Rákot fogni

 • Indította
  Témakör
 • #46245 Hozzászólás

  Bela

  hol lehetne? És hogyan? (Van egy csomó ételerecept a zalai rákokról, ez keltette fel az érdeklõdésemet).
  Elõre is köszi az infókat.

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #446391 Hozzászólás

  jani

  rákkal csukát, márnát, harcsát

  egyik ismerõsöm augusztusban harcsázni ment 3 rákkal, amit fel is tett. Mit fogott a dunán? 4,8 kg-os márnát! 50-es zsinórral! Meghülyültek a márnák? Mert eddig csak finomcuccra jöttek…
  hi

  #446390 Hozzászólás

  Béla

  Kedves Ágnes!

  Tévedsz! Nem minden rákfaj védett, van amit ki lehet hivatalosan fogni, feltéve ha méretes és nincs éppen tilalmi idõ rá.
  Ha az unokám nem fog látni rákot az valószínûleg nem azért lesz mert évente 10 db-ot megeszek, hanem azért mert szennyezüük a környezetünket. Vélhetõen Te is Ágnes veszel mûanyag flakont, eszel, iszol, élsz és ez mind mind szennyezi a környezetedet.
  Úgyhogy mielõtt leb@szol, nézz magadba.
  Ámen

  #446389 Hozzászólás

  Ágnes

  a rákvadászoknak

  Nagyon jó a rákászat, csak arra vigyázzatok, hogy valamennyi rákfajta védett Magyarországon: elsõsorban a nagy folyami rák. Lehet, hogy a Zagyvából sem csak a szennyezettség miatt pusztultak ki…
  Lehet, hogy az unokáitoknak is meg kellene majd még mutatni egy példányt, nem?

  #446388 Hozzászólás

  odajövök

  fenn a stégen

  Szia világjárólány,mit csinálsz Vancouverben?Lenne egy-két kérdésem hozzád mailben,belefér?

  #446387 Hozzászólás

  Pecas csajszi

  Hogy mekkorak a

  Mo.-i rakok, fogalmam sincs, talan nem tulmeretesek, de itt Vancouver stegjein elvezet nezni a rakhalaszokat tomeget.
  Drotketrecet engednek le hussal, amibe szepen belemasznak a kis szepsegek, es persze nem szaladnak elkihuzas kozben.Az alulmeretezetteket visszadobjak. Talan remenykeltobb a ketrec mint a csak madzagra kotott hus, nemde?

  #446386 Hozzászólás

  Balázs

  Galamboki tó

  Kicsit lefutott a téma, de jövõ májusra aktuális lesz újra.
  A galamboki tóban is van sok, én kézzel szedtem. A tómederben lévõ lyukakban tanyáznak, esetleg nagyobb kövek alatt. A legbiztosabb módja, annak megállapítására hogy a lyukban van e rák vagy nincs, hogy belenyúlsz a járatba. Ha van bennt akkor meg fog csípni, azt garantálom. Ekkor megfogod az ollóját és finoman kihúzod, óvatosan mert különben leszakad.
  Még valami. Az “R” nélküli hónapokban jó (máj, jún, júl, aug).

  #446385 Hozzászólás

  charli
  #446384 Hozzászólás

  robinson

  Adria

  Hali!
  az Adrián is lehet fogni rákot a madzagos módszerrel?

  #446383 Hozzászólás

  Feri

  Rák készités ideje .

  A rákot fogni és fogyasztani a régi öregek szerint csak minden R betüs honapba lehet pl. szeptember . Bosodban is lehet még fogni rakacai viztároló, lázbérci viztároló, varbóitó

  #446382 Hozzászólás

  Bela

  Kosz

  Pont oda akartam menni valamelyik hetvegen.
  Annak idejen uszos szerelekkel gilisztaval sokat fogtam a Zagyvaban, de onnan mar kipusztultak.

  #446381 Hozzászólás

  laci

  Nogradban a legtobbel

  a Ludanyhalaszi nagy banyatoban talalkoztam.
  Tipikusan megfoghatatlan maszatolos kapasok kepeben jelentkeznek.

  #446380 Hozzászólás

  Bela

  Nogradban…

  pontosan hol?

  #446379 Hozzászólás

  Charlie

  nálam is

  van rák a Fenyves tóban. http://fenyvesto.fw.hu

  #446378 Hozzászólás

  laci

  rak ott van:

  ahol tiszta a viz. Ugy ertem, hogy ahol nem csak latszatra, hanem valoban tiszta, az ilyen vizbol valo hal is kivalo. Amugy en joneheny Nograd megyei banyatoban, Noszvajon, a Korosokon es a Tiszaban talakoztam sok rakkal.

  #446377 Hozzászólás

  János

  Zsilipeknél, betonozás tövében, algás kövek között

  Sükösd-Érsekcsanád-Baja-Dunafalva-Mohács (DUNA-) szakaszon rengeteg van a kisebb kifolyóknál; a gyorsan folyó, friss és kristálytiszta vizû részeken.

  #446376 Hozzászólás

  Bela

  kosz

  Meg annyit, hogy hol találok rákot? Regebben a Zagyvaban rengeteg rák volt most már egy sincs.

  #446375 Hozzászólás

  laci

  itt az en tippem:

  ez nekem bevallt tiszta vizu tavakban, ahol lapos a part.
  Szoval fogsz egy felbevagott halat, vagy fejet, – lehet romlott is- nehany meteres madzagra kotod, bedobod a vizbe a masik veget meg a parton ujve fogod es varsz turelmesen.
  Ha sok rak van a kozelben akkor 5-10 perc mulva latni/erezni fogod a madzagon, hogy valami huzigalja, piszkalja. Erre te szepen finoman elkezded centirol centire kifele huzni a part fele a madzagnal fogva es mindig megallsz. Csak akkor huzod finoman, hogy ha ujra birizgaljak. Ha jol csinalod, akkor a rakok szepen kisetalnak a hus utan egeszen a partig es lathatod oket a sekely vizben. Ekkor a masik kezedben tartott villaval (pl. agasfaval) hirtelen mozdulattal ugyesen leszoritod a rakot a fenekre, es az addig a madzagot tarto kezeddel benyulsz es siman kiveszed. Ha elteveszted, akkor a rak egyetlen farokcsapassal eltunik, es kezdheted elolrol a csalogatast. Ovatos legyel, hogy semmi hirtelen mozdulattal ne riaszd el a rakot. Javaslom, hogy a villa veget mar elotte tedd be a vizbe, reszben mert akkor gyorsabban tudod leszoritani, reszben mert a fenytores miatt akkor nem teveszted el a rakot, ami nem pontosan ott van ahol azt te latod. Ennyi.
  Melyebb vizben a rendes csalihalfogo halot javaslom. Tegyel abba is haldarabot, vagy hust es logasd be a fenekig vagy fel orara nyugodtan. Utana egyszerre hirtelen gyorsan huzd fol, ha van rak a vizben, akkor annak ott kell lennie, foleg ha budos volt a hus.
  Sok sikert.

17 hozzászólás megtekintése - 1-17 / 17
Hozzászólás: Rákot fogni
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.