Montenegró vs. Szerbia (történelem)

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Montenegró vs. Szerbia (történelem)

 • Indította
  Témakör
 • #7518 Hozzászólás

  endrú

  Sziasztok!

  Arra lennék kíváncsi, hogy a crnagorac-ok különállása a szerbektõl min alapul? Mi különbözteti meg õket?

  Azt ugye tudjuk, hogy származásilag meg nyelvileg a horvát, a bosnyák és a szerb tkp. ugyanaz a nép, csak hát ugye vallási és kulturális különbségek vannak.
  A montenegróiak tudtommal ugyanúgy “szerbhorvátul” beszélnek és ortodox vallásúak, mint a szerbek.

  Aki járt már ott, talán többet tud nálam.

  Köszi

6 hozzászólás megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #111079 Hozzászólás

  and

  ne csak csúnyát

  talán Crna Gora történelmi különútja miatt nem azonosul Szerbiával.
  Szerintem olyasmi különbség lehet, mint a magyarok és a székelyek közt…

  de kali beszólása, amit kiemeltem…

  #111078 Hozzászólás

  endrú

  köszi az infót

  Csaba, lehet, hogy igazad van, de az biztos, hogy bizonyos német vagy olasz dialektusok között nagyobb a különbség, mint amekkora a szerb és a horvát közt bármikor lehetett.

  Persze a norvégek se tartják magukat svédnek, vagy a szlovákok csehnek. Pedig ezeknél is minimális a különbség.

  A montenegróiak mit mondanak, hogy õk milyen nyelven beszélnek? Mert ugye, hallottam, hogy a bosnyákok szerintük “bosnyákul”, de az voltaképpen nem más, mint a “szerbhorvát”.

  #111077 Hozzászólás

  and

  kali

  “nem lopnak úgy mint a Magyarok. “

  elmész te is az anyád pi*ájába…

  #111076 Hozzászólás

  csaba

  NEM ugyanaz

  a szerbek és a horvátok (kis kezdõbetûvel!!!) NEM ugyanaz a nép, még történelmileg sem. A 19. században kezdték a két nyelvet egymáshoz közelíteni, és ez a folyamat Tito alatt tovább folytatódott.
  Pár napja írtam egy hozzászólást (angolul) egy másik fórumra, egy kis történelmi háttér:
  http://www.proz.com/topic/21313

  #111075 Hozzászólás

  kali

  nem tudományos

  Én nem tudok ilyen tudományos dolgokat hozzáfûzni, csak a tapasztalataimat. A Montenegróiak kevésbé szeretnek dolgozni, mint a Horvátok és a Szlovének, de ha dolgozni kell vagy küzdeni nagyon szívósak, még nagyobb akaratuk van, mint a Szerbeknek. Szóval azért elég kényelmesek. Ha van 1 Eurójuk,akkor nem rakja félre, hanem beül(vagy kiül) egy kávézóba és egy kávé mellett tud ülni akár két óráig is. Semmi nem érdekli õket, csak hogy jól érezzék magukat, Tudnak este hangosan lármázni, ha az esik jól nekik. Nem túl barátságosak, kb. mint a Horvátok. Szerintem a Szerbekhez hasonlítanak legjobban. A Szerbekhez azért kötõdnek még valamennyire, mert gazdaságilag nagyban függenek tõlük. Hiába szegények, nem lopnak úgy mint a Magyarok. Számomra nagyon szimpatikus nép, szivesen járok Montenegróba és Szerbiába is.

  #111074 Hozzászólás

  Misó

  Szerintem

  Nem akarok kiselõadást tartani, de én a következõket gondolom: az európai nemzetek a reneszánsz után a felvilágosodás körül alakultak ki. A nemzethez tartozást egyes nemzeteknál eltérõ kritériumok határozzák meg. Lehet a nyelv (pl. mi magyarok), lehet vallás (szerbek- horvátok, lengyelek), vagy un. politikai nemzet (USA)stb. Montenegró esetében a keresztény vallás (mig szét nem vált katolikusra és ortodoxra), és a mohamedán török birodalom elleni több évszázados küzdelem jelentõs összefogó tényezõ. Fontos még, hogy az ország ritkán lakott és domborzata miatt nehéz a kapcsolat tartás, és nagyon nehéz volt meghódítani (nem is sikerült teljhesen senkinek). Montenegrót a kora középkor óta egyházi személyek irányították, akik a szerb nyelvet használták. Ez még a Zeta birodalom kapcsán alkult ki. A nehéz közlekedési viszonyok miatt, jelentõs volt az egyes törzsek belsõ összetartása. Ezek a klánok mai is léteznek, akkor is, ha egy külföldi eszt nem látja és ritkán hall róla. A családnév alapján a montenegróiak sok információt kaphatnak egymásról. A klánok egymás ellen is sokat küzdöttek, de a közös ellenség általában a törökök volt, néha a Velencei Köztársaság stb.A 19 században az elsõ világháborút követõ idõkig Montenegró önálló, külföldi nagyhatalmak által elismert állam volt, fõvárosa Cetinje.Utána némi kényszer hatására csatlakozott a Szerb-horvát-szlovén királysághoz, mely 10 évvel késöbb Jugoszláviává alakult. én enyit tudnék hozzáfüzni…

6 hozzászólás megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: Montenegró vs. Szerbia (történelem)
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.