Oltás

 • Indította
  Témakör
 • #2091 Hozzászólás

  Liimo

  Ma megkaptam a kolera elleni oltás elsõ felét. Második felét 1 hét múlva kellene, de én szerencsétlen eltörtem az üveget. Szerintetek mennyire gáz, ha nem veszem be a második adagot? Ennyi pénzt nem tudok kifizetni ismét.
  Ja, Tanzániába fogok utazni. Csak ajánlják ezt az oltást.

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #66600 Hozzászólás

  raczt

  kolera oltás hatékonyság nem túl jó

  Csatlakozom az e témában elõttem szólóhoz. Nekem eddig három féle orvosi ágról is állították, hogy a kolera elleni oltás hatzékonysága legrosszabb az összes közül, ellenben maga ez az oltás legdrágább.
  Ha jól emlékszem alig 60% körüli hatásfokról beszéltek, de ha nem is ennyi, akkor sem túl erõs.
  Tehát marad a lehetõség szerinti “higénikus” viselkedés.

  #66599 Hozzászólás

  Liimo

  oshie

  Köszönöm szépen.

  Dugni nem szoktam. Fõleg nem több emberrel.
  Ráadásul jegyben járok a fekete võlegényemmel.
  Szóval az utolsó sorodat inkább figyelmen kívül hagyom.:)
  A többit viszont köszönöm szépen.
  Hepatitis B-t már gyerekkoromban megkaptam, úgyhogy azzal nincs gáz.
  Itt (Angliában) is két maláriagyógyszert ajánlottak.

  #66598 Hozzászólás

  Ada

  koszos kéz

  ha dohányzol, még arra is vigyázni kell, hogy a cigi füstszûrõs végét ne fogd meg koszos kézzel.
  Persze még egészségesebb nem dohányozni.

  #66597 Hozzászólás

  oshie

  mti: igazad van

  a malaria gyogyszeres megelozes sem ad 100%-os vedettseget. A parhuzam megis santit. Egyreszt mert a malaria kozep-afrikaban kokemenyen hyperendemias, tehat sokan betegszenek meg benne. Utazok is. Ha megnezed a magyarorszagra behurcolt tropusi betegsegek megoszlasat: a malaria utcahosszakkal vezet, a kolera igen ritka. Masreszt, es ez a legfontosabb: a szunyogok ellen – szerintem – nehezebb vedekezni hatekonyan, mint ahogy be lehet tartani a szemelyes higienet. Egy dolgot kulonosen kiemelnek, amit nem szoktak emlegetni: ne nyulkalj a szadban kezzel (ne piszkald a fogad, ne ragd a kormod, stb.), indulj ki abbol, hogy a kezed gyakorlatilag mindig szaros (ez egyebkent lenyegeben tenyleg igy van).

  Liimo:
  Az az oltas (ill. malaria eseten gyogyszeres megelozes)kotelezo, amely nelkul egy adott orszagba nem engedelyezik a beutazast. Jelenleg egyetlen ilyen altalanosan alkalmazott van: a sargalaz elleni. (regebben ilyen volt meg a himlo, de ugye azt eradikaltak kb. 30 eve)
  Minden mas csak ajanlott lehet. Ez nem azt jelenti, hogy ezekra a betegsegekre vonatkozoan kisebb a megbetegedesi kockazat. Sot, oltas nelkul sem lenne szinte semmi eselyed, hogy sargalazat kapjal. Tovabba a gyartoi lobbi, meg persze a Gyali uti oltokozpont is abban erdekelt, hogy a leheto legtobb oltast vedd fel, es persze naluk. Szoval nem konnyu a laikus dolga, ha tenyleg merlegelni akar, hogy minek is van gyakorlati ertelme.
  Szerintem: hepatitis-A, typhus, esetleg meningitis (ha zsufolt helyekre (busz, zarandokut, stb.) mesz) oltas elegseges azon a teruleten. Plusz malaria gyogyszer (szerintem a Lariam, de az oltokozpontban biztos, hogy a Malaront ajanlottak, ami persze 4x dragabb :-))
  Minden mast a zsebmetszes kategoriajaba sorolnek.
  Persze, ha dugni akarsz a negerekkel, akkor hepatitis B is ajanlott. DE a HIV ellen nincs oltas!!

  #66596 Hozzászólás

  Liimo

  mti

  Igen, igazad van. 13 ezer Ft nem pénz, ha VAN. Nekem most nincs, mert elmegy az esküvõre.
  Viszont ha elkapnám a maláriát (de nem fogom), akkor azt kint jól tudják gyógyítani? Eléggé parázok ezektõl a betegségektõl. Fõleg, hogy baromi gyenge a gyomrom.

  #66595 Hozzászólás

  mti

  malaria

  a malaria elleni szer sem nyujt 100% biztonsagot, csupan enyhiti a lefolyasat, amennyiben megkaptad, ezert van az, hogy ezt is csak ajanljak
  masreszrol…13e Ft nem egy penz, ha az ember eleterol van szo, de emiatt ne aggodj

  #66594 Hozzászólás

  Liimo

  Köszi

  Közel 13 ezer Ft-ot azért nem adok ki (megint), ha nem muszáj. Kicsit utánaolvastam, és más oldalakon is csak az ajánlott oltások közé sorolják. Bár azt nem értem, hogy a maláriát miért.
  Mindegy. Párom is azt mondta, hogy ne aggódjak, de azért ez nem túristaút lesz. Találkozni fogok vagy akár lakni a helyi lakosokkal is. Mindegy, a higiéniára mindenképpen figyelni fogok. Köszönöm a válaszokat.

  #66593 Hozzászólás

  oshie

  sajnos

  a cholera vaccina nem kepes 100%-os vedettseget nyujtani, tobbek kozott ezert is nem ajanlja a who a choleraendemias orszagokba valo belepeshez, merthogy hamis biztonsagerzetet kelt. Szoval igy is ugy is oda kell figyelni, hogy az ember ne egyen szaros dolgokat…Masreszt Tanzania nem tartozik a hyperendemias orszagok koze, mint pl. India. Szoval en nem latom olyan dramainak, ha kihagyod a masodik oltast, ami ketsegtelenul javitana a vedettseget, de megegyszer mondom: nem 100%-ra!
  Figyelj a higienere: ne egyel-igyal potencialisan szarral szennyezett dolgokat.(szabadvizet, nyers zoldsegeket, stb.)

  #66592 Hozzászólás

  Éva

  oltás

  Ez egy emlékeztetõ oltás lett volna. Azaz az elözõ enélkül nem ér semmit.
  Nekem legalábbis ezt mondták mikor hepatitis ellen kaptam.

  Magyarul jó lenne, ha mégis vennél még egyet, ha biztonságban szeretnéd érezni magad. Gondolom ez az oltás is több évig hatásos?

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Oltás
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.