Rab Sziget

 • Indította
  Témakör
 • #7610 Hozzászólás

  Szilvike

  Rab szigetrõl, ha van valami hasznos információtok, mondjátok el. Köszönöm!

5 hozzászólás megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #111627 Hozzászólás

  Bogyuli

  Lopar

  Szia Szilvi !

  Mi tavaly augusztusban voltunk Rab szigeten, és többek között, azért választottam a sok sziget közül ezt, mert az egyik leglátványosabb, ugyanakkor van homokos tengerpartja is, ami ugye Horvátországban nem túl gyakori. Ezt az infót többek között errõl a weblapról, de egy másik fórumról szedtem fel, ha jól emlékszem Horvátország+homokos tengerpart volt a címe. Nos, azóta voltam és mondhatom a hírek igazak. Szerepet játszott az is a sziget kiválasztásában, hogy egy nap alatt le lehet érni autóval, és hogy nem túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen megnézhessük.
  Szerintem a sziget másik (nem a szárazföld felõli) oldalán lévõ Lopar, ami azt hiszem a második legnagyobb település, nagyon is jó fürdõhely, igazi homokos stranddal. Mi 10-en voltunk, ebbõl 4 gyerek, és mindenkinek nagyon tetszett. Egy öbölben van a strand, és nem túl messze van szemben egy sziget is, ahova át lehet úszni. Sokan búvárkodtak a szélénél, vagy vízibicikliztek. Lehetett bérelni jet-skit,banánt,tube-t, motorcsónakkal húzott ejtõernyõt stb. Itt van egy hajókikötõ is, ahonnan kis hajók indulnak egy órányi útra, üvegfenékkel. Ez sem rossz program, de arra ne számíts, hogy több halat és színesebbeket látsz mint a Tropicariumban, hiszen azért ez nem egy trópusi tenger. Mi Kampor nevû településen laktunk egy apartmanban, közvetlenül a tengerparton, az utazási iroda mellett. Itt szintén egy homokos tengerpart volt, és erre is igaz volt akárcsak Loparra,hogy sokáig lehetett gyalogolni, amíg mély lett a víz. Mi korábban nem voltunk Horvátországban, de jártunk Görögországban,a francia riviérán,Olaszországban. Ezekhez képest elõször csalódás volt, hogy nem volt olyan gondozott a táj, nem voltak olyan szépek a parkok stb. mint akár már sok helyen itthon is, holott ez is egy felkapott turista-hely. De ha ezen túlteszi magát az ember, akkor élvezni, tudja a gyönyörû tájat,a valóban kellemes tengert, és a történelmi emlékeket. Úgyhogy még érzõdik, hogy ez az ország is Kelet-Európa (furcsa módon “keletebbi” mint Görögország)a magángazdaság még nem indult be úgy mint azt gondoltuk. De ami igazán szükséges az megvan és hát azért ennek az állapotnak vannak elõnyei is.
  Rab városa olyan hogy oda többször be kell menni, és este, mert nappal meleg van. Nagy a nyüzsgés,de akit ez nem zavar az élvezni fogja. Az esti hûs szélben nagyon klassz a régi várfalak mellett sétálni vagy egy étteremben a kikötõ mellett vacsorázni. Rab jelképe a Campanile, a velenceihez hasonló harangtorony,ahova szerintem mindenképpen fel kell menni, mert a tetejérõl csodás a kilátás. Arra figyelni kell, hogy este a teljes besötétedés elõtt jóval fel kell indulni, mert a lejövõ turistákra is várni kell a lépcsõfordulók kanyarjaiban, így félóráig is eltarthat, amíg fölér az ember. Ha viszont már kevés a fény a fényképek nem fognak sikerülni. A város környékén tudtommal sziklásak a strandok, mi Suha Puntánál is ezt tapasztaltuk. Persze ez jó az úszóknak. A kampori és a lopari homokos strand viszont teljesen olyan volt mint a Balaton déli partja. Az árakat már nem tudom pontosan, de olyan másfél-kétszerese volt az itthoni áraknak. Az üdítõk viszont pofátlanul drágák voltak az éttermekben, 400-500 Ft(10-15 kuna). Egyelõre ennyit, vissza kéne nézni a videó felvételeimet, mert még egyébként is szerkesztgetni akarom õket, ott sokszor levettem az ártáblákat is. Ja Rab városában a középsõ utcában a központi tértõl balra (biztos meg fogjátok találni)több fagyis is van, van közöttük egy olaszos kinézetû pasi, aki mindenféle showmutatványt csinál a gombócokkal, mielõtt átadja, naná, hogy mindenki nála volt. Érdemes kipróbálni ! A fagyi egyébként 3-4 kuna volt gombóconként, ami szintén annak felel meg, amit az elõbb is írtam. De hát a Balatonnál sem olyanok az árak nyáron mint egy nem idegenforgalmi helyen…

  Zsolt

  #111626 Hozzászólás

  Thomas

  Szilvinek

  Tavaly voltam a szigeten.Néhány infó: A legnagyobb homokos part San-Marino üdülõfalunál van , de nem ajánlom mert a víz túl sekély és meglehetõsen koszos , tulajdonképpen nem is igazi homokos tengerpart nekem inkább úgy tünt , hogy valamilyen legelõt vagy mocsarat elárasztottak tengervízzel.Nekünk kisgyerek miatt mondjuk nem volt rossz. Menjetek be bármely útbaesõ utazási irodába (a szigeten) van a szigetet bemutató magyar! nyelvû prospektus fényképekkel, térképpel. Mindenképpen tanácsos kirándulásokat tenni mert vannak tényleg szép tengerpartok pl.Suha-punta.Nem tudom mennyibe kerül robogót vagy kocsit bérelni , mert mi kocsival voltunk. Rab város tényleg szép a középkori jellegû keskeny sikátoraival. Az árak viszont pofátlanul magasak, én ugyan nem sajnálom a pénzt ha valami jó de azt utálom , ha a zsebembe nyúlnak. Üdítõ, sör boltban 10 kuna (1kuna tavaly kb 55 Ft volt) Büfében , vendéglõben ugyanez 25-40 kuna. A kaját meg sem próbáltuk , igaz nekünk a szállodában volt svédasztalos félpanzió. Érdemes ezért ilyen útra befizetni (nem sokkal drágább nekünk a gyerekkel hármunknak került 105000 Ft-ba 1hét egyéni utazással) vagy itthon mindenbõl alaposan feltankolni.Szállást viszont nagyon olcsón lehet találni magánpanziókban , ha esetleg pár nappal meg akarjátok toldani a nyaralást 2-3000 Ft /fõ/éjszaka. Fakultatív programokra (üvegfenekû hajó , halászat stb) érdemes a parton megalkudni a hajósokkal mert olcsóbb mint az utazási irodán keresztül.

  #111625 Hozzászólás

  Szilvike

  Leslienek

  Engem nem zavar a kopár hegyek látvány, sõt nagyon is tetszik. Rab városától kb. 6 km-re leszünk. Kérdésem: arrafele mennyire sziklás a part, nagyon mély a víz. Általában: milyen szórakozási, kirándulási lehetõségek vannak? mekkora a sziget? Érdemes kocsi helyett egy robogót bérelni?
  Elõre is köszönöm, ha segítesz!

  #111624 Hozzászólás

  Árpi

  kedvcsináló

  rab-croatia.com/main.htm oldalon angol nyelvû rövid tájékoztató található a rab szigetrõl.

  #111623 Hozzászólás

  Leslie

  Rab

  Szerintem a legvaltozatosabb horvat sziget. Ahogy atersz a komppal es meglatod a nagy kopar sziklakat legszivesebben egybol visszafordulnal, de ahogy egyre beljebb mesz egyre szelidul a sziget es Loparnal egy nagy homokos oblot talalsz.
  Van meg egy nagy homokos part es olyan helyek is ahol a part sziklas de a viz sekely(1-2m) es homokos az alja.
  Konkretan mire vagy kivancsi?

5 hozzászólás megtekintése - 1-5 / 5
Hozzászólás: Rab Sziget
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.