Most Örményo. az Európa vagy Ázsia ?

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Most Örményo. az Európa vagy Ázsia ?

 • Ennek a témakörnek tartalma 36 hozzászólás, 0 résztvevő. Utolsó frissítés:  nagyfehérgyógyító 11 éve, 2 hónapja telt el.
 • Indította
  Témakör
 • #8984 Hozzászólás

  geogróf

  sziasztok!

  olvastam már olyant, is hogy valaki Kelet -Európához sorolta, de olyat is,hogy Ázsiához.. melyik a helyesebb, szerintetek?
  Kelet-Európa számomra Fehéroroszo, Ukrajna, Moldávia, esetleg Törökország. na meg Oroszo. az Urálig. de Örményország az már inkább Ázsia, szerintem.. ti mit gondoltok errõl, van valahol errõl a témáról egy hivatalos (vagy annak tûnõ) állásfoglalás?

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 36
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #122470 Hozzászólás

  nagyfehérgyógyító

  Remélem…

  …mindent megbeszélsz magadban Bálinttal és nem veszekedsz egymással. A Wikipedia különben nem hivatkozik a ciára, hanem Európa határait illetõen nem mond neki ellent. Így át tudta venni a térképet is, ezzel megspórolta a szerzõi jogdíjat.

  #122469 Hozzászólás

  emberféle

  jurop puma

  a puma kedvenc csemegéje a negró és a banán, sötétben pedig csak zseblámpával lehet megtalálni. Viszont ha elkapják, ketrecbe zárják a többi “Európai” pumával.

  néha megértem a Bálintot

  #122468 Hozzászólás

  puma

  Ormenyorszag

  Foldrajzilag Europa.

  #122467 Hozzászólás

  emberféle

  jurop

  Elég ezt az oldalt megnézni, fõleg a felsõsorban lévõ arcokat, mindjárt tudni fogja mindenki, hogy közük nincs Európához.

  Csak erõs idegzetüeknek :))

  http://www.kavkazcenter.com/russ/

  #122466 Hozzászólás

  fehér

  Elnézést,

  Az Encarta-ból nem sikerült elsõre rendesen másolni, helyesen:
  Modern geographers generally describe the Ural Mountains, the Ural River, part of the Caspian Sea, and the Caucasus Mountains as forming the main boundary between Europe and Asia.
  Microsoft ® Encarta ® 2006.

  #122465 Hozzászólás

  emberféle

  jurop

  http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:LocationEurope.png

  mint láthatjuk itt sincs más hivatkozás, mint az ominózus CIA Fact Book :)

  minden jót

  Bálint haverja :)

  #122464 Hozzászólás

  nagyfehér

  Tisztelt kuku

  Ha odafigyeltél volna, akkor észrevetted volna, hogy a Britannica-ból – melyet még azóta is két n-el írnak – nem Európa határaira vonatkozóan idéztem, hanem a Közel-Keletre vonatkozóan. Egyébként a Britannica szerint valóban:
  Europa is bordered on the north by the Arctic Ocean, on the west by the Atlantic Ocean, and on the south (west to east) by the Mediterranean Sea, the Black Sea, the Kuma and Manych rivers, and the Caspian Sea. Azt hogy a kaukázusi országok földrajzilag hova tartoznak, azt az határozza meg, mit tartunk Európa határának. Ami a mértékadóságra vonatkozik, idézek néhány helyrõl: Wikipedia
  Europe is bounded to the north by the Arctic Ocean, to the west by the Atlantic Ocean, to the south by the Mediterranean Sea, and to the southeast by the waterways adjoining the Mediterranean to and including the Black Sea and the Caucasus Mountains. On the east, Europe is divided from Asia by the water divide of the Ural Mountains and by the Caspian Sea.
  Encarta
  Europe is bounded to the north by the Arctic Ocean, to the west by the Atlantic Ocean, to the south by the Mediterranean Sea, and to the southeast by the waterways adjoining the Mediterranean to and including the Black Sea and the Caucasus Mountains. On the east, Europe is divided from Asia by the water divide of the Ural Mountains and by the Caspian Sea.
  Columbia Encycklopedia
  By convention, it is separated from Asia by the Urals and the Ural River in the east; by the Caspian Sea and the Caucasus in the southeast; and by the Black Sea, the Bosporus, the Sea of Marmara, and the Dardanelles in the south.
  Ne feledjük a “Nagy Szovjet lexikont”, ami egyébként Nagy Szovjet Enciklopédia most nem térek ki rá mi a kettõ közötti nem jelentõs különbség:
  Ю.-В. граница с Азией чаще всего проводится по восточному подножию Урала, по р. Эмба до Каспийского моря, pp. Кума и Маныч до устья Дона.
  В некоторых географических и статистико-экономических работах к Е. нередко относят Кавказ (включая Предкавказье и Закавказье до государственных границ СССР).
  Nos ez nem határoz, hanem úgy írja le, hogy “LEGGYAKRABBAN”, ugyanakkor teret enged más véleménynek, nem úgy mint te.
  Természetesen meglepetést nem okozol, talán majd máshol mással.
  A National Geographic Society-t is, ezt a 19. században alapított intézményt is el fogjuk felejteni, és bármilyen csalhatatlan kinyilatkozást akarunk megtudni, a téged fogunk megkeresni.

  #122463 Hozzászólás

  qq

  európa

  Földrajzilag a kaukázusi országok sohasem tartoztak Európához. Akár melyikmértékadó lexikont meg lehetnézni. A Britanica mellett még a “Nagy Szovjet lexikon” is a kaukázustól északra tette Európa határát. Lehet hogy meglepetést okozok, de az egész orosz fekete-tengeri tengerpart már Ázsiához tartozik!
  A National Geographicot pedig nyugottan el lehet felejteni, ott egy pontEurópa határát firtató internetes cikkben azt is irták, hogy Oroszország Iránnal határos.

  #122462 Hozzászólás

  emberféle

  negyfehértanitó

  1: nem én vagyok a Bálint, bár ismerem az illetõt. A púmanó a modi szerintem, a többire nem tudok magyarázatot adni, meg nem is akarok.

  2: majd akkor foglalkozom az angolokkal, ha majd elismerik, hogy Seuso kincs minket illet, addig meg elmehetnek a tudományukkal a retkes picsába !!

  remélem világosan fogalmaztam :)

  #122461 Hozzászólás

  nagyfehér

  Kedves Bálint…

  Púmanó, Coolman, Xman, ember(?)féle stb. Nem vagyok üldözési mániás, hogy az ismeretetimet a CIA, KGB, Abwehr és egyebek honlapjairól szerezzem. Ahonnan idéztem az a Britannica, ha mond ez neked valamit. Hidd el, orvoshoz kell fordulnod!

  #122460 Hozzászólás

  emberféle

  nagyfehér analfabétának

  https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/index.html felmész ide elõször.

  kiválasztod a fenti legördülõ menüben a ” Greece” lehetõséget (Select a Country or location)

  majd a jobboldali sávban a “Georgaphy” gombra kattintasz. Ott meglátod az “europe” besorolást.

  A ” Refelence Maps” gomb is jó, talán a grafikán könnyebben eligazodsz, az “Europe” térképét kell kiválasztani, ha nem boldogulsz, szóljál, akkor hozom a zseblámpám és belevilágitok a szádba TE dilettáns fasz.

  remélem ezzel segítettem :)

  #122459 Hozzászólás

  nagyfeher

  Az Elbrusz …

  …elsõbbsége meg ugyanúgy nézõpont kérdése, mint Európa határa. # Summits of the Seven Continents Mount Everest, Asia (8,850 meters; 29,035 feet)
  # Aconcagua, South America (6,960 meters; 22,834 feet)
  # Mount McKinley, North America (6,194 meters; 20,321 feet)
  # Mount Kilimanjaro, Africa (5,963 meters; 19,563 feet)
  # Mount Elbrus, Europe (5,633 meters; 18,481 feet)
  # Carstensz Pyramid, Australasia/Oceania (5,030 meters; 16,502 feet)
  # Vinson Massif, Antarctica (4,897 meters; 16,066 feet)
  Ezt pl. itt találtam:
  http://news.nationalgeographic.com/news/2001/01/nepal2_2001-01-31.html

  #122458 Hozzászólás

  nagyfehér

  Akkor most Görögország, az mi?

  “Occasionally Greece is included in the compass of the Middle East because the Middle Eastern (then Near Eastern) question in its modern form first became apparent when the Greeks rose in rebellion to assert their independence of the Ottoman Empire in 1821 (see Eastern Question). Turkey and Greece, together with the predominantly Arabic-speaking lands around the eastern end of the Mediterranean, were also formerly known as the Levant (q.v.).”
  Ehhez mit szólsz Púmakikám? Úgy látom az angol nyelvtudásoddal elmehetsz oda ahova való vagy. A Reality tv-ben volt egy film, ahol arról volt szó, egy elmebeteg kiszabadult, és a fegyverboltban a “Központi Intelligencia Ügynökség” ügynökének adta ki magát. Well, vagy rólad volt szó, vagy te voltál a transzlétör, vagy mind a kettõ inván. Az a nagy gond, a skizofrének nem ismerik el sohasem a betegségüket.

  #122457 Hozzászólás

  emberféle

  igaz igaz mint hogyha magam mondtam vólna

  Ezt mondtam én is, Törökök közel-keletnek számítanak ( Middle-East)és a grúzokat meg az armjanokat is ide sorolja a CIA. Csak, hogy ezt én hamarabb megmondtam, mert a CIA csak kullog mögöttem, a megyereknek pedig elõbb le kell mászniuk a fáról, hogy megismerjék az Európa határait.

  Addig is a Feri csúzlizza a banánt nekik, mert ekkora böszmeséget még ö sem hallott.

  remélem ezzel segítettem:)

  #122456 Hozzászólás

  Xman

  zseblampa:)

  CIA Fact Book

  #122455 Hozzászólás

  Púmanónak

  Ne üljetek fel …

  Bálintnak, stb. Beteg.

  #122454 Hozzászólás

  emberféle

  zeurópival kapcsalotban mondom és is

  Örményo és Grúzia illetve Töröko nem kellene, hogy Európához sorolódjanak, mert nem is tartoznak oda. A Románia Bulgáriával épphogy befér ebbe a mezõnybe. Ural egy jó határvonal, mert utána mongoloid népek élnek. Egymás mellé tenném a Grúzt, Örményt, Iránit nem mondaná meg senki, hogy melyik kicsoda, írásjelekrõl nem is szólva.

  A Kazahoknak a Mongol kavicsnyaló versenyen kellene indulniuk, nem az EB-n.

  Európa határait csak politikai illetve mentalitási alapon lehet kezelni, gondolok arra, hogy milyen normák, viselkedési formák és szokások terjedtek el az adott országban. Ezt nem lehet tanulni. Ez egy nép sajátja.

  Jelenlegi EU határok elég jól tükrözik a valóságot.

  Biológiai szempontból az észak afrikai emberek is ” europid” típusúak, de ugye azért ezt senki nem gondolja komolyan, hogy aki palackból mossa a valagát, európai ember ? Vagy ilyesmirõl nem is hallottatok ?

  Ha valaki azt mondja, hogy Amerikai, ugye senki nem gondol, például a Mexikóiakra, vagy a Kubaiakra ?

  #122453 Hozzászólás

  meg nekem

  Azt mondja

  valaki, hogy miért indulhat még a Kínával határos Kazakhsztán is a 2008-as foci EB-n. Annak nagyobbik része még Örményországnál, Azerbajdzsánnál és Grúziánál is keletebbre van!Igaz Oroszország “nagyobbik” fele sem Európában található és az is igaz, hogy Izrael is rendszeresen indul európai sportversenyeken!

  Itt nem számítanak a földrajzi határok??

  A foci EB szerinti európai országok:

  European Countries
  Match Records
  Albania
  Andorra
  Armenia
  Austria
  Azerbaijan
  Belarus
  Belgium
  Bosnia-Herzegovina
  Bulgaria
  Croatia
  Cyprus
  Czech Republic
  Denmark
  England
  Estonia
  Faroe Islands
  Finland
  France
  Georgia
  Germany
  Greece
  Hungary
  Iceland
  Irish Republic
  Israel
  Italy
  Kazakhstan
  Latvia
  Liechtenstein
  Lithuania
  Luxembourg
  Macedonia FYR
  Malta
  Moldova
  Netherlands
  Northern Ireland
  Norway
  Poland
  Portugal
  Romania
  Russia
  San Marino
  Scotland
  Serbia
  Slovakia
  Slovenia
  Spain
  Sweden
  Switzerland
  Turkey
  Ukraine
  Wales

  #122452 Hozzászólás

  nagyfehertanito
  #122451 Hozzászólás

  Kristóf

  Elbrusz

  A Kaukázus gerincén fekvõ Elbrusz-csúcsot a maga 5642 méteres magasságával a jelenlegi földrajztudomány nem tekinti Európa legmagasabb csúcsának, pedig több, mint nyolcszáz méterrel magasodik a 4807 méter magas Mount Blanc fölé. Ennek oka az, hogy Ázsiához sorolják a hegyet. Az Elbrusz pedig jóval északabbra van, mint Azerbajdzsán, Grúzia, vagy Örményország. Ebbõl tehát az következik, hogy földrajzilag a három dél-kaukázusi köztársaság Ázsiához tartozik. Az már más kérdés, hogy ki lehet tagja az európai politikai szervezeteknek. Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezethez ( EBESZ, OSCE ) tartozik az összes közép-ázsiai volt szovjet ország is, például Tadzsikisztán és Türkmenisztán, ezen kívül az USA is tagja a szervezetnek. Õk pedig semmilyen értelemben sem tekinthetõk európai országnak. Kazahsztánnak az Ural-folyótól nyugatra fekvõ kis része földrajzilag valóban Európa része. Persze a kultúra megint csak más kérdés… Egyébként ez a vita is jól mutatja, hogy Európa és Ázsia határai nem annyira egyértelmûek, mint a földrajzilag egyértelmûen elkülöníthetõ többi kontinensé, ezeket a földrajztudomány gyakorlatilag önkényesen húzta meg. Sok sziget hovatartozására ez ugyanúgy vonatkozik.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 36
Hozzászólás: Most Örményo. az Európa vagy Ázsia ?
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.