hiszen itt a fórum egy másik topicjában éppen azt állítod, hogy mindenünk amink van (itt ugye nyilván értékekre gondotál és nem a levert vesékre és kirúgott fogakra, magzatokra…), az kommunista szüleinknek köszönhetõ. Vagy tán’ az a helyzet, hogy szélsõbalosként akár téged is felhozhattalak volna példának…)

  Kívánom, hogy az új kormány alatt legyen neked jobb, de úgy látom az MSZP/SZDSZ-rezsim újabb éveiben egyre inkább rá leszel szorulva a diszkont-benzinre, mert júniustól 13 forinttal emelkedik az üzemanyag ára, a gázolajé meg nemtomén’ mennyivel, de igen sokkal.

  Csak arra kérlek, ha az új kormány alatt sem lesz neked és családodnak jobb, ne ültesd õket (MSZP/MUNKÁSPÁRT/SZDSZ) újra a hatalomba! (Feltéve, ha nem vagy MSZP/Munkáspárt-propagandista, mert akkor hiába ez a kérés…)

  #280306 Hozzászólás

  Monk

  bocek11

  Sajnos öreg itt, és amikor én jártam gimnáziumba az régen volt. Majd nézd meg húsz év múlva te, hogyan vágod, mondjuk az arany metszést, meg vektorokat, és hexát. Két gyerek mellett. Akiknek itt meg is kellene élni, nem Dél-Afrikában, hanem itt. Majd amikor te is úgy tankolsz a tízéves kocsidba, hogy megnézed hol 1 Ft-l olcsóbb. És amikor azon töröd a fejed, miképp maradj a piacon, mert múltik kiszorítanak. Én 5,30-kor kelek és 23-kor ledöglök, ez nem tíz éve történt, hanem most, és küzdünk az asszonnyal a fennmaradásért, ennyi.
  Azonban úgy látom, nemcsak én vagyok ilyen homály, hanem más is, azért köszönöm a felvilágosítást.
  Jut eszembe akkor szélsõ jobb az nincs is.

  Xmen
  Köszi. Így nem halunk meg hülyén.

  #280305 Hozzászólás

  Xmen

  Jobb – Bal

  Klasszikus ertelemben a francia forradalom koraban kialakult parlamenti ulesrendrol van szo. A mai felallasban liberalis – bal illetve konzervativ – jobb. Megjegyzes: a magyarorszagi media inkabb liberalis beallitodottsagu (nem a kozszolgalatirol van szo amely valamennyire mindeg tukrozi az aktualis kormany beallitodottsagat).

  #280304 Hozzászólás

  bocek11

  Ajjajjj Monk!

  Monk! Neked nem csak a fogalom nem tiszta… Szerintem dobd le a deszkáscsukád… lazulj el, csendesítsd le az MTV-t vagy a VIVA+-t és figyelj!

  1., Hitler nemzetiszocialista volt (= NAZI)

  2., (Alap)példák szélsõbalra (szélsõbalosokra) igaz a valódi elvi szélsõbalosokhoz semmi közük, de neked így kezdésnek jó lesz:

  Sztalin, Rákosi Mátyás, Kádár János, Horn Gyula, Thürmer Gyula, Demszky Gábor (ex-maoista, aki balról támadta az egykori MSZMP-t, ezért a pártvezetés figyelmébe, majd néha-néha rendõrségi cellákba került/ ma Bp. fõpolgármestere).

  (Utóbbi három még él, igaz nyiltan csak utolsó elõtti elvtárs tartozik a szélsõbalhoz. Aki egyébként Szaddam Husszein és Milosevics elvtársakkal ápolt az utóbbi években baráti kapcsolatot. Ma pedig az MSZP támogatója)

  Hogy nem lesz több Hitler és Sztalin, azt én is remélem, bár manapság a terror, az elnyomás, a megfélemlítés, az elszigetelés módszerei sokkal sunyibbak (igaz u.olyan borzalmasak).

  Te magad élõ példája vagy annak, hogy miért van szükség a Terror Háza (múzeumra).

  Elmés hozzászólásod alapján akár az USA-ban is élhetsz vagy Németország nyugati felén… Nagyeszû barátaidnak sok sikert, a komoly kutatáshoz pedig ajánlom a gimnáziumi történelemkönyveket.

  P.S.: Világ proletárjai! Ehhez mit szóltok? Vagy tán nem is léteztetek soha…?

  #280303 Hozzászólás

  Monk

  duirt

  Ez baromság. A fogalom nekem sem teljesen tiszta de, a szélsõjobb egyik igen híres képviselõje Hitler volt és ugye õ maximálisan rasszista és /egyed/uralomra törõ egyéniség volt. És ezt a megtisztelõ címet a mai napig õ viseli. Remélem nem születik még egy ilyen.
  Szóval az elvek innen tolódnak a közép, majd a baloldal felé.
  Sajnos nem tudok mondani szélsõ bal példát.
  Mivel a téma engem is érdekel, így neki ugrasztottam néhány nagyeszû barátomat nézzenek a dolog után, és nem igazán tudtak kielégítõ választ adni. Ezért van a mellé duma.

  #280302 Hozzászólás

  Szilvi

  baloldal

  a baloldalrol talaltam neked egy szep irast: http://home.hu.inter.net/~kortars/06/molnarta.html

  a jobboldal fogalmarol, stb. sajnos nem talaltam ilyen jellegu informaciot, de meg nem adtam fel :-)

  szerintem ezek a fogalmak igen keverednek a mai Magyarorszagon, ezert talan senkinek nem art olvasni rola, es most nem a partok progjamjairol beszelek, hanem a politikai fogalmak eredeterol, valodi jelentesukrol. ezek valahogy kezdenek eltunni… mint mindenki latja ebben a temaban se akadt senki, aki valaszt adott volna Dzsingonak.

  ha valaki talal hasonlo irast a jobboldalrol kerem irja meg nekunk a linket, vagy masolja be az egeszet!

  #280301 Hozzászólás

  duirt

  megprobalok ra, egyszerû

  magyarázatot adni.A jobb, mindig az adott idoszakban a hatalmon levõ kormány, a bal pedig az ellenzék.Ez 4 évente megfordulhat, mint például most nálunk.Remélem jól értelmeztem a kérdést.

  #280300 Hozzászólás

  Okos Tóni

  Mond,

  a kérdésedre választ is vársz, vagy csak amolyan költõi kérdést tettél fel amira nagyon reméled, hogy nem tud senki válaszolni. Az ötlet jó lenne, ha nem lennének ennyire primitívek a reakcióid.

  #280299 Hozzászólás

  Dzsingó

  Még egy Okos Toni…

  Még egy Okos Toni…

  #280298 Hozzászólás

  Nem te

  ” Ennyi tudatlant! ” ??? Dzsingókám !

  vagy akkor a “fõtudatlan” ?!

  #280297 Hozzászólás

  mindig

  2 mondat még

  nem elég rá.

  #280296 Hozzászólás

  Dzsingo

  Ennyi tudatlant!

  Kerdeztem valami egyszeru kerdest, de ahelyett, hogy valaszolnatok ra, minden marhasagot beszeltek melle.

  Ezert van Magyarorszag ott ahol. Sok, suket, mellebeszelovel.

  Ha valaki tudja a valaszt a kerdesemre, meltanyolnam!

  #280295 Hozzászólás

  Tanár

  Igen !

  Ott a témanyitó esszé nagyon jó és elgondolkodtató.

  #280294 Hozzászólás

  Ha több idõd

  Dzsingó

  lesz, érdemes elolvasni a ” gondoljunk végig, kire szavazunk” címû topicot. Elgondolkodtató!

  #280293 Hozzászólás

  bocek11

  Hát…

  Magyarországon teljesen más, mint a világ bármely más részén. (Ez persze egy kicsit erõs így, de azért hozzávetõlegesen igaz…szerintem)

  Amúgy ez a “bal/jobb” felállás már nem igazán érvényes. Úgy látom a ’90-es évek közepéig volt elválasztható (nem MO-on).

  #280292 Hozzászólás

  Bradley

  Nos…

  2 mondat kevés rá.

19 hozzászólás megtekintése - 1-19 / 19
Hozzászólás: Mi a politikai “jobb” es “bal”?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.