Mi az a RAW file, es viszonya JPG, TIF-hez?

Kezdőlap utazas.com Fórum Fotó Mi az a RAW file, es viszonya JPG, TIF-hez?

 • Indította
  Témakör
 • #5992 Hozzászólás

  Parduc

  Mi az a RAW file, es hogyan hasonlithato (+/-) a JPG, TIF fileokhoz? Komolyabb digitalis gepeken latom.

14 hozzászólás megtekintése - 1-14 / 14
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #105668 Hozzászólás

  bronstejn

  JPEG vagy RAW

  Én Velvia 50 formátumban csinálom a képeimet.
  Amit viszont nem értek még mindig, hogy van ez a fehéregyensúly. Ha pl. csinálsz egy képet RAW-ban 12 vagy 16 bit színmélységgel, akkor mondjuk lesz csatornánként 16 bit információd (expozícióterjedelem, ill. árnyalatgazdagság). Ha most fogod magad, és azt mondod, hogy neked 2700 K-es színegyensúly kell, mert 60-as villanykörténél fotóztál, akkor a RAW file-ból software-esen növeled a kék-, és csökkented a piros csatorna expozícióját, méghozzá tetemes mértékben. Ez pont ugyanaz a folyamat, mintha a kéknél alexpozíciót, a pirosnál túlexpozíciót korrigálnál, éppen csak most csatornánként mást.
  A kéket világosítva az expozíciós tartomány felsõ részébe esõ adatok elvesznek, a pirosnál pedig az alsó tartományba esõk. Vagyis a RAW file kék csúcsfényei nivellálódnak, úgyszintén a piros árnyékok. Mindeközben a kék csatorna sötét tartományából hiányozni fognak az adatok (hiszen ott nem exponálódott a CCD, mert a villanykörte fényében olyan kevés a kék). A pirosnál meg fordítva, (esetleg) túlexponálódtak az eredeti csúcsfények.
  Az igazi problémát ez jelentheti, hogy a tartomány egyik végérõl hiányozni fog az, ami a másik végén elveszett. Ráadásul mivel csatornánként más-más tartományok torzulnak, valószínû, hogy ez a színhûséget is érinti.

  _

  Mindez akkor nem merülne fel, ha már exponáláskor a CCD úgy volna hangolva, hogy az egyes színekre különbözõ fizikai érzékenysége legyen (azonos energia eltérõ erõsségû jelet hozna létre). Vagyis más-más expozíciótartományt rögzítene színenként.
  Persze tudom, hogy egy 16 bites tartományból nem olyan könnyû korrekciókkal sem kifutni, és elképzelhetõ, hogy a 2700 K-t még gond nélkül tudod fehérre korrigálni, de valahol akkor is a végére érsz a lehetõségeidnek, és akkor már nem is kizárólag adatvesztésrõl van szó, hanem minõségromlásról. Arról nem is beszélve, hogy egy jelentõsebb színhõmérséklet-korrekció ez alapján már eleve kizárna más érdemi korrekciókat, akár csak egy egyszerû expozíciókorrekciót is, hisz akkor már biztos kifutsz valamelyik színnél a rögzített tartományból.
  Örülnék, ha valaki kijavítana, hogy mit gondolok rosszul.

  #105667 Hozzászólás

  jani

  joki

  nekem viszont igy mukodik.Nem tehetek rola.Raw formatumban nem pocsol annyit a gep.Ennyi.

  #105666 Hozzászólás

  Joki

  Jani

  Nekem is Nikonom van (D70s) es nem ertek egyet azzal, amit irtal… Ahmetnek van igaza.

  Mas.

  Arra viszont kivancsi lennek, hogy ki milyen formatumban csinalja a kepeit es miert? En preferalom a RAW formatumot, de kenyelmesebb neha szamomra a JPEG. PS szempontjabol meg tok mindegy, mivel egy-ket fenytechnikai es szin hibat konnyen korrigalhatod a program segitsegevel… Szoval JPEG vagy RAW?

  #105665 Hozzászólás

  kbalazs

  szinhomerseklet

  A RAW nem tartalmazza a szinhomerseklet beallitast. Egy RAW konverterben meg kell adni, hogy milyen szinhomersekletet valasztasz. JPEG eseten ez ebben a formaban (pl. megadva hogy napfeny, vagy 5500 kevin) nem allithato, csak szemre (vagy megadva, hogy mi legyen feher). Egyetertek Thommal, hogy szinhom. korrekcio nem informacio vesztes. Ha valaki tobbet akar olvasni a a RAW-TIFF-JPEG viszonyrol, itt egy angol nyelvu oldal: http://www.kenrockwell.com/tech/raw.htm
  Janival keresere nem vitatkozok, de ettol meg tavolrol sem osztom a velemenyet.

  #105664 Hozzászólás

  thom

  színhõmérséklet-korrekció

  a színhõmérséklet-korrekció szerintem nem információ vesztés hanem információ átalakítás, de javítsatok ki ha nem így van

  #105663 Hozzászólás

  bronstejn

  raw

  Hûû Balázs, ez biztos, hogy a raw-ban nincs színhõmérséklet beállítás? Én mindig azt hittem, hogy az valami hardware-es hangolás.
  Jól értem viszont, hogy ezek szerint már maga a szinhõmérséklet-korrekció is információvesztéssel jár?

  #105662 Hozzászólás

  Jani

  akkor jo

  probaljatok ki.Nikonom van es ha raw formatumban keszitem a kepeket akkor sokkal tobb kepet tudok kesziteni gy megadott ido altt mind mas formatumokban.Tobbszor kiprobaltam ugy hogy kar vitatkozni.Az hogy ez a geptol fugg e abban nem vagyok bitos.az egesznek az a lenyege hoy raw formatumban sokkal kevesebb kepet tudsz tarolni a kartyan mert nagyobb a file meret.Mindannyian tudjuk mirol van szo nem kell a szavaimat kiforgatni.A sorozatfelvetelt meg probaljatok ki.Maradok tisztelettel.

  #105661 Hozzászólás

  Ahmet

  Jani

  CCD, CMOS kiolvasási sebessége szerintem nem függ a formátumtól. Tehát a másodpercenként elkészíthetõ képek száma változatlan, csak a sorozat hosszát befolyásolja a dolog, azt viszont drasztikusan.
  Egy kicsit se írtuk ugyanazt.

  #105660 Hozzászólás

  kbalazs

  Jani

  Nagyon mast irtunk mint te. Ezt a hulyeseget miert erolteted a sorozatfelvetellel kapcsolatban? Nem igaz, ugyvan ahogy Ahmet irta.

  #105659 Hozzászólás

  Jani

  Igen

  Korulbelul ugyanazt irtad amit en.Egy valamiben felreertettel.Valo igaz hogy kevesebb kepet tudsz csinalni mert a meret nagyob de en nem erre gondoltam.Ha sorozat felveteltcsinalsz az exponalo gomb egyszeri lenyomasaval sokkal tobb kepet tudsz kesziteni mint jpeg formaban.Egyebbkent koszonom a kiegeszitest.

  #105658 Hozzászólás

  fric

  Én

  csináltam TIFF képet 5 mpixeles géppel 14,5Mb volt a mérete.

  #105657 Hozzászólás

  kbalazs

  ez a jo

  azzal a kiegeszitessel, hogy a RAW az a CCD-rol lejovo nyers adat, azaz ezt nem a fenykepezogep szoftvere dolgozza fel, hanem utolag, a szamitogepen van erre tagabb lehetoseg. Az Ahmet altal felsoroltak mellett talan a legfontosabb, hogy a feheregyensulyt (szinhomersekletet) sem allit a gep RAW eseten, igy ezt is jobban lehet utolag mahinalni.
  Nem neztem utana, de emlekeim szerint tomoritett (abbol is latszik, hogy nem mindig azonos a file merete), a lenyeg abban keresendo, hogy vesztesegmentesen tomoritett. A TIFF szinten vesztesegmentes, de ott a beallitas szerinti korrekciok (szinhomerseklet, kontraszt, elesites, stb.) a fenkepezogepben tortennek. Sose volt TIFF-et keszito gepem, de ugy remlik, hogy a tomoritetlen TIFF file nagyobb mint a RAW. A JPEG tomoritesnel van veszteseg.

  #105656 Hozzászólás

  Ahmet

  NEM

  Bocs jani, de ez egy hülyeség. A RAW valóban tömörítetlen forma, de ha 6 megás a géped, akkor 6 megás képet csinál jpeg-ben is, feltéve, ha max. felbontásra van állítva, és pixelekrõl beszélünk. A RAW esetén a gép nem nyúl bele egy csomó dologba, amit jpeg esetén megtesz. (kontraszt, élesítés, szaturáció, stb.) A raw-val sokkal több az utómunka, de te magad tudod kézben tartani a folyamatot a gép helyett. Sokkal többet lehet korrigálni is utólag a minõség kisebb romlásával, mint jpeg-ben. Ja, és a file méret sokkal nagyobb lesz rawban, a sorozatfelvétel pedig sokkal rövidebb, mert a puffertár kapacitása adott. (350D esetén kb. raw 4 kép, jpeg 14 kép).
  Nagyobb mélységben nem mennék bele, mert nem igazán értek hozzá, eddig is ezért nem írtam. De ugyanezt elvárnám másoktól is.

  #105655 Hozzászólás

  Jani

  RAW

  Raw file ban a gep nem tomoriti az anyagot.Ha mondjuk 6 megas geped an akkor a kep is annyi lesz.Magyarul a legnagyobb felbontasu lesz a kep.Ha nagyban akarsz nagyitani csak akkor tudod kihasznalni maskulonben egy sima kismeretu papirkepnel nem tudod megmontani milyen felbontasban keszult.A masik dolog meg az hogy ha ebben az uzemmodban hasznalod a gepedet akkor sokkal gyorsabban tudsz kepeket csinalni sorozatban.Nagyjabol ennyi.

14 hozzászólás megtekintése - 1-14 / 14
Hozzászólás: Mi az a RAW file, es viszonya JPG, TIF-hez?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.