Nyaralás Hurghadában

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Nyaralás Hurghadában

 • Indította
  Témakör
 • #2464 Hozzászólás

  Nagy Adrienn
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Kedves utazótársak!

  Szeretnénk 2008. június végi, a Kartagotours által szervezett és bonyolított egyiptomi utazásunk különös tapasztalatait megosztani veletek, hogy ne érjen ilyen meglepetés titeket, ha lehet…

  Hely: Hurghada,
  Szálloda: Panorama Bungallows Resort (****) Csodaszép, tiszta kultúrált, csak ajánlható,
  Ellátás:all inclusive, mely tényleg szuper

  Indulás: Ferihegyrõl pontos idõben, Érkezés: Hurghadába tervezett idõben. Javaslat a belépés gyorsítása érdekében, hogy a reptéri bejelentkezõ lapot (mivel díjtalan és korlátlan mennyiségben beszerezhetõ), ahogy mások is teszik, a repülõn osszák ki, mivel az leszállás elõtt kitölthetõ. Ezzel gyorsítható lenne a belépés (kb. 40 perc).

  A szállodába utazás ideje alatt a buszon az idegenvezetõ lehetett volna szalonképesebb, körültekintõbb, mikor azt közölte az utasokkal, hogy a hasmenés és hányás elkerülése végett, ne tapogassuk és nyalogassuk a benszülötteket (kerüljük a nyali-falit). Inkább beszélt volna arról, hogy a vízum csak a belépést követõ 48 óráig biztosít vámmentes vásárlási lehetõséget és még számos más elõnyt, mely automatikusan megszûnik a 49. órában.

  Más!
  1) Az idegenvezetõk gyakran lenézik az utasokat, nem feltételezik, hogy esetleg valamilyen világnyelvet beszélve esetleg képesek saját dolgukat elintézni önállóan koruktól és nemüktõl függetlenül. Ez komoly visszatetszést váltott ki számos utazóból.
  2) Luxori utazásunk rövid, de tanulságos története: H. L. idegenvezetõ nõ már a busz pontos indulását sem feltételezte, mivel helybõl késéssel érkezett. Az utasok természetesen mindannyian pontosak voltak, noha a busz hajnali 4 óra 40-kor indult. Egy mondat bemutatkozás után közölte az utazás célját, várható idõtartamát, majd közölve, hogy Õ nagyon ki van, mert elõzõnap este-éjjel születésnapját ünnepelte, eldobta magát az elsõ két ülésen és békésen elszenderült. Luxorban a Királyok Völgye területén a biztonságiakkal vívott kellemetlen affért követõen derült ki, hogy az idegenvezetõi igazolványát nem hozta magával. De közölte velünk, hogy semmi gond, mert amúgy sem lehet idegen vezetni a feltárás területén (érdekes módon ez csak ránk vonatkozott, mert más csoportoknak tartottak ismertetést a területen). Ezt mikor a buszra visszatérve szóvá tettük, közölte velünk, hogy ezután nem a hûs buszban fog elõre elmondani dolgokat, hanem az 50 fokban a napon. Persze mi örömmel hallgattuk volna õt a buszban és a napon is többször, mivel ezért utaztunk ilyen távolságot és fizettük be a nem kevés részvételi díjat, vagyis nem mi vagyunk, aki szolgáltat. Ugye? Azután, sajnos rájöttünk, hogy nem az esetleges másnapossággal van baj, hiszen egy általános iskolai 5. osztályos tanuló is többet tudott volna mondani egy-két dologról, valószínûleg gördülékenyebben és tartalmasabban, mint Õ. (Csak mert szinte beszélni sem tudott, összefüggõ mondat alig hagyta el a száját. Ezt követõen minden helyen (érdekes módon, az ebéd, az alabástrom mûhely, a papirusz mûhely kivételével), csak “kilökött” bennünket a buszból és közölte, hogy úgy is mindent megtalálunk, de a biztosított idõt a feszített program miatt feltétlenül be kell tartanunk. Természetesen az alabástrom és papirusz mûhelyre ez nem vonatkozott, mivel ott mindenre legalább 30 perccel több idõ jutott, mint a történelmi látnivalókra. Hurghadába visszaérkezéskor Õ és kollégája hagyta el elõször a buszt, rábízva bennünket a sofõrre, aki csak arabul beszélt, angolul vagy más világnyelven nem. Ennek ellenére a hazaszállítás rendezettnek látszott, de az utolsó szálloda lakosai, így mi is mintegy 30 percet vártunk egy számunkra ismeretlen helyen ismeretlen csoportra, akiket felvettünk, majd hazavittünk, ezt követõen mi is hazakeveredtünk. Izgalmunkban nem is csoda, hogy egyikünk fényképezõgépe a busz ülésén maradt, persze ezt csak másnap reggel vettük észre, mivel a közel 20 órás napi utazás eléggé elfárasztott mindenkit.
  3) Másnap délelõtt azonnal hívtuk illetékes képviselõ nõnket, B. N. A-t, jelezve sajnálatos esetünket. Õ közölte velünk, hogy csak este 8 után nyit az iroda, addig, nem tehet semmit, majd jelentkezik. Sajnos másnap reggelig nem jelentkezett, így megint telefonáltunk ügyünkben. Azt a választ kaptuk, hogy még senkivel sem sikerült beszélni, de estig legyünk türelemmel, hívni fog bennünket. Természetesen ez nem történt meg. Újfent hívtuk, de a telefont nem vette fel. Kisvártatva sms-t kaptunk, melyben megírta, hogy a gépet nem találták meg. (Az sms-t elmentettük, szükség esetén be tudjuk mutatni.) Tudni kell, hogy a mi társaságunk nem adja fel egykönnyen, beszélünk nyelveket, az arab is ebbe a körbe tartozott, szerencsénkre. Nagyon feszült volt a helyzet, mivel másnap hajnalban Kairóba utaztunk, a f.gép nagyon hiányzott. Megbeszéltük egymással, hogy amennyiben a luxori úthoz hasonlóan karaván találkozási pont lesz a buszoknak, megpróbáljuk a buszt megtalálni, és a sofõrhöz fordulni.(A rendszámát szerencsére tudtuk.)
  4.) Hajnali 2.20, indulás Kairóba. Rosszul imádkoztunk! Sajnos H. L. idegenvezetõ nõ lábait az elsõ ülés korlátjáról leemelve, elsápadtan tekintett ránk. Mi is rosszul éreztük magunkat, pláne, amikor megtudtuk, hogy bár mi 6-an vagyunk, csak a hátsó sorban található 4 ülés és egy-egy társutas hely volt számunkra elérhetõ. Az elhelyezkedésben természetesen nem H. L., hanem társa egy arab próbál bennünket leültetni, így az angol társalgás miatt azt hihettük, hogy külföldiek ülnek a buszon, nem magyarok, mivel egyre csak sit down volt a parancs részünkre, közben elindult a busz, a jármû belsõ világítását sem kapcsolták fel. A csomagokat nem lehetett feltenni a polcra. Közben a magyar idegenvezetõ nõ csak penelt. Kiderült, hogy minden utas magyar, csak a kényelmesebb utazásuk miatt többen egyedül ültek két személy helyén, aki pedig leültet a helyi arab embere az irodának. Itt, el kelt volna egy kis segítség, mivel köztudott, hogy a hátsó sor merev hátfalú, nincs légkondicionálás sem. Máshol ezt nem számítják ülõhelynek.
  4.) A buszok gyülekezõ helyén (karaván) szerencsénkre megtaláltuk a legutóbbi buszunkat, és a sofõrt. Rövid beszélgetést követõen a sofõr meglepõdve és sajnálkozva közölte velünk, hogy Õ megtalálta a f.gépet, és azt másnap reggel leadta az irodájuk vezetõjének. (Tehát amikor mi telefonáltunk B.N.A. idegenvezetõ nõnek, a készülék már az irodán volt! Nem értjük, hogyan történhetett az, hogy velünk azt közölte, hogy nincs meg a f.gép.) A sofõr készségesen segített, megadta az irodavezetõjének mobil számát. (Nem is értettük, hogy miért kellett ezeket az embereket tolvajnak, vagy hazugnak beállítani, mivel másnak is csak ennyi fáradságába került volna -vagy még ennyibe sem?- kideríteni az igazságot). Felvettük a kapcsolatot az irodavezetõvel, aki megígérte, hogy ahogy visszaérkezünk a szállodába, a gépet Õ személyesen adja át nekünk. (Vannak még csodák, és emberség.) Így is történt, a gép meg lett!
  De vissza Kairóhoz! Az elsõ napon H.L. idegenvezetõ nõ luxori teljesítményét – mondhatjuk – túlteljesítette, bár azt nem volt nehéz, nyelvi képzés (magyar) jócskán ráférne. Megérkezve kairói szállásunkra – bár gondoljuk nem volt az Õ kompetenciája- de a szobakulcsokat begyûjtve és kiosztva elirányított mindenkit kénye-kedve szerint meghatározott szobába. (Szerintünk azért meg kellet volna kérdezni az utasoktól, hogy családi vagy baráti társaság miatt van-e valakinek külön kérése az elhelyezéssel kapcsolatban.) A másnap reggeli indulás a megbeszélés szerint 8.30. A mi idegenvezetõ nõnk természetesen 8.25-kor a kollégája telefonhívására ébredt. A busznál várakozókkal ( 30 fok, tûzõ nap)kollégája közli velünk, hogy ne szálljunk fel a buszra, mert Õ takaríttatja. Menet közben kiderült, hogy ez csak trükk, a valódi ok, hogy 11 román turistát hozna fel a buszra az Õ általa kiválasztott helyekre ültetve, a magyarok meg üljenek ahol hely marad. ( A buszon összesen csak 7 szabad hely volt, melybõl a korábban már említett hátsó sor 4 ülése.) Természetesen azonnal lincs hangulat alakult ki, mivel senki nem értette a helyzetet, annál is inkább, mivel már mindenki elõzõ nap elhelyezkedett és ragaszkodott a helyéhez. A tiltakozás miatt a busz kb. 40 percet állt, meg kellet várnunk míg a románok helyzete megoldódik. (Matekot nem tanult senki?) A kialakult idõveszteség miatt a napunk a rohanásról szólt. Kezdetben nem értettük mi ez nagy sietség, de a parfüm boltban és az arany mûhelyben eltöltött 2 óra, megmagyarázta a helyzetet. Más csoportok nem a kultúra miatt mennek Egyiptomba? (Megjegyzendõ, hogy vásárló egyik helyen sem volt, ezeket a kényszer vásárlóhelyeket az egész csoport unta.)
  5.) Visszafelé a buszon elégedettség mérõ kérdõívet osztottak szét részünkre. Már a kézhezvételt követõen nagy tanácstalanság támadt az utazók között, hogy le merjék-e írni a valós tapasztalataik alapján járó osztályzatot, illetve véleményüket.
  Voltak bátrak és bevállalósok, de az Õ lapjaik apróra széttépve a kukában végezték. H.L. idegenvezetõ nõ felülbírálta a rá/rájuk vonatkozóan kedvezõtlen adatokat tartalmazó minõsítést, és ami nem tetszett neki, azt kikukázta a már említett módon.
  6.) Ahogy elsõ idegenvezetõnk megjósolta, mi is beleestünk a hasmenéses problémába, talán ez nem is elkerülhetõ. Ugyanakkor nagyon meglepõ helyzetet produkált. Szóval: A tünet már szinte mindenki elõtt ismert, gyomorfájás, hasmenés, láz, émelygés (esetleg hányás). Persze mindenki vár egy kicsit, néha többet, de mikor már nincs más, orvoshoz fordul. Mi is így tettünk. Felhívtuk a megérkezésünkkor megadott B.Ö. urat, problémánkkal. B.Ö. úr tájékoztatott arról minket, hogy nagyon-nagyon sajnálja, de most 16 óra van és Õk 14.25-kor kaptak egy faxot a BQE-ATLASZ biztosítótól, hogy az általa biztosított személyek az eddig megszokott kórházi ellátást nem vehetik igénybe. Nekünk ez volt a biztosítónk. A kérdésre, hogy akkor kihez fordulhatunk, a válasz az volt, hogy a biztosítási kötvény borítón található egyiptomi számot hívjuk (persze hozzátette, hogy valszeg csak arabul beszélnek, de nyugodtan próbálkozzunk, ebben Õ már nem tud segíteni). Többszöri kísérletünk sem vezetett eredményre a szám minden esetben foglalt volt, a probléma meg fokozódott. Mi pedig bátran telefonáltunk, mert a társaságunkban volt arabul, angolul beszélõ tag, de segítség sajnos nem érkezett. Így maradt a recepció, ahol hasznosítva nyelvismeretünket a házi orvos ellátását vettük igénybe. Ez “potom” 60 eurót kóstált!! Nagy szerencsénk volt – mivel ez már csak egy-két nappal a hazautazás elõtt történt és ilyenkor ugye nem ritka ebben az idõszakban a kongó zseb effektus (mert suvenir az kell a családnak)és persze ritkán utazunk nagy létszámú baráti, vagy családi körrel, hogy tudjanak egymásnak segíteni -, de sikerült kifizetnünk!! Bízunk a biztosítóban, hogy megtérül a “befektetés”, vagy ahogy a család fogalmazott, “elsz-tuk” a pénzt!?

  7) Indulás haza: A busz pontosan érkezett, az idegenvezetõ úr nevét nem tudjuk, de újfent elégedettség mérõ lapokat osztott ki. Itt már inkább szóban, mint írásban nyilatkoztunk, elmondva a korábbi tapasztalatunkat (úgy látszik nem csak mi jártunk úgy, hogy megsemmisült a véleményünk) tájékoztattuk, arról, hogy miért nem adunk be kitöltött véleményezést. Már azon meg sem lepõdtünk, hogy ezek után a hurghadai repülõtérre érkezést követõen azonnal magunkra hagyott kísérõnk. Bár a csomagok feladása során igazán nagy szükség lett volna rá, mivel elég kevesen voltak akik túlsúly nélkül adhatták fel csomagjaikat. Legtöbbünk a szabálytalan mérés miatt fizetett, mint a katonatiszt és nem is keveset a csomagfelvevõnek. Senkit nem tájékoztattak arról, hogy pl. a vízipipa fém csõrendszere fegyvernek minõsül és ezért azt, a feladott bõröndbe kell csomagolni. Egyébként el is vehetik. Sajnos mi jártunk ebben az utcában és megint csak a nyelvtudás mentett meg minket.

  8.) Megállapítások:
  A hurghadai szállodánk a várthoz képest tökéletes volt, elhelyezés, tisztaság és ellátás vonatkozásában egyaránt.
  Már harmadszor utaztunk a Kartagotours-szal, az említett „apróságokat” leszámítva minden rendben volt. Reméljük, hogy az idegenvezetõk cseréjével olyan magas színvonalat tudnak biztosítani itt is, mint Görögországban.

  Reméljük, hogy véleményünk meghallgatásra talál, mi pedig továbbra is az Önök utazási irodájukkal látogatunk el jövõ nyáron egy szép helyre.

  Nagy Adrienn, családtagjai és barátai.

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #70687 Hozzászólás

  gigi

  Adrienn

  Sajna mi is így jártunk,csak mi nem Egyiptomban,hanem
  Tunéziában.Mi is befizettünk egy 2 napos opcionálisra,és a sors úgy hozta,hogy egy Román /magyar/ buszba osztottak be bennünket.Nem repdestem az örömtõl,meg még rajtam kívül az az 5 ember sem aki szintén ebbe a buszba került,mert 2 napon keresztül az idegenvezetõtõl román-magyar idegenvezetést kaptunk.Egész uton román Caucescu vicceket mesélt,ami minket rettentõen idegesített.Mikor szóvá mertük tenni,hogy mi nem vagyunk erre kiváncsiak,azt a választ kaptuk,hogy ha nemtetszik,és továbbra is merünk érte szólni,akkor kirakat bennünket a buszból és mehetünk arra amerre látunk.Mint utólag kiderült, az utazási iroda 99% ban,úgy Egyiptomban ,mint Tunéziában az olcsó munkaerõt a Románt alkalmazza,aki kb annyit beszél értelmesen magyarul,mint angolul.Szerintem nem is nagyon foglalkozik az iroda az utasok véleményével,mert ez nekik így jó és kényelmes.Lényeg,hogy fizessen az utas!!!!!!!!

  #70686 Hozzászólás

  Samira

  válasz

  Szia!

  Igazán tanulságos volt a történeted. Én is utaztam már a Kartagoval, szerencsére nekünk nagyon szuper idegenvezetõnk volt, talán az egyik legjobb, de ha amúgy is beszéltek nyelveket mint írtad, akkor nyugodtan megpróbálhatnátok egyénileg is utazni, vagyis egyéni fakultatív programokat csinálni. Ez nem lehetetlen, én is így jártam meg Kairót, és kb fele annyiból kihoztam egy 2 napos utat mint amennyiért õk az egy napost adják.
  Helyi , kinti utazási irodákban be lehet fizetni rájuk, ott angol és német nyelven folyik az idegenvezetés.
  Én már tanulván ebbõl, soha nem megyek magyar irodával fakultatívra, ugyanis Máltán is negyedannyiért adták a helyiek ugyanazt a kirándulást!!
  Amúgy a Kartago nekem sem reagált egy panaszomra, nem is várom már tõlük.
  Azért azt tudnod kell, hogy az idegenvezetõk nem mehetnek be Hurghadán a tranzitba, csak az elõtérig kísérhetnek.

2 hozzászólás megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Nyaralás Hurghadában
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.