norvégiába hátizsákkal

Kezdőlap utazas.com Fórum Útitárskereső norvégiába hátizsákkal

 • Indította
  Témakör
 • #39320 Hozzászólás

  attila12
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  de hogyan?ezt nem tudom.havalaki volt már ott,vagy fog menni,kérem írjon.érdekelne,hogyan olcsóbb oda és belföldön:(repülõ,busz,vonat)no stop.idén szeretnék menni város és szálásmentes kb 2 hetes hegyi,erdei túrára.érdekelne,hogy be lehet e vinni egy rakás vákumcsomagolt felvágottat (takarékossági okból).
  szívesen csatlakoznék másokhoz odautazásban.

14 hozzászólás megtekintése - 1-14 / 14
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #366079 Hozzászólás

  Kristóf

  Knivskjelodden

  Az biztos, hogy a Knivskjelodden csúcsa kb 1 km-rel északabbra van a másik földnyelv csúcsánál, amin a turistacentrum áll. Csak a hely jó megközelíthetõsége miatt építették oda. Egyébként sokan egy Kinnerodden nevû földnyelvet tartanak Európa legészakibb pontjának, mert az tényleg a kontinensen van, és nem egy szigeten. Ez pár kilométerrel délebbre van a Mageroyatól. Persze a Mageroya-sziget csak pár kilométerre van a parttól, tehát a kontinentális talapzaton fekszik. Viszont, ha elfogadjuk ezt az érvelést, és a talapzatot is Európa részének tekintjük, akkor a legészakibb pont valahol a talapzat tenger alatti részén van, jóval északabbra a szigettõl. Nehéz eldönteni, de nem is lényeges igazán! Az viszont igen, hogy sokérdekes élménnyel fogsz hazatérni!

  Egyébként szerintem is Elbrusz, csak a nyugatcentrikus szemlélet avatta a Mont Blancot Európa legmagasabb csúcsává.

  #366078 Hozzászólás

  attila12
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  xx

  köszönöm Kristóf,ez tök korrekt információ!ez a Nordkapp dolog elég érdekes.kicsit olyan mint az Elbrusz-Mont Blanc ügy.Szerintem Elbrusz.

  #366077 Hozzászólás

  Szily Sándor

  rekordjaim

  Méghogy nem számítanak a rekordok! Szerintem az ember életét a teljesítmény adja, az evolúció során is a jobban teljesítõk szaporodtak, maradtak fenn, a gyengék kipusztultak! Ez igaz az utazásra is! Egyáltalán nem mindegy, hány országban voltál, milyen magasan stb, hiszen ez alapján lehet lemérni az úti teljesítményt, lehet eldönteni, ki a Nagyobb Utazó! Én büszke vagyok rá, hogy szerintem a legnagyobbak között vagyok nemzetközi viszoylatban is!
  Íme az EREDMÉNYEIM:
  6 év alatt 29 ország ( nem csak Európa, de Ázsia, Afrika is! ) Magasság: 2664 méter Gerlahfalvi-Stít, repülõvel 11000 TIZENEGYEZER méter! Ez a Himalája fölött van! Más gépek alacsonyabban repülnek, nekem külön szerencsém volt ezzel a magasságal! Legmélyeb pont: Amsterdam TENGERSZINT ALATT! ( Az egész város ilyen!!!) Leghidegebb hõm: mínusz 25 fok Csíkszeredán Mo-n ez ritka. Legmelegebb hõm: 40 fok felett, lehetett vagy 50 Tunéziában ( Kartágó Toursal 2003!!! )
  Legdélibb pont: Tunisz városa, legészakibb: Gdansk: itt már érezhetõen világosabb van nyáron mint kicsi hazánkban! Legkeletibb: Isztambul ( már másik idõzóna!!!!!)legnyugatibb: Amszterdam! Ez már majdnem a Grinwichi idõzóna határa!

  Ezeken persze még javíthatok és fogok is, és üzenem annak aki ezt sznobságnak tartja, hogy döntse meg ha tudja, mert ez a hozzáállás sokkal könyebb mint az enyém ami teljesítmény-centrikus!

  Egyébként sose érdekelt ha mások ezért lenéznek szerintem akkor is kimutatják a rekordok ki mekkora utazó ezt máshogy nem lehet! Gondoljatok csak utána!

  #366076 Hozzászólás

  kristóf

  2002

  A Mageroya-szigetre ( ezen van a Nordkapp ) alagút vezet, személyenként egy irányba kb 1800 Ft. Mi nem fizettünk, mert a sofõr, aki stoppal felvett, megdumálta a jegyszedõt, hogy ne kérjen pénzt a csóró keletiektõl. A Nordkapp turistaközpontba kb 3500 Ft lett volna a beugró, de az egész egy nagy beugratás, ugyanis a szigeten találtunk egy fémlapra nyomott turistatérképet egy oszlopra szegezve egy turösvény mentén, és láttuk, hogy nem ez a legészakibb pont, hanem a mellette levõ földnyelv. A turistakp. 71 fok 10 perc 23 másodpernél, míg a Knivskjelodden földnyelv 71 fok 11 perc 08 másodpnél van. Azért nem erre építették a központot, mert azon a terepen nehezebb lett volna autóutat építeni, gyalog viszont megközelíthetõ, sokan el is mennek oda. Van a Knivskjeloddenen egy betonoszlop a Norvég Földrajzi Társaság nevével, és azal a szöveggel, hogy Nordlikste punkt Europas vagy valami hasonló. Úgy lehet odajutni, hogy elindulsz a Nordkapp turaközp. felé vezetõ autóúton, és kb 7 km-rel a bejárata elõtt baloldalt vannak tájékoztatótáblák ( itt van az említett térkép is ) . Talán még ki is van írva, hogy Knivskjelodden, de erre már nem emlékszem biztosan. Onnan elindulva, a kõhalmokat (steinmannok) követve, kies, de gyönyörû terepen 9 km-es séta után a tengerparton elérjük a betonoszlopot. Onnan jól látszik a szomszédos földyelven levõ turistakp is. A víz kb 5 fokos, a norvégok se úszkálnak benne, pláne nem hosszú ideig! Ráadásul hideg is van: augusztusban 2 pulóverben fáztam, ha nem mozogtam! Nem nagyon volt melegebb 10-15 foknál, és ha fújt a szél, határozottan hideg volt! Szerintem pár perc alatt begörcsölnének az izmaid, nem tudnál kilométereket úszni, de még párszáz métert is csak nehezen! Én már egyszer próbáltam áprilisban a Tiszában, és teljesen más, mint meleg vízben, fel is adtam, pedig normál hõmérsékleten már többször is úsztam egyhuzamban kilométereket!
  Egyébként végig stoppal nyomtam a Baltikumon keresztül, majd Tallinnból Helsinkibe komppal ( kb 1600 Ft egy útra ). Finno-ban a sarkkörig simán haladtam, sokhelyen megálltam nézelõdni, fõleg nemzeti parkokban. A vadkemping nem probléma, sokan csinlják. Egyébként minden nagyon drága! A sarkkör fölött kicsi a forgalom a fõutakon is, itt gyakran álltam órákig. Svédo-ban volt a lgnehezebb stoppot fogni.

  #366075 Hozzászólás

  attila12
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Szia Misó!

  NEM barmolt le senki senkit szerencsére.igazad van,valóban mellékes a dolog,mellékesen is jegyeztem meg.
  köszi Péter a címet,írok holnap.

  #366074 Hozzászólás

  Misó

  A 0 fokról

  Élvezetes a lényeglátásotok: én is tudom, hogy a sós viz tovább bírja, de itt és most nem ez a lényeg!
  Fõ, hogy valakit apróságokért, de MINDENKÉPEN le tudjatok barmolni!
  Megtaláltátok,
  Grtatulálok, TI vagytok a jobbak!

  #366073 Hozzászólás

  kovacspeter
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  kovacs@ond.vein.hu

  szia, ha még érdekel akkor én lehet, hogy tudnék pár hasznos infóval segíteni, és nem elrettenteni. 2 éve, meg tavaly nyáron voltam, egyszer vonattal, egyszer kocsival. oslótol kezdve lofotenig. idén szintén ide készülök.

  kovacs@ond.vein.hu
  címre írj!

  csáó
  ja, és még egy hasznos infó az okosoknak, a tengervíz, mivel sós nem 0 celsius fokon fagy meg! ezért sózzátok az utat, mert akkor felolvad a jég. mielõtt hülyeségeket írnátok nézzetek utána, kolligatív sajátságok néven találtok vmit!

  #366072 Hozzászólás

  attila12
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  sznobság?

  a sznobság szerintem egészen mást jelent.az a sznobság,ha valaki kifizeti azt a szar híddíjat és mint írtam,ha tényleg fizetõs,nem érdekel,van a környékén sok hasonló félsziget.
  nem vagyok kemény és nem feltûnõsködésbõl írtam és nem hiszem,hogy ez nagy teljesítmény,fõleg nem rekord.
  a tengervíz nem 0 fokon,hanem kb minusz 2-n fagy,de szerintem ott 2-6körüli,(bár ez valóban csak feltételezés),8 fokosban már voltam,de ha igaz amit schirilla írt,akkor a part miatt nem megoldható,tehát ejtsük a témát,a kutyaúszással meg nem tudom mi a szart akartál schirilla.
  köszönöm a hozzászólásokat és örömmel veszek minden értelmes
  tanácsot ami nem úszással,hanem nemzeti parkokkal,kajabevitellel,utazással kapcsolatos.
  köszönöm!

  #366071 Hozzászólás

  Misó

  Úszás:

  Öszintén szólva nem szeretem a rekordokat, mert – szerintem -ez csak arra jó hogy dicskedj vele. Uszál elõször télen a Balatonban. A víz o foknál ott is meg itt is megfagy. Kár ezért olyan messzire menni.
  Ez az egész Nord kap dolog nekem ilyen sznob dolognak túnik.
  Én szeretek nagyon szép, vagy érdekes, vagy valamilyen szempontból nekem fontosabb helyre menni, és nem azért mert a geográfusok közlik, hogy ez Európa legészakibb pontja.
  Be lehet érte szedni pénzt, fizessenek a hülyék.
  Vannak itt ilyen témák: hány országban jártál, milyen magasan stb. Ez egy azok közül.
  Lehet kapni a felyre huzható neccet is, az menés közben is véd.
  Egyébként én fürödtem (úsztem pár métert) egy tóban 500 km-re északra Oslótól. A norvégek tovább bírták…

  #366070 Hozzászólás

  Miki1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Ez az úszás Nordkappra engem is érdekel

  kemény fickó lehetsz, elviselhetetlenül hideg ott a víz.A partra lejutni is embertpróbáló teljesítmény,aztán sutty be a vízbe és csak siklani a habokon.Gondolom kutyaúszásban…

  #366069 Hozzászólás

  attila12
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  a címem:

  cioran@vipmail.hu . hogyan tervezed?

  #366068 Hozzászólás

  blabla

  hi

  Norvégon keresztül viszonylag könnyû feljutni a 6oson de a szomszédok felõl nem sok esélyed van.Én augusztusban megyek.írj egy mail-címet, mert nem írja ki ez a szar..kösz

  #366067 Hozzászólás

  attila12
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  köszönöm a tanácsokat

  a szúnyogügy bizony újdonság,megfogadom.a bivakzsákomra szerelek hálót meg veszek kencét.a nordkappnál is jártál?álítólag fizetõs az oda vezetõ híd.ha ez igaz akkor nem is érdekel,hacsak nem lehet átúszni oda.kb 1 km lehet és úgyis akarok úszni egyet a jeges-tengerben,lehet hogy összekötném a két programot.elég hülyén hangzik,úgyhogy ki kéne próbálni.csak nem tudom milyen a part,meg megoldható e bámuló túristák nélkül.az is érdekeln,hogy mit jelent gyakorlatban az,hogy nyáron zárva vannak a parkok.
  írjatok!köszönöm

  #366066 Hozzászólás

  Misó

  Nem hiszem, hogy releváns

  amit írok, mert több mint 20 éve voltam, vonattal, autóstoppal, vonattal.
  A legfontosabbak, ami, azt hiszem ma is igaz:
  1, A távolságok óriásiak (ha Norvégiát legdélibb pontjánál fogva “leforgatod” a térképen, az Nápolyig ér)
  2,Mindenen legalább 2 x olyan drága, mint ahogy legrosszabb esetre számolnád.
  3, Vigyél szúnyogirtót, szunyoghálót, és mindent, ami segit szúnyog ellen, fõleg ha szabadban akarsz aludni!
  4, Ha nyáron mész, és észak felé,akkor olyan rövidek a sötét órák, hogy alig hül le a vlevegõ, így kb Trondheim magasságábban egész kellemesen lehet még szabadban aludni. Északabbra persze hidegebb van
  minden nap indul(t9 egy hajó Oslóból végig a part mentén északra. ezen kvázi potyautas voltam úgy, hogy egy megállóra vettem meg a jegyet, és azt le- és felszálláskor is ellenörzik. De a hajó mindenhol több órát áll, és akkor leengedik az utasoakt sétálni. Ilyenkor már nem ellenörizték a jegyeket, így le lehet jutni a hajóról más megállóknál is. (akkor lehetett).
  Legföbb és legértékesebb valuta az alkohol.
  Jó utaz
  Misó

14 hozzászólás megtekintése - 1-14 / 14
Hozzászólás: norvégiába hátizsákkal
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.