Misszionariusok

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Misszionariusok

 • Indította
  Témakör
 • #4656 Hozzászólás

  bb

  Kinek mi a velemenye ezen emberek epito vs. rombolo tevekenysegerol?

6 hozzászólás megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #97036 Hozzászólás

  WL

  Irian Jaya /Pápua

  Jó, hogy mindenki onnan meríti példáit mért én ott többször is voltam, így legalább tapasztalatból tudok hozzászólni…:-)

  maci:
  Mi volt az a könyv és ki követte el? Kíváncsi lennék rá, mert kurva sok hülyeséget olvastál benne!
  A misszionáriusokat NEM támogatja az indonéz kormány, legfeljebb megtûri, és azt is egyre kevésbé. A legtöbbjének már visszavonták a vízumát és hazaküldték – ezért vették át helybeliek a helyüket.
  Az indonéz nyelvet is a kormány erõlteti – ezzel szemben a misszináriusok épp ellenkezõleg általában igyekeznek írást kialakítani a helyi nyelvekre, amire persze elsõsorban a bibliát fordítják le, emellett azonban egy csomó mást is (pl. helyi népmeséket). Több kisebb nyelv illetve hagyomány éppen ezeknek köszönhetõen marad fennt!
  Koteka-viselet: ez megintcsak kormányprogram volt, nem a misszionáriusoké. Egyébként úgysem mûködött.
  Boltok: szágót csak a síkvidéki népek esznek, a hegyiek alapeledele az édesburgonya, azt pedig nem befolyásolja, hogy mit árulnak a boltokban. Azért én azt a kis cukrot/fõzõolajat nem sajnálnám a szerencsétlenektõl – különösen mivel nekem volt módom hetekig hamuban sült édesburgonyán túrázni!
  Orvos a sámán helyett? TE melyiket választanád??? Mindenesetre a halálozási arány jelentõsen csökkent ott, ahol hozzáférhetõk a “pirulák”.
  Útépítés, indonéz bevándorlók: ezeknek semmi közük a misszionáriusokhoz, ez mind kormányprogram.
  Az ottani pápuáknak tényleg rengeteg gondjuk van (fõleg az indonéz “megszállással”), ezt boldogan el is mondják – viszont a misszionáriusokat egyszer sem sorolták ezek közé!
  Utolsó megjegyzésed (talán pont mert ezt írtad saját logikádból valami nagyon rosszul írt könyv infói helyett) viszont találó! Szerintem sok túrista/fotós/író azért haragszik a misszionáriusokra, mert úgy gondolja, miattuk találhat egyre nehezebben “primitív” fotóalanyokat! :-)

  #97035 Hozzászólás

  maci

  pro es kontra

  Bar a temahoz szolok hozza, elorebocsatom, hogy a szemelyes, terepen szerzett tapasztalatom e teren nulla. Nemreg olvastam egy konyvet Irian Jayarol, mely szerint az Indonez kormany tamogatja a (kereszteny iget hirdeto) misszionariusokat, mivel ok a civilizacio elso hirvivoi a tavoli, a meg teljesen erintetlen videkekre. Maga az igeterjesztes tevekenyseguknek nem kizarolagos celja. A megterteket ill. a csak erdeklodoket indonez nyelvre tanitjak, megdumaljak oket, hogy feledjek a csupan-koteka viseletet és azt valtsak fel nyugati ing-nadrag-labbeli oltozetre. Boltot nyitnak, ahol olyan “fontos” dolgok is kaphatok, amit eddig meg nem ismertek (rizs, cukor, zseblampa stb.). Kedvezo aron. Eredmeny: minek szarakodni a szaguaro liszt eloallitassal, ha lehet helyette rizst, cukrot stb. venni. Ami raadasul finomabb is. Mostantol a saman is feledheto, hiszen az orvos ad egy (vagy tobb) pilulat, es minden rendben lesz. Mi ertelme van a sajat torzsi nyelv hasznalatanak, ha itt az indonez, melynek hasznalhatosaga lenyegesen nagyobb? Aztan kesobb majd az utak is epulnek, jonnek az indonez bevandorlok, es par ev mulva mar mult idoben fognak az irian jayai, erdolako kannibal torzsekrol beszelni. Helyette lesz egy identitaszavaros, kisebbsegi, civilizaciotol degradalodott, megturt nepcsoport. Vagy ok lesznek a tortenelem elso olyan nepcsoportja, amely gond nelkul egyesiti a mas altal hozott meredeken ujat a sajat hagyomanyaival, es ebbe nemhogy nem roppan bele, de lete egy egeszen uj dimenzioban bontakozik majd ki?
  Masreszt, joga van arra a civilizalt embernek, hogy onzoen kisajatitsa es meghagyja maganak a civilizacio minden elonyet csak azert, hogy a kulcslyukon kukkolja és tanulmanyozza a kokorszaki szinten megrekedt es elszigetelodott tarsait?

  #97034 Hozzászólás

  WL

  bb

  Bocs, de neked most sikerült még az elõzõnél is nagyobb butaságot hozzászólnod a saját témádhoz… ;-)
  Tele van tévképzetekkel.
  Tehát:
  Pl. a boltokat nem profittal üzemeltetik mert:
  a.) a támogatóiktól sokkal több pénzt összeszednek könnyedén
  b.)ha olyan helyen vannak, ahol lehet profittal boltot üzemeltetni, ott azt megteszi más jobb üzleti érzékkel
  Mellesleg pl. Nyugat-Pápuában a profitorientált indonézek által mûködtetettekkel szemben a missziós boltokban nem Coca-Colát és szardíniát szoktak árulni, hanem alapvetõ élelmiszereket (fõzõolaj, cukor, rizs, stb.) és röhejesen olcsón (tengerparti áron, szállítást nem rátéve).
  Ami meg a pápuai repülõket illeti (amikkel kapcsolatban talán nekem kicsit több tapasztalatom van), azokra nemcsak felveszik a pápuákat, hanem nevetségesen alacsony, kedvezményes áron is teszik azt.
  Földet, házat az egyházra nem hagy senki, arra ott a sok gyerekük. A missziók még a reppályák építéséhez szükséges földért is fizettek.
  Ami pedig az orvosi ellátást illeti, egy csomó helyen azt pont hogy csak a misszionáriusok biztosítják.
  Hogy mi minderre a motiváció az más kérdés, de pont ezek az okai annak, hogy a helybeliek szeretik õket.

  #97033 Hozzászólás

  bb

  Re: boltnyitas

  azt nem azert nyitjak, hogy penzt csinaljanak???
  Kell a helyieknek szardiniakonzerv es Coca-Cola???
  Szerintem ez a misszios buli egy hatalmas uzlet. A “legbutabb” embereket legkonnyebb megteriteni es ok tuti, hogy mindenben segitik az egyhazukat. Pl. halaluk utan mindent (fold, haziko) rahagynak, stb. Sok kicsi sokra megy es ez abban is latszik, hogy leteznek kulon misszionariusokat kiszolgalo legitarsasagok. Hallottam mar olyat, amikor a misszionarius egyedul terpeszkedett a vadiuj 12 szemelyes kisgepben es meg penzert sem vette fel az eppen valoban raszorulo arcokat Papuan. Valoszinuleg van olyan pap, aki tenyleg jot akar es tanitja/ellatja a helyieket, de itt O is csak egy eszkoz egy nagy ceg kezeben. Inkabb orovosokra lenne szukseg ilyen helyeken. En szivesen bevezetnem, hogy minden vegzett orvosnak kotelezo legyen egy eves gyakorlat valahol a vilag vegen es csak aztan praktizalhat.

  #97032 Hozzászólás

  hulye hozzaszolas

  a fehereknek feher krisztus log a kereszten,

  a feketeknek fekete, es ha elnenek itt gulu szemu foldon kivuliek, akkor azoknak gulu szemu foldon kivuli krisztus logna a keresztfan.

  #97031 Hozzászólás

  WL

  Várom a sok hülye hozzászólást…

  …mindkét oldalról.
  Pl.: “Kultúrális imperializmus!” vagy “Isten szolgái!”
  Ennél azért összetettebb a dolog.
  Szerintem a legnagyobb hiba az általánosítás lesz…
  Én jópár misszionáriussal találkoztam (sok ma már a helybéliek közül kerül ki) és hatalmas különbségek vannak köztük. Van amelyik arrogáns és tényleg szinte csak a bibliáját lóbálja, mások iskolákat, klinikákat, boltokat üzemeltetnek olyan helyeken ahol ezt más nem tenné meg.
  A témához egy érdekes adalék azonban az, hogy a helybeliek többnyire szeretik és tisztelik õket.
  Apropó, én ateista vagyok! :-)

6 hozzászólás megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: Misszionariusok
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.