Segélyek, szeretszolgálat

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Segélyek, szeretszolgálat

 • Indította
  Témakör
 • #3435 Hozzászólás

  A burmai és a kínai katasztrófák kapcsán újra eszembe jutott, mert õszintén szólva mindig zavart egy kicsit az a misztikusság, amivel ezek a szeretetszolgálatok kezelik a kapott pénzeket, támogatásokat.

  Például a baptisták jó egy hetet vagy többet ültek Bangkokban, mire beengedték õket Myanmarba, de a vezetõjüket még így sem, hát õ továbbutazott Kínába, segélyeket osztogatni.

  Az, hogy hirtelen odarepült hirtelen, nem lehetett olcsó mulatság, az ottlét alatt sem valószínûleg a Kao San utcai árusainál evett és az ottani GH-kban lakott, a segély egy jó része tehát ilyesmikre ment el. Aztán mivel ott nem oszthatott, repült tovább, gondolom szintén nem ingyen.

  Jó, azt mondják, hogy nem akarják, hogy a katonák lenyúlják a segélyt. Értem. De ha készpénzt küldenek, csak van Myanmarban egy megbízható szerzetes, akinek át lehetne utalni? És ha pedig valami természetbeli juttatás, azt el is kéne juttatni a helyszínre, Myamnarban meg nagyon utak sincsenek, fõként nem a katasztrófa után, Kínában pedig a hadsereg katonái is csak több napi gyaloglással tudtak eljutni a színhelyre. Szerintetek ez a magyar segélyes ember ott gyalogolt napokig, hátán a rizses zsákkal? Mert nem bízta rá a katonákra?

  Ráadásul ahogy megkapták a beutazási lehetõséget Myanmarba, másnap már megjelent a hír, hogy elkezdték osztani a segélyt. Hogy tudta odajuttatni a katasztrófa térségbe ilyen gyorsan? Vagy csak kibéreltek egy teherautót, ameddig az tudott menni, ment, ott találtak egy falut, jó szakadt arrafelé mindegyik falu, fotótémának remek, a cuccot ott szétosztották, a sajtósok lefényképezték, és kész, köze sem volt a katasztrófa övezethez a dolognak?

  Azért vetem fel ezt a témát, mert igazából ott lehet nagyot kaszálni, ahol az emberi jóindulat kapcsán dõl a lé, a konkrét elszámolás pedig ugyebár eléggé lehetetlen. PR-nak meg remek.

  Nem is elsõsorban ezeknek az embereknek az elhivatottságát vonom kétségbe, csak az az érzésem, hogy mivel csak magukban bíznak (csak õ oszthat, mert ha más oszt, az már nem frankó), jól át lehet õket verni. Szumátrán beszéltem egy francia segélyes sráccal, azt mondta, hogy amikor a cunami miatt Észak Szumátrára mentek segíteni, õk Medanban akarták megvenni a dolgokat, hogy nem kelljen drágán odaszállítani, egybõl sokszoros áron nyomták nekik a rizst is meg a teherautót is, és a segélyekre szánt pénzzel leginkább az ottani kereskedõk, szállítók jártak jól.

  Aktuálissá teszi a dolgot a Magyar Vöröskereszt kapcsán pár hete kirobbant ügy, de az egyházak még inkább zárkózottabbak, ha ott valami visszaélés történik, úgy eltussolják, ahogy kell, tudjuk ezt egyéb téren is.

  Azoknak a véleményére vagyok elsõsorban kíváncsi, aki testközelbõl tapasztalt meg ilyen segélyosztásos dolgot.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 49
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #82478 Hozzászólás

  jeno
  #82477 Hozzászólás

  kenny

  segélyezésre szánt pénzek

  Na ezekkel a szép nagy számokkal az a baj, hogy ennek csupán töredéke jut klasszikus értelemben vett ODA-re. A legtöbb ország esetében ez sajnos igaz, kiváltképp mo-ra. Ennek a zsetonnak a jelentõs része adósságelengedés, kedvezményes kölcsön, és nem csodálkoznék, ha egy-két fegyverszállítmány is benne lenne. Meg kötelezõ befizetések UN-nek, stb-nek, illetve közvetlen ktsgvetési támogatások. Szval magyar szervezetek ennek az 5%-át sem kapják meg

  #82476 Hozzászólás

  kenny

  bettinek

  development education – hajrá! valamint el kellene szakadni a mo-i provinciális gondolkodástól, vagy inkább kicsit globálisan (is) gondolkodni, amitõl még csak magyarabbnak érezhetjük magunkat…de amíg a média is arra játszik, hogy a belpolitika uraljon mindent, addig nehéz… külföldi hír alig szivárog be az országa…

  #82475 Hozzászólás

  betti

  Gibli, nagyon örülök, hogy jelentkeztél!

  Merthogy engem tényleg érdekelne, mit csinálsz kinn és hogyan telnek a mindennapjaid, és szerintem ezen a fórumon is sokan vannak, akiket érdekelne. Férjemmel jelenleg menekültekkel dolgozunk Angliában, és 90%-uk afgán vagy annak mondja magát – ugye a pashtut beszélõ pakisztániak -, sõt nekem van afgán kollégám is. Van olyan írásod vagy fényképek, amiket el tudsz küldeni?
  Egyébként, én pont azt hiányolom, hogy a frontvonalban dolgozó emberek híreket adjanak a munkájukról, és ezáltal szemléletformáló tevékenységet végezzenek otthon. Persze, mindig lesznek emberek, csoportok Magyarországon, akik a külföldi segélyezés ellen vannak, de egy módja az, hogy változtassunk ezen a masszív hozzáálláson, hogy információhoz jutnak, és más szemszögbõl látják meg a dolgokat.
  Én vizet iszok és bort prédikálok, mert eléggé belefáradtam, sokat próbálkoztam szemléletformálással többek között a Magyar Katolikus Egyház keretei között, de errõl még beszélni se szeretek. Viszont jártam iskolákban, öregek otthonában, rendezvényeken, konferencián, egyetemeken stb. ahol a hallgatóságot nagyon is érdekelte a munkám, és ismerek közülük olyanokat, akik utána önkéntesprogramon vettek részt, és hazatérve ugyanígy beszéltek másoknak a saját tapasztalataikról. És csak így fog lassan változni az otthoni bezártság.
  Gibli, a másik az, hogy szerintem ezen a listán még nincsen anyázás. Igen , vannak észrevételek és feltételezések, de ha valamelyikre te tudsz választ adni érdemben, azt megköszönjük.
  üdv
  betti

  #82474 Hozzászólás

  Géza

  Hogy mekkora a segélyezésre szánt állami pénz itthon?

  Jelenleg 20-25 milliárd, 2010-tõl pedig 50-60 milliárd. Komoly.
  http://www.fn.hu/vallalkozas/20080810/milliardos_afrikai_megrendelesekre_lehet_palyazni/

  #82473 Hozzászólás

  gibli

  RE: Blog – Betti

  Megszólítva érzem magam, mivel a blogom is bekerült valahogy a témába. Betti, gondolom azért átnézted a blogot. Mint láttad, 2006. nyarán indúlt, és azóta egyszer sem írtam a munkámról bõvebben. Nem errõl szól a blog. Afganisztánban nem utazgatok, bár jártam pár helyen. Az, hogy hogyan telnek a kint töltött mindennapjaim szerint senkit nem érdekelne, mert többnyire egyhangú, rengeteg munkával, vagy unatkozással (ha éppen várnom kell az afgán bürokráciára, vagy “pihenek”).
  A témának nagyon örülök, és remélem egyszer nagyobb társadalmi fórumot kap, hamár az adónkból segélyezünk, ahol minden érintett be meri vallani a hibáit (és nem a szokásos anyázással reagálnak rá), és a sikereit pedig büszkén vállalhatják (és nem a szokásos politikai, gazdasági, vallási, társadalmi, mittomén milyen összeesküvésnek kiáltják ki mások, irígykedve).

  #82472 Hozzászólás

  betti

  tapasztalatom

  Kenny, abszolút egyetértek veled. Õszintén szólva elég elkeseredett vagyok ezen a téren az otthoni helyzet miatt. Én eddig külföldi szervezeteknek dolgoztam, szociálpolitikus-szociális munkás a szakmám, és még a diplomamunkám is ebben a témában íródott. Nagy naivan azt hittem, ilyen háttérrel kapok majd otthon munkát nemzetközi fejlesztésben (2003), pályáztam az összes szóban forgó szervezetnél, még többnél is, de csak egy osztrák munkáltatónak kellettem. 1 év alatt rájöttem, milyen szerencsés vagyok, hogy nem kellettem másnak, és hogy Magyarországon ezzel a témával soha nem fogok foglalkozni. Inkább a javítóintézet:)

  #82471 Hozzászólás

  kenny

  kalandorok kíméljenek

  a gond alapvetõen az, hogy ezt az egész szakmát mo-n inkább kalandnak tekintik inkább, nem szakmának, így inkább utazgatásban merül ki a dolog. na meg egy kis segélyezgetésben. pedig a nemzetközi fejlesztés, vagy aidwork ugyan olyan szakma, mint egy asztalos, pék, tanár, építész. és ha nincs meg a kellõ szakmai felkészültség (ami mo-n nem nagyon jellemzõ) elég nehéz költséghatékonyan dolgozni. vegyük például a cunamit. ha jól emléxem egy rakás magyar szervezet ment ki és csak egyet találtam meg a nemzetközi koordinációs listákon…. pedig a koordináció olyan alapdolog, mint hogy a sebész bemosaxik mûtét elõtt. aki ezt nem csinálja (koordináció), szakmailag zéró
  aztán vannak persze érdekes keveredések is. az amcsi szervezetek között elég szép számban találkozni a kinti elhárításnak jelentgetõ kollégákkal is pl…de sztem van a magyarok között is….

  #82470 Hozzászólás

  irakos

  Iraki segelyek

  Az is benne van, hogy a magyarok altal adott penzt senki sem leli arrafele?

  #82469 Hozzászólás

  betti

  A Magyar Köztársaság 2007. évi hivatalos nemzetközi

  fejlesztési tevékenysége

  http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/F4375B57-97CF-499E-997C-7EA5F3E58BE4/0/NEFEKBbeszvegl.pdf

  Érdemes elolvasni!!

  #82468 Hozzászólás

  betti

  blog

  Nekem a blogból nem nagyon derült ki, az utazáson kívül mit csinált ez a jóember Afganisztánban. Rákerestem a googlen: http://www.baptistasegely.hu/node/276, na ebbõl már többet megtudtam, de én szerettem volna többet olvasni a blogból- ha már írta-, mit ténykedett ezügyben, mivel teltek a mindennapjai. Így egy kicsit fura érzésem támadt.
  Ráakadtam erre az oldalra is:
  http://developmentassistance.blogspot.com/2007_04_01_archive.html

  #82467 Hozzászólás

  bb

  valaszok

  veg a szovegben a tied elott.

  #82466 Hozzászólás

  betti

  önkéntesség

  Én azt gondolom, hogy amikor kimegyünk önkéntesnek, hittérítõnek, segélyosztónak stb., nem csak azt kell nézni, mi az, amit nyújtunk, hanem mi az, amit kapunk. Én sohasem “one-way”, egyirányúnak gondoltam a fejlõdést, fejlesztést, éppen ellenkezõleg: interakció, amelyben a felek kölcsönhatásba lépnek egymással. Én nagyon sokat tanultam kintlétem alatt a világról, kultúrákról, saját magamról, és így a repülõjegyem és kintlétem költségét sosem kérdõjeleztem meg, hogy rizset kellett volna eljuttatnom a projektbe magam helyett:) Azzal, hogy a kiküldött szemlélete formálódik, és elõadásokat tart itthon, cikket ír, könyvet, vagy tanulmányt, vagy bármely médiában szerepel, gyakorlatilag olyan rétegeket is elér a társadalomban, akik esetleg anyagi támogatást akarnak adni a kinti szervezeteknek, vagy éppen döntéshozó helyzetbe kerülnek a kormányban, EU Parlamentbe, ENSZ-be, akárhova. Ezt hívják szemléletformáló tevékenységnek. A fehér ember csak a saját szemén keresztül látja a világot, nem bízik másban. Ezért van az, hogy a kinti projektek vezetõi általában külföldiek. És mivel hatalmas pénzeket küldenek ki, ellenõrizni akarják közvetlenül a felhasználást.
  Az, hogy helyi tanítson, ne külföldi – ne úgy képzeld el, hogy a kinti iskolák külföldiekkel vannak tele, és nincs helyi tanár, vagy a helyi elõl kapkodják el az állásokat. Sõt, valószínûleg nagyon kevés külföldi tanár van. Ha megnéznénk, mekkora az írástudatlanság egyes fejlõdõ térségben, vagy hogy háború sújtotta országban összeomlott az oktatás stb. sokan boldogok lennének egy magyar tanártól is, de a kutya nem megy oda, és valószínûleg nem ont helyi tanárokat az oktatási rendszer. Jártam én olyan iskolákban, ahol 60 gyerek volt egy osztályban. Ez nem pénz kérdése. Ember(hiány) kérdése. Aki pedig végzett ember, nem biztos, hogy lemenne vidékre tanítani, eldugott helyekre.
  Egyébként http://www.bocs.hu – a Bokor Közösség egész iskolarendszert támogat Indiában az 1970-es évek óta, anélkül, hogy õk maguk jelen lennének. De a jezsuita szerzetes, akit támogattak, késõbb valami Béke (Nobel?) díjat kapott a munkájáért.

  #82465 Hozzászólás

  jenõ
  #82464 Hozzászólás

  bb

  misszionariusok

  Ha kimegy valaki onkentesnek, hitteritonek, segelyosztonak, tanitonak, stb. csak a repjegyebol (ami min. 1000 USD) egy helyi tanart lehetne egy evig fizetni. Havonta kapna 80-100 USD-t, ami ismerve a helyszineket, eleg jo fizunak szamit. Csak jobb, ha a helyi lurkokat nem magyar (vagy ami rosszabb amcsi) misszios tanitja, hanem egy helyi viszonyokat ismero tanar.

  #82463 Hozzászólás

  betti

  belebotlottam…

  http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=195

  Kenny, hogy te milyen rendes vagy, hogy ilyenekre keresgélsz éjszaka:) Ugye, ez legalább így alátámasztja az elõzõekben fejtegetett véleményeket. köszönet érte.

  #82462 Hozzászólás

  kenny

  egy kis kutatás

  csináltam egy kis netes kutatást azokról akiket kidobott a google, mint segélyosztó, és ugye hogy a tényeknél maradjunk az éves beszámolókat néztem (2007-rõl nem soknak van fenn….)

  1. voroskereszt
  http://www.voroskereszt.hu/images/hirek2/kozhasznusagi2.pdf
  26 oldal, ez is elég nagyvonalú, jobbára hazai, tényszámok elvétve, ha jól tudom õk kapják a legtöbb pénzt az állam bácsitól, és a legnagyobb költségvetésük van, ahhoz képest ez semmi

  2. baptista
  http://www.baptistasegely.hu/files/Jelentés%202006.pdf kemény 4 oldal az is rizsa, tényszámok szinte sehol, ez tulképpen nuku

  3. máltai
  http://www.maltai.hu/data/nodes/15/file/Beszamolo_ok_2007.pdf
  10 oldal, elég nagyvonalú, külföldi nem nagyon van, ami van arról alig van infó
  van egy majd 300 oldalas anyag a hazai cuccról, õk úgy látszik ebben jók

  4. okomenikus
  http://okumenikus.hu//kepek/upload/2008-05/Kozhasznusagi_tevekenysegrol_rovid_beszamolo_2008.pdf
  tényszámok elég tûrhetõen
  ha ez a rövid, gondolom van hosszabb is
  79 oldal és KPMG ellenõrzi (legalábbis ezt írták, de nem hiszem hogy kamu, mert akkor a KPMG gondolom nem kiakadna)

  5. karitász
  http://www.caritas.hu/EvesJelenetes_2005_2006.pdf
  caritas
  két év 57 oldal, tényszámok vannak többnyire

  6. református
  http://www.netbuilder.hu/jobbadni/index.php
  az átláthatóságról papolnak, de beszámoló nuku…. Gyanús… vagy béna vagyok és nem találtam

  7.
  http://www.dorcas.net/hu.html
  nem találtam semmit

  mérleg, eredménykimutatás nem mindenkinél van kint
  lehet hogy nem találtam meg minden anyagot a honlapokon
  mindenki vonja le a következtetéseket

  #82461 Hozzászólás

  kenny

  bibliával a kézben

  valahol feljebb olvastam errõl, és ez tényleg a leggusztustalanabb árukapcsolás: kapsz egy kis kaját, csak elõbb nyomok egy kis térítést/ adok kaját, ha elõbb…
  ha jól tudom egyik nagyobb vallás sem errõl szól

  magyar szervezeteket is láttam így dolgozni… sajnos…
  meg máshogy is ami jó…

  godzillanak: ebben dolgozom 8 éve és sok hozzászólásban van igazság és baromi fontos, hogy a laikusokban felmerüljön hogy mi garantálja, ha 100 eur adományból legalább 75-80 odamegy ahova kell…

  #82460 Hozzászólás

  kenny

  buktatók

  na igen, rengeteg buktató van

  pl. ha van 1 millió forintod, az arra elég, hogy elmenj valahova és médiaeseményt generálj itthon. 10-bõl meg inkább kimegy 10 magyar, aztán 5 nap után hazajön. ez tulképpen szart sem ér. hogy aztán mit történik valójában kint azt nem nagyon ellenõrzik itthonról sajnos. nálunk kb 1-2 millió EUR alatt nem is nagyon indul egy program, hiszen rendszereket kell mûködtetni, és nagyon lényeges szempont, hogy azért 20%-25%-nál több ne legyen több a mûködtetés költsége. Persze itt több éves programokról is szó van, ahol több ezer/tízezer azok száma akikhez eljut valami és a valami az nem egy liter víz… hanem inkább a “háló a halfogáshoz”. Így ne csodálkozzunk, ha a magyar szervezetek jelentõs része (tisztelet a kivételnek) gyakorlatilag csak pr célok mentén nyomul….

  nyugat eu-ban, fõként skandináv országokban, vagy az usa-ban elég nagy hagyományai vannak ennek a szakmának (ez itt kulcsszó), a jószándék nagyon nem elég, jónéhány olyan kezdõ jószándékú szervezetet láttam, amelyik több kárt okozott, mint hasznot (ez persze nem csak a kicsikre igaz ENSZ-es, vagy WB-s negatív példát is láttam már)

  meg aztán ha jól tudom Magyarországon ellenõrzés sincs nagyon, nem sok szervezet van, akinek objektív külsõ cég ellenõrzi a pénzügyeit. sztem egy ilyen sincs….

  szval van még mit tanulnia a magyar szervezeteknek…

  a lelkes önkéntesek sok esetben okés, de láttam már jó néhány tapasztalatlant is, akik nagyon mellényúltak. és ez baromi ciki, mert õk igazán segíteni akartak.

  szval eléggé komplex ez a cucc, és egy bizonyos szint után már sok politikai/pü-i érdek is megjelenik.

  #82459 Hozzászólás

  Sajo

  jó témafelvetés…

  …és érdekes válaszok is születtek. Néhány rövidke gondolat akkor, bár sajnos a terjedelem nem teszi lehetõvé, hogy teljes és meggyõzõen koherens legyek.

  Segélyszervezetek. Sajnos sok segélyszervezetnél a pénz jelentõs része a mûködésre megy el és csak viszonylag kis része fordítódik a tényleges segítségre. Ez sajnos még a teljesen jó szándékú szervezeteknél is gyakran így van, nem is beszélve arról, hogy vannak haszonlesõ szélhámosok is. Természetesen vannak kivételek is, ahol a pénz nagyobb része fordítódik az eredeti célra…de ezek tapasztalatom szerint inkább azok a szervezetek, ahol nincsenek fizetet alkalmazottak, hanem mindent a lelkes önkéntesek csinálnak saját szabadidejüket és saját pénzüket is erre áldozva.

  Miért is kell személyesen odamenni? Sajnos a harmadik világ országaiban nagyon sokan abból élnek, amit a segélyekbõl sikerül elrakniuk. Néhányan meggazdagodnak, mások csak az egyszerû életvitelüket építik erre. Ez utóbbi csoportot nagyon el sem tudom ítélni, mindenki szert enni és enni adni a gyerekeinek. De ettõl sajnos a tény az tény marad: ha nem ellenõrzöd személyesen, hogy a pénz arra fordítódjon, mint amire szánod, akkor jó eséllyel nem fog arra fordítódni.

  Amúgy épp a fentiek miatt én nem is igazán hiszek abban, hogy a pénz osztogatása az igazi megoldás. Egyrészt rosszra csábít és gyakran nem a megfelelõ helyekre jut, másrészt gyakran inkább konzerválja a jelenlegi szörnyû állapotokat, mint elõsegítené a kitörést (ugyanis amíg reális életbenmaradási alternatíva a segélyeken való tengõdés, addig nem igazán ösztönzi semmi a helyi közösségeket a fejlõdésre). Sokkal célravezetõbb a közösség fejlõdését segíteni…ez azonban sokkal nehezebb feladat, sokkal nagyobb elhivatottságot kíván meg a résztvevõktõl (sok idõ és sok sok “küzdelem”) és persze néha ehhez is kell pénz.

  Miért is segítünk a harmadik világban és nem itthon? Ezt szerintem Betti tökéletesen megválaszolta. Az ottani szegénységet és élethelyzeteket még úgy sem lehet elképzelni, hogy az ember személyesen látja. :-(((

  Na, hirtelen ennyi. És nagyon jó, hogy ha ilyeneken gondolkozik minél több ember!

  Sajo’

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 49
Hozzászólás: Segélyek, szeretszolgálat
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.