Stoppal Marokkóban

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Stoppal Marokkóban

 • Indította
  Témakör
 • #2587 Hozzászólás

  saman

  Stoppolt valaki mostanában Marokkóban?
  Minden infónak örülnék.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 50
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #72952 Hozzászólás

  Laci
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Stoppal…nem Marokkóba, hanem Tunéziába!

  Picit off, de a Tunéziás topicokat olyan Pasha-tours-os utasok használják, hátha ti többet tudtok! Szóval Nápolytól D-re milyen a stopp? Valaki próbálta? Állítólag nehézkes, meg a közbiztonság is sz@r. Én Firenzétõl D-re még nem voltam, bármit beveszek…:-)

  #72951 Hozzászólás

  Afrikaans
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Samannak

  Kedves Saman! Felírnál egy élõ e-mailcímet, mert az itt megadottról visszajött a levelem? Köszi.

  #72950 Hozzászólás

  che

  ceuta-agadir

  hali,

  3 het mulva indulunk ketten autoval (csak 2 szemelyes, onjelolt tarsak kimeljenek :) szoval erdekelne 1-2 dolog:

  -algeciras-ceuta komp ara szemelyenkent es 1 autora
  -gazolaj ara
  -tenyleg nem lehet a szallodakban meglenni? mit lehet helyette: kemping, vadkemping, autoban alvas, sivatagi egbolt alatt?
  -vizum akkor ugye 1 honap alatt nem kell?
  -10 nap sok/eleg/keves erre az utvonalra? ugy gondoltuk hogy ceuta-agadir tengerparton majd visszafele marrakech es fez erintesevel ez ha jol szamoltam max 2500 km
  -kaja magyar gyomornak megfelelo? hasmenes?
  -at lehet kompozni agadirbol a kanari szigetekre? ha igen mennyiert?

  hirtelen mas nem jut eszembe, aki tud legyszi valaszoljon tetelesen AZ EMAIL CIMEMRE. elore is koszi mindenkinek!

  bye

  #72949 Hozzászólás

  Kisördög

  vizumrol

  Magyaroknak Marokkóba egy hónap alatt nem kell vizum, a’fölött már igen.
  Minden jót!

  #72948 Hozzászólás

  Ferenc

  Nem kellene bántani

  az itt megszólalókat, Zsuzsikám. Barátilag adták a segítséget, pénzt, kaját. A marokkóiak olyanok, hogy lehet, meg is sértõdtek volna a visszautasítástól. Azokkal az autósokkal kéne inkább foglalkozni, akik belegyorsítanak, ha meglátnak egy stoppost, s olykor – undorukat éreztetvén -enyhe megkerüléssel húznak el mellettünk. Ezt szemlátomást valamiféle fölényérzet tudatában teszik. Karintiából visszajövet honfitársaim – a határ menti “sógorok” nem épp hízelgõen minõsítik õket – tömegével zúgtak el mellettem, miközben izzadtam rendesen a tûzõ napon a poggyásszal; ez 5 éve volt. Amikor a határnál utolértem a magyar csordát, az egyik ürge kiszólt az ablakon: “Te mindig így szoktál utazni?” Hála istennek, s ezúton üzenném is neki, jó szokásomat megtartottam, csak az ilyen bugrisjóskákat nagy ívben igyekszem kikerülni azóta. Mondanom sem kell egyébként, nem a magyarok fuvaroztak a Balaton mentén tovább…

  Volt olyan srác, aki egyszer – valóban minden tiltakozásom ellenére – 40 km-rel túlszállított eredeti úticélján, és a kapunk elõtt tett le. Azt mondta, azért, mert egyszer fél napig nem vették fel az út mellett.

  Azt persze el kell ismerni, gyakran jogosan bizalmatlanok az autósok. Éjszaka igyekeztem leinteni valakit egyszer, mert megváltoztatták a vonatcsatlakozást… Egy kocsi visszafordult értem, mert útközben a lánya elmondta az ügyvédnek, aki vezette, hogy talán leendõ kollégája ácsorog amott. Az ügyvéd úr – neki viszont ezúton köszönet – bevallotta, különben nem vett volna fel.

  Szóval nem hiszem, hogy a barátságos gesztust elfogadó “hobó”-kat kellene ütlegelni.

  #72947 Hozzászólás

  zsuzsa

  rendorok es egyeb ingyenutazas

  Tok eges, hogy egyesek milyen buszken reklamkozzak, hogy masokkal fizettettek ki a buszjegyuket. Neha ugyanazok, akik egyebkent leszoljak az orszagot. Bezzeg kihasznalni a helyiek vendegszeretet az megy!? Szegyeljetek ossze magatokat. Es meg egy kerdes: ti kifizetnetek egy a buszpalyaudvaron lezengo arabnak a buszjegyet? Miert volt jo hecc toluk elfogadni, amikor valoszinuleg kevesebb a havi keresetuk? Csak annak orulok, hogy az ottani barataim nem olvassak a forumot…

  #72946 Hozzászólás

  Ferenc

  Friss tapasztalatok

  az autóstoppot illetõen! Szívesen megosztom pozitív és negatív élményeimet mindenkivel, akit érdekel. Tegnap értem vissza Velencébõl. E-mailezek többeknek a jövõ héten!!!

  #72945 Hozzászólás

  szkimo

  nõi utitárs jelentkezik

  most nyáron jó lenne kiruccanni ,
  valami tapasztalt rókához szivesen betársulnék
  tavaly lestoppoltam a horvátokhos,de most jó lenne valami hossszab út

  #72944 Hozzászólás

  kuntibi

  stop

  A vízum tényleg igaz.Én csak Marrakechig mentem de kempinget sajnos még nem találtam nyitva.Lehet hogy még nincs olyan jó idõ?Bár Marrakechben 32 fok volt.Ezekrõl csak ennyit tudok.Egyébként márc 29-ig tartózkodtam Marokkóban.Azóta már akármi is lehet.

  #72943 Hozzászólás

  Ferenc

  Én is indulok stoppal

  vagy kamionnal, ha összejön néhány napon belül.

  Nnnna… végre, hogy rátaláltam erre az oldalra. Azt hittem már, én vagyok az egyetlen, aki szeret egyedül v. barátnõvel stoppolni a Mediterráneumban és környékén. Most Sp.o.-ba tartok néhány havi feketemunkára, aztán átmegyek Marokkóba. Eredetileg csak tengerparti utazást terveztem, de miután elolvastam itt a (viszonylagosan) friss infókat, megnõtt az étvágyam. Majd mindenképp csinálok egy nagy marokkói utat is az Atlasz-vidékre, most egy kis tengerpart, berber szõnyeg vásárlása stb. :)

  Nem tudom, mi a helyzet a Marokkótól délre esõ részeken (Ny-Szahara), ide könnyen be lehet jutni? Mert ha igen, a tengerparton végigmennék. Amúgy akkor most igaz, hogy 3 hónapig lehet vízum nélkül kinn lenni turistaként? A kempingekrõl mit kell tudni?

  Köszönöm elõre is a válaszokat.

  Jaj de jó lesz Marokkó!!! :))))))

  #72942 Hozzászólás

  Dokk

  Rendorok

  Samannal egyetértek,engem egyik éjjel egy rendõrfurgon szedett fel a Casablancai autópályán, és mivel lovém nem igazán volt-illetve letagadtam, csak azt mondtam kompjegyem van és hazafele tartok- befizettek egy vonatútra.Ott még aludhattam is…Ezenkívül meg egyszer , szintén eseledvén meginvitáltak egy Sefrou nevû városkába bulizni, és aludni, persze egy kis kajával is megdobtak.Na az a család se beszélt a helyi nyelveken kívül mást.Persze, ha beszélsz franciául, akkor nyilván úgy érdeklõdsz, és meg nem állapítod ki a faux guide…

  #72941 Hozzászólás

  vera

  Marokkó

  Mi saját kocsival mentünk le 4-en meg egy 10 hónapos kölök, ami nagy elõnyt jelentett, mivel meglehetõsen gyerekcentrikusak. Több helyen ingyen beinvitáltak éjszakára a házukba, finom vacsit is kaptunk a kissrácot is megkinálták anyatejjel, mert a háziasszony éppen szoptatott. A kisfiút puszilgatták, simogatták a nõcik, nagyon tetszett, biztos a szõkesége miatt is. Nekünk az emberekkel csak jó tapasztalataink voltak. Északon, ahol több az arab ragadósabbak voltak, de a berberek mindenhol nagyon barátságosan fogadtak. A marrakesh-i fõtéren a nagy esti falatozást nem szabad kihagyni de nem árt belsõleg fertõtleníteni kajálás után. Mi jópofa hasmenéssel jöttünk haza (de ez mellékes). Jó utat minden arra járónak.

  #72940 Hozzászólás

  linpocse

  maroccorol altalaban

  buszos utazasnal ha nem ctm-mel teszitek.elore lekel fixalni mind csomag es sajat magad arat.piaconvalo vasarlaskor legyen apro mert piszokmodon nemfog viszaadni.utcai alkalmi kiseroket lekell razni.erdemes ctm t hasznalni mert vilagszinvonalu buszai vannak.majd jan elejen folyt mert elfaradtam eloszor ulok gepelott

  #72939 Hozzászólás

  saman

  hozzaszolasok stoppolashoz meg egyebekhez

  En taxiztam is meg buszoztam is ingyen. Stoppoltam, megallt, erre mondtam, hogy en nem, mert stoppolok, meg keves a penzem, erre o mondta, hogy akkor is szalljak be, elvisz ingyen is. Egy taxis meg a kajajat is ramtukmalta. Egy masik esetben meg egy rendor fizetett be a taxira :))
  Volt olyan eset is, hogy penzt szerettek volna, de altalaban ezt elore letisztaztam, ha meg megsem, akkor par darab negro mindig segitett.
  Onjelolt guide-ok: minel tobb nyelven beszel, annal inkabb razd le. Ha valaki csak arabul meg franciaul tud, akkor varhatoan tenyleg csak segiteni akar. A legtobb ingyen szallasomat ilyeneknek koszonhettem.
  Cserecikknek a polo es a gyogyszer melle ajanlom a barmilyen ontapados matricat. Ez ugyanis a szelvedojavitas legfobb eszkoze, meg amugy is szeretik, ha szep szines.

  #72938 Hozzászólás

  vassago

  dokknak

  a mi legnagyobb eredményünk 1200 dirhamos vízipipáért pár száz dirham (ha jól emlékszem, 200 dh) mondta a faszi, hogy hungarian price…:)))

  #72937 Hozzászólás

  Gyuri

  Olcsó reggeli MARRAKESH-ben

  Bocs, elfelejtettem azt, hogy a szálloda Marrakesh-ben volt ;-)
  Dokk!
  Persze, nekünk is sikerült lealkudni egy bizsu karkötõt 700 Dh-ról 100-ra, csak nem ez volt a jellemzõ. Pedig próbálkoztunk keményen ;-)

  #72936 Hozzászólás

  Gyuri

  Olcsó reggeli

  Az elõzõ beszámolóban említett szállodának utánanéztem:
  Hotel Farouk
  (az LP-ben említett 100Dh/éj 140 volt igazából ebben a hotelben. De a kaja szuper ;-)

  #72935 Hozzászólás

  Dokk

  hát újra itt

  szia Gyuri sorstárs!
  néhány saját tapaszatalatú cáfolat:

  alkudni mégpedig lehet.Számos példa volt rá áprilisi utam során.Volt, hogy 500 dh-ról 150re sikerült lenyomni egy takaró árát, amire egyébként szükségem volt , mert megfáztam és egy kicsit lázas is voltam.A fickó nagyon húzta száját, de mivel zent fényképezõm, szakadt cipõm, meg eléggé leélt órám volt és egy akkor még nem elcserélt 10 éves hátizsákom, belement az üzletbe.utána már nem fáztam éjjelenként.
  A stoppolás meg néha elég gyér volt, de sokszor mesésen bejött.Csak a taxisokat kellett lerázni.
  Buszos kalandból a negatívum, hogy a jármûvön senki sem ismerte a térképet, és így egészen máshol kötöttem ki, mint ahol szerettem volna.
  Üzlet:cserélni érdemes polót(ha feliratos,többet ér), rövidgatyát, kendõt, és GYÓGYSZERT, fõként aszpirint.De egyébként szinte minden megy, csak neked is erõszakosnak kell lenni.Ami nem sikerült: az egyszer már csereüzltben veltt karkötõt másikra cserélni…Az ékszerárusoknak többnyire lové kell.
  hát azt hiszem most ennyi.
  Jó utat, ha valaki megy valamerre.Nekem Szíria jönne be, de még messze van, adig csak Törökország tulsó vége.természetesen stoppal.
  dokk

  #72934 Hozzászólás

  Gyuri

  Na megjártuk ;)

  Sziasztok. Gondoltam beírok néhány tapasztalatot, ugyan nem frissek, de jól jöhetnek. Ebbe a topikba írtam utoljára, mielõtt indultunk Marokkóba.
  Költségvetés:
  utazás repülõvel, Alitalia-Malév, 83 ezer forint, illetékekkel együtt. A földön vonattal, de fõleg busszal. Nem túl drága, kb mint itthon, de a buszközlekedés több mint horrorisztikus nyáron. Volt még taxi is, bár az ritkán. Stop nem jött be, hiába erõlködtünk a tûzõ napon…
  Étel mindíg ott, ahol kedvünk tartotta, de fõleg az olcsó helyeken, és éttermekben. 140 Dirham volt a legmagasabb számlánk két fõre.
  Szállások szállodákban (de fõleg a tetõn a meleg miatt), “kempingben” vagy Youth hostelsben.
  Összesen kb 140 ezer volt fejenként a 3 hét.

  Összességében “érdekes” -nek minõsíteném Marokkót. Egy nagyon szép környék, nagyon kedves emberekkel, – lehetett valaha…
  Negatívumok:
  Ma már piacgazdaság, ott használnak ki, ahol tudnak, és ott inkább 3-szor mint 2-szer, alkudni szinte lehetetlen, és ha nem vásárol az ember, akkor még utána is kiabálnak mindenféle megjegyzéseket. Persze rossz emberek mindenhol vannak..
  A kolduló gyerekeket nem lehet lekaparni (nem ám Románia, vagy Ukrajna.. annál rosszabb!). Volt, hogy az éppen arra járó rendõr avatkozott közbe, mert látta, hogy nem hagynak nekünk nyugtot a csavargó gyerekek. Az emberek torkuk szakadtából folyamatosan ordítanak (nem értem, ezek süketek?) vagy éppen egymással veszekszenek. Ez náluk valami nemzeti sport lehet, mert az ország minden területén folyik. Az utakat nem tartják karban, 1-2 kivételtõl eltekintve. Rettenetes a szemét az országban. Csak egy példa: a buszokon hányószacskókat osztanak, mert az út, és a busz mûszaki állapota, valamint a buszsofõr vezetési stílusa ezt szükségessé teszi. A lefátyolozott, tetovált berber nénik mind teleokádják ezeket a kis fekete zacsikat, majd vérmérséklettõl, és ügyességtõl függõen a “légkondiba” (a nyitott ablak) dobják. A kis “csomag” persze jobb esetben csak az aszfalton, roszabb esetben pedig egy szélvédõn kenõdik szét. Ezután ezeket a zacskókat ezerszám hordja a szél, és csak a gyéren található sivatagi növényzeten akad fennt, vagy a fákon. Mivel kevés a növény, az állatok ezeket a növényeket fogyasztva ezeket a zacskókat is megeszik, ami a bélredszerbe kerülve sokszor okozza az állat pusztulását. Ez állítólag ott nagy problémát jelent a helyi barátom szerint.
  De vissza a buszok mûszaki állapotához: Volt olyan durrdefektünk, hogy még a padló is felszaadt. Már éppen elkezdtem magamban anyázni, hogy így soha nem ér véget a 200 km-es utunk, ami már akkor is 8 órán keresztül tartott, mert meg kell állni kereket cserélni. Na nem. sokkal rosszabb következett: nem csetréltünk kereket, hanem még a hátralévõ 35 km-t dobáló kerékel tettük meg. (a rendõr meg is büntette a sofõrt a város szélén). Volt olyan buszjáratunk, ami kigyulladt, volt olyan, aminek kiesett az ablaka, vagy csak egyszerûen a kormánymû adta meg magát ;-) Végül is nem a sofõr, hanem Allah kezében vagyunk :-D
  A taxik is okosan ki vannak gondolva: Nem lehet lehúzni az ablakot, mert a kart lelopták, vagy a lopás ellen a tulaj elõrelátóan leszerelte. Hát ilyenkor bátran el kell kérni a tartalékot a sofõrtõl. Egyébként egy Merci taxiba az elõzetes híresztelésekkel szemben nem 5-en, hanem 9-en férnek be. Minden probléma nélkül. Elöl 4-en, hátul 5-en. Síma ügy.

  Szállodai szoba éjel sem hûl 40 fok alá. Tehát javasolt a tetõn aludni, ha nyár van. Meg olcsóbb is.

  A Sivatagba csak jól képzett túlélõ alkatok menjenek nyáron. Este 11-kor, 3 órával azután, hogy lement a nap, 50 fok volt. De legalább volt tusoló…
  A nappalt már nem vártuk meg..

  Barátnõmet folyamatosan fixírozták. És nem csak a férfiak, hanem a nõk is. Pedig nadrág/hosszúújjú ing/sapka alapfelszerelés volt mindíg.

  Pozitívumok. Laknak Marokkóban nagyon kellemes emberek is. Ezek nagyon udvariasak, és szeretnek beszélgetni is. Kb 5 ilyen emberrel találkoztunk a 3 hét alatt.
  Viszonylag jó a közbiztonság. Mûködik az álruhás turista kommandó is, a túristák védelmére, és sokszor élõben lehet látni letartóztatást is. Mi nagyon nyugodtan jártunk túristahelyeken, sõt, ahová már nem volt javasolt belépni, oda is “betévedtünk”, és ilyenkor az ott lakó helyiek nagyon udvariasan kivezettek minket.
  Pénzt sok helyen lehet váltani. Akár kézpénzt, akár bankkártyát elfogadnak. Nagy, légkondis, biztonságos bankfiókok vannak.
  Jót lehet üzletelni mindenféle dologgal. Sajnos nekünk az út elején ajánlottak egy bizniszt: a 6000 forintos hátizsákomért elvittek volna bennünket egy 4 napos Atlasz túrára, hegymászással, Land Roverrel, és kajával együtt. Szállás sátorban.. De akkor vihettem volna kézben a cuccomat a hátralévõ 2 hétben..

  Todra szurdok. Gyönyörû hely, és a klímája is nagyon jó. Falmászóknak nagyon ajánlom, vannak önjelölt vezetõk is, bár velük nem kötném össze magamat, ahogy elnéztem a technikájukat…

  Marrakechben van egy szálloda, ahol érdemes a reggeleket kezdeni. Angol típusú reggeli, szabad szedéssel(!) mindössze 10 Dirham. És bárki bemehet. A végén már minden utitárunkat odaszoktattuk, így egy eléggé kellemes társaság jött össze (japánok, spanyolok, amerikaiak).. Ha érdekel valakit pontosan a cím, utánanézek.

  Dokk írt Chefchaouen -rõl. Tényleg jó, tiszta hely. Hasist ne vegyetek, csak ha nem fél valaki a lebukástól, mert mostanában már nagyon figyelik az álruhás rednõrök a kereskedelmet. Állítólag a hasis vidéken kocsival járni sem egy életbiztosítás (egy fotós haveromat kirabolták azon a vidéken – most örül, hogy él)

  A buszon eleinte fostunk, hogy valamelyik megállóban kirakják a cuccunkat. Hát nem így volt, nagyon vigyáztak a zsákokra.

  Bejártuk a tervezett útvonalat (lásd feljebb) és láttuk Marokkót. Nagy volt a kontraszt a tavalyi sarkköri túrához képest, de nem bántuk meg. Nagyon ajánlom Marokkót mindenkinek, aki nem finnyás, és bírja a gyûrõdést.

  Majd még írok, ha akartok, és az egyik amerikai barátunk élménybeszámolóit is bevágom ide ha kell…

  #72933 Hozzászólás

  dokk

  hát tényleg hülye vagyok

  de én sem találom….
  Nekem (sajnos csak)2hét kb18000Ftból jött ki cakompakk mindennel együtt.Szóval érdemes stoppal menni, néha megtoldani egy kis igencsak lealkudott áru busszal.Persze türelem is kell hozzá, de néha félelmetesen gyorsan megy(Marrakech-Casablanca-Ceuta du4-masnap11,7kocsi).Ezenkívül olyan helyekre is eljuthatsz, ahova máshogyan nehezen(hacsak nincs 4×4 terepjáród)-pl a Gorges du Todra-Nekob úton hülye az aki elindul gyalog-busz meg arra nem jár.én egy Land Rover tetejéröl láttam az egészet,igaz szénné égtem reggeltöl szinte estig a napon.
  A hasis nem tom mennyi, de, ha nem akarsz venni, kínálják csempészetre is(nyelsz-viszed-klotyó-eladod)vicces halgatni öket, ahogy próbálnak meggyözni.Persze nem érdemes…
  De Chefchaouen tényleg jó.
  Ami még fontos, tetön sátrazni csak kevés helyen lehet(pl Fezben nem).És VíZUM BIZTOS hogy NEM KELL, ha magyar állampolgár vagy.

  Hmmmm.pedig biztos, hogy ezen kívül még egy csomó mindent leírtam valamikor.De hova?vagy hova lett?Nem értem.
  Doukk

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 50
Hozzászólás: Stoppal Marokkóban
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.