Régi szerkezetek

Kezdőlap utazas.com Fórum Fotó Régi szerkezetek

 • Indította
  Témakör
 • #6525 Hozzászólás

  Zsolt

  Hello
  Imádom a régi gépeket.
  Jelenlegi problémám, hogy szereztem egy 6*6-os Pentacon six TL gépet, de a fénymérõ mûködésére képtelen vagyok rájönni.Tud valaki segíteni????

  köszi

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #108563 Hozzászólás

  vaku

  Tanárok…

  Szia Baliman!

  Práterrel 1 gond: az aki tanítja a fõ tantárgyakat nem ért hozzá és hülyeségeket magyaráz

  #108562 Hozzászólás

  Baliman

  c2

  mi a baj a práterrel?A cianotipia receptnek csináltam egy topicot,hátha mást is érdekel.

  #108561 Hozzászólás

  Vaku

  Balimannak

  Köszi. A linhof 13X18. Úgyhogy egész jó. Van egy régi 6X8,5 gépem ( harmonikás, kb 1910-bõl, de lehet hogy régebbi. ) Most vettem bele forte síkfilmt. 480 Ft volt 25db lejárt 400ASA-s. Gondoltam próba cseresznye, most megyek betölteni a gépbe. Egyébként a Néprajzi Múzeumban vagyok gyakorlaton és szerencsétlen sorsú Práteres tanuló vagyok.
  Szia!

  #108560 Hozzászólás

  Baliman

  cianotipia

  Szia Vaku!Sajnos nem cipelek magammal cianotipia recepteket,amint lehet elküldöm,még a héten.Mekkora a linhof?13×18 nem ártana.Hol vagy gyakorlaton?

  #108559 Hozzászólás

  Vaku

  Cianotipia

  Szia Baliman!

  Hát akkor maradjunk kezdetnek a cianotipiánál, ugyanis az is érdekel, és minden kezdet nehéz alapon ha úgyis nehéz ez az emulziós dolog, kezdjük egyszerûvel [ eszt lyó hüjén fogalmasztam + :) ]. Nagyon örülnék ha tudnál segíteni ebben a cianotipiás dologban. A nagy nega + nem olyan nagy gond, mert a gyakorlati helyem hálistennek van egy linhof. Tudnál minnél elõbb segíteni cianotipiában? Mert akkor már karácsonyra tudnék azzal dolgokat ajándékozni.
  Köszi!

  #108558 Hozzászólás

  Baliman

  emulzio sok

  Szia Vaku!
  pozitiv emulzióban tudok segiteni,bár nincs olyan,hogy pozitiv és negativ emulzió.Van egy receptem,amit elvileg selyem,és vászon anyagok fényérzékenyítésére adnak,majd pontosan leírom.Az az egy gond van vele,hogy kell hozzá a fennt említett drága,és veszélyes ezüst nitrát.Van egy másik viszonylag egyszerübb eljárás is,ez a cianotipia.Gyönyörü kék tónusu képeket lehet készíteni vele,aránylag olcsó vegyszerek kellenek hozzá,viszont mivel kontakt eljárás,nagy negatív kell hozzá.Ha érdekel a dolog,akkor ennek is megvan a receptje.üdv!

  #108557 Hozzászólás

  Vaku

  emulzio 3

  Szóval engem egész pontosan az emulziógyártás, illetve fényérzékeny anyagok gyártása érdekelne, elsõsorban pozitív képekhez, hogy ha be kenek valamit ( például: fát, követ fémet, papírt ) nagyítógép alatt negáról rátudjak exponálni bármilyen ff képe és utána lehetõleg a egyszerû mezei hívókban elõ lehesen hívni. Másodsorban fényérzékenyebb emulziók negatívhoz. Az otthoni helyemrõl + annyit, hogy a dolgot egy 1mX1,5m nagyságu helyen kell megoldanom. A forte elvileg mûködne, de a nagy bajom az egységes, adott hõfokon történõ melegítéssel volt.
  Szóval elõször ilyen megoldások érdekelnének, aztán ha már megy, megpróbálok visszatérni a teljesen õskõkori módszerekhez is.
  Üdv: Vaku

  #108556 Hozzászólás

  Gabreal

  Emulzio

  Persze, megnézem. Azt is, hogy van-e benne használható recept. Ha igen, akkor odaadom.

  Üdvözlettel: Gabreal

  #108555 Hozzászólás

  Baliman

  emulzió 2

  Vakunak:mindezek mellett nem hiszem el,hogy ne lehetne otthon megcsinálni,csak rá kell szánni egy kis idõt és pénzt.Ja és persze nem ártana egy pontos recept,és mûveleti sorrend.Én már próbáltam néhány régi fotóeljárást,és álltalában sikerültek is.Gondoljatok bele,hogy amikor ezeket csinálták,1860 körül,akkor sem volt fejlettebb technika,mint most egy jól felszerelt házi laborban.Egyépként a megfelelõ laborháttér nélkül tényleg nem is érdemes próbálkozni,mert elég drága,és nem mellesleg elég veszélyes vegyszerekkel dolgozunk!Vízszintes felület pedig mindenkinek van,a padló.Csak vigyázni kell,hogy ne lépj bele.Ja, és az ezüst nitráttal mindenki vigyázzon,mert szembje jutva vakságot okoz,a bõrön pedig fekete foltokat.Ha kifejtenéd,hogy pontosan milyen eljárások érdekelnek,akkor szivesen segítek!

  Gabreal:Megírod nekem ennek a receptgyûjteménynek a pontos címét,és a szerzõt?Köszi!

  #108554 Hozzászólás

  Baliman

  emulzio

  A forte emulziót nem ismerem,de elméletileg házilag is lehet gyártani,csinálják is néhányan,pl.Kerekes Gábor,Turay Balázs,stb.Elméletileg elég egyszerü,zselatinban kell elkeverni ezüst nitrátot(100gr 16ezer ft.),+ammónium,vagy kálium dikromátot,az egész cuccot megfõzni,aztán üveglemezre önteni,megszárítani…….

  #108553 Hozzászólás

  Vaku

  Emulzió

  Az emulzió, meg egyébb fényérzékeny anyagok gyártása engem is érdekel, de sajna szinte semmi anyagot nem lehet errõl találni. Emulzió gyártással kapcsolatban egyedül a Forte zacsisát tudom ajánlani, De szinte lehetetlen azt otthon gyártani. Egy takonyszerû massza, amit megadott hõfokon tartva kell fölmelegíteni. 1-2 fok eltérés és annyi az egésznek. Ha kevergeted, habosodik, ha nem kevergeted odaég. Ha kész és öntöd, arra amire fel akarod hordani, szintén habosodik, ha meg pipettából csorgatod rá finoman, soha nem leszel kész. Utána két hétig kell a tök sötétben állni hagyni, persze nem dobozban, hanem úgy hogy szellõzzön. Természetesen mindenhez tök visztintes asztal + polco kellenek. Úgyhogy annyit értem csak el, hogy miután kivártam a 2 hetet, és nagyítógép alatt valamit ráexponáltam koromfekete lett az egész lap. Úgyhogy ha valaki tudna nekem segíteni ilyenben, asztat nagyon +hálálnám. Ezt a gyárthatatlan emulziót a Forte Mérleg uccai bótjában lehet +rendelni. Ha jól emlékszem 5000Ft volt negyed kiló. + még a laborfelszerelés, amit utána vettem hozzá, úgyhogy erre a kísérletezésre vagy 12000 Ft-ot kidobtam.

  #108552 Hozzászólás

  Gabreal

  Könyv

  Szia! Van egy II. Világháború utáni fotolexikonom, ami dugig van receptekkel. Szerintem sok régi okosságot találhatsz benne. Üdvözlettel: Gabreal

  #108551 Hozzászólás

  Baliman

  könyvek

  köszi a címet Gabreal!Milyen könyved van?Néhány nekem is van,ezenkívül közel egy éve bújom a maimanó könyvtárát a témában,úgyhogy van már néhány receptem.Amit nem sikerült megtalálnom,az az emulzió készítése,és öntése otthoni körülmények között.Az ipari eljárással már találkoztam néhány helyen,de ez otthon eléggé kivitelezhetetlen.

  #108550 Hozzászólás

  Gabreal

  Régebbi

  Szia Baliman!

  Ehhez tudok könyvet adni, de van egy site is: http://fotomult.c3.hu%20/

  Gabreal

  #108549 Hozzászólás

  Baliman

  kicsit régebbi

  Tehát engem kivcsit régebbi dolgok érdekelnének,pl.nemeseljárások(cianotipia,sópapír,stb),fotoemulzió receptek,meg hasonló nyalánkságok.tudtok valamilyen(lehetõleg magyar nyelvû)szájtot?

  #108548 Hozzászólás

  Gabreal

  6*6

  Itt próbáld meg: Index/Fórum/Foto/6×6 1×1 – Hasselblad, Kiev és társaik

  tehát itt:
  http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9047589&uq=61

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
Hozzászólás: Régi szerkezetek
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.