Svédország

 • Indította
  Témakör
 • #20816 Hozzászólás

  Gabriella5
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Tisztelt “fórumosok”!

  Mi Svédországban szeretnénk letelepedni, munkát vállalni
  a közeljövõben. Nagyon szívessen vennénk minden segítõ szándékú információt, fõleg az elsõ lépések tekintetében.
  Elõre is köszönjük!

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 62
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #216721 Hozzászólás

  aron6
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Helyes???

  Az a baj hogy sok a rosszindulat az emberekben,csak tudnam hogy miert…Nem a levegobol szedem az infokat bar abban egyetertek hogy penz nelkul nincs mit keress Svedorszagban de szerintem mashol sem….Megadtam 2 linket es barki megnezheti hogy mi a helyzet.Igen vannak lakhatasi jogok is amit megvehetsz de vannak lakasok is!!!!Es hangsulyozom:NEM VAROSBAN!!!!!!Jogokerol meg itt egy kis reszlet:
  Beutazás/ tartózkodás

  Beutazás feltételei

  Az EU és az EGT tagországainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak Svédországba. Svédország tagja a schengeni térségnek.

  Tartózkodás

  A 2006. április 30-án hatályba lépett 2004/38/EK irányelv értelmében az uniós polgárok továbbra is három hónapig engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban.

  Az EU tagországainak állampolgárai három hónapon túli tartózkodása esetén a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási engedély ekkor sem kell, a bejelentésrõl az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki.

  A három hónapon túli tartózkodásnál azonban a tagállamok kérhetik a megélhetéshez szükséges rendszeres jövedelem és a teljes körû betegbiztosítás igazolását, vagy a foglalkoztatást (munkaviszonyt), illetve tanulmányok folytatását bizonyító okiratot.

  Így az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországainak, valamint Svájc állampolgárainak és családtagjaiknak 2006. április 30-át követõen Svédországban nem kell tartózkodási engedélyért folyamodniuk három hónapot meghaladó tartózkodás esetén sem, mindösszesen a svéd Migrációs Hivatalnál (Migrationsverket) regisztráltatniuk kell magukat.

  A regisztráció menetérõl a Migrációs Hivatal (Migrationsverket) honlapján található bõvebb információ.
  ………………………………………………..
  Munkavállalás

  Svédországban minden uniós polgár (a 2004-ben csatlakozott tagországok állampolgárai is) szabadon, munkavállalási engedély nélkül vállalhat munkát.

  A svéd munka törvénykönyve csak általános keretszabályozást határoz meg. A munkaszerzõdés feltételeit az egyéni vagy kollektív munkaszerzõdések tartalmazzák. Svédországban – az Unió többi tagállamához viszonyítva – a szakszervezetek erõs jelenléte jellemzõ. A legtöbb szakmában így kollektív munkaszerzõdés van érvényben.

  Munkakeresés

  Azok, akik Svédországban szeretnének dolgozni, munkalehetõségekrõl az EURES rendszeren keresztül, illetve a Svéd Munkaügyi Szolgálatnál kaphatnak információkat.
  Munkaszerzõdés

  Svédországban jogilag szóbeli-, írásbeli és hallgatólagos szerzõdéskötésre is lehetõség van.

  A munkavállaló és a munkáltató között általában szóbeli szerzõdést kötnek, de érdemes a foglalkoztatás feltételeit a munkáltatótól írásban is megkérni. EU szabályok szerint a munkáltató köteles az alkalmazást követõ egy hónapon belül írásban tájékoztatni a munkavállalót a foglalkoztatás szabályairól és körülményeirõl. A tájékoztatónak tartalmaznia kell a munkáltató nevét, címét, a munkavállaló beosztását, az alkalmazás típusát és idõtartamát, a felmondási idõ hosszát, a fizetés mértékét és módját, a fizetett szabadsághoz való jogot, a normál munkaórák számát, és az alkalmazható kollektív megállapodást.

  A törvény alapján a munkáltató próbaidõt is szabhat, ami 6 hónapnál nem lehet hosszabb. A kollektív munkaszerzõdések azonban kizárhatják a próbaidõ lehetõségét, vagy rövidebb idõszakot állapíthatnak meg.

  Fizetés

  Svédországban nincs törvényileg megszabott minimálbér, bár a minimálbéreket leginkább a kollektív szerzõdések magukban foglalják. A munkabért egyéni szerzõdésekben állapítják meg.

  Nemzetközi összehasonlításban a svéd fizetések nem térnek el jelentõs mértékben ágazatonként.

  Munkaidõ

  A 40 órás munkahét elõírását törvényi szabályozás tartalmazza, bár a kollektív szerzõdések ezt a határt módosíthatják.

  Családos szülõk a gyermek 8 éves korának betöltéséig tartó idõszakban 25 %-al csökkenthetik munkaidejüket. A túlórák száma nem haladhatja meg a 48 órát (négy hét alatt) vagy az 50 órát (1 hónapos idõszakban). Egy éven belül a túlórák száma max. 200 lehet.

  Szabadság

  A munkavállaló évente legkevesebb 25 nap szabadságra jogosult. Kollektív szerzõdések keretében további szabadnapokat állapíthatnak meg.

  A júniustól augusztusig terjedõ idõszakban a munkavállalók legalább 4 heti folyamatos szabadságra jogosultak, a kollektív szerzõdések ez esetben is elõírhatnak eltérõ szabályokat.

  De itt lehet bovebben olvasni mindent ami kapcsolatos Svedorszaggal:http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=19

  http://www.hemnet.se/?sida=5 itt meg szet lehet nezni lakas ugyben

  #216720 Hozzászólás

  Eloxis
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Korrekt infok Svedorszagbol

  1; Skåneban jelen pillanatban a legolcsobb håz åra 520 ezer SEK.
  2; lehet vasarolni 320 ezer SEK ert is (bostadsrättet)=lakhatasi jog, mely el is adhato .
  3; Svedorszaågban a hivatalos nyelv a sved nyelv!
  4; A svedek angolul is joll beszelnek, de a munkahelyeken kizårolag csak svedul kommunikalnak.
  5; Malmöben a 18-35 ev között levö fiatalok 23 szåzaleka a munkanelkuli.
  Az ållami lakasokra valoban 1-2 evet kell varni, söt ahoz meg munkahelllyel is kell rendelkezni.
  6: Viszont lehet berelni privat kezböl lakast akar azonnal is, ha az illetö berlö letesz havi 3 havi kaukciot! De szigoru kikötesek vannak ahoz is es referencet is kernek sok esetben.
  Föleg kulfödiekkel bizalmatlanok.
  Azonban minden megoldhato ha sok penze van annak aki ide akar telepulni!
  elvegre Europa unioban elunk!
  7; Az elelmiszer årak sok esetben jobbak a magyarorszainål.
  Delsvedorszagi nagyvårosokban azert van lakashiany , mert rengeteg menekultet fogadtak be, es azoknak mind allami laakast kellett biztositani. 20-30 evvel ez elött rebgeteg ures lakas volt a deli reszen is.
  8. Nagyon de nagyon nagy elöny jelent ha valaki beszeli az orszag hivatalos nyelvet. Dez vonatkozik a vilag minden orszagara . Nyeltudas hianyaban lehetetlen hivatalos munkat vållalni.
  Tehat a sikerhez sok penz es jo nyelvtudas igenyeltetik.
  Kivanok sok siket mindenkinek.
  Attila

  #216719 Hozzászólás

  aron6
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  svedorszag

  Eloszor is elnezest kerek a helyesirasi hibakert es az ekezet hianyert!Annyit tudnek hozzafuzni a fentiekhez hogy a legegyszerubb ha vesz valaki egy ingatlant Svedorszagban!Az arak aranylag kicsig,igenytol fuggoen,mindenki talal maganak,8200 eurotol 45000-ig.En egy 30000 euros hazat talaltam magamnak nem messze Malmotol es ezert az osszegert szep kis hazat kapok,5 szoba,terasz,stb.A havi kozkoltseg amiben benne van a futes,villany,kabel tv,az kb. 480 euronak felel meg,termeszetesen koronabol atszamolva.A munkarol pedig annyit hogy ha nincs ismeros akkor eleg nehez talalni!De en ajanlanam mindenkinek a tanyakat mert ott altalaban hamar el lehet helyezkedni viszont az angol nyelv tudas szukseges es persze kozben be kell iratkozni sved nyelv leckere!Berelni nem erdemes lakast mert szerintem nagyon draga es 2 evi berbol mar futja egy garzonra,persze nem varoskozpontban de hat lehet ingazni!De itt egy link es beszeljenek az adatok helyettem,csak kell tudni hasznalni,en hamar rajottem hogy kell,pedig sved nyelvu az oldal!http://www.hemnet.se/?sida=5 Annyit meg hozzafuznek hogy ha valaki nagyon elszant akkor annak sikerul barmi,meg Kinaban is!En elhataroztam evekkel ezelott hogy kitelepedek Svedbe es bar az apam az ott el mar 20 eve,nem nagyon segit sot nem tetszik az otlet neki hogy en is kikoltozzek!De o Goteborgban van en pedig Malmo mellet leszek….De elkalandoztam,nem az a lenyeg hogy ki mit mond hanem az hogy mit is akarunk!!!En utanajartam a neten majdnem mindennek,talaltam hazat,felhivtam a kozvetitot,nagyon kedves volt,egyeztettunk es februarban megyek megvenni a hazat….Tehat hajra mindenkinek es nem szabad elcsuggedni mert nem fog ossze jonni akkor semmi!Hogy azt mondjak,nehez?!Es akkor mi van?Hol nem nehez???Mindenesetre jol meg kell gondolni,minden infot megsze3rezni es ha elhataroztad magad akkor menni!Peldaul egy ismerosom,ugyancsak Malmo mellet lakik,kiment Svedbe mar eleg reg(ugy 4 eve)lejelentkezett,volt lakcime mivel o is egy baratjahoz ment,feliratkozott es keresett munkat a munkakozvetitonel(http://www.arbetsformedlingen.se/)es egy bevasarlokozpontban kapott munkat ahol azota targoncakezelo es 1800 euronak megfelelo koronat kap fizut!De azt mondom ,mindenki utanajarhat ,ha tenyleg erdekli a kikoltozes!!!!

  #216718 Hozzászólás

  Kanos
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  JOE nak,

  Sziasztok,

  Igaza van Zsuzsanak, Svedorszagban varni kell a berelt lakasra, marmint ha berelni akarsz lakast varni kell ra, akar 1 evet is.
  Jo kis hely, 1 evet varni arra hogy kiberelj egy lakast, szerintem brutalis…totalisan szarul mukodik svedbe ez a dolog, de a svedek mentalitasan igazodj majd el JOE, ha ott is eltel, addig meg pofa be, ha meg eltel ott, akkor nem szoltam semmit-))))))))))))

  #216717 Hozzászólás

  Arina

  Szia Arina és többiek!
  Mi két hét múlva indulunk. Egyenlõre sajnos “csak” nyaralás címén, de szeretnénk körül nézni. Ti merre mentek? Jó lenne beszélni, infokat megosztani. Akár priviben, akár itt a fórumon. Sziasztok: Zsófi

  #216716 Hozzászólás

  Mary4
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Enikõ ???

  szia, és tényleg tudnál segíteni?? mert én szerelmes vagyok Svédországba, de sajnos nehezen találok munkát, jó lenne a takarítás is, ha tudsz segíts kérlek……
  pupaty-1@freemail.hu
  Köszönettel, Éva

  #216715 Hozzászólás

  Finta Arina
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  arina@arina.hu

  Szia Zsuzsa !

  Van kedvem és már írtam is neked .

  Szia.
  Arina

  #216714 Hozzászólás

  üdv.

  Szia Arina
  Én korábban sokat próbálkoztam Svédbe költözni, érdekelne, hogy Ti hogy gondoljátok. Ha van kedved, beszéljünk róla: zsuzsaungern@citromail.hu

  #216713 Hozzászólás

  Finta Arina
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  arina@arina.hu

  Sziasztok !

  Azért ez rettenetes ,hogy csak mi magyarok vagyunk ilyen furcsák. semmi össze tartás nincs bennünk.Pedig nem jut kevesebb senkinek aki segit , csak hát egyszerübb nem tudni semmit!
  Én ugyan kaptam egy levelet amiben megigérte valaki ,hogy segit de amikor megírtam a kérdéseimet akkor már nem igazán volt segitö kész:-( Pedig isten bizony nem kértem ,hogy vegyen a nevére. A nyáron mi kiköltözünk a férjemmel ,mert ki akarunk költözni. Aztán majd meglátjuk:-) Szerintem jó volna azokkal össze jönni akik készülnek ki és megtudnánk beszélni a lehetöségeket.
  Mindenki tud valamilyen infot ami a másikon segitene. Ha gondoljátok írjatok és megszervezzük a találkozot!
  Sziasztok.
  Arina

  #216712 Hozzászólás

  KK3
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  germani94@freemail.hu

  Sziasztok!
  Szeretnék pár információt svéd országról
  Tudna valaki olyan honlapot írna ahol bérélhetõ házak.
  Milyen nyelvet kell tudni? elég-e az angol nyelvtudás?
  milyen nyelven tanítanak az iskolában?

  germani94@freemail.hu

  #216711 Hozzászólás

  Eniko6
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Istvannak

  Szerintem,ha a kovetsegen erdeklodsz az a legegyenesebb ut ennyi hivatalos ledolgozott honap utan.Ott biztos infot mondanak.En ezt tennem
  Udv Eniko

  #216710 Hozzászólás

  Eniko6
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  MAGYAROKAT KERESNEK SVEDORSZAGBAN

  Aki itt dolgozik es a lenne kedve ismerkedni akkar skyp-on akkar msn-en netan szemelyesen en
  orulnek neki
  encsi68@gmail.com

  #216709 Hozzászólás

  Eniko6
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  encsi68@gmail.com

  Sziasztok
  Eniko vagyok en ugyan csak 3 honapja dolgozom Svedorszagban es Andrasnak igazat kell adnom mert tenyleg nem rossz itt az elet csak nehez kijutni.Nekem szerencsem volt mert egy ceg kereset takaritonot es itt meg dolgoznak magyarok es szerencsemre ram esett a valasztas de meg is becsulom mert nyelv nelkul tenyleg nehez.Szerintem kar hogy meg egy ilyen oldalon is szapuljuk egymast inkabb segiteni kene egymason. En sajnos rovid ideje vagyok itt nem tudok meg segiteni de aki ide akar jonni dolgozni az tenyleg itt kell hogy legyen es kopogtasson mindenhova be.Alulrol kell sajnos kezdeni.Sajnos mi magyarok azert tartunk ahol tartunk mert mindig egy szethuzo (leszarom a masikat)elvet eljuk SAJNOS

  #216708 Hozzászólás

  Istvánnak

  Nézd meg a Külföld kétkezi topikban a svédországba keresek… beírást, talán a Jani tud neked segíteni.Üdv.

  #216707 Hozzászólás

  István46
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  svédország

  Tisztelt fórumosok! Én kint dolgoztam egy svéd cég alkalmazásában hivatalosan18 hónapig.Szeretnék kint letelepedni.Mindenféle hasznos ,segitõ információt szivesen vennék.Van svéd adó il.tb számom is.Mindent köszönök István.

  #216706 Hozzászólás

  Szia András

  Sajnálom, én nem tudok neked segíteni,kint a kollégáid nem tudnak mondani valamit? Az iwiw-en láttam, hogy sok magyar él kint, esetleg írjál néhánynak e-mailt.Én azt kérdezném Tõled, hogy nem tudsz-e olyan svéd kamionos céget,ahol magyarok dolgoznak? Köszi.

  #216705 Hozzászólás

  András45
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Adóvisszatérítés és egyebek

  Sziasztok!Lassan egy éve dolgozok legálisan Svédországban,valaki tud valamit hogy lehet adóvisszatérítést igényelni?Egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az országot . 15 éve dolgozok külföldön sok országban megfordultam,de sehol se tapasztaltam ennyire jó morált.Sokan kérdeznek az árakról.Kicsit meg voltam ilyedve mikor kiérkeztem de azt kell mondjam lassan olcsóbb lesz minden mint otthon.Én személy szerint 55-60 koronából kijövök naponta ez kb 1500 ft.Rendesen étkezem. Az ebédem és a vacsorám fötétel és nem spórolok a kajámon.Ki kell ismerni az olcsóbb helyeket .Tapasztalataim szerint a legbarátságosabb árak a Willy’s-ben és az otthon is ismert Lidl-ben vannak.Természetesen aki dohányzik az otthonról hozza mert a legolcsóbb füstölni való is 35-40 korona.Aki meg szeret italozni az messze kerülje Svédországot.A nyelvel az a tapasztalatom hogy nehéz.Persze a véleményem szubjektív mert jó angol nyelvtudással érkeztem és itt tényleg mindenki beszél angolul.Az angol nyelvtudás hátránya hogy nem vagyok rákényszerûlve a Svédre,Persze elkeztem tanulni de munka mellett ez elég nehéz, én fel is adtam.De látom a nyelvet nem beszélõ kollégáim is a kezdeti lelkesedés után hamar belefáradtak…Viszont a Svédek szeretnek Angolozni velem ,mindenki beszélgetni akar,szerintem a saját angoltudásukat rajtam csiszolják.:)

  #216704 Hozzászólás

  Joe
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Zsuzsa,

  gyanitom, hogy neked ez a megmagyarazhatatlan dolgod konnyen megmagyarazhato:

  Nem voltal meg mashol, ami szinten tetszett volna. Szerintem indulj neki, ra fogsz jonni, hogy abszolut semmi nincs Svedorszagban, amit ne talalnal meg mashol, esetleg sokkal konnyebben es olcsobban.

  #216703 Hozzászólás

  Szia BK

  Köszönöm a hozzászólásodat, a legkisebb gyerekem idén lesz 18 éves, ugyhogy ha még egyszer”neki ugrok” svédnek, valószínûleg így fogom csinálni.A svéd csal.pótlék gyerekenként 1000 Kr, ami nekem már nem fog járni.Annak idején volt olyan kint élõ magyar, aki a fejemhez vágta, hogy biztos csak a csal.pótlékért akarok kimenni…(habár ezt itt magyarban is megkaptam a saját munkatársamtól,hogy csak magamnak köszönhetem a nehéz anyagi helyzetemet, minek szültem 3 gyereket…azt hiszem elgondolkoztató, de nem nekem)Joe-nak igaza van, hogy miért nem próbálkozom másik országgal, de mindenkinek, így nekem is van (talán) megmagyarázhatatlan dolga, nekem ez Svédország.Üdv. Zsuzsa

  #216702 Hozzászólás

  BK
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  itt

  a forumon nem fog tudni senki segiteni, ugy is fogalmazhatnek: csak magadra szamithatsz- ahogy mindenki teszi- a folyot magadnak kell atuszni.
  En a ha a helyedben lennek igy csinalnam:
  Ha mar osszegyujtottel nehany szazezer forintot, vegyel egy repulojegyet Svedorszagba, de a gyerekeket itthon hagynam, ha van kire biznod. A nyugat-eu forumban lattam valakit, aki adott ki szobat Malmoben, talan vele felvehetned a kapcsolatot ideiglenes szallas ugyben. Ha mar ott vagy akkor teljesen mas a helyzet mint itthontrol munkat keresni. Az alacsony kvalifikaciot igenylo munkakat nem szoktak ilyen “tavolsagra” hirdetni. Sot, ha van magyar aki ilyenben “segit” az mind lehuzo a vilagon barhol van. Ehhez nem kell semmi segitseg, kulonosen ha beszelsz kozep szinten svedul nyert ugyed lesz. 3 uton is elindulhatsz egyszerre: 1.jelentkezel az osszes hirdetesre amire kompetensnek erzed magad, 2. meghirdeted magad a helyi ujsagban hogy vallalsz idosgondozast, lakastakaritas, vagy barmilyen szolgaltatast amit egy fejlett orszagban nem szivesen vegez el a helyi munkaero 3. gerilla modszer: elinulsz es bemesz minden uzletbe, panzioba, kocsmaba hogy vallalsz mosogatast, takaritast. Garantalom ha mindharom modszert vegigprobalod akkor 2 heten belul lesz munkad,csak kitartonak kell lenni Mondom ezt ugy hogy soha nem jartam Svedorszagban…:)( van viszont mas orszagbol eleg nagy tapasztalat) A munkaeropiacot ket iranybol tudod legjobban tamadni: alulrol- tehat az olyan “alantas” munkak amelyek rosszul fizetetettek es a helyi munkaero nem szivesen valallja vagy a csucskategoriaban: mernokkent, orvoskent
  A kozepso szegmens a nehezebb dio.
  Ha van egy fix, bejelentett munka, akkor johetnek a gyerekek A legjobb hirt most mondom neked:)
  A sved allam kiegesziti a 3 gyereked utan kapott magyar csaladipotlekot a 3 gyerek utan kapott sved csaladipotlek osszegere.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 62
Hozzászólás: Svédország
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.