Mindent a Via Ferrata-ról

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Mindent a Via Ferrata-ról

 • Indította
  Témakör
 • #43563 Hozzászólás

  Papsajt

  Sziasztok!
  Mivel még csak most ismerkedem a hegymászás ezen ágával, felmerült bennem néhány kérdés.
  Melyik a biztonságosabb egy gyári ferrata szett esetében? Ha egy HMS karabínerrel erõsíted a beülõ központi hevederéhez az energiaelnyelõ kantárakat, vagy ha a kantárak alján található kisméretû hevedert közvetlenül átfûzöm a beülõ központi hevederén.
  Mind könyvekben, mind a gyakorlatban is találkoztam már mindkét megoldással. Egyesek szerint ha karabinert használsz, az veszélyes lehet, mivel mászás közben akár keresztbe is fordulhat, így esésnél könnyedén eltörhet. Ha a két hevedert közvetlenül egymásba fûzöd, ez kiküszöbölõdik.
  Más. A “szimpla” túrista térképeken fel vannak tüntetve a ferratak útvonalai is? Ausztria (Rax, Hohe Wand és környéke) és Szlovinia (Triglav Nemzeti Park) tekintetében milyen térképeket ajánlanátok. Tudom, hogy a legjobb térképeket mindig a helyszínen lehet beszerezni, de mielõtt útnak indulnék, már itthon is szeretnék elõre tájékozódni.

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #417801 Hozzászólás

  elbundy71

  térképet a cipõboltból

  Kecskemét, Március 15. u. térképbolt: Minden van , ami épp nincs pár nap alatt meghozzák katalógusból ( Freytag, Kompass, Tabacco stb. ill. több más kevésbé ismert kiadó9). Én mindig náluk vásárolok.Az árak is elég jók.

  #417800 Hozzászólás

  saman

  Kálvin téri bolt

  Ha Freytagot vesztek, akkor nagyon jó a Kálvin téri bolt. Ha valami konkurens cég térképét veszed náluk, azt sokkal drágábban árulják (+5-600Ft). Viszont a bécsi Freytag boltban a Kompass térképek is katalógusáron kaphatók (én onnan szoktam hozatni az éppen arra járó ismerõsökkel mindenfélét). A Tabaccokat pedig a helyszíni kis boltokban is meg lehet venni (ott 6.5 euró, itthon a Kálvin téren talán 2300Ft)

  #417799 Hozzászólás

  Szutyó

  Én sajnos tudtam :D

  De ettõl függetlenül valóban nagyon jó boltnak tartom a Kálvin téri térkép boltot,én is ajánlom.

  #417798 Hozzászólás

  Döme

  Pesten

  van egy jó térképbolt, a számuk: 1/318-5844, azt hiszem a Kálvin téren vannak, küldenek postán keresztül is. Idáig nem tudtam tõlük olyat kérni, ami ne lett volna.

  #417797 Hozzászólás

  Papsajt

  Re: térképek

  Köszönöm a részletes tájékoztatást. Már csak egy jó térképboltot kell találnom, ahol mindezt be is lehet szerezni. :-) Sajnos a lakhelyemen sehol sem lehet ilyeneket kapni. Állítólag Pesten a Bajcsy Zs. u.-ban van egy Térképkirály nevezetû bolt, ami elég nagy kínálattal rendelkezik.

  #417796 Hozzászólás

  saman

  térképek

  A legtöbb turistatérkép valamilyen szinten elkülöníti a turistautakat nehézség szerint. Más kérdés, hogy ez a terepi valósággal mennyire van összhangban.

  – A freytag&berndt térképeken a folytonos vonal pontozottá válása jelzi, hogy valamilyen szempontból nehéz a terep. A nehezedés jelenthet ronda törmeléklejtõt, rövidebb, könnyû sziklamászásós szakaszokat (I-III), vagy bármilyen vasalatot.
  – A Kompass térképeken egy csomó útkategória van a széles szekérúttól a “zergecsapásig”. A klettersteigeket az út mellé tett létra piktogramm jelzi.
  – A Tabacco térképein 4 féle kategória van: a “Mulattiera” (öszvércsapás – gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy “babakocsival járható”); a normál ösvény, a nehéz ösvény, és a Via Ferrata. Mellé még kiegészítõ jelek, amik a nyomvonal nehezen követhetõ voltát, vagy a hegymászó hajlam meglétének szükségességét jelölik. (Például a pontozott vonal kis helgymászó emberke piktogrammal könnyû sziklamászó betéteket jelent az amúgy is nehéz ösvényen)

  Én a Tabacco térképeit használom mindenhol, ahova készültek (a Júliai-Alpoktól az Ortlerig szinte minden északkeleti olasz területrõl van). Ezek a helyi katonai topográfiai térkép felülnyomásával készültek, nagyon finom rajzolattal, 25000-es méretarányban. Az újabb kiadásokon van UTM hálózat, így GPS-be betáplálható koordinátákat is leolvashatsz róla, csak vedd észre az apróbetûs felírást, miszerint a térkép EU-1950-es dátummal készült (erre kell állítani a mûszert WGS-84 helyett)
  Ausztriában a Kompass-t ajánlom a f&b ellenében, mert pontosabb, igényesebb munka. Az új kiadásokon itt is van UTM hálózat, ha minden igaz, akkor WGS-84 dátummal.
  Ahol e kettõ nincs, ott marad a freytag. Azért az sem olyan borzasztó, bár a 10 évvel ezelõtti munkáikohoz képest romlott a minõség. Ami jó, az a térképhez adott führer elején v. végén a részletes GPS-koordinátajegyzék. Itt figyelni kell, hogy õk meg a Bessel-ellipszoidra adják meg a koordinátákat, és bár 19.23423 formátumban teszik, ez 19 fok 23 perc 42,3 másodpercnek értendõ. Ha ezt figyelembe veszed, akkor a tapasztalataim alapján nagyon pontosak a koordináták.
  De bármerre, bármilyen térképpel is mész, feltétlenül nézz utána vmi kalauzban, vagy az Interneten, hogy mi is van ott valójában. Esetleg kérdezz rá itt a fórumon a konkrét útvonalra, valószínûleg lesz olyan, aki már járt rajta.

  #417795 Hozzászólás

  Papsajt

  Re sértõdés

  Sajnos ahol lakom, nincsenek hegymászóegyesületek, klubbok, tanfolyamok meg pláne nem, így számomra kizárólag a szakkönyvek és az internet marad információforrásként. Ezért merészeltem itt ilyen kérdésekkel elõhozakodni. Azokban a topicokban, ahol véleményt nyilvánítottam, mindössze a saját tapasztalataimat osztottam meg, amelyeknek az ég világon semmi köze sem volt a szlovéniai térképekhez, vagy a via ferrata felszerelés helyes hasznélatához. Mivel a térképek között jelentõs eltérések lehetnek országonként, így egy olyan ország túristítérképei iránt érdeklõdni, ahol még nem jártál, szerintem nem szégyen. Egyszerûen csak szerettem volna alaposan felkészülni, mielõtt útnak indulnék. Ennyi. Egyébként nem vagyok sértõdõs típus. :-)

  #417794 Hozzászólás

  sértõdj

  Papsajt meg ne

  de ha még ezzel sem vagy tisztában, minek irogatsz be más “szakmai” topikokba? Biztos nem a rosszindulat vezérel, de azért ezt jobban meg kellene fontolnod.

  #417793 Hozzászólás

  Megint egy nagyokos

  Petzl katalogus a te baratod

  Most mar csak a beulon atfuzest javasoljak. Regebben volt meg a ket karabineres es a fogoval meghuzott maillon, most mar nincs. A Sombardier-konyvben a gumival pozicioban tartott karabinert felejtsd el. Egyreszt ki az a barom aki egy gumigyurure bizza az eletet, masreszt mi a halalnak kene cipelni fololegesen egy karabinert, amikor anelkul is megoldhato, raadasul egyel kevesebb elem a biztositasi lancban, ami elromolhat.
  http://en.petzl.com/ProduitsServices/L60_SCORPIO_L60502-C2.pdf
  Meg annyit ehhez, hogy jobb a beulo derek+combhevederen athuzni a fek hevederet (ha eleg hosszu ehhez), mint az osszegzo gyurun. (Hozzateszem, hogy toprope maszasnal a karabinert viszont csak az osszegzo gyurube szabad tenni.)
  A Triglav terkepeken pottyozottek a nehezebb turistautak / ferratak, de az nem derul ki belole, hogy drot van-e bennuk vagy csak vasrudak, tehat nem terkeprol lehet kiolvasni ezeket, hanem kalauzbol. Ausztriahoz meg a http://www.bergsteigen.at.

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Mindent a Via Ferrata-ról
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.