Nairobbery

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Nairobbery

 • Indította
  Témakör
 • #1560 Hozzászólás

  balázs3
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Sziasztok,
  járt valaki Kenyában az elmúlt hetekben, hónapokban?
  Mennyire valós az LP weboldalán megjelent, rossz közbiztonsággal kapcsolatos figyelmeztetés? Érdekelnének a legújabb hírek és utazási jótanácsok.
  Köszönet elõre is.
  Balázs

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #58503 Hozzászólás

  Kristóf

  Nairobi

  Engem is hasonlóan akartak lehúzni 2003 októberében. Kb ugyanazon a részen sétáltam, ahol Robiék ( a leírás alapján ) amikor odajött egy öltönyös férfi, és azt mondta, hogy Európába akar jönni tanulni. Gyanúsnak tûnt, mert már kb 40 éves lehetett, de bementem vele egy közeli étterem emeletére. Ott pénzt akart kérni repülõjegyre. Hamarosan leült mellénk két férfi, és egy kenyai személyi ugazolványt mutattak ( szerencsére már korábban láttam olyat ) és azt mondták, hogy rendõrök, és kérdezték mit akarok attól az embertõl. Erre én elkezdtem torkom szakadtából kiabálni, hogy tudom, hogy nem rendõrök, és ki akarnak, rabolni. Mindeki odafigyelt, a pincérek is. Ezután gyorsan felszívódtak mindhárman. Még aznap este a külvárosi Forest Roadon sétáltam, amikor egy 20 év körüli fiú odalépett, a zsebébe nyúlt és azt mondta, hogy fegyvere van, és lelõ, ha nem adom oda a pénzem. Megijedtem, bár gondoltam, hogy nincs nála semmi. Kiugrottam az úttestre, majdnem elütöttek, de megálltak az autók, mert az útjukban voltam. Kérdezték, hogy mi van, ezalatt a srác felszívódott. Nem tudtak lehúzni, de ilyesztõ volt, hogy egy nap alatt kétszer is megpróbálták, bár utólag hallottam, hogy a Forest Road elég gázos, de ez nem látszott rajta. Ezután még a belvárosban is állandóan a hátam mögé néztem!

  #58502 Hozzászólás

  Azért csak óvatosan!

  2002 márciusában voltam elõször Nairobiban, akkor nem volt semmi gondom, persze este nem mászkáltam egyedül az utcán (a helyiek azt a jótanácsot adták, hogy csak taxival és/vagy helyi, azaz fekete kísérõvel menjek ki sötétben).
  Másodjára egy barátommal voltam itt három napot átutazóban (idén nov.18-20-án), és fényes nappal (!) a belvárosban jártunk pórul. A haverom éppen fotózott (a háttérben a konferenciaközpont, ill. a bíróság épülete), amikor odajött hozzánk egy 50 körüli öltönyös férfi, mutatott valamilyen – utóbb egyértelmûen rájöttünk: hamis – igazolványt, miszerint õ egy biztonsági vezetõ (éppen akkor volt ott az ENSZ BT ülése, tehát valamelyest hihetõnek tûnt), és tudjuk-e, hogy tilos állami épületeket fotózni, mert terrorizmusveszély van meg stb., és hogy mi semmit nem tudunk az országról, és akár több ezer dolláros büntetést vagy börtönt is kaphatunk ezért. Nekem már akkor gyanús volt, ezért megpróbáltam csõbe húzni (olyan kérdésekkel, hogy “Kenya egy szabad ország, nem?”, meg hogy “Nézzen ránk, hát ilyenek a terroristák?”, de mivel láthatóan nagyon ideges lett, a barátom megijedt, és azt mondta, ne ingereljük, hátha mégis valami hivatalos személy. Én gondolkoztam, hogy hívjunk együtt rendõrt, de nem mertem meglépni, mert másnap reggel ment a gépünk, és ki tudja, meddig tartana egy ilyen “procedúra”. Végül is egy közeli kis étterembe hívott be minket (x. gyanús jel), ahol leültünk, és máris ott termett a “kollégája”, aki szintén mutatott egy “igazolványt” és egy fokkal talán még idegesebb volt. Persze itt már rátértek a “lényegre”: hogy elkerüljük a nagyobb bajt, feljaánlották, hogy “intézzük el helyben” az ügyet: “Mennyi pénz van nálatok?”. A barátom sajna megmondta, hogy van nála 50 dollár, én – bár a zsebemben lapult vagy 8.000 shilling (közel 20.000 Ft) – azt mondtam, hogy az összes pénzem a szállodában van. Elég idegesek lettek (x+n. gyanús jel: az útlevelünket el sem kérték), a haverom pedig már nagyon meg akart szabadulni tõlük meg az egész szitutól, úgyhogy odaadta az 50 dollárt, és nagy nehezen felszívódtak, mi pedig azonnal tudtuk, hogy mekkora balekok voltunk, de higgyétek el, olyan hirtelen történt az egész és olyan ügyesen “színészkedtek”, hogy – bár folyamatosan járt az agyam a “megoldáson” – nem mertem határozottabban ellenállni és rendõrt hívni, pedig ez lett volna a helyes lépés.
  Tanulság: a kenyai hatóságok – fõleg amióta az amerikaiak eltanácsolják turistáikat az országtól – kínosan ügyelnek, hogy a külföldieknek ne legyen problémájuk, tehát nyugodtan lehet (és kell) hivatalos rendõrt hívni és/vagy ragaszkodni a legközelebbi rendõrörsre (vagy a hotelbe) való elmenéshez.

  #58501 Hozzászólás

  zsocsi

  Közbiztonság

  Szerintem a közbiztonság Nairobiban sokkal jobb, mint a húzósabb brazil városokban vagy Johannesburgban, legalábbis a városközpontban. Az utcákon elég nagy tömeg volt, még este is, úgyhogy simán mertem még elég késõn is sétálni.
  Egy-két külváros azonban elég rizikós.

  #58500 Hozzászólás

  Szumu

  Nairobi

  Ket haverom volt par napig Nairobiba 2 hete es semmi gondjuk nem volt. Jo volt az ellatas, relativ olcso minden es a kozbiztonsaggal sem voltak gondjaik.

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Nairobbery
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.