MOSZKVA, Oroszorszag

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa MOSZKVA, Oroszorszag

 • Indította
  Témakör
 • #8547 Hozzászólás

  Levente

  Volt valaki mostansag Oroszorszagban? Erdekelnenek olcso utazasi lehetosegek, tapasztalatok. Repulovel, vonattal? Mit kell vinni? Mire kell vigyazni?

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #118930 Hozzászólás

  Gyuri_FT

  Durres

  Durres egy tengeri kikoto ahova meg ervenyes a (volt) szocialista vasuti tarifa. Mivel Albániának nincs vasúti határa, ezért valamikor a 60-as években kreáltak fiktív Durrës-Várna, Durrës-Odessza “kompos” vasúti összeköttetéseket csak azért, hogy ki lehessen adni Albániába ill. Albániából a jegyeket. Persze komp ilyenformán nem volt, ez csak “tarifatechnikai” dolog – de müködik.

  Mivel jlenleg a volt szoc. tarifa jóval olcsóbb mint az orosz belföldi, a feladat ha lehet mindig ilyen jegyekkel menni. Távol-kelet esetén persze egyszerü: Moszkva-Vlagyivosztok helyett vesz az ember Moszkva-Tumangan + Vlagyivisztok-SzujFanHe nemzetközi jegyeket és “összerakja” öket Usszurijszkban. Viszont Ukrajna esetén ez már nehezebb – de hál’ istennek van vagy CITY-STAR Szlovákiában vagy Durrës.

  #118929 Hozzászólás

  Joster

  Durres?

  hogy jön a képbe,Gyuri?

  #118928 Hozzászólás

  Gyuri_FT

  Orosz jegyek: update

  Az utóbbi pár évben az orosz belföldi jegyek (föleg a kupejnyj és SV és föleg a jobb, ‘firmennyj’ vonatokra) árai a csillagos egeket súrolják. Föidénybe pl. egy Moszkva-Vlagyivosztok 2 ágyas jegy egyirányba elérheti a 30000 (harminc EZER) Rúbelt, a ‘kupejnyj’ kb. a fele.

  Az áremelkedés ellen úgy lehet védekezni, hogy vagy a MÁV-nál vesszük a jegyet Budapestöl az utolsó orosz állomásig oda-vissza (50% kedvezmény MÁV, orosz vasutak, 40% kedvezmény Ukrajna) vagy ami még jobb Szlovákiában a CITY-STAR jegyet.

  Lehet további “csavarokat” alkalmazni (pl. a jegyet vagy kóreai/kínai/mongol állomásig vagy ha tengeri kikötöt érintünk akkor Durrës-ig fiktívan, ezzel kb. 20-30 százalékot lehet a helyjegyeken spórolni), de alapvetöen a CITY-STAR a fö “fegyver” a drágaság ellen.

  Van ilyen jegy Szerbiában és Bulgáriában is, de egyelöre úgy néz ki, szlovákoknál a legolcsóbb.

  #118927 Hozzászólás

  Delije

  Update – Vladimir, Suzdal

  nehany friss info:

  Moszkva (Kurskaya) – Vladimir busszal kb 3.5 ora, 160-200 rbl

  Express vonat (Mo (Kurskaya)-Vlad.): 18H04-kor(2.5 ora; jegy: 211 rbl, elso osztaly kb 400 rbl) Vladimirbol reggel 7-30 kor indul

  Tavolsagi vonattal 320 rbl volt a platzkartny
  van valami “high-speed” vonat Mo-Gorkiy kozott, de arra eleg horribilis arakat mondtak (1000 + rbl Mo-Vlad)

  Vlad – Szuzdal kozott 30-60 percenkent van busz, 33 rbl es kb 45 perc. Szuzdal bus pu katasztrofalis allapotban van. onnan 50 rbl a taxi a helyi Kremlig, avagy 20 perc gyalog.

  Szuzdalra egy nap nem biztos h eleg, gyonyoru hely, sok a latnivalo. ajanlott megkostolni a helyi kulonlegesseget: MIEDOVUKHA (www.medovuha.ru)

  Vladimir is meger 1 napot. A Hotel Vladimir egy szepen felujitott hotel, joval a moszkvai arak alatt, 5 percre a pu-tol. A hotel mellett van 1 azeri etterem is (Shes-Bhes), amely egy kisebb lanc resze (Moszkvaban es Jaroszlavban van meg egyseg). Finom shashlik es levesek, es az azeri konyak se rossz.

  Moszkva: az Izmailovo piacra csak szombat/vas van ertelme kimenni, hetkozben alig nehany szuvenir arus van. belepo 10 rbl (Metro Partizanskaya) Itt vannak a Hotel Izmailovo egysegei is.

  Moszkva – Riga vonattal: 2 900 rubel a kupelny (este van 2 vonat) kb 16 ora menetido.

  Zene: Leningrad (jonnek a Szigetre ismet), N.O.M. es Zvuki Mu (mar nem aktivak ha jol tudom). Deti Picasso (juniusban Pecsett jatszanak)

  #118926 Hozzászólás

  PUTYIN

  OROSZORSAZÁG

  sEMMI ESETRESEM ÉLETVESZÉLYES, DE AZÉRT6 NEM ÁRT VIGYÁZNI, KÜLÖNÖSEN A KAUKÁZUSIAKKAL. a KÉRDÉÁSRE VÁLASZOLVA, NEM UTÁLNAK, HANEM NAGYOPN LENÉZNEK MINKET, ELÉG EGY PILLANTÁST VGETNI mOSZKVCÁRA, HOPGY NAGYON KÖNNYENJ RÁ LEHESSEN JÖNNI. nEKEM AKI JÁRT IT,, SZÜRKE, DÖGSZEGÉNY SZOC. ÖRSZÁGNAK NJEVEZTE MO-T, AHOL RONDÁK A NÕK, STB.
  mÖOSZKVÁNAK AMÚGY A HÍRE DRÁGA, A VÁROS KÖZEL SEM AZ. vcANNAK KIVÉTELEK, PL. AZ EMLÍTEWTT LUXUSÉTTERMEK. OTT KB. FEJENKÉNT 500 DOLLÁRRAL KELL SZÁMOLNI- a JÓ KÖZTÉPBEN, KB. 150-200-RA 2 SZEMÉLYRE.

  #118925 Hozzászólás

  grimakov

  dollár

  csak vigyázz a dollárral, mert a régi tipusút (cirádásabb kivitel) egyáltalán sehol nem fogadják el!!!! itthon csak olyat vegyél a pénzváltónál, ami új fajta!

  #118924 Hozzászólás

  WL

  Mindegy

  Mindkettõt váltják úton-útfélen…

  #118923 Hozzászólás

  Lassi

  euro v. dollár

  Kedves utazók!

  Mit érdemes most Moszkvába vinni? Eurót vagy dollárt, és hogy váltják?
  Köszi!

  #118922 Hozzászólás

  WL

  Igaz

  De egy szálloda elintézheti neked a “regisztráciát”(némi pénzért) gyorsan és könnyedén – nem kell személyesen menni a rendõrségre. Kérdezz rá a portán vagy a “szervisz büro”-ban!

  #118921 Hozzászólás

  BBB

  kérdés

  Sziasztok! Azt hallottam, hogy még ha vízumod van, akkor is 3 nap után be kell jelentkezni az adott városban a rendõrségnél, mert anélkül nem engednek ki az országból. És hogy erre minimum fél nap elmengy. Igaz-e?

  #118920 Hozzászólás

  WL

  Bérlet

  Kérdés, hogy megéri-e, különösen ha rá is kell fizetni!
  Tavaly ugyanennyiért (illetve olcsóbb osztály estén jóval kevesebbért) már simán lehetett kapni egy jegyet ott kinnt is – és azért nem kellett itthon elõre rohangálni és kinnt külön pénztárakat keresgélni…
  Moszkva – Ulan Ude (a mongol határ elõtt) 1370-1510 Rubel volt “plackartnij”, 2600-3860 Rubel “kupejnyij” osztályon (mindkettõ hálóhelyes) attól függõen, hogy melyik vonattal mentél. És én a nyári fõszezonban is mindig kaptam simán jegyet bármelyik vonatra.

  #118919 Hozzászólás

  ZsG

  EURODOMINO

  A berletet Mo-n vettem, nem mertem hosszabb idore megvenni, tartottam attol, hogy nem ismerik. Ezzel egyutt vettem az Andrassy uton a MAV penztarban a nyir1-Lvov jegyet, az ED-t pedig Moszkva-Irkutszk kozott hasznaltam fel.

  Moszkvaban a Jaroslavsky pu. mellett (!)van egy speci penztar, ott adtak csak ki EDre kupe fogalalst (ezert az infoert mondjuk 2 orat alltam sorba a normal, sorszamos, eloveteli penztarnal…)

  Szoval miert ne mikodne akar a mongol hatarig.

  #118918 Hozzászólás

  kapitány

  euro domino

  Az 5 napos bérletet itt vetted vagy ott ? Azért nem érted mert Te nem itt vásárolt jeggyel utaztál Oroszországba és nekem azt mondták, hogy csak akkor lehet domino jegyet venni, ha a célországba szóló jegyet is itt veszed.Ha jól értem a dominoval a mongol határig is simán el lehet jutni mert belefér az 5 napba. Király !

  #118917 Hozzászólás

  ZsG

  WWW.TRANSSIB.RU

  Transzszibéria – 2003. július

  Nos, útvonal: nyíregyháza – Lvov, retúr jegy kb. 6900 HUF + couchette 2.200 HUF. Lvovban leszállás és gyors pénzváltás után (1 USD/5.15 Hrivnya) jegyvétel Kijevig (56 Hrivnya, couchetteben, mondjuk ez egész napos út, reggel kb. 9.30-tól este kb. 7.30-ig). Lvovban u.a. vonattal, vagyis a Tisza expresszel tudtam tovább menni. Mindez Kijevben már nem sikerült, ott a Tisza tovament, egy este kb. 8-kor induló vonattal „overnight” Moszkvába. A jegy 160 hrivnya (couchette incl.).

  A Kárpátoktól kezdve u.a. a tájat látja az ember – többé kevésbé – Vlagyivosztokig, vagyis fenyõ és nyárfa- (+ egyéb) erdõ váltakozik nagyon ritkán iparvárossal.

  Moszkva kapcsán lásd fentebb, mondjuk kihagytam a CSZKA-Zenit Szt.Pétervár meccset, ami meglepõen barátságos hangulatú volt, fõleg az orosz szurkolói viszonyok ismeretében. No meg kellõ kontraszt egy közel egész napos Tretyakov Galléria látogatás után. Különös tekintettel a nyári koncert-robbantásra, ahol tudomásom szerint mintegy 10-15-en vesztették életüket, rengeteg rendõr volt.

  Lenin elvtársat is sikerült megtekinteni, bár ez némileg macerás, mivel semmi, többek között fényképezõ, táska, szatyor nem lehet az embernél, amikor a „Szentélybe” lép. Elõtte már elhalad Landler Jenõ bácsi síremléke elõtt, a mauzóleum mögött igazi 10 pontos sztárok sorakoznak, Sztálin, Brezsnyev, stb…

  Moszkvában a „Komszomolszkaja plósagy” vonatrajongók számára a Mennyország, Kazansky, Leningradsksy és Jaroslalvsky pu. egyetlen téren. A helyi lakosokból a felhozatal is ennek megfelelõ.

  Ami persze a lényeg egy „Transsib tour” során, vagyis a vonatjegy. Mivel azt terveztem, hogy visszafelé végig repülök, tekintettel az idõhiányra, Lvovtól egyirányú jeggyel mentem. Na most, 2003 óta Oroszország is része az EURO DOMINO rendszernek. Errõl természetesen nem mindenki tud, fõleg az orosz vasutasok nem, de azért a helyzet több, mint biztató. Az 17.600 HUF / 5 nap RUS EU-dominót sikerült elhasználnom 972 Rbl ráfizetés mellett Irkutszkig a No-9/10 BAJKAL vonatra. Indulás 23.24, érkezés, NEM másnap, hajnali 4.06-kor, közben vagy 5 idõzónát átutazol, ami a végére már több, mint zavaró és fárasztó (menetidõ Moszkva-Irkutszk mintegy 72 óra, távolság 5153 km). Nyáron 1 USD nagyjából 30 rubelt ért.

  Mielõtt elfelejtem, a „hatalmas” választékból, ami az útvonal becserkészését segíti a Lonely Planet-et választottam, a célnak teljesen megfelel, a szokásos színvonal.

  Irkutszkból a klasszikus transszib vonattal, vagyis a No. 1/2 Rossijával mentem, amely Moszkva – Vladivostok útvonalon közlekedik, a 9259 km-t 150 óra alatt teszi meg. Irkutszk-V-vosztok kb. 76 óra volt. A jegyet Irkutszkban vettem, a kupelny 4635 rbl volt (jegy+fekvõhely). Ezen a vonaton már alig volt turista, 95%ban „helyiek” utaztak.

  A 2003.05.03. – 2004.05.29. között érvényes menetrendbõl (ez a db a moszkvai pu-rokról induló távolsági vonatokról szól) a kedvencem a No. 903/904 Moszkva – Vladivostok személyvonat, amely a 9259 km-t 215 óra (!) alatt teljesíti.

  Vladivostokból Moszkvai átszállással jöttem vissza Budapestre, jegy Aeroflottal egy útra 16.500 rbl volt. Vladivostok – Moszkva: kb. 9 óra, repcsi és a kiszolgálás is teljesen rendben. Mondjuk sörösüveggel a kézben még csak itt láttam embereket repcsire felszállni. A várostól a reptér egyébként nagyon messze van, taxival kb. 40-50 perc volt ez a mintegy 40 km. A repcsin az egyik film a „Hurrá nyaralunk” volt, ami klassz volt búcsúzóul.

  Bajkál tóra egy délutánom volt, ennél nyilván sokkal több idõt érdemelne. Irkutszk, különösen nyári záporok után, nem igazán kelti egy szimpatikus kisváros képét. Egy nap a maximum, amit itt érdemes tölteni, a busz pu., különösen egy párás kánikulai napon igazi túlélõtúra, fõleg ha valaki még buszra is felszáll a jegyvásárlási mulatság után.

  Szállás: a legtöbb éjszakát ugyan a vonaton tölti az ember, de idõnként stabil szállásra is szükség van. Ez V-Vostokban nem volt egyszerû, 80 USD alatt minden szoba tele volt – rengeteg a japán és koreai turista, bár az számomra nem derült ki, hogy egy kiadós vodkázáson kívül mi értelme lehet annak, hogy idejöjjenek. Végül 20 USD-ért mégis sikerült találnom egy igencsak lepusztul helyet, ahonnan a recepciós is megpróbált eltanácsolni, mondván külföldinek túl igénytelen a hely, de nem bírt eltántorítani. Tehát nem árt elõre foglalni valamit!

  Ami nagy élmény még Szibériába, az a jármûpark összetétele. A kocsik fele használt japán autó, vagyis jobboldali kormány, miközben a közlekedési rendszer a normál. A buszok, villamosok egy része a szétesés szélén (ezt a jegyár is tükrözi, elég vicces 16 HUF-ért villamosozni, bár naponta nem szívesen vállalnám). Amennyiben valamennyire haladni akar valaki, akkor indokolt a „marsrutkát”, vagyis iránybuszt igénybe venni. A taxi, Moszkván kívül, szintén elég olcsó.

  Az emberek végig kedvesek voltak, sajnáltam, hogy orosz nyelvtudásom ennyire leépült.

  Azt nem tudom bárki is ettõl a beszámolótól kap-e erõteljes vonatozási ingereket, aki viszont bevállalja, annak jó utat!

  #118916 Hozzászólás

  greg

  mindennel egyetértek…

  …amit írsz.Tényleg csak ilyen hozzáállással szabad egy világvárosba utazni. Lehet hogy én is túloztam egy kicsit, nem szándékosan persze, ami nekem nagyon tetszett az az ottmaradt elegancia, fõleg még a cári idõkbõl, ami a belváros épületeibõl árad. Igen, a 300-dik évfordulóra minden oké lehet, biztos csalódnék, kellemesen. Szóval 1924-ig, meddig is fõváros volt, s minden lényeges dolog megépült, grandiózus minden. De ha Pétervárra utazik bárki is, mégha olyannyira szervezetten is hogy cca. max. 5 napig hozzák-viszik, etetik-itatják, színház stb, nem várjon semmi párizsiasat, de hát ha ezt várná, menjen inkább Párizsba…
  Tény, pl. Budapest sem az, ami a két világháború között volt, – ugyan miért várnánk Pétervártól is ugyanezt 1917 elõttel kapcsolatban, – s Pesten is talál az ember kivetnivalókat, amit azért a nem vak külföldiek is kiszúrnak Pesten is, mégannyira is próbálják óvni õket tõlük, ill. más útvonalakon vinni õket.

  #118915 Hozzászólás

  grimakov

  greg

  én a szépségére gondoltam, nem az infrastruktúrájára, bürokráciájára vagy a társadalmi fejlettségére. valóban alig vannak hotelek, kávézók, az idõjárás sem kedvezõ, nem beszélnek nyelveket (dehát ezt mind le is írtam), viszont hogy kinézetre posztszovjet, máladozó, szegényes és kopott lenne, azt nagyon erõsen vitatom. (igaz, most volt a 300. évfordulója, amire biztos kiglancolták, szóval érdemes mostanában is megnézned) az épületek olyanok, mint párizsban (és mint budapesten vagy bárhol máshol a kontinens belseje felé, amit 1700-1800’sban építettek.) a hatalmas belvárosban (nem a külvárosokban, ott nem votlam) jó állapotban vannak. nincsenek szovjet kockaházakkal elcsúfítva az utcák, terek, mint ahogy pl itthon jónéhány helyen. (milyen mázlija volt, hogy nem volt már fõváros.) meglepõ tisztaság volt az utcán, meglepõen kevés koldussal. számtalan arisztokrata palota van a város kellõs közepén, nagy parkokkal körbeépítve, ilyesmire nem emlékszem párizsból ilyen mennyiségben. párizst viszont biztos nagyon veri abban, hogy tele van kis csatornákkal, mint velence, ehhez tartozank a gyönyörû kis hidak százszámra, lehet rajtuk órákig hajókázni, gyönyörû. plusz a néva olyan széles, mint egy igazi folyótorkolattól az elvárható :). látnivalók, nevezetességek számában sem marad alul. az ermitázs pedig szintén méltó versenytársa a louvre-nak, mert pontosan ugyanolyan értékes gyûjteménye van (ókoritól a picasso-kig, ebbõl spec 4 teljes terem), de emellett itt azt is látni, hogy ez valójában palota volt, tehát maguk a termek is gyönyörûek, ellentétben a louvre márványpadlójával és sima fehér oszlopaival, valamint hogy itt egész lakószobákat is meghagytak, ahol az utolsó cári család élt.
  való igaz, hogy péterváron nicsnen 1703-nál régebbi dolog, merthogy akkor alapították, tehát a notre dame-ot hiába keresné bárki is.
  de azt hadd tegyem hozzá, hogy én imádom párizst, és bármikor visszamennék, egyáltalán nem negatív osszehasonlításban írtam ezeket, hanem inkább sztpvár felértékelése érdekében, mert sokszor elõítéletek miatt mindenki azt hiszi, hogy nem érdemes oda menni, holott igenis hódíthatna el párizstól romantikus hétvégi andalgásra vagy szisztematikus városnézésre vágyókat. (na persze nem télen :)

  #118914 Hozzászólás

  greg

  grimakovnak

  Megnyugatatlak, semmi sértõ illetve “trágár ” nem volt abban amit hozzászóltam, mégis eltûnt. De szívesen megismétlem, csak véleménykülönbségrõl volt szó, semmi másról és ez még a nagy orosz demokráciába is belefér…
  Szóval szerintem nincs igazad akkor, amikor azt állítod, hogy “Pétervár viszont vetekszik Párizzsal, és ez nem túlzás.”
  Valami elkerülhette a figyelmedet, vagy kevés idõt voltál mindkét helyen, vagy csak olyan boldog lehettél utazásod során, hogy elkerülted észrevenni a részleteket.
  Párizs: világváros, mediterrán, latin, lezser, színes, jó állagú, egészséges lelkületû, egalité, ezt meglátod majd mire írom, millió panzió, étterem, kávéház…kb.
  Pétervár, ahol többször is voltam és olyannak is kedveltem, amilyen, nos: északi, kopott, halvány, körülményes, posztszovjet – ennek minden hátrányával, – málladozó, szegénykés, ahol persze ott a sok dollármilliomos is, óriásiak a különbségek, ahol a pénzhiány is látszik, külön sorok a múzeumokba, külföldieknek X szeres áron, szállás drága, faxnis, szóval csalódás. De talán lesznek ott is változások.

  #118913 Hozzászólás

  grimakov

  index

  javaslom az index utazás fórumán az oroszország témát, ott nem szednek le semmit, hacsak nem trágár vagy ilyesmi, és nagyon hasznos infokat lehet ott is találni!
  ezt remélem nem szedik le, elvégre oroszországi infohoz jutásról szól!!!!

  #118912 Hozzászólás

  greg

  ??? xxx-nek válasz

  A szomorú az egészben az, hogy igazad van.
  Sok – értelmes, esetleg valaki(k)nek nem tetszõ hozzászólást egyszerûen leszedtek, tény egyik sem látható. Többek között az én korábbi hozzászólásomat is. Vajon miért ???

  #118911 Hozzászólás

  itt több

  válasz volt korábban…

  érdekes…

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 44
Hozzászólás: MOSZKVA, Oroszorszag
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.