Na, akkor elmentem Etiópiába

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Na, akkor elmentem Etiópiába

 • Indította
  Témakör
 • #1943 Hozzászólás

  Drake

  Csak még mindig kellene némi infó. Sem itt, sem a LP weboldalon nem találtam szubjektiv élménybeszámolót, ami sokat segitene az út megtervezésében. Pl. Mennyire biztonságos egyedül utazni, milyen árak vannak, mennyire szakadtak a hotelek, mire kell vigyázni, adnak-e a határon vizumot, stb.
  ha járt már arra valaki, kérem ossza meg a tapasztalatait velünk.

  Tervezett útvonalam (szóljatok, ha tudtok jobbat)

  Addis Abeba
  repülõvel Axum,
  majd Simien nemzeti Park
  Gondar (olasz fõváros)
  Bahar Dar (Nilus forrás, Tana tó)
  Betlehem (az ötvenes években felfedezett középkori templom, de egyetlen térképen sem találom)
  öszvérháton Lalibella-ig
  vissza a fõvárosba.

  Üdv,
  D.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 37
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #65303 Hozzászólás

  Anita

  na?

  Mi újság?

  #65302 Hozzászólás

  Drake

  ss

  Na, hazajöttem már vajon?

  #65301 Hozzászólás

  Drake

  ss

  Tudomásom szerint a bolhák a matracokban rejtõznek, ezért terveink szerint polifómot és saját takarót viszünk és a földön fogunk aludni. Az LP egyébiránt kutyanyakörv viselését javasolja. Hát, izgalmas lesz az biztos.
  A bolhák miért csak 2 éjszaka után csipnek agyon?

  #65300 Hozzászólás

  Laci

  Nehéz kérdés

  Drake !

  Igazából a hálózsákot mi nem a hideg ellen használtuk, hanem a mindenhol jelenlévõ bolhák miatt, ugyanis az olcsóbb hotelek nyüzsögnek a bolháktól. Egyszerûen agyon csípnek két éjszaka után. Ellenük egy ideig jó volt a hálózsák, egy idõ után már nem. Mi nem fáztunk, ugyhogy szerintem csak a hideg miatt nem szükséges a hálózsák, viszont a bolhák ellen már most találj ki valamit, mert semmilyen irtószer nem használt.
  Laci

  #65299 Hozzászólás

  Drake

  ss

  A Transelectrónál jelenleg nem lehet etióp vizumot rendelni, lehet menni Bécsbe.
  Laci, a LP nem ir arról, hogy mennyire hül le az idõ este és hogy az olcsóbb szállodákban mennyire elviselhetõ ez. Szerinted érdemes hálózsákot vinni, vagy nem annyira vészes a dolog? Nem szivesen hurcolnám át a hálózsákomat feleslegesen az egész országon.

  #65298 Hozzászólás

  LAci

  nõk

  Hát nincs igazából összehasonlítási alapom, csak Marokkóban, Egyiptomban és Etiópiában jártam. Az tény hogy nagyon csinosak az etióp lányok, a maga természetes szépségükben, gyakorlatilag mindenféle kencefice nélkül gyönyörûek.

  #65297 Hozzászólás

  Zoli

  Takla Hajmánót

  Ha még nem került rá sor, kult.-vallási infónak ajánlom “Csodatévõ Takla Hajmánót” c. könyvecskét. Prométheusz könyvek, Helikon, 1986.
  Azt mondják Afrika legszebb nõi ott teremnek. Tényleg így van?

  #65296 Hozzászólás

  Laci

  Lariam

  Az oltóorvos közölte, hogy mivel végig magason leszünk ezért nem szükséges a gyógyszeres védekezés a malária ellen. Ezzel két probléma volt: 1. nem voltunk végig magasan (pl: Harar és a déli rész tengerszinten van). 2. Sajnos a malária 2000 m felett is megtalálható Etiópiában. Különösen Bahar Dar, Tis Issat vízesés a veszélyes környék. Ennek ellenére mi nem szedtük. De Bahar Dar-ban tényleg sokan meghalnak maláriában. Viszont Te nem az esõs évszak végén mész, ezért elvileg nem lesz malária.

  #65295 Hozzászólás

  Drake

  ss

  Szükséges és ajánlott védõoltások:
  Sárgaláz (kötelezõ)
  Hepatitis A,B
  Tifusz
  Agyhártyagyulladás
  és a Malária (Lariamos) még kérdõjeles.

  #65294 Hozzászólás

  Laci

  Hát…

  Sajnos a mûsort nem vettem fel. Hogy mennyire rendõrállam és hogy mennyire brutális Etiópia, hát annyira amennyire a többi fejlõdõ országok. Hülyeség vagy ahogy Te fogalmaztad költõi túlzás. Én nem vittem mobilt, de van valamilyen hálózat Addisban. Fényképezõt nem regisztráltattam, és ki tudtam vinni. Viszont a fényképezés nehézkes: embereket nagyon nehéz fényképezni, sõt néha az épületeket is. Nekem nem túl sok emberrõl van képem (persze ha lepénzeli õket az ember… akkor mûködik…). Egyébként semmilyen épületbe nem lehet fényképezõvel bemenni (például telefonközpont, posta…), fognak és mindent elvesznek Tõled és a végén kapod vissza. Határon semmi nem volt. Mi az esõs évszakban voltunk, igy napközben is kellett a kabát. Nappal 15-20, este 10 fok volt. Most szerintem este szükséges a pulcsi, sõt ha a Simien-be is mész, akkor vékony kabát sem árt.
  LAci

  #65293 Hozzászólás

  Drake

  ss

  Sajnos nem láttam a müsort, és jelenleg nem is akarják megismételni, ha valaki véletlenül felvette akkor szivesen venném ha nekem ajándékozná egy bontatlan kazettáért cserébe.
  Ellenben olvastam Trutykó könyvét a forgatásról, miszerint ez egy brutális rendõrállam, gátlástalan diktatúra, ahol elveszik a szegény újságiró mobiltelefonját a határon. Nem tudom, hogy ebbõl mennyi a költõi tulzás, de azért megkérdezném, mert a LP nem tér ki rá:
  Tényleg brutálisak a rendõrök, vámosok?
  Mobilt elveszik? (Egyiptom miatt kellene)
  Fényképezõt érdemes regisztráltatni a határon, vagy simán kiengedik a nélkül is?
  Video tilos?
  Fényképezni veszélyes?
  és végül a mentõkérdés: Mennyire hül le az idõ este? Pullóver kell?

  #65292 Hozzászólás

  Laci

  Bahar Dar – Lalibella

  Kedves Drake !

  Hát ez az amiért mi a KLM-et választottuk (mondjuk volt némi kedvezményünk, mert a Barátnõm a reptéren dolgozik). A belsõ repülõjegyárak amelyek az LP-ben vannak pontosak. Így én rosszul írtam az Addis-Axum árat, ez 127 USD, de ez sem 71.000 Ft. Az ottani reptéren 10 Birr illetéket kellett fizetni és nem 10 USD-t ahogy az LP írja. Nemzetközi járatoknál a 10 USD a valós ár. A Bahar Dar-Lalibella sem bizonytalanabb, mint a többi buszozás, csak sajnos néhányszor át kell szállni, és csomag fel és le…
  Mi úgy mentünk, hogy Addis-Bahar Dar-Gonder-Axum busszal, majd Axum-Lalibella repülõvel (az axumi repülõtér teljesen új és a térképen nem ott van, ahol az LP-ben), majd vissza Addis. Addisból vonattal Dire Dawa-ba, busszal Hararba (az egyik legszebb város, kár kihagyni). Egyébként Etiópia teli van olyan leprásokkal ami múltkor a Tvrtko mûsorában volt, ha láttad. Sõt még arcnélküli leprások is sétálnak az utcán, de semmi vész. De akkor mi nem tudtuk, hogy ez a lepra, hogy ennyi fajtája van.
  Laci

  #65291 Hozzászólás

  Drake

  ss

  Az LP elég informativnak tünik, most már nem is olyan ilyesztõ az út, ellenben az Egypt Air-nél letagadtak mindent amit eddig mondtak. Pl. odafelé is 3 napot kell kairózni. Már nem is olyan vicces a KLM ajánlata.
  Jó hir, hogy januárban 2 ünnepet is tartanak, és ezek egyikke Lalibellában ér minket.

  D.

  #65290 Hozzászólás

  Laci

  költségek

  Az Addisz-Axum járat tuti, hogy üres. A gép 5-10 embernél több utast nem szállít. Elég kint lefoglalni a helyet, az indulás elõtt két-három nappal. A másik, hogy nekünk is jó gépünk volt (Minolta), és senki sem ölt meg minket érte, bár az igaz, hogy vigyázva fényképeztünk. Gond ebbõl a szempontból csak Addisban lehet. A költségek alacsonyak, de bizonyos belépõk elég borsosak, ezekkel számolni kell. Az LP – ben ezek megvannak.
  LAci

  #65289 Hozzászólás

  Ahmet

  Minden érdekel

  Bármi árdekel a témával kapcsolatban, nem adtam még fel, hogy Etiópiába menjek.

  #65288 Hozzászólás

  Drake

  ss

  A LP szerint napi 10 $ elég low budget-ben, szállásra és étkezésre, mert hogy Etiópia még afrikához képest is olcsó.
  A rep. jegyet már irtam, szerintem nagyon-nagyon kedvezõ az ár, fõleg hogy kairót is meg lehet nézni egyben.
  Még 1 belföldi jeggyel számolok (Addisz Abeba-Axum) ami Laci szerint 100 $, de az Ethiop Air romai irodája szerint 279 Euro vagyis 71.000.- forint. Ezt még ki kell deritenem. ha az utóbbi igaz, vagy nincs hely a gépen, akkor baj van, borul az egész program, mert nem fér bele a tervezett 3 hétbe.
  Ha mást is érdekel, szivesen beszámolok a szervezésrõl, szerintem az is van olyan izgalmas, mint az utazás maga.

  #65287 Hozzászólás

  Ahmet

  Nem esett szó a költségekrõl

  Ez pedig engem érdekelne. Legalább annyit, hogy naponta mi a minimum.
  Köszi!

  #65286 Hozzászólás

  Drake

  ss

  Most kaptam meg a vista ajánlatát, KLM+Kenya Airways Nairobin keresztül 240.000.- viccnek nem rossz.
  Olvastam a szerszámlevágó törzsekrõl is, a 70-es években a katonaság volt a demarkációs vonal közöttük, már akkor mikor házasság és vadászszezon volt arrafelé (déli országrész).
  LP-t most fogom megvenni, most már csak egyedül a Bahar Dar-Lalibella útvonal idegesít, az utat követve körbe menni hosszú, átvágni a hegyek között meg bizonytalan.
  Hogy érted azt, hogy semmi értéket nem szabad vinni? Egy Nikon fényképezõ még elmegy, vagy már kevesebbért is öltek embert?
  Élménybeszámoló készül?

  D.

  #65285 Hozzászólás

  Laci

  vízum

  A vizumot nem csak személyesen lehet elintézni. Például mi a Transelektro – Otp Travel nevû céggel intéztettük el, õk valahol a belvárosban vannak, és 5000 Ft-ért elintézik 1 hét alatt. Készpénzt vigyél, bár a nagyobb városokban American Express csekket is elfogadnak, de készpénz muszáj. A lejmolásról: van valami helyi szó, amire elmennek, ha jól emlékszem : yellam , csak ennyit kell mondani és megértik általában. De az LP-ben benne van.

  #65284 Hozzászólás

  Laci

  lejmolás

  Igen az Egyptair szerintem sem rossz 130.000 forintért, és még Kairó is szuper, csak hát 4 nappal kevesebb Etiópiában… Szerintem három hét alatt amit leírtál útitervet lehet teljesíteni.
  Oltások közül a sárgaláz kötelezõ, de azt gondolom, hogy nem szabad kísérletezni azzal, hogy úgy sem lesz semmi baja az embernek, így a Hepatitis A, Tífusz. tetanusz, agyhártyagyulladás nem árt ha megvan, persze egy rakás pénzbe kerül. Mi malária tablettát nem szedtünk, de sajnos malária még azon területeken is van, amely 2000 m-nél magasabban fekszik, annak ellenére, hogy az oltóorvos azt mondja, hogy nincs. Ráadásul a maláriának is a legveszélyesebb fajtája található Etiópiában. Talán a történelmi út alatt a legveszélyesebb Bahar Dar, ahol tényleg sok szúnyog van. Mi nem fizettünk be 1-2 napos túrákra, gondolom a drágább szállodák pedig szerveztek ilyet, de tömegközlekedéssel mindenhová el lehet jutni, csak idõ és türelem kérdése.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 37
Hozzászólás: Na, akkor elmentem Etiópiába
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.




Hozzászólások lezárva.