Ördögtorony szigorítás

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Ördögtorony szigorítás

 • Indította
  Témakör
 • #43551 Hozzászólás

  Biwak

  Sziasztok,
  A Szikla.hu-n olvastam egy topicban,hogy az Ördögtornyon mászókat igen súlyosan megbüntetik. Elsõ alkalommal 10eFt,majd 100eFt a bírság…
  Nevetséges..biztosan nagyon károsítja a környezetet az a pár mászó,aki megfordul ott egy hónapban..A motorosok,meg a bringások meg ott száguldoznak..Én nem értem ezeket a szabályozásokat,a siklóernyõsök (is) évek óta vitáznak a “környezetvédõkkel”, dehát a siklóernyõ aztán tényleg nagyon káros a környezetre..
  De mindezeket félretéve:
  -Nincs kiírva,hogy tilos mászni,honnan kéne tudnom?A mászáshoz nem kell “jogosítvány”,stb.,tehát ezekkel sem kell tisztában lennem.
  -Gondolom nem számít hatósági személynek aki megbírságol.
  Vagy tévedek, és annak számít?Mert ha nem az,akkor semmit nem tud csinálni.. (a sziklára amúgy sem tud felmászni..:) )

  Üdv, Ben
  (én biztosan nem hagyok fel az ottani mászással egy ilyen rendelet miatt)

8 hozzászólás megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #417735 Hozzászólás

  _yoss

  Szerintem.

  igen, most már a mászókat is “üldözik”. nem, azt hiszem nem kell az idézõjel, tényleg üldözik!

  elõször kezdték a bringásokkal, akik miért is zavaróak? mert hangosak?! vagy mert talajerózálnak? ha egy pár bringás végigmegy egy ösvényen NEM HISZEM, hogy nagyobb károsítást csinálnának és nagyobb zajjal lennének, mint egy kisebb turistacsoport.

  aztán a mászók. na igen, hát õk is teljesen közellenségek….. nó komment.

  mi jön ezután?

  a gyalogosok?!

  és mindezek helyett HA CSUPÁN A MOTOROSOK ELLEN tennének valamit, az sokkal többet jelente a természetnek, mint a fent említettek összessége!

  (bár jó lesz az erdészeknek, nincs bent ember, nincs ki látná az erdõirtást, fakitermelést…)

  #417734 Hozzászólás

  and

  szélmalomharc

  “én tisztán élek, és közlekedek BP-en”
  na ez az ami még utópisztikus…:-))
  mi rendszeresen takarítunk -mint egyesület- kerületünkben minden tavasszal, de õszre kezdõdik minden elölrõl…
  a másik, hogy sokan mennek a természetbe -túrázni, mászni stb- de nem vigyáznak rá, mert igazából nem oda valók…csak trendibõl mennek, nem érzik magukénak…

  #417733 Hozzászólás

  tommie

  bányászat???

  1. Magyarországon vagyunk.
  Tovább azt hiszem nem kell sorolnom, még akkor sem, ha máj 1-tõl itt is a tutijó.
  Gondolj bele, Te ahhoz hogy mássz természetvédemi területen, nem teszel finom husit a természetvédelmis tányérjának szélére. A bányászat egy gazdasági tevékenység. Ahol pénz van ott valószínûleg kevésbé nézik a természetet. Vagy épp bányásznak, és a kitermelt anyagok bõven fedezik a bírságokat, az említett husit, és az összes egyéb kiadást.
  A fent említett hegy-elbontásra van még sajnos sok példa. Borsod megye, Esztramos. A hegy gyomra szép cseppkõbarlangokat rejt. Teteje nem sok. Egy régebben ott dolgozó csávó kertjében egy 1m x 1m x 0.5m es cseppkõ hevert otthon, emlékként.

  Az “én tisztán mászom” program pedig követendõ. Tiszteletem a kiötlõnek, és a követõknek egyaránt.

  (Nem bánnám, ha a következõ ilyen az “én tisztán élek, és közlekedek BP-en” lenne. Ez azért már más topic.)

  t.

  #417732 Hozzászólás

  Gyurka

  van abban valami

  hogy megpróbálják védeni a sziklákat.
  Én úgy 86-ban kezdtem az iparágat, akkoriban alig volt pár ember a mászóiskolákban.
  Vaskapun volt egy kicsi ám szép sziklatorony. Telis tele homokórával meg jól ékelhetõ repedéssel. Egyszer kimentünk és látjuk, hogy vigan szögelnek rajta. Ritka dolog volt ez akkoriban idehaza, de hát nem szóltunk. Rá, úgy két télre, ledölt a torony. A maradékot gyerekek rugdosták le, amúgy játszásiból.
  Kb egy éve jártam az Ördögtoronynál. Bõgni tudtam volna.

  #417731 Hozzászólás

  Bence

  törvény

  A hatóság mindig azokat cseszteti, akiket könnyû. Nos, a mászók ilyenek. Mennyivel egyszerûbb megtiltani a mászást, mint pl. a bányászatot! Remek példa erre a Szársomlyó (Villányi-hg). Az egyik oldala hiányzik, mert elbányászták (még ma is), a másik – még meglévõ – oldal pedig fokozottan védett, így csak engedéllyel látogatható. Most képzeld el a szitut: te vitatkozol a természetvédelmi õrrel, mert éppen meg akar bírságolni az illegális kirándulásért. Eközben a háttérben éppen lerobbantanak egy 100 m3-es darabot a fokozottan védett hegybõl. :)
  Jól bevált taktika: Ha tiltott helyre mész, fogj egy jókora nejlonzsákot, és útközben gyüjtsél bele szemetet. Ha jön az õr, ezt látva úgysem lesz pofája megbírságolni. Te meg mégis csak jót tettél. Azt nem tudom, hogy az Ördögtorony esetében ez mennyire válik be, de biztos, hogy enyhítõ körülmény.
  Bence

  #417730 Hozzászólás

  climbora

  az árnyaltabb kép érdekében

  azért le kell írni azt is, hogy a “szemet hunyás” módozatai is mûködnek, pl. a Tettyén – Pécsen- ami szintén védett ( kitáblázott ! ) terület, a Nemzeti Park épülete szomszédságában, de gondolom õk is látják, mit mûvelnek az oda “csak úgy” felsétáló hétköznapi és sok esetben alpárian bunkó emberek…így aztán talán nincs is képük “fellépni ellenünk” . OTT ! De engem ez nem elégít ki ! Nekem nem kell, hogy szemet hunyjanak dolgok felett, nekem az kell, hogy ésszel és értelemmel hozzanak döntéseket, ha kell tiltsanak, de ezzel párhuzamosan teremtsék meg a lehetõségét is annak, hogy hódolhassak a szenvedélyeimnek (mászás, monti egyebek) és amíg õk elvárják, hogy tiszteljem a döntéseiket, én meg elvárom, hogy ne vegyenek egy kalap alá a mindenféle aljanéppel, akik Sz…ak a nagybetûs Természetre és a környezetükre. Ezt “Nekik” elõször persze finoman mondanám el:-)) de ha “fölhúznának” akár így is…Az más kérdés, hogy valszeg nem érnék el vele semmit..:-)) de nekem legalább jólesne:-), Na üdv. Cl.

  #417729 Hozzászólás

  Cs

  Re

  Szia!
  Erdekes, hogy a maszok jelentos resze azert szereti ezt a sportot, mert szeretnek a termeszetben lenni (illetve annak resze lenni), megis sokan rogton lazadnak, ha egy sziklat termeszetvedelmi okok miatt vedenek… Mielott rogton tamadnank jo lenne tudni, hogy melyik sziklat miert vedik es az mennyire fontos vedelem. Most sajnos mindent tiltanak, ami persze semmit nem er es ertelmetlen is..

  A lenyeg, hogy amennyire en tudom (kerteszeti hallgatok/ tanarok mondtak) Ordogszikla kornyeken tenyleg egyedi novenytarsulasok vannak (Europa szinten) es igen a turistak es minden sziklamaszo letapossa azt. (A sikloernyovel is ez a problema).
  Climboranak teljesen igaza van.
  Udv
  Cs

  #417728 Hozzászólás

  climbora

  Sajnos rosszul tudod…

  ..mert az adott terület természetvédelmi õre ( esetenként a területet kezelõ erdész is ) hatósági személy, akibüntethet és akit nem célszerû helyben hagyni:-))) akármennyire is viszket az ember tenyere egyszer-egyszer …Azonkívûl a mászás “általánosan” tiltva van Mo. szikláin, mert ezek “védettek” (errõl késõbb)…és mivel ez törvény, tudnod kell!! (A boltok sincsenek tele táblával, hogy ne lopj :-)) ) ” A törvény nem tudása nem mentesít…blablabla ” Ami sokkal fontosabb és sokszor vérlázítóbb, hogy sokszor még a “nagytudású természetvédõk” sem igazán tudnák megindokolni a védelem valódi célját !! Mert õk nem a sziklát védik ( kivéve néhány geológiai esetet) ám általában, hanem pl. a különleges sziklagyepi és hasonló növénytársulásokat… ebbe jobban ne menjünk bele…Nem vagyok mindennap az Ördögtoronynál, de “emlékeim szerint” ott, magán a tornyon nehezen tudnának nekem védendõ növénytársulásokat – megkockáztatom, növényeket :-)) – mutatni…Ha meg a környéke védett, akkor az egyszerû kirándulókat, akik ugyanúgy körbecaplatják a sziklát, miért nem büntetik ??? …Sokkal egyszerûbb mindent megtiltani, büntetni, mint ésszerû, kompromisszumos megoldásokat keresni. Ez a helyzet Biwak és amíg õk a hatóság, addig ” a fejeddel játszol” :-))))))))))) Mert elõbb-utóbb valaki úgyis helyben hagyja õket, amire õk szolgálati fegyvert kérnek és a végén úgyis vér fog hullani a magyar sziklák tövében:-)))…vagy nem, de ahhoz meg kellene tanulni kommunikálni egyeseknek !!!!! Na, jöhetnek a természetvédõk !! Kíváncsi is lennék a véleményükre !! Cl.

8 hozzászólás megtekintése - 1-8 / 8
Hozzászólás: Ördögtorony szigorítás
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.